Bod geaccepteerd en nu?

Gefeliciteerd! Het bod op je droomhuis is geaccepteerd. Heb je al plannen gemaakt voor je housewarming? Nog eventjes en het is zover. In dit artikel geef ik antwoord op je vraag: bod geaccepteerd en nu?

Angelina Kemper

Bod geaccepteerd en nu?

Je hebt hier natuurlijk tijden naar uitgekeken, maar nu het zover is weet je eigenlijk niet waar je moet beginnen. Niet getreurd! Ik heb het vertaald in handige stappen, je kunt gewoon bovenaan beginnen. Wil je gelijk een hypotheek aanvragen? Dat kan!

Stap 1: Datum plannen voor tekenen koopcontract

Nu de verkoper je bod heeft geaccepteerd is de eerste stap het tekenen van het voorlopig koopcontract. Meestal neemt de verkopende makelaar contact met je op voor het plannen van een datum en tijdstip. Een voorlopig koopcontract is niet zo voorlopig als het klinkt, want na de wettelijke bedenktijd van een paar dagen kun je er niet zomaar meer onderuit komen. Tip! Houd goed in de gaten wanneer je bedenktijd verloopt en neem altijd ontbindende voorwaarden op in het voorlopig koopcontract. Een belangrijke is de ‘onder voorbehoud van financiering’. Ik raad aan altijd minimaal 4 weken voorbehoud van financiering in je contract op te nemen.

Stap 2: Hypotheek aanvragen

Als de datum voor het tekenen bekend is, dan kun je gelijk contact opnemen met je hypotheekadviseur voor het aanvragen van je hypotheek. Heb je nog geen hypotheekadviseur? Bij mij kun je vaak morgen al terecht! Ik regel de goedkoopste hypotheek voor jouw situatie. In 5 stappen vraag ik jouw hypotheek aan.

Advies- en bemiddelingskosten

Een hypotheekadviseur brengt altijd kosten in rekening voor het hypotheekadvies en de bemiddeling. De onderlinge verschillen zijn groot! Vergelijk daarom verschillende adviseurs. De Hypotheker is bijvoorbeeld twee keer duurder dan ik. Dat komt grotendeels door mijn handige systemen en omdat ik maar 1 kantoor heb. Bij mij betaal je voor je eerste huis 1.500 euro, 1.850 euro voor je volgende huis en 1.950 euro als je ondernemer bent. Meer weten? Lees meer over mijn hypotheekadvies.

Stap 3: Laat je woning taxeren

De bank wil graag weten wat jouw woning waard is voordat hij de hypotheek aan jou verstrekt. Een taxatie is daarom bijna altijd verplicht. Goed nieuws, ik kan deze voor je regelen voor 425 euro als je ook je hypotheek via mij gaat regelen.

Tip! Regel de taxatie zo snel mogelijk. Taxateurs hebben het enorm druk, waardoor je soms wel 2 tot 3 weken moet wachten op je taxatie. Daarmee kan je proces vertraging oplopen.

Stap 4: Plan een eventuele bouwkundige keuring

Een bouwkundige keuring is niet verplicht, maar kan soms wel verstandig zijn. Als je bijvoorbeeld een heel oud huis koopt en niet onverwachts voor verassingen wil komen te staan. Je kan de uitslag van zo’n bouwkundige keuring ook opnemen in je ontbindende voorwaarden. Mochten er dan grote gebreken uit komen, dan mag je gratis je koopcontract ontbinden. Ik kan een bouwkundige keuring voor je regelen voor 325 euro.

Tip! Regel de bouwkundige keuring zo snel mogelijk. Ook voor een bouwkundige keuring moet je soms wel 2 tot 3 weken wachten. Daarmee kan je proces vertraging oplopen.

Stap 5: Verzamel je documenten

Deze stap neemt voor jou zelf de meeste tijd in beslag. Je hebt nogal wat documenten nodig. Je kunt hier eigenlijk niet vroeg genoeg mee beginnen. Benieuwd welke documenten je allemaal nodig hebt? Ik heb de belangrijkste documenten voor je op een rijtje gezet.

Stap 6: Naar de notaris

Nadat de bank jouw hypotheek heeft goedgekeurd is het tijd om alles te registreren en de overdracht te regelen bij de notaris. Je kunt zelf een notaris kiezen, maar ook ik kan dit voor je doen. Ook hier is het goed om verschillende partijen te vergelijken want de prijsverschillen zijn enorm.

Tijd om aan de slag te gaan

Nu je het antwoord op de vraag ‘bod geaccepteerd en nu?’ hebt, kun je aan de slag! Hopelijk mag ik je daarbij helpen. Tot snel!

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters
  • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren