Dit doe je met je dubbele lasten tijdens een verhuizing

Help! Je gaat verhuizen en hebt al een nieuw huis, maar je oude huis is nog niet verkocht. Geen oude schoenen weggooien voordat je nieuwe hebt. Klinkt wijs, maar als het op je hypotheek aankomt kan het ook voor problemen zorgen. Ik leg je uit wat je kan doen als je dubbele woonlasten hebt.

Friso Bakker

Wanneer heb je dubbele woonlasten?

Tijdens je verhuizing kan het in verschillende situaties zo zijn dat je dubbele woonlasten hebt. Dit heb je als je nieuwbouwhuis nog gebouwd moet worden of je nog niet langs de notaris bent geweest voor de verkoop van je oude huis. Ook als je je vorige huis maar niet verkocht krijgt en wel al in een nieuw huis woont, heb je dubbele lasten. Het kan even schrikken zijn, maar er zijn mogelijkheden om de dubbele lasten wat lager te maken of te dekken.

Twee huizen, wat moet je ermee?

Er zijn manieren om met je dubbele lasten om te gaan en ik leg er een paar aan je uit. Als je wat spaargeld hebt, kan het handig zijn om dat hiervoor te gebruiken. Ook kan je kijken of er een mogelijkheid is om de leegstaande woning tijdelijk te verhuren onder de Leegstandswet en zo de lasten wat te verlichten. Wordt je nieuwe huis nog gebouwd? Hier lees je alles over dubbele lasten bij nieuwbouw.

Hypotheekrenteaftrek voor beide woningen

De overheid helpt je een handje, want de hypotheekrente is voor beide woningen aftrekbaar. Er zit wel een einde aan deze hulp, maar toch kan je er even mee door. Van deze regel kan je twee jaar gebruik maken. Deze twee jaar gaan in vanaf het kalenderjaar waarop je huis te koop is gezet.

Je leegstaande woning tijdelijk verhuren

Je kunt ervoor kiezen om je oude huis te verhuren totdat het is verkocht. Bij het verhuren van je woning onder de leegstandswet moet je wel toestemming hebben van de bank waar je jouw hypotheek hebt afgesloten. Het voordeel is dat er bij het verhuren geen sprake is van uitgebreide huurbescherming en je de huur na de verkoop direct kan opzeggen. Een nadeel is dat je geen recht meer hebt op hypotheekrenteaftrek van de verhuurde woning. Dit is de hypotheekrente die je van het inkomen waarover je belasting moet betalen af kan trekken. Gratis tip: zet goedkope meubels in je huis als je het tijdelijk verhuurt, zo kan je meer huur vragen en wordt je woning aantrekkelijker voor bijvoorbeeld expats.

Overbruggingskrediet

Als je toch dat extra beetje geld nodig hebt voor het kopen van je nieuwe huis, kan je nadenken over een overbruggingskrediet. Je kunt dit gebruiken als je de overwaarde van je oude huis wilt gebruiken voor je nieuwe hypotheek, maar dat geld nog niet binnen hebt. Over overbruggingskrediet lees je hier meer.

Als het echt niet lukt

Voor sommigen kan het dragen van dubbele woonlasten te veel zijn. Als alle opties die ik hierboven noem niet lukken of niet uitkomen, kan het slim zijn te overwegen om beide woningen te koop te zetten. Natuurlijk is dit niet wat je wil, maar als het echt niet anders kan, is het misschien toch de verstandigste optie. Beide huizen in de verkoop zetten kan goed werken, want de nieuwe woning is misschien wel in een betere staat en valt onder een andere prijs. Het kan zijn dat hij een stuk sneller verkocht wordt dan je oude huis.

Kan je de lasten betalen?

Ben je benieuwd of je de dubbele lasten kan betalen? Met mijn slimme rekentool bereken je wat je het maximale bedrag is dat je kan lenen. Zo kan je checken of je beide hypotheken tegelijk aan kan en kom je niet voor verrassingen te staan.

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters
  • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren