De bijleenregeling, wat houdt die in voor je verhuizing?

Ga je verhuizen en heb je je oude huis verkocht met overwaarde? Dan is het financieel voordelig om de overwaarde te gebruiken voor een nieuw huis. Misschien niet het leukste om met je nieuw verworven geld te doen, maar wel handig! Deze regeling heet de bijleenregeling.
stopwatch

3 min

calendar
20 juni 2023
eye

14393

Bereken direct wat jij kunt lenen

Hoe werkt de bijleenregeling en waarom is 'ie er?

De bijleenregeling schrijft voor dat je de overwaarde van je verkochte huis moet gebruiken voor de aankoop van je nieuwe huis. Wanneer je de overwaarde (deels) niet gebruikt, heb je geen recht op hypotheekrenteaftrek voor het bedrag ter hoogte van de niet ingebrachte overwaarde. Klinkt misschien oneerlijk, maar dat valt wel mee. Hieronder wordt het nog duidelijker. Wil je nu alvast weten wat dit voor jou betekent? Bereken dan eenvoudig je nieuwe hypotheek mét bijleenregeling.

Maximale hypotheek berekenen

Wat is de bijleenregeling?

De Belastingdienst vindt het dus niet goed als je over je hele hypotheek de hypotheekrente aftrekt. Dit mag alleen over het bedrag dat je bijleent bij de bank, om zo - samen met je overwaarde - het huis te kunnen kopen. Als je de overwaarde niet gebruikt voor het huis en wél volledige hypotheekrenteaftrek krijgt, heb je namelijk belastingvoordeel. In dit geval kun je de overwaarde op de bank zetten (of beleggen, of op een andere manier meer geld verdienen) en zo gek is de Belastingdienst natuurlijk niet. Daarom krijg je geen (volledige) hypotheekrenteaftrek als je niet de overwaarde van je verkochte huis gebruikt.

Wat valt er onder de bijleenregeling?

Je kunt de overwaarde van je huis op verschillende manieren gebruiken bij je nieuwe huis zodat je geen last hebt van de bijleenregeling. Je kunt de overwaarde van je oude huis in het algemeen dus gebruiken voor twee dingen:

  1. De financiering van je nieuwe huis of
  2. Een verbouwing zodat je nieuwe huis nog beter bij je wensen aansluit 

Je ziet dus dat je de overwaarde echt alleen maar mag gebruiken voor je nieuwe huis.

Bekijk ons webinar

Hoelang geldt de bijleenregeling?

Natuurlijk is de bijleenregeling niet oneindig geldig. Hij is drie jaar geldig na de verkoop van je huis met overwaarde. Dat betekent dus ook dat het investeren van de overwaarde alleen in die drie jaar voordelig is. Als je drie jaar na de verkoop van je huis dus pas een nieuw huis koopt, dan heb je geen last meer van de bijleenregeling en hoef je dus niet per se de overwaarde van je oude huis in je nieuwe huis te investeren. 

Hoe bereken je de bijleenregeling?

De bijleenregeling bereken je door de overwaarde van je verkochte huis te berekenen. De overwaarde van je huis is wat overblijft van de verkoopopbrengst, nadat je van dat bedrag je hypotheek hebt afgelost en de overige verkoopkosten hebt betaald.

Eigenwoningreserve

Als je in de afgelopen drie jaar (zolang de bijleenregeling dus geldt) naast je net verkochte huis nog meer eigen huizen hebt verkocht, dan worden de overwaardes van die huizen bij elkaar opgeteld. Alsnog moet je dan je eigenwoningreserve in je nieuwe huis investeren.

Rekenvoorbeeld

Je begint bij de overwaarde van je oude huis. Stel, je houdt na aftrek van de rest van de hypotheek en de verkoopkosten nog 100.000 euro over. Vervolgens koop je een nieuw huis van 400.000 euro. De 100.000 euro overwaarde van je oude huis moet je dus gebruiken voor je nieuwe huis. Als je dat dan in de hypotheek van je nieuwe huis investeert, hoef je nog maar een hypotheek van 300.000 euro af te sluiten. En, aangezien je de overwaarde dus op de juiste manier hebt gebruikt, mag je de hypotheekrente over je hele hypotheekbedrag van 300.000 euro aftrekken. 

Huidige huis nog niet verkocht? Zo kun je toch je overwaarde al gebruiken

Wil je al een nieuw huis kopen, maar staat je eigen huis nog te koop of zelfs helemaal niet in de verkoop? Dan kun je met een overbruggingskrediet toch alvast je overwaarde gebruiken voor je nieuwe huis. Met onze tool kun je snel en gemakkelijk jouw overbruggingshypotheek berekenen

Bron

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/woning/eigen-woning/u-verkoopt-een-huis/bijleenregeling/bijleenregeling

Frits fixt 't

Gelukkig hebben wij experts die je de bijleenregeling graag uitleggen en je gelijk helpen om de beste hypotheek uit te zoeken, dit kun je vast zelf berekenen maar ook doorspreken met de adviseurs. Zo hoef jij je alleen nog maar druk te maken over de keuze van het huis.

Gratis hypotheekgesprek inplannen
Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Vond je deze informatie nuttig?

Judie Liu

Al ruim vijf jaar helpt Judie mensen aan de juiste hypotheek. Of het nu gaat om het kopen van een nieuwbouwhuis, een startershypotheek of een hypotheek voor ZZP-ers. Lees verder

Meer lezen over Verhuizen

20/06/2023

Dit doe je met je dubbele lasten tijdens een verhuizing

20/06/2023

De bijleenregeling, wat houdt die in voor je verhuizing?

16/06/2023

Verhuisregeling per bank

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.