Wat is een overlijdensriscoverzekering en welke soorten zijn er?

Door een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten, verzeker je je nabestaande(n) voor het risico dat jij komt te overlijden. Geen leuk onderwerp om je in te verdiepen, maar wel goed om geregeld te hebben.
stopwatch

3 min

calendar
17 april 2023
eye

5233

Wat is een overlijdensrisicoverzekering?

Een overlijdensrisicoverzekering wordt vaak afgekort tot ORV en is een soort levensverzekering. Mocht je komen te overlijden, dan wordt er een bedrag uitgekeerd aan je partner of andere nabestaande(n). Je nabestaanden erven namelijk niet alleen je bezittingen maar ook je schulden. Met een ORV dek je dit risico (deels) af. Je sluit de verzekering af voor een bepaalde tijd en als je op de einddatum nog in leven bent, dan stop je met het betalen van premies. De verzekering stopt dan ook. Helaas zijn de premies van een overlijdensrisicoverzekering niet aftrekbaar bij de belasting.

Bereken direct wat jij kunt lenen

Overlijdensrisicoverzekering en je hypotheek

Er wordt vaak gekozen voor een ORV als er een hypotheek wordt afgesloten. Als je overlijdt wordt de uitkering gebruikt voor de aflossing van je hypotheek. Ook kan het gebruikt worden als inkomensbron waaruit je hypotheeklasten kunnen worden betaald. Als je nog geen overlijdensrisicoverzekering hebt, ben je verplicht deze af te sluiten als je hypotheekbedrag boven een bepaald percentage van je woningwaarde is. In de meeste gevallen is dit 80 procent.

3 soorten overlijdensrisicoverzekeringen

Er zijn drie soorten overlijdensrisicoverzekeringen: gelijkblijvend, lineair dalend en annuïtair dalend. Bij een gelijkblijvende ORV blijven gedurende de hele looptijd het verzekerde bedrag en de premie gelijk. Een lineair dalende ORV verzekert je tijdens de looptijd met een uitkering die per jaar met een gelijkblijvend bedrag minder wordt. Het uit te keren bedrag bij overlijden daalt dus elk jaar evenveel. Bij een annuïtair dalende ORV daalt de uitkering ook jaarlijks, maar volgens een annuïtair systeem. Aan het begin is de daling langzaam en daarna sneller. Naarmate het einde van de gekozen looptijd dichterbij komt, daalt het uit te keren bedrag bij overlijden dus sneller bij een annuïtair dalende ORV dan bij een lineair dalende.

Wat zijn de voorwaarden?

Bij de meeste verzekeraars is er een leeftijdsgrens voor het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering. Dit is vaak tussen de 60 en 70 jaar. Daarnaast geldt er een eindleeftijd, dit is de leeftijd waarop de verzekering stopt. Deze ligt vaak tussen de 70 en 80 jaar. Ook je gezondheid speelt een rol bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering. Wat hiervoor de voorwaarden zijn, hangt af van de verzekeraar.

Is een overlijdensrisicoverzekering nou hetzelfde als een lijfrenteverzekering?

Nee, dat zijn twee verschillende dingen. De lijfrenteverzekering is een uitkering die afhankelijk is van het in leven zijn van de verzekerde op de afgesproken datum. Als je voor die datum komt te overlijden, vervalt je betaalde premie en de inleg aan de verzekeringsmaatschappij. Dit is dus precies het tegenovergestelde van een overlijdensrisicoverzekering. Plat gezegd: bij een lijfrenteverzekering dek je het risico af van lang leven, bij een ORV van kort leven.

Help?

Onze adviseurs sluiten gratis een overlijdensrisicoverzekering voor je af als blijkt dat deze voor jou handig of verplicht is. Wil je er een keertje over bellen met een expert? Dat kan natuurlijk ook. Laat ons weten wanneer één van onze hypotheekadviseurs je mag bellen.

Nu een afspraak maken
Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Vond je deze informatie nuttig?

Angelina van Scheppingen - Kemper

Angelina heeft tijdens en na haar studie voor de online bank Knab gewerkt. Als Product Owner Customer Engagement was zij verantwoordelijk voor de klanttevredenheid. Het behalen van een hoge NPS score.. Lees verder

Meer lezen over Verzekeringen

10/01/2024

Wat is de woonlastenverzekering (betalingsbescherming)

8/12/2023

Wat is een opstalverzekering?

10/08/2023

Aansprakelijkheidsverzekering: nodig voor je nieuwe huis?

10/05/2023

Opstalverzekering en inboedelverzekering

25/04/2023

De herbouwwaarde berekenen: hoe werkt dat?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.