Bod geaccepteerd, en nu?

In de huidige markt is een geaccepteerd bod natuurlijk reden voor een feestje! Maar wat zijn de volgende stappen? Je bod is wel geaccepteerd, maar wat nu? In onderstaand stappenplan lees je precies wat je te wachten staat. Weet je al waar je staat en wil je meteen beginnen met jouw hypotheekaanvraag? Dat kan natuurlijk ook!
stopwatch

5 min

calendar
8 maart 2022
eye

31713

Voorlopig koopcontract tekenen

In deze video wordt in het kort uitgelegd wat je moet doen als je het koopcontract hebt ondertekend. Dit scheelt een hoop leeswerk. Wil je toch liever alles stap voor stap lezen? De stappen staan uitgebreid uitgelegd onder de video

 

Hypotheekgesprek inplannen

Stap 1: Het voorlopig koopcontract

In het voorlopig koopcontract leggen jij en de verkoper zwart op wit vast dat jij het huis koopt. De term ‘voorlopig’ klinkt misschien vrijblijvend, maar dit contract is bindend: na de wettelijke bedenktijd van drie werkdagen zit je eraan vast. Als je je dan nog bedenkt, betaal je 10% van de koopprijs. En dat wil je natuurlijk niet! Het is dus belangrijk dat je helemaal zeker bent van je zaak, voordat je je handtekening onder dit contract zet.

Het voorlopig koopcontract wordt opgesteld door de verkoper (of diens makelaar), maar dat betekent niet dat jij er geen invloed op hebt. Vooral de ontbindende voorwaarden zijn goed om naar te kijken. Tegenwoordig zit bijvoorbeeld in bijna elk koopcontract de voorwaarde: ‘onder voorbehoud van financiering’. Dit betekent dat jij het huis alleen koopt als het lukt met je hypotheek. Blijkt dit toch niet te gaan en kun je het huis niet kopen? Dan kost dit je niets, ook niet na de wettelijke bedenktijd in het koopcontract.

Stap 2: Beginnen met je hypotheekaanvraag

Je kunt al beginnen met je hypotheekaanvraag voordat jouw handtekening onder het voorlopig koopcontract staat. Een goede voorbereiding is het halve werk! Wil jij in je hypotheekaanvraag wel alles zelf begrijpen, maar niet alles zelf doen? Dan ontzorgen wij je graag. Bij ons betaal je voor hypotheekadvies en bemiddeling 2.300 euro wanneer je je eerste huis koopt, en 2.650 euro als je al een koophuis hebt. Als je ondernemer bent kost het regelen van je hypotheek iets meer werk en tijd. Hiervoor betaal je een opslag van 400 euro . Meer lezen over ons hypotheekadvies.

Stap 3: Documenten verzamelen

Het is fijn om van tevoren al zoveel mogelijk geregeld te hebben voor je hypotheek. Wij vragen een lening voor je aan bij de bank, maar die wil eerst meer weten over jou en jouw situatie. Hiervoor verzamel je documenten, wat je allemaal nodig hebt voor je hypotheekaanvraag vind je hier. Je documenten lever je aan in jouw eigen Frits dashboard. Je hoeft dus niks uit te printen of op de post te doen, dat scheelt je een hoop tijd!

Stap 4: De taxatie

De bank wil weten hoeveel het huis waard is, omdat je huis het onderpand is voor het bedrag dat je leent in je hypotheek. Om deze reden is het bijna altijd verplicht om je huis te laten taxeren. Voor jou zelf is dit ook belangrijk, je mag namelijk maximaal 100% van de woningwaarde lenen. Wordt je huis getaxeerd op bijvoorbeeld 300.000 euro? Dan mag je dus niet meer lenen dan dat bedrag.

Verschillende manieren van taxeren

Je huis laten taxeren kan op twee verschillende manieren: een fysieke taxatie of een desktoptaxatie. Welke manier jij het beste kunt gebruiken ligt vooral aan hoeveel je leent, maar is ook afhankelijk van jouw plannen en wensen. Hieronder leggen we je precies uit hoe het zit, zodat je zelf de keuze kunt maken.

WANNEER EEN DEKSTOPTAXATIE?

Je kunt een desktoptaxatie gebruiken voor je hypotheekaanvraag als je minder leent dan het huis waard is. Je hypotheek mag dan maximaal 90% van de woningwaarde zijn en je betaalt dus minimaal 10% van de koopprijs met je eigen geld. Een desktoptaxatie is sneller geregeld en een stuk goedkoper dan een fysieke taxatie, de taxateur hoeft namelijk niet bij het huis langs te komen maar baseert de waarde op een model.

WANNEER EEN FYSIEKE TAXATIE?

Een fysieke taxatie is verplicht als je meer dan 90% van de woningwaarde leent in je hypotheek. Een klein voorbeeld: bij een huis van 300.000 euro gaat het dus om een lening van 270.000 euro of hoger. Bij een fysieke taxatie komt er een taxateur langs bij het huis om de waarde te bepalen. Deze waarde wordt vastgelegd in een taxatierapport. We raden aan om een fysieke taxatie zo snel mogelijk te regelen. Taxateurs hebben het tegenwoordig vaak druk, waardoor je zomaar twee of drie weken kunt wachten. Regel je je hypotheek met onze hulp? Dan kunnen wij een fysieke taxatie voor je regelen voor een vaste prijs van 600 euro .

Leen je minder dan 90%, maar ben je van plan om te verbouwen? Dan is een desktoptaxatie minder handig. Je wilt natuurlijk ook weten hoeveel je huis waard is wanneer je klaar bent met verbouwen, dit kan alleen bij een fysieke taxatie worden bepaald.

Stap 5: de bouwkundige keuring

Het is niet verplicht om een bouwkundige keuring te doen, maar wel verstandig. Vooral bij wat oudere huizen is het fijn om zeker te weten dat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan, maar ook bij een nieuwer huis kan inzicht in de staat van het huis fijn zijn. De uitslag van een bouwkundige keuring kun je ook in je ontbindende voorwaarden zetten. Als er dan iets mis blijkt te zijn met het huis, kan je de koop zonder kosten ongedaan maken. Wij kunnen deze keuring voor je regelen voor een vaste prijs van 375 euro .

Stap 6: Verzekeringen regelen

Bij een eigen huis horen verantwoordelijkheden. Daarom is het slim om vast te bedenken welke verzekeringen je af gaat sluiten. Soms is een bepaalde verzekering verplicht, zoals een overlijdensrisicoverzekering. Je kunt vragen over verzekeringen altijd bespreken met je hypotheekadviseur.

Stap 7: Naar de notaris

Wanneer je hypotheek helemaal geregeld is, is het tijd om naar de notaris te gaan. Hier wordt de aankoop van je nieuwe huis officieel gemaakt. Jij en de verkoper zetten een handtekening onder een aantal documenten (de hypotheekakte en de leveringsakte) om ervoor te zorgen dat het huis ook op papier van jou wordt. Vaak krijg je bij deze overdracht ook de sleutel, en ben je officieel de trotse eigenaar van je nieuwe huis! Een notaris kunnen wij voor je regelen vanaf 1.379 euro . Kies je liever zelf? Dan raden we je aan om eerst verschillende kantoren met elkaar te vergelijken, de kosten kunnen namelijk behoorlijk verschillen.

Bereken direct wat jij kunt lenen

Bod geaccepteerd? Wij helpen je graag!

Met dit overzicht weet je wat te wachten staat als jouw bod wordt geaccepteerd. Je hoeft dit niet alleen te doen, onze gecertificeerde hypotheekadviseurs helpen je met iedere stap. In je gratis eerste hypotheekgesprek bespreek je al 80%! Zo weet je precies waar je aan toe bent.

Hypotheekgesprek inplannen
Image

Een huis kopen van A-Z

Je gaat een huis kopen? Spannend! Tussen je eerste bezichtiging en het moment dat je de sleutels krijgt, moet er een hoop gebeuren. In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

popup_Image

Download het gratis E-book “Help! Ik koop een huis”.

In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

Vond je deze informatie nuttig?

Michiel Lensink

Michiel heeft na zijn studie in Delft verschillende bedrijven opgericht op het gebied van waterzuivering en energie. Daarnaast is hij actief geweest bij het begeleiden van jonge ondernemers, onder.. Lees verder

Meer lezen over Huis kopen

29/03/2023

Wat is een verbouwingsspecificatie?

6/03/2023

Studieschuld hypotheek verzwijgen? Beter van niet

28/02/2023

Samen een huis kopen: hoe werkt dat?

22/02/2023

Kan ik een huis kopen zonder eigen geld?

14/02/2023

Onder voorbehoud van financiering: dit moet je weten

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.