Wat is een verbouwingsspecificatie?

Ben je van plan je nieuw gekochte huis te verbouwen? Of wil je graag je huidige huis verbouwen? Dan zal de bank, de taxateur of je adviseur vragen om een verbouwingsspecificatie. Maar wat is dat precies? En hoe krijg je zo'n verbouwingsspecificatie?

stopwatch

7 min

calendar
5 juli 2024
eye

1484

Hoe werkt een verbouwingsspecificatie?

Als je een verbouwingsspecificatie nodig hebt, wil je natuurlijk gaan verbouwen. Tijdens het gesprek met je adviseur bespreek je jouw verbouwplannen. Wil je de verbouwing (deels) meefinancieren in je nieuwe hypotheek? Dan wil de bank weten wat de waardestijging van je huis gaat zijn. De taxateur bepaalt de waarde na verbouwing door te kijken naar een verbouwingsspecificatie. Dit doe je door een uniforme verbouwingsspecificatie in te vullen. Dit is een document waarop je aangeeft wat je gaat aanpassen en hoeveel het ongeveer gaat kosten.

Waar moet je op letten bij het invullen van een verbouwingsspecificatie?

De verbouwingsspecificatie is opgedeeld in een aantal categorieën. We hebben ze voor je op een rijtje gezet:

  1. Gegevens van de aanvragers en de objectgegevens. Dit stuk is het makkelijkste. Je vult je naam en adres in. Let wel op dat de namen hetzelfde zijn als op de hypotheekaanvraag.
  2. Vernieuwen/verbeteren van de bestaande situatie. Is de verbouwing het vernieuwen of het verbeteren van je situatie? De bank wil dit graag weten.
  3. Bouwkundige aanpassingen/uitbreidingen. Welke werkzaamheden ga je (laten) verrichten en wat gaat dit ongeveer kosten? Maak hier een zo goed mogelijke inschatting.
  4. Energiebesparende voorzieningen. Hierbij geef je aan of er ook werkzaamheden worden verricht op het gebied van besparen van energie. Handig om te weten: je kunt hiervoor ook een ISDE subsidie aanvragen.

Op het formulier vind je ook twee kolommen met een ‘1’ en ‘2’ erin. Kolom ‘1’ vink je aan als je van plan bent om zelf de werkzaamheden uit te voeren. Kolom ‘2’ vink je alleen aan als de werkzaamheden noodzakelijk zijn om achterstallig onderhoud weg te werken. Deze vink je dus alleen aan als de werkzaamheden nodig zijn om de woning bewoonbaar te maken.

Bouwkundige keuring kan helpen

Soms weet je niet exact hoeveel alles gaat kosten of wat er allemaal nodig is om het huis comfortabel te maken. Het helpt dan om een expert in te schakelen. Je kunt verschillende aannemers langs laten komen om te doorlopen wat je wensen zijn, vragen om hun inzicht en een offerte op te laten stellen. Maar je kan ook een bouwkundige keuring laten uitvoeren met een verbouwingsadvies. Hierdoor krijg je inzicht in de mogelijke kosten die je kunt verwerken in een verbouwingsspecificatie.

Waarom is het goed invullen van een verbouwingsspecificatie zo belangrijk?

Een bank kijkt bij het maken van een bouwdepot naar de verbouwingsspecificatie uit het taxatierapport. Uiteindelijk ga je de verbouwing bekostigen met het geld uit het beschikbaar gestelde bouwdepot van de bank. Het kan zijn dat de kosten meevallen of duurder uitvallen. Dan wijk je af van de verbouwingsspecificatie. Houd er rekening mee dat de bank dit moet goedkeuren! Kleine verschillen in kosten kunnen vaak wel onderverdeeld worden. Maar grote veranderingen kunnen meestal niet meer. Daarom is het belangrijk om vanaf het begin een juiste verbouwingsspecificatie in te vullen, zodat je achteraf geen gedoe krijgt.

Hulp nodig?

Onze adviseurs zijn dagelijks bezig met het regelen van een hypotheek. Hieronder valt ook de verbouwingsspecificatie. Ze kijken graag mee met het regelen van jouw verbouwingsspecificatie en hypotheek. Laat je weten wanneer ze je kunnen bellen? Het eerste gesprek is altijd gratis!
Gratis afspraak maken
Verbouwingsspecificatie

Uniforme verbouwingsspecificatie

Heb je een verbouwingsspecificatie nodig voor je hypotheek? Met deze uniforme verbouwingsspecifcatie is dat zo gepiept. Je hoeft ‘m alleen even in vullen.

Verbouwingsspecificatie

Download de uniforme verbouwingsspecificatie

Op basis van je verbouwingsspecificatie gaat de taxateur de waarde na verbouwing bepalen en wordt een eventueel bouwdepot ingedeeld.

Vond je deze informatie nuttig?

Marco Palfenier

Marco werkt al een aantal jaar als hypotheekadviseur bij Frits en helpt klanten bij het vinden van de juiste hypotheek. Lees verder

Meer lezen over Huis kopen

9/07/2024

Voorbeeldbrief bieden huis: zo breng je een bod uit

5/07/2024

Wat is een verbouwingsspecificatie?

5/07/2024

Een appartement kopen, wat komt erbij kijken?

2/07/2024

Bod geaccepteerd, en nu?

2/07/2024

Een tweede woning kopen: hoe krijg je een hypotheek?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.