Overbruggingskrediet, wat is het en wat zijn de regels?

Je gaat verhuizen en de wilt overwaarde van de verkoop gebruiken voor het financieren van je nieuwe huis. Logisch. Maar je hebt het geld van de overwaarde nog niet binnen. Overbruggingskrediet kan hier uitkomst bieden. Ik vertel je er alles over.

Michiel Lensink

Wat is het voordeel van overbruggingskrediet?

De regels voor het aanvragen van een hypotheek zijn strenger geworden. De maximale hypotheek wordt beperkt door de waarde van de woning en je inkomen. Een overbruggingshypotheek wordt gezien als eigen geld. Hierdoor wordt het makkelijker om je nieuwe huis te financieren. Een ander voordeel is dat je het krediet meteen kan aflossen als je oude huis verkocht is. Je krijgt dan geen last met boetes voor vervroegd aflossen.

Wat is de maximale hoogte van een overbruggingskrediet?

Het krediet financiert de overwaarde van je huis. Om de overwaarde te bepalen is een taxatie nodig. De maximale hoogte van het krediet is bij de meeste banken 90% van de taxatiewaarde. De hoogte van je huidige hypotheekschuld wordt hier nog afgetrokken. Dit is de berekening: 0,9 x taxatie – hypotheekschuld. Met mijn handige tool kun je zelf berekenen wat er in jouw situatie mogelijk is. Bereken direct je overbruggingskrediet.

Wat zijn de kosten van een overbruggingskrediet?

De rente is per bank anders. Meestal vraagt de bank een hogere rente voor dit krediet dan voor je gewone hypotheek. Je hebt het overbruggingskrediet echter maar voor een bepaalde tijd nodig. Hierdoor vallen de totale kosten vaak mee. Vooral omdat het veel andere voordelen met zich meebrengt. Wil je meer weten? Plan een telefonische afspraak in. Dat zoek ik precies uit hoe het voor jou zit.

Hoe vraag ik overbruggingskrediet aan?

Het krediet wordt tegelijk met de hypotheek aangevraagd. Niet alle banken bieden deze mogelijkheid aan. Ook de rente van het krediet kan per bank verschillen. Je moet goed uitzoeken welke oplossing het beste voor je is. Laat je hierover goed adviseren door een van mijn adviseurs. Ik kan een overbruggingskrediet berekenen en adviseren welke constructie het beste bij je past.