Wat is de overwaarde van mijn huis?
De overwaarde van je huis is het verschil tussen de verkoopopbrengst en je hypotheek. Kortom, het geld dat overblijft na het aflossen van je hypotheek.
Overwaarde bij scheiding?
Stel je hebt samen met je (ex-)partner een huis. Dan ben je niet alleen samen eigenaar van het huis maar ook van de overwaarde.
Ben je na 1 januari 2018 getrouwd of heb je huwelijkse voorwaarden opgemaakt? De verdeling hangt dan af van de huwelijkse voorwaarden die jullie hebben opgemaakt. Zijn er geen huwelijkse voorwaarden? Dan geldt de eigendomsverdeling van voor jullie huwelijk.
Zijn jullie samenwonend? Dan hangt de verdeling van de overwaarde af van de afspraken die jullie samen gemaakt hebben.
Hoe zit het met de belasting op mijn overwaarde bij scheiding?
Als jullie oude huis verkocht wordt, en als je binnen drie jaar na de verkoop een ander huis koopt, moet je rekening houden met de bijleenregeling. Jouw deel van de overwaarde moet je gebruiken voor de aankoop van een huis. Doe je dat niet? Dan mag je de rente niet aftrekken over het bedrag dat je niet inlegt (maar wel opnieuw leent).
Als je partner achterblijft in de voormalige woning, en je hebt een uitkoopsom ontvangen, dan moet je dit bedrag gebruiken voor de aanschaf van een andere woning. Dit is ook onderdeel van de bijleenregeling.
Deze verplichting vervalt na 3 jaar nadat je de woning via de notaris hebt overgedragen aan je ex-partner.
Ga je bijvoorbeeld in de tussentijd huren en koop je ná drie jaar een nieuw huis? Dan geldt de bijleenregeling niet meer en heb je weer volledig recht op hypotheekrenteaftrek.
Van het geld dat je moet gebruiken om een andere woning te kopen, mag je wel kosten aftrekken die je maakt bij verkoop van je oude woning en aankoop van je nieuwe woning.
De overwaarde schenken aan je ex-partner is er ook. Dit gebeurt vaak als je een van de partners in het huis blijft wonen.
Nieuwe hypotheek met de overwaarde bij scheiding?
Ga je na je scheiding of relatiebreuk zelf een nieuw huis kopen? Weet dat onze scheidingsexperts voor je klaar staan. Zij doen dagelijks niets anders dan zich bezig houden met de regels rondom scheiding en hypotheken. Zij weten precies welke regels voor jou gelden. Maar ook hoe je optimaal gebruik kunt maken van fiscale voordelen. Het eerste gesprek is altijd gratis. Wanneer mogen zij je bellen?