Overbruggingskrediet, hoe werkt 't en hoe vraag ik het aan?

15 juni 2021 38804x

Je gaat verhuizen en je wilt de overwaarde van de verkoop gebruiken voor het financieren van je nieuwe huis. Logisch. Maar je hebt het geld van de overwaarde nog niet binnen. Overbruggingskrediet kan dan een uitkomst bieden.

Michiel Lensink

Zo werkt een overbruggingskrediet

Deze video legt in anderhalve minuut uit hoe een overbruggingskrediet werkt. Scheelt een hoop leeswerk. Wil je toch liever lezen? De tekst gaat onder de video verder.

Wat is het voordeel van overbruggingskrediet?

De regels voor het aanvragen van een hypotheek zijn strenger geworden. De maximale hypotheek wordt beperkt door de waarde van de woning en je inkomen. Een overbruggingshypotheek wordt gezien als eigen geld. Hierdoor wordt het makkelijker om je nieuwe huis te financieren. Een ander voordeel is dat je het krediet meteen kunt aflossen wanneer je oude huis verkocht is. Je krijgt dan geen last met boetes voor vervroegd aflossen.

Wat is de maximale hoogte van een overbruggingskrediet?

Het krediet financiert de overwaarde van je huis. Om de overwaarde te bepalen is een taxatie nodig. De maximale hoogte van het krediet is bij de meeste banken 90% van de taxatiewaarde (kan dus hoger of lager zijn!). De hoogte van je huidige hypotheekschuld wordt hier nog afgetrokken. Dit is de precieze berekening: 0,9 x taxatiewaarde - hypotheekschuld. Benieuwd naar jouw overbruggingskrediet? Onze rekentool rekent uit welke bank voor jou het beste is en hoeveel overbruggingskrediet kunt krijgen. Bereken je overbruggingskrediet.

De kosten en hoe vraag je 't aan?

Het krediet wordt tegelijk met je nieuwe hypotheek aangevraagd. De rente is per bank anders, daarom zijn de exacte kosten op voorhand lastig te bepalen. Meestal vraagt de bank een hogere rente voor dit krediet dan voor je gewone hypotheek. Omdat je het overbruggingskrediet maar voor een bepaalde tijd nodig hebt, vallen de totale kosten vaak mee. Wil je meer weten? De adviseurs van Frits duiken in jouw situatie en zoeken precies uit hoe het zit. Laat je ze weten wanneer ze kunnen bellen?

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book "Help, ik koop een huis". Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Lees ook