Overbruggingskrediet, hoe werkt 't en hoe vraag ik het aan?

Je gaat verhuizen en je wilt de overwaarde van de verkoop gebruiken voor het financieren van je nieuwe huis. Logisch. Maar je hebt het geld van de overwaarde nog niet binnen. Overbruggingskrediet kan dan een uitkomst bieden.
stopwatch

5 min

calendar
26 juni 2023
eye

36565

Wat is een overbruggingskrediet?

Je kunt een overbruggingskrediet, ook wel overbruggingshypotheek genoemd, zien als een tijdelijke extra lening bovenop je hypotheek. Een overbruggingskrediet komt van pas als je oude huis met overwaarde nog niet verkocht is, maar je deze overwaarde wel graag wilt gebruiken voor de aankoop van je nieuwe huis. Je kunt dan een bedrag zo hoog als de verwachtte overwaarde op je oude huis lenen. Hiermee overbrug je dan de periode tussen de aankoop van je nieuwe huis en de verkoop van je oude huis. 

Hoelang mag een overbruggingskrediet lopen?

De looptijd van een overbruggingskrediet kan variëren van zes maanden tot twee jaar. In ieder geval moet de lening voor de einddatum zijn afgelost. Heb je je huis na twee jaar nog niet kunnen verkopen? Dan is het ook mogelijk om de overbruggingskrediet te verlengen.

Welke eisen zijn er nog meer?

Als je een overbruggingskrediet gaat afsluiten dan stelt de bank een aantal voorwaarden. Zo wil de bank een officieel taxatierapport en een bewijs dat je huis in de verkoop staat óf dat je een makelaar een verkoopopdracht hebt gegeven. De bank wil vervolgens zien welke verkoopprijs de makelaar verwacht. Heb je deze niet? Dan kun je geen overbruggingskrediet afsluiten. Via onze partner Bieden & Wonen makelaars krijg je gratis een adviesgesprek incl. waardebepaling voor je huis!

Hoe werkt een overbruggingskrediet?

Deze video legt in anderhalve minuut uit hoe een overbruggingskrediet werkt. Scheelt een hoop leeswerk. Wil je toch liever lezen? De tekst gaat onder de video verder.

 

 

Wat is het voordeel van overbruggingskrediet?

De regels voor het aanvragen van een hypotheek zijn strenger geworden. De maximale hypotheek wordt beperkt door de waarde van de woning en je inkomen. Een overbruggingshypotheek wordt gezien als eigen geld. Hierdoor wordt het makkelijker om je nieuwe huis te financieren. Een ander voordeel is dat je het krediet meteen kunt aflossen wanneer je oude huis verkocht is. Je krijgt dan geen last met boetes voor vervroegd aflossen.

Bereken direct wat jij kunt lenen

Wat is de maximale hoogte van een overbruggingskrediet?

Het krediet financiert de overwaarde van je huis. Om de overwaarde te bepalen is een taxatie nodig. De maximale hoogte van het krediet is bij de meeste banken 90% van de taxatiewaarde (kan dus hoger of lager zijn!). De hoogte van je huidige hypotheekschuld wordt hier nog afgetrokken. Dit is de precieze berekening: 0,9 x taxatiewaarde - hypotheekschuld. Benieuwd naar jouw overbruggingskrediet? Onze rekentool rekent uit welke bank voor jou het beste is en hoeveel overbruggingskrediet je kunt krijgen. Bereken je overbruggingskrediet.

Hoeveel kost het en hoe vraag je het aan?

Het krediet wordt tegelijk met je nieuwe hypotheek aangevraagd. De rente is per bank anders, daarom zijn de exacte kosten op voorhand lastig te bepalen. Meestal vraagt de bank een hogere rente voor dit krediet dan voor je gewone hypotheek. Omdat je het overbruggingskrediet maar voor een bepaalde tijd nodig hebt, vallen de totale kosten vaak mee. Wil je meer weten? De adviseurs van Frits duiken in jouw situatie en zoeken precies uit hoe het zit. Laat je ze weten wanneer ze kunnen bellen?

Hypotheekgesprek inplannen
Image

Een huis kopen van A-Z

Je gaat een huis kopen? Spannend! Tussen je eerste bezichtiging en het moment dat je de sleutels krijgt, moet er een hoop gebeuren. In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

popup_Image

Download het gratis E-book “Help! Ik koop een huis”.

In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

Vond je deze informatie nuttig?

Karin de Jonge

Karin is ruim tien jaar werkzaam in de hypothekenbranche en kan na jaren werkervaring zeggen dat ze advies geven het allerleukst vindt. Of het nu gaat om het verduurzamen van je huis, het oversluiten.. Lees verder

Meer lezen over Huis kopen

14/06/2024

Woonquote, wat is dat?

25/04/2024

Hypotheek voor alleenstaanden

25/04/2024

Willen je ouders garant staan voor je hypotheek, schenken of lenen?

25/04/2024

Kan ik een huis kopen met mijn salaris? Let op deze 4 dingen

14/03/2024

Hypotheek agrarische bestemming

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.