Bereken direct of je kunt verhogen
Een levensloopbestendige woning maak je zo
Of je jouw huis levensloopbestendig maakt, hangt natuurlijk af van de fase in je leven. Zoek je naar een groter huis omdat er een kindje op komst is, dan hoef je je waarschijnlijk nog niet bezig te houden met de aanpassingen van je huis voor je oude dag. Maar als de kinderen uit huis zijn en je gaat kleiner wonen, is het misschien al handig om hier rekening mee te houden. In dit geval kun je kijken naar een huis dat gelijkvloers is of waar je makkelijk kunt slapen op de begane grond. Je kunt natuurlijk ook je huis pas later aanpassen op de wensen die je dan hebt. Als je in de tussentijd overwaarde hebt opgebouwd, zou je deze aanpassingen kunnen betalen door je hypotheek te verhogen. Een andere oplossing is de blijverslening, deze leningen worden tegen gunstige tarieven verstrekt door je gemeente. Benieuwd aan welke oplossingen je kunt denken voor een levensloopbestendige woning?
1. Veiligheid in huis
Omdat de meeste ongelukken in huis gebeuren, wil je dit zo veel mogelijk proberen te voorkomen wanneer je ouder wordt. Wat zijn de looproutes in het huis en welke obstakels zijn er? Kleedjes zijn er bijvoorbeeld erg goed in om mensen te laten struikelen! Vergeet ook niet je badkamer. Heb je nu bijvoorbeeld een douchecabine met zo'n lastig opstapje waar je telkens uitglijdt? Misschien is het dan verstandig om dit te veranderen naar een inloopdouche met antislip-laag. Daarnaast kun je misschien je gasfornuis verwisselen voor een inductieplaat, dat is een stuk brandveiliger. En als je dan toch bezig bent met je keuken, is je aanrecht ook handig te gebruiken vanaf rolstoelhoogte?
2. Toegankelijkheid
Misschien is deze situatie nog een ver-van-je-bed-show, maar het kan zijn dat je moeilijker ter been bent in de toekomst. In dat geval wil je de afstapjes en drempels in je huis vervangen voor verlaagde drempels. Ook zijn bredere gangen en deuren iets om over na te denken als je kijkt naar een levensloopbestendige woning. Dit maakt het leven een stuk makkelijker als je met een rollator of scootmobiel door het huis zoeft.
3. De buurt
Soms vergeet je dit, maar je buurt is ook iets om vast over na te denken. Is het veilig en niet al te veel afgelegen? Kun je makkelijk ergens heen wandelen of fietsen en kun je gerust over straat wanneer het donker is? Zijn er buren in de buurt om eventueel te helpen als er iets is? Een fijne buurt maakt een plek natuurlijk ook een stuk leuker om te wonen!
Wij helpen je met je levensloopbestendige woning
Kun je een handje gebruiken met je financiële plaatje en je toekomstplannen voor je levensloopbestendige woning? Onze adviseurs zijn experts op het gebied van hypotheken en weten precies hoe je dit het beste kunt aanpakken. Daarnaast vinden we het superbelangrijk dat je niet te veel betaalt, daarom kunnen de adviseurs je aanraden om bijvoorbeeld je hypotheek over te sluiten en te verhogen. Zo gaan je maandlasten een stuk omlaag en kun je deze besparingen weer gebruiken voor je levensloopbestendige woning!