Stel: je bent met pensioen en in het bezit van een woning. De waarde van de woning (los van de hypotheekschuld) is dus in principe van jou. Je kunt dit alleen niet besteden, het zit in de woning. De opeethypotheek maakt de onaantastbare waarde van de woning tastbaar. Dat klinkt ideaal, maar is dat ook zo? Ik vertel je erover.

Charlie Vielvoye

Wat is een opeethypotheek?

De opeethypotheek heeft alles te maken met de overwaarde van je woning. De overwaarde is het verschil tussen de huidige woningwaarde van je huis en je hypotheekschuld. Dit bedrag van de overwaarde is dus in principe jouw bezitting, maar zit ‘vast’ in je woning. Je kunt dit geld dus niet besteden. De opeethypotheek maakt het mogelijk het bedrag van de overwaarde te lenen, waardoor je meer bestedingsruimte hebt. Bij deze hypotheekvorm is je woning het onderpand. Het is mogelijk het bedrag van de lening in een keer op te nemen. Je kunt er ook voor kiezen om een periodieke uitkering te ontvangen. Lees meer over het gebruiken van je overwaarde.

Wat zijn de voordelen van een opeethypotheek?

  • Het grote voordeel is dat je overwaarde liquide is. Je hebt dus meer bestedingsruimte.
  • Het is ook mogelijk om met je opeethypotheek de rente van je huidige hypotheek te betalen, waardoor je vaste lasten dalen.

Rente

De opeethypotheek is een lening. Je zult hierover rente moeten betalen. Deze rente is relatief laag, omdat je woning als onderpand wordt gebruikt. Je kunt de rente alleen niet aftrekken. Het is ook mogelijk de rente bij de lening op te tellen, de schuld neemt daardoor toe.

Wat zijn de risico’s van een opeethypotheek?

Een opeethypotheek klinkt in eerste instantie voordelig. Maar, wanneer je deze hypotheek overweegt, zijn er wel een aantal risico’s waar je op voorhand rekening mee moet houden.

  • De waarde van je woning kan in de loop van de jaren afnemen. Dit heeft invloed op je lening, aangezien het maximale bedrag wat je mag lenen afhankelijk is van je woningwaarde. Wanneer je de grens van de hypotheek hebt bereikt, heb je dus geen extra inkomen meer. In het ergste geval zul je je woning moeten verkopen.
  • Ook kan de rente van de lening stijgen.  Wanneer je te betalen rente stijgt en wordt opgeteld bij je lening, bereik je ook sneller de maximumgrens.

De lening is dus niet oneindig, op een gegeven moment zit je aan het maximale leenbedrag. Dit is belangrijk om rekening mee te houden. Je kunt naarmate je ouder wordt dus niet levenslang gebruik maken van de lening.

Opeethypotheek afsluiten?

Wanneer je na je pensionering minder te besteden hebt, kan de opeethypotheek een uitkomst bieden. Er zijn maar een paar banken die de opeethypotheek aanbieden: Rabobank, Florius en SNS. Je kunt het beste even rechtstreeks contact opnemen met deze banken. Wil je geld besparen op je hypotheek? Check dan eens of oversluiten voor jou voordelig is.