Je burgerlijke staat: de opties

De term 'burgerlijke staat' komt vaak voorbij op documenten en CV's. Maar uit welke opties kun je eigenlijk kiezen? En maakt het uit voor het aanvragen van een hypotheek? We nemen je er doorheen!
stopwatch

3 min

calendar
19 juni 2023
eye

4184

Wat is burgerlijke staat?

Je burgerlijke staat is jouw formele positie voor de wet. Het draait er vaak om of je getrouwd of ongetrouwd bent, omdat er bij een getrouwde status meer rechten en plichten komen kijken. Maar ook omdat er twee inkomens zijn. Instanties (zoals banken) willen in dit geval graag weten hoeveel dat inkomen is van jouw partner, zeker wanneer je een hypotheek aanvraagt.

Welke burgerlijke staat opties zijn er?

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft zeven verschillende officiële categorieën voor de burgerlijke staat gemaakt. Dit zijn ze:

  1. Ongehuwd
  2. Wettig ongehuwd
  3. Partnerschap
  4. Verweduwd na wettig huwelijk
  5. Verweduwd na partnerschap
  6. Gescheiden na wettig huwelijk
  7. Gescheiden na partnerschap

Het valt je vast op dat er geen categorieën zijn voor samenwonenden of mensen met een relatie. Dit valt namelijk onder de burgerlijke staat ongetrouwd. Wel kom je steeds vaker de (onofficiële) vakjes met 'relatie' of 'samenwonend' op documenten tegen, puur omdat dit meestal informatiever is dan alleen de ongetrouwde status.

Bron: https://www.cbs.nl/-/media/cbs op maat/microdatabestanden/documents/2018/22/vrlgbaburgerlijkestaatbus.pdf

Maakt een burgerlijke staat uit wanneer je een hypotheek aanvraagt?

Wanneer je een hypotheek aanvraagt of oversluit, willen ze weten wat je burgerlijke staat is. Banken willen in dit geval weten of je getrouwd bent, een samenlevingscontract hebt of een geregistreerd partnerschap. In dit geval komt de hypotheek namelijk op beide namen te staan. Hier zijn trouwens ook weer uitzonderingen voor (natuurlijk), want als je getrouwd bent is het in sommige gevallen wel mogelijk om de hypotheek op één naam te zetten. Dit kan als het inkomen van een partner genoeg is, er huwelijkse voorwaarden zijn of wanneer de woning op de naam van de aanvrager staat.

Bereken direct wat jij kunt lenen

Ook Frits is benieuwd

Als je je hypotheek berekent met onze tool, zijn wij benieuwd of je zelf een huis gaat kopen of met een partner. Iets minder officieel dan je burgerlijke staat, maar wel belangrijke informatie om te delen. Wanneer je samen met een partner koopt, wordt er namelijk gevraagd naar het dienstverband en het salaris van je partner. Dit heeft uiteindelijk effect op de hoogte van je hypotheek. Kom je er nog niet helemaal uit? Dan kun je altijd terecht bij onze hypotheekadviseurs. Zij rekenen maar al te graag jouw hypotheek uit. Hebben ze alleen even een telefoonnummer nodig.

Gratis afspraak maken
Image

Een huis kopen van A-Z

Je gaat een huis kopen? Spannend! Tussen je eerste bezichtiging en het moment dat je de sleutels krijgt, moet er een hoop gebeuren. In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

popup_Image

Download het gratis E-book “Help! Ik koop een huis”.

In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

Vond je deze informatie nuttig?

Thomas de Leeuw

Thomas is ingenieur vanuit z’n opleiding en tijdens zijn tijd aan de TU Delft werd hij verliefd op ondernemen. Zo startte hij zijn eerste bedrijf in zonne-energie terwijl hij nog studeerde. Thomas.. Lees verder

Meer lezen over Algemeen

12/03/2024

Ontbindende voorwaarden, let op deze 5 dingen voor je tekent voor je huis

19/02/2024

Hypotheek na overlijden

19/02/2024

Hypotheek verlengen op oudere leeftijd

10/01/2024

Wat is een aflosnota? En hoe vraag je die aan?

10/01/2024

Een recreatiewoning kopen: hoe regel je financiering?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.