Samenlevingscontract, waarom het handig kan zijn

Je wilt samen met je partner een huis kopen. Is het hiervoor nodig samen het huwelijksbootje in te stappen? Het korte antwoord is nee. Trouwen is leuk, maar het hoeft absoluut niet. Wel is het verstandig om het één en ander op papier te zetten, het liefst vóórdat jij en je partner samen een hypotheek aanvragen. Dit doe je in een samenlevingscontract.
stopwatch

3 min

calendar
21 april 2023
eye

13838

Bereken direct wat jij kunt lenen

Wat is een samenlevingscontract?

Een samenlevingscontract is een juridisch document en bevat afspraken over gezamenlijk eigendommen, uitgaven en eventuele schulden. Het doel van dit document is om de rechten en plichten van beide partners vast te leggen en conflicten te voorkomen. 

Waarom een samenlevingscontract?

In een samenlevingscontract staan verschillende afspraken. Bijvoorbeeld over (toekomstige) inkomsten, uitgaven, vermogen en schulden als je uit elkaar gaat of als één van beiden komt te overlijden. Dit contract is niet verplicht als je samen een hypotheek wilt afsluiten, maar het kan handig zijn om er wel één op te stellen.

Wat zijn de gevolgen als ik dit niet doe?

Er kunnen een aantal gevolgen zitten aan een huis kopen zonder samenlevingscontract. Een voorbeeld: als je geen samenlevingscontract hebt afgesloten en jouw partner komt te overlijden, dan hebben de nabestaanden van jouw partner recht op de helft van het huis waar jullie wonen. Als zij dit opeisen en jij kunt dat bedrag niet betalen, kan het zijn dat je het huis moet verlaten. Dit kun je voorkomen door een verblijvingsbeding in het contract op te nemen. Hierin staat dat jij recht hebt op het huis als je partner overlijdt.

Wat staat er in een samenlevingscontract?

Dit bepalen jullie zelf. In de wet staan namelijk geen verplichte onderdelen voor het samenlevingscontract. Wel zijn bepaalde dingen handig om er in te zetten. Denk aan afspraken over:

 

De hypotheek en het huis
 • Wie betaalt welk deel van de hypotheekrente?
 • Wie betaalt welk deel van de aflossing?
 • Waardestijging van het huis
Overige vaste lasten (zoals kosten voor het huishouden)
 • Kosten voor gas, water en licht
 • Verzekeringen
 • Belastingen
Eigendommen
 • Gemeenschappelijke eigendommen
 • Persoonlijke eigendommen (van wie is de auto?)
 • Huisdieren
De kinderen
 • Kosten voor opvoeding en verzorging
 • Ouderlijk gezag van vader of moeder als er geen huwelijk of geregistreerd partnerschap is
Geldzaken
Het verblijvingsbeding  
Voorwaarden voor opzegging
 • Hoe kan het contract beëindigd worden: met een aangetekende brief of op een andere manier?

Hoeveel kost een samenlevingscontract?

De kosten voor een samenlevingscontract lopen erg uiteen. Over het algemeen kost een samenlevingscontract tussen de € 250 en € 700 euro. De hoogte van de kosten hangt af van de afspraken die in het samenlevingscontract worden opgenomen. Maar daarnaast hanteert elke notaris een eigen tarief. Daardoor schommelen de prijzen nog meer. Het is daarom goed om van te voren verschillende notarissen te vergelijken. 

Hoe stel ik een samenlevingscontract op?

Een samenlevingscontract stel je dus ook op bij de notaris. Het hangt van jouw situatie af hoeveel tijd de notaris nodig heeft om het samenlevingscontract op te stellen. Wil je het samenlevingscontract tussentijds wijzigen? Dat kan. Daarvoor ga je samen opnieuw naar de notaris.

Wat zijn andere opties om samen een huis te kopen?

Het samenlevingscontract is niet de enige manier om afspraken over samenwonen vast te leggen. Wil je persoonlijke informatie over wat voor jou de beste optie is? Onze adviseurs denken graag met je mee! In een gratis eerste gesprek bespreek je al 80%.

Gratis afspraak maken
Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Vond je deze informatie nuttig?

Thomas de Leeuw

Thomas is ingenieur vanuit z’n opleiding en tijdens zijn tijd aan de TU Delft werd hij verliefd op ondernemen. Zo startte hij zijn eerste bedrijf in zonne-energie terwijl hij nog studeerde. Thomas.. Lees verder

Meer lezen over Algemeen

22/11/2023

Wat is een hypotheekofferte en hoe vraag je deze aan?

17/11/2023

Renteaftrek loopt af. Wat gebeurt er met je hypotheek?

16/11/2023

De opeethypotheek: voordelig of risicovol?

23/08/2023

Toetsingsinkomen: zo wordt het berekend

18/08/2023

Huis erven en de erfbelasting

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.