Overlijdensrisicoverzekering en de belasting

Als je een overlijdensrisicoverzekering hebt, betaal je premies. En in geval van overlijden is er een uitkering. Hoe zit het met de overlijdensrisicoverzekering in relatie tot de belasting? Zijn de premies aftrekbaar? En ben je erfbelasting verschuldigd?
stopwatch

3 min

calendar
14 juni 2021
eye

2276

Overlijdensrisicoverzekering en de belasting

Premies die je betaalt voor een overlijdensrisicoverzekering zijn niet aftrekbaar van je inkomstenbelasting. Hierdoor hoef je ook geen inkomstenbelasting te betalen over een eventuele uitkering.

Erfbelasting

Als de verzekerde van een overlijdensrisicoverzekering overlijdt, volgt er een uitkering. De uitkering wordt betaald aan degene die in de polis is benoemd. Dit hoeft niet te worden gedeeld met erfgenamen. De ontvanger van de uitkering moet wél erfbelasting betalen. De hoeveelheid erfbelasting hangt af van twee factoren:

  • De hoogte van de uitkering
  • De mate van verwantschap

Zo geldt er voor partners (gehuwden, samenwoners) een hoge vrijstelling voor de erfbelasting. Pas boven dat bedrag is erfbelasting verschuldigd.

Overlijdensrisicoverzekering en de belasting: premie splitsen

In geval van huwelijkse voorwaarden kan de heffing van erfbelasting op een uitkering voorkomen worden. Dit kan door een verzekering op twee levens af te sluiten met premiesplitsing. Dit houdt in dat de partner die de uitkering ontvangt, ook de premie betaalt voor de uitkering. Zo wordt er niets aan het vermogen van degene die overlijdt onttrokken.

Voor partners die zijn getrouwd in gemeenschap van goederen, geldt een andere bijzonderheid. De uitkering is een gemeenschappelijk bezit, waarvoor beide partners gezamenlijk de premies hebben betaald. De helft van de uitkering is dus reeds van de achterblijvende partner. Die hoeft dus “slechts” over de helft van de uitkering erfbelasting te betalen (voor zover deze uitstijgt boven de vrijstelling).

Bereken direct wat jij kunt lenen

Overlijdensrisicoverzekering en hypotheek

Kon je het allemaal volgen? Als het niet helemaal duidelijk is, kun je het nog altijd bespreken met onze hypotheekadviseurs. Die sluiten trouwens ook gratis overlijdensrisicoverzekeringen voor je af bij een hypotheek. Handig! Laat je het weten als je een gratis hypotheekgesprek wilt?

Gratis afspraak maken
Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Vond je deze informatie nuttig?

Bénine Bijleveld

Bénine heeft voor verschillende food merken gewerkt. Ze zorgde ervoor dat deze merken goed zichtbaar waren online en op social media, met als uiteindelijk doel het vergroten van de merkbekendheid... Lees verder

Meer lezen over Verzekeringen

18/06/2024

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

10/01/2024

Wat is de woonlastenverzekering (betalingsbescherming)

8/12/2023

Wat is een opstalverzekering?

10/08/2023

Aansprakelijkheidsverzekering: nodig voor je nieuwe huis?

10/05/2023

Opstalverzekering en inboedelverzekering

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.