Bod geaccepteerd, en nu?

In de huidige markt is een geaccepteerd bod natuurlijk reden voor een feestje! Maar wat zijn de volgende stappen? Je bod is geaccepteerd, en nu? In onderstaand stappenplan lees je precies wat je te wachten staat. Weet je al waar je staat en wil je meteen beginnen met jouw hypotheekaanvraag? Dat kan natuurlijk ook!
stopwatch

5 min

calendar
2 juli 2024
eye

31713

Bijgewerkt: 12 november 2024

Geschreven door: Marco Palfenier

Gecontroleerd door: Eline van de Velde

Geschreven door:
Marco Palfenier

Gecontroleerd door:
Eline van de Velde

Stap 1: Het voorlopig koopcontract tekenen nadat je bod is geaccepteerd

In het voorlopig koopcontract leggen jij en de verkoper zwart op wit vast dat jij het huis koopt. De term ‘voorlopig’ klinkt misschien vrijblijvend, maar dit contract is bindend: na de wettelijke bedenktijd van drie werkdagen zit je eraan vast. Als je je dan nog bedenkt, betaal je 10% van de koopprijs. En dat wil je natuurlijk niet! Het is dus belangrijk dat je helemaal zeker bent van je zaak, voordat je je handtekening onder dit contract zet.

Het voorlopig koopcontract wordt opgesteld door de verkoper (of diens makelaar), maar dat betekent niet dat jij er geen invloed op hebt. Vooral de ontbindende voorwaarden zijn goed om naar te kijken. Tegenwoordig zit bijvoorbeeld in bijna elk koopcontract de voorwaarde: ‘onder voorbehoud van financiering’. Dit betekent dat jij het huis alleen koopt als het lukt met je hypotheek. Blijkt dit toch niet te gaan en kun je het huis niet kopen? Dan kost dit je niets, ook niet na de wettelijke bedenktijd in het koopcontract.

Beluister onze podcast 'Help, ik koop een huis' op Spotify

Wil je weten wat je te wachten staat als je bod is geaccepteerd? In onze podcast 'Help, ik koop een huis', vertellen we je alles wat je moet weten om je hypotheek te regelen.

Stap 2: Beginnen met je hypotheekaanvraag

Als het bod is geaccepteerd kan je al beginnen met je hypotheekaanvraag. Een goede voorbereiding is het halve werk! Wil jij in je hypotheekaanvraag wel alles zelf begrijpen, maar niet alles zelf doen? Dan ontzorgen wij je graag. Bij ons betaal je voor hypotheekadvies en bemiddeling 2.300 euro wanneer je je eerste huis koopt, en 2.650 euro als je al een koophuis hebt. Als je ondernemer bent kost het regelen van je hypotheek iets meer werk en tijd. Hiervoor betaal je een opslag van 400 euro . Meer lezen over ons hypotheekadvies.

Stap 3: De juiste documenten verzamelen nadat je bod is geaccepteerd

Het is fijn om van tevoren al zoveel mogelijk geregeld te hebben voor je hypotheek. Wij vragen een lening voor je aan bij de bank, maar die wil eerst meer weten over jou en jouw situatie. Hiervoor verzamel je documenten, wat je allemaal nodig hebt voor je hypotheekaanvraag vind je hier. Je documenten lever je aan in jouw eigen Frits dashboard. Je hoeft dus niks uit te printen of op de post te doen, dat scheelt je een hoop tijd!

Stap 4: Je huis laten taxeren

De bank wil weten hoeveel het huis waard is, omdat je huis het onderpand is voor het bedrag dat je leent in je hypotheek. Om deze reden is het bijna altijd verplicht om je huis te laten taxeren. Voor jou zelf is dit ook belangrijk, je mag namelijk maximaal 100% van de woningwaarde lenen. Wordt je huis getaxeerd op bijvoorbeeld 300.000 euro? Dan mag je dus niet meer lenen dan dat bedrag.

Verschillende manieren van taxeren

Je huis laten taxeren kan op twee verschillende manieren: een fysieke taxatie of een Desktop Taxatie® (online taxatie). Welke manier jij het beste kunt gebruiken ligt vooral aan hoeveel je leent, maar is ook afhankelijk van jouw plannen en wensen. Hieronder leggen we je precies uit hoe het zit, zodat je zelf de keuze kunt maken.

Wanneer een Desktop Taxatie®?

Je kunt een online taxatie gebruiken voor je hypotheekaanvraag als je minder leent dan het huis waard is. Je hypotheek mag dan maximaal 90% van de woningwaarde zijn en je betaalt dus minimaal 10% van de koopprijs met je eigen geld. Een online taxatie is sneller geregeld en een stuk goedkoper dan een fysieke taxatie, de taxateur hoeft namelijk niet bij het huis langs te komen maar baseert de waarde op een model. 

Wanneer een fysieke taxatie? 

Een fysieke taxatie is verplicht als je meer dan 90% van de woningwaarde leent in je hypotheek. Een klein voorbeeld: bij een huis van 300.000 euro gaat het dus om een lening van 270.000 euro of hoger. Bij een fysieke taxatie komt er een taxateur langs bij het huis om de waarde te bepalen. Deze waarde wordt vastgelegd in een taxatierapport. We raden aan om een fysieke taxatie zo snel mogelijk te regelen. Taxateurs hebben het tegenwoordig vaak druk, waardoor je zomaar twee of drie weken kunt wachten. Regel je je hypotheek met onze hulp? Dan kunnen wij een fysieke taxatie voor je regelen voor een vaste prijs van 625 euro .

Leen je minder dan 90%, maar ben je van plan om te verbouwen? Dan is een online taxatie minder handig. Je wilt natuurlijk ook weten hoeveel je huis waard is wanneer je klaar bent met verbouwen, dit kan alleen bij een fysieke taxatie worden bepaald.

Stap 5: de bouwkundige keuring

Het is niet verplicht om een bouwkundige keuring te doen, maar wel verstandig. Vooral bij wat oudere huizen is het fijn om zeker te weten dat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan, maar ook bij een nieuwer huis kan inzicht in de staat van het huis fijn zijn. De uitslag van een bouwkundige keuring kun je ook in je ontbindende voorwaarden zetten. Als er dan iets mis blijkt te zijn met het huis, kan je de koop zonder kosten ongedaan maken. Wij kunnen deze keuring voor je regelen voor een vaste prijs van 365 euro .

Stap 6: Verzekeringen regelen

Bij een eigen huis horen verantwoordelijkheden. Daarom is het slim om vast te bedenken welke verzekeringen je af gaat sluiten. Soms is een bepaalde verzekering verplicht, zoals een overlijdensrisicoverzekering. Je kunt vragen over verzekeringen altijd bespreken met je hypotheekadviseur.

Stap 7: Naar de notaris

Wanneer je hypotheek helemaal geregeld is, is het tijd om naar de notaris te gaan. Hier wordt de aankoop van je nieuwe huis officieel gemaakt. Jij en de verkoper zetten een handtekening onder een aantal documenten (de hypotheekakte en de leveringsakte) om ervoor te zorgen dat het huis ook op papier van jou wordt. Vaak krijg je bij deze overdracht ook de sleutel, en ben je officieel de trotse eigenaar van je nieuwe huis! Een notaris kunnen wij voor je regelen vanaf 1.459 euro . Kies je liever zelf? Dan raden we je aan om eerst verschillende kantoren met elkaar te vergelijken, de kosten kunnen namelijk behoorlijk verschillen.

Hoeveel bedenktijd heb ik na het kopen van een huis?

Als je bod is geaccepteerd, en je hebt het voorlopig koopcontract nog niet getekend, kan je nog onder het bod uit. Je zit nog niet aan het bod vast en mag je bod nog intrekken. Dit verandert als je het voorlopig koopcontract ondertekent. Na het tekenen van het voorlopig koopcontract heb je nog een bedenktijd van drie dagen. 

Bereken direct wat jij kunt lenen

Bod geaccepteerd, en nu? Wij helpen je graag!

Met dit overzicht is de vraag 'bod geaccepteerd, en nu?' hopelijk beantwoord.  Gelukkig hoef je het niet alleen te doen. Onze gecertificeerde hypotheekadviseurs helpen je met iedere stap. In je gratis eerste hypotheekgesprek bespreek je al 80%! Zo weet je precies waar je aan toe bent.

Hypotheekgesprek inplannen
Image

Een huis kopen van A-Z

Je gaat een huis kopen? Spannend! Tussen je eerste bezichtiging en het moment dat je de sleutels krijgt, moet er een hoop gebeuren. In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

popup_Image

Download het gratis E-book “Help! Ik koop een huis”.

In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

Veelgestelde vragen

Niet gevonden wat je zocht? Geen zorgen, we hebben hier de meest voorkomende veelgestelde vragen voor je verzameld. Nog meer vragen? Een overzicht kun je vinden op onze FAQ pagina

Wanneer hoor je of je bod is geaccepteerd?

Wanneer je hoort of je bod is geaccepteerd, hangt af van de situatie. Soms krijg je meteen antwoord, soms kan het een paar dagen duren. Als het bod aantrekkelijk is, kan de reactie snel zijn. Als er meerdere biedingen zijn, kan het soms langer duren. Vaak stellen verkopers een termijn vast, bijvoorbeeld 24 uur, waarbinnen ze zullen reageren. 

Wat is de eerste stap als mijn bod is geaccepteerd?

De eerste stap nadat je bod op een huis is geaccepteerd, is het opstellen en ondertekenen van een voorlopig koopcontract. Het opstellen van het voorlopig koopcontract gebeurt door de verkoper. Dit contract is bindend en legt de afspraken vast tussen jou en de verkoper, zoals de koopprijs en eventuele ontbindende voorwaarden, zoals het voorbehoud van financiering. Na de wettelijke bedenktijd van drie werkdagen ben je aan dit contract gebonden.

Kan de verkoper zich terugtrekken nadat mijn bod is geaccepteerd?

De verkoper mag zich meestal niet terugtrekken nadat hij jouw bod op een huis heeft geaccepteerd. Als het koopcontract nog niet is getekend, kan de verkoper zich terugtrekken, maar dit komt niet vaak voor. Als het koopcontract is getekend, is de verkoper aan de koop gebonden, tenzij er speciale voorwaarden in het contract staan. 

Kan ik mijn bod intrekken nadat mijn bod is geaccepteerd?

Ja, je kunt je bod op een huis terugtrekken nadat het is geaccepteerd. Als het contract nog niet is getekend, kun je je bod nog veranderen of intrekken. Is je bod geaccepteerd? Dan heb je drie dagen bedenktijd om je bod terug te trekken. Als het contract al is getekend en de drie dagen zijn voorbij, dan kan het intrekken van je bod een boete kosten. Deze boete is meestal 10% van de koopsom. 
Marco Palfenier

Marco werkt al een aantal jaar als hypotheekadviseur bij Frits en helpt klanten bij het vinden van de juiste hypotheek. Lees verder

Meer lezen over Huis kopen

5/12/2024

Een hypotheek in 2025: dit zijn de belangrijkste veranderingen

4/12/2024

Maandlasten hypotheek €275.000

3/12/2024

Maandlasten hypotheek €550.000

29/11/2024

Maandlasten hypotheek €250.000

27/11/2024

Maandlasten hypotheek €600.000

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.