Wat is een overbruggingskrediet?

Als je gaat verhuizen is het logisch om de overwaarde van je oude huis te gebruiken voor het financieren van je nieuwe huis. Als je oude huis nog niet verkocht is, dan heb je het geld van de overwaarde nog niet op rekening. Om deze tijdelijke situatie op te lossen vraag je een krediet aan om deze tijd te overbruggen. Het is een tijdelijke lening totdat je oude huis verkocht is en het geld op de rekening staat.

 

Wat is het voordeel van een overbruggingskrediet?

De regels voor het aanvragen van een hypotheek zijn strenger geworden. De maximale hypotheek wordt beperkt door de waarde van de woning en je inkomen. Een overbruggingshypotheek wordt gezien als eigen geld. Hierdoor wordt het vaak makkelijker om je nieuwe huis te financieren. Een ander voordeel is dat je de krediet meteen kan aflossen als je oude huis verkocht is. Je krijgt dan geen last van boetes voor vervroegd aflossen.

 

Wat is de maximale hoogte van een overbruggingskrediet?

De krediet financiert de overwaarde van je huis. Om de overwaarde te bepalen is een taxatie nodig. De maximale hoogte van de overbruggingskrediet is bij de meeste banken 90% van de taxatie waarde min de hoogte van je huidige hypotheekschuld (0,9 x taxatie – hypotheekschuld).

 

Wat zijn de overbruggingskrediet kosten en wat is de rente?

De overbruggingskrediet rente is per bank anders. Meestal vraagt de bank een hogere rente voor de overbruggingskrediet dan voor je gewone hypotheek. Omdat je een overbruggingskrediet maar voor een bepaalde tijd nodig hebt vallen de totale kosten wel mee. Vooral omdat het veel andere voordelen met zich meebrengt. Wil je meer weten? Plan een telefonische afspraak in. Dat zoek ik precies uit hoe het voor jou zit.

 

Hoe vraag ik zo’n krediet aan?

Het overbruggingkrediet wordt tegelijk met de hypotheek aangevraagd. Niet alle banken bieden deze mogelijkheid aan. Ook de rente van het krediet kan per bank verschillen. Je moet goed uitzoeken welke oplossing het beste voor je is. Laat je goed adviseren door een van mijn adviseurs wat de mogelijkheden zijn. Ik kan een overbruggingskrediet berekenen en adviseren welke constructie het beste bij je past.

Michiel Lensink

Michiel vindt het belangrijk dat alle Nederlanders eerlijke kansen krijgen bij hun hypotheek. "Het is bijvoorbeeld belachelijk dat een hypotheekbezitter geen faire rente kan krijgen omdat hij niet genoeg verdient! Dat betekent dat deze persoon vast zit aan een hoge rente, iemand die dus moeite heeft met rondkomen. Dit soort zaken stel ik aan de kaak." Ook schrijft hij veel artikelen in de Kennisbank: basisinformatie die iemand die nieuw is in hypotheekland moet lezen.