Hoe zit het met de belasting bij overwaarde huis na scheiding?

Yes! Het huis is verkocht en jullie hebben flinke overwaarde. Hoe zit het met de belasting over de overwaarde na je scheiding? Zo zit het.

calendar
28 december 2023
eye

531

Wat is de overwaarde van mijn huis?

De overwaarde van je huis is het verschil tussen de verkoopopbrengst en je hypotheek. Kortom, het geld dat overblijft na het aflossen van je hypotheek.

Wat is de overwaarde van mijn huis bij scheiding?

Als je samen met je (ex-)partner een huis hebt, ben je niet alleen samen eigenaar van het huis maar ook van de overwaarde. 

Ben je na 1 januari 2018 getrouwd of heb je huwelijkse voorwaarden opgemaakt? De verdeling hangt dan af van de huwelijkse voorwaarden die jullie hebben opgemaakt of - als die er niet zijn - de eigendomsverdeling van voor jullie huwelijk. 

Zijn jullie samenwonend? Dan hangt de verdeling van de overwaarde af van de afspraken die jullie samen gemaakt hebben. 

Hoe zit het met de belasting op mijn overwaarde bij scheiding?

Als jullie oude huis verkocht wordt, en als je binnen drie jaar na de verkoop een ander  huis koopt, moet je rekening houden met de bijleenregeling. Jouw deel van de overwaarde moet je gebruiken voor de aankoop van een huis. Als je dat niet doet, dan mag je over het bedrag dat je niet inlegt (maar wel opnieuw leent) de rente niet aftrekken.

Als je partner achterblijft in de voormalige woning, en je hebt een uitkoopsom ontvangen, dan moet je dit bedrag gebruiken voor de aanschaf van een andere woning. Dit is ook onderdeel van de bijleenregeling. 

Deze verplichting vervalt na 3 jaar nadat je de woning via de notaris hebt overgedragen aan je ex-partner.

Ga je bijvoorbeeld in de tussentijd huren en koop je ná drie jaar  een nieuw huis? Dan geldt de bijleenregeling niet meer en heb je weer volledig recht op hypotheekrenteaftrek.

Van het geld dat je moet gebruiken om een andere woning te kopen, mag je wel kosten aftrekken die je maakt bij verkoop van je oude woning en aankoop van je nieuwe woning.

Nieuwe hypotheek na scheiding?

Ga je na je scheiding of relatiebreuk zelf een nieuw huis kopen? Weet dat onze scheidingsexperts voor je klaar staan. Zij doen dagelijks niets anders zich bezig houden met de regels rondom scheiding en hypotheken. Zij weten precies welke regels voor jou gelden en hoe je optimaal gebruik kunt maken van fiscale voordelen. Het eerste gesprek is altijd gratis. Wanneer mogen zij je bellen?

Gratis afspraak maken

Vond je deze informatie nuttig?

Ilona Dingemanse

Ilona is hypotheekadviseur bij Frits en is met haar vele diploma's en certificaten specialist op o.a. hypotheek bij echtscheiding. Ilona helpt je graag met het juiste hypotheekadvies. Lees verder

Meer lezen over Scheiden

8/03/2024

Ontbinden geregistreerd partnerschap: hoe werkt het?

8/03/2024

Pensioen bij scheiding

8/03/2024

Mediation bij scheiding

26/02/2024

Wat betekent scheiden van tafel en bed?

26/02/2024

Wat is partneralimentatie?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.