Dit doe je met je dubbele lasten tijdens een verhuizing

Je gaat verhuizen. Sterker nog, je hebt al een nieuw huis. Alleen is je oude huis nog niet verkocht. Wat doe je in de tussentijd met je dubbele woonlasten?
stopwatch

3 min

calendar
20 juni 2023
eye

25299

Bereken direct wat jij kunt lenen

Wanneer heb je dubbele woonlasten?

Tijdens je verhuizing kun je te maken krijgen met dubbele woonlasten. Dit heb je bijvoorbeeld als je nieuwbouwhuis nog gebouwd moet worden of als je je vorige huis maar niet verkocht krijgt en wel al in een nieuw huis woont. Het kan even schrikken zijn, maar er zijn mogelijkheden om de dubbele woonlasten wat lager te maken of te dekken. Als je wat spaargeld hebt, kan het handig zijn om dat hiervoor te gebruiken. Dit heeft de voorkeur, omdat banken vaak beleid voeren waarbij de dubbele woonlasten betaald moeten worden uit spaargeld of vanuit het inkomen. Zeker als er flinke ruimte zit tussen de maximale hypotheek en de gewenste hypotheek. Ook heb je de mogelijkheid om het leegstaande huis tijdelijk te verhuren onder de Leegstandswet en zo de lasten wat te verlichten. Hieronder worden alle opties verder uitgelicht.

Verlicht je dubbele woonlasten met hypotheekrenteaftrek

De overheid helpt je een handje, want de hypotheekrente is voor beide huizen aftrekbaar. Er zit wel een termijn aan deze hulp, want je kunt van deze regel twee jaar gebruik maken. Dit termijn gaat in vanaf het kalenderjaar waarop je huis te koop is gezet.

Je leegstaande huis tijdelijk verhuren

Je kunt ervoor kiezen om je oude huis te verhuren totdat het verkocht is. Je moet dan wel rekening houden met de goedkeuring van de gemeente, aangezien het verhuren onder de Leegstandswet afhankelijk is van hun akkoord. Het is belangrijk om te weten dat de meeste geldverstrekkers terughoudend zijn als het gaat om het verhuren van je woning. Het verhuren onder de Leegstandswet heeft als voordeel dat er geen uitgebreide huurbescherming geldt en je de huur direct kunt opzeggen zodra je huis verkocht is. Een nadeel is echter dat je geen recht meer hebt op hypotheekrenteaftrek voor de verhuurde woning.  

Overbruggingskrediet

Als je toch dat extra beetje geld nodig hebt voor het kopen van je nieuwe huis, kun je nadenken over een overbruggingskrediet. Je kunt dit gebruiken als je de overwaarde van je oude huis wilt gebruiken voor je nieuwe hypotheek, maar dat geld nog niet binnen hebt. Hier kun je jouw overbruggingshypotheek berekenen.

Zijn mijn dubbele woonlasten aftrekbaar?

Ja, in principe zijn zowel de kosten voor je nieuwe hypotheek, de bestaande hypotheek als overbruggingshypotheek aftrekbaar. Maar let op, het is verstandig om met je adviseur te praten voor een duidelijke uitleg over de specifieke regels en voorwaarden die hierbij gelden. 

Als het echt niet lukt met de dubbele woonlasten

Voor sommigen kan het dragen van dubbele woonlasten te veel zijn. Als alle opties die hierboven genoemd zijn niet lukken of niet uitkomen, kun je overwegen om beide woningen te koop te zetten. Natuurlijk is dit niet wat je wilt. Maar als het echt niet anders kan, is het misschien toch de verstandigste optie. Natuurlijk staan onze adviseurs voor je klaar om je te helpen waar nodig. Zo weet je zeker of je naar elke situatie gekeken hebt.

Gratis afspraak maken
Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Vond je deze informatie nuttig?

Eduard Knape

Eduard is hypotheekadviseur bij Frits en is gespecialiseerd in verduurzaming. Hij helpt je graag aan een passend hypotheekadvies. Lees verder

Meer lezen over Verhuizen

20/06/2023

Dit doe je met je dubbele lasten tijdens een verhuizing

20/06/2023

De bijleenregeling, wat houdt die in voor je verhuizing?

16/06/2023

Verhuisregeling per bank

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.