Pensioen bij scheiding

Een scheiding beïnvloedt je pensioen. Als je getrouwd was, kun je recht hebben op een deel van het pensioen van je ex-partner en vice versa. In dit artikel lees je hoe je dit regelt en welke opties je hebt voor de verdeling van het pensioen. Voor samenwoners die uit elkaar gaan, hangt het er maar net vanaf wat jullie hierover hebben afgesproken in het samenlevingscontract.

stopwatch

3 min

calendar
8 maart 2024
eye

853

Bijgewerkt: 13 november 2024

Geschreven door: Ilona Dingemanse

Gecontroleerd door: Judie Liu

Geschreven door:
Ilona Dingemanse

Gecontroleerd door:
Judie Liu

Pensioenverdeling bij scheiding

Je hebt vier opties voor de verdeling van het werknemerspensioen na een scheiding:

  1. Standaardverdeling (verevening): Zonder specifieke afspraken krijgen jullie beiden recht op de helft van het ouderschapspensioen dat is opgebouwd tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap. Dit is geregeld in de 'Wet Verevening Pensioen bij Scheiding'. Je krijgt het pensioen van der ander pas als diegene met pensioen gaat. Andersom krijgt jouw ex pas een deel van jouw pensioen als jijzelf met pensioen gaat. Dit kan nadelig zijn als er een groot leeftijdsverschil is.
  2. Aangepaste verdeling: Jullie kunnen kiezen voor een andere verdeling, bijvoorbeeld 30% voor de één, en 70% voor de ander. Dit moet je specifiek op laten nemen in je convenant, en apart doorgeven aan de pensioenuitvoerder(s). 
  3. Conversie: Hierbij wordt het totale pensioen (ouderdomspensioen en het nabestaandenpensioen) gesplitst in twee aparte pensioenpotjes. Ieder krijgt een eigen potje dat gaat uitkeren als je zelf met pensioen gaat. Dit potje staat dus los van de pensioendatum van je ex. Let op: niet elk pensioenfonds kan dit administratief verwerken, en er gelden aanvullende eisen.
  4. Geen verevening: Hiermee besluiten jullie om het pensioen niet te verdelen. Ieder houdt zijn of haar eigen pensioen. Het betekent dat je later geen aanspraak meer kunt maken op het pensioen van je ex. Deze keuze moet schriftelijk worden vastgelegd in het convenant, en je moet dit doorgeven aan het pensioenfonds.

Om wijzigingen door te geven aan je pensioenuitvoerder(s), gebruik je binnen twee jaar na de scheiding het 'Mededelingsformulier in verband met de verdeling van ouderdomspensioen bij scheiding' van de Rijksoverheid Je moet je convenant meesturen, dus zorg ervoor dat de afspraken goed worden vastgelegd.

Let op: er komt een nieuwe wet voor pensioenen na scheiding. Deze zou ingevoerd worden per 1 juli 2022, maar dit is uitgesteld naar 1 januari 2027. Hiermee wordt afgeweken van de standaard verevening, en wordt de conversie (waarbij ieder een eigen potje krijgt) de standaard. Details over tussentijdse maatregelen zijn nog niet bekend.

Verschil tussen verdelen (verevenen) en splitsen (conversie)

Het ouderdomspensioen kan na een scheiding verevend of gesplitst worden. Bij verevenen krijg je een deel van het pensioen van je ex-partner uitbetaald door zijn of haar pensioenuitvoerder zodra je ex met pensioen gaat. Andersom betaalt jouw pensioenuitvoerder aan je ex zodra jij met pensioen gaat. Splitsen betekent dat het ouderdoms- en nabestaandenpensioen dat opgebouwd is tijdens jullie relatie door de pensioenuitvoerder van je ex in twee aparte pensioen wordt opgedeeld: één voor jou en één voor je ex. 

Wat gebeurt er met mijn AOW?

In Nederland bouwt iedere inwoner automatisch AOW op. Dit AOW-recht is persoonlijk en hoeft bij een scheiding niet verdeeld te worden. Wel is er een verschil in hoogte als je getrouwd bent of een partner hebt, en als je alleenstaand bent. Als je al AOW ontvangt en gaat scheiden, ontvang je als alleenstaande een hogere AOW-uitkering. 

Wat is partnerpensioen of nabestaandenpensioen?

Partnerpensioen, of bijzonder nabestaandenpensioen, is een uitkering waar je recht op kunt hebben als je partner overlijdt. Dit recht bestaat alleen als het nabestaandenpensioen op opbouwbasis is vastgesteld. Bij een nabestaandenpensioen dat op risicobasis is opgebouwd, ontvangt de nabestaande alleen een uitkering als de werknemer nog aan het werk is bij het bedrijf. Het recht op een nabestaandenpensioen op risicobasis vervalt na scheiding. Je bent dan immers geen nabestaande meer.

Als het pensioen van je ex-partner op opbouwbasis is opgebouwd, en je hebt geen afstand gedaan van je rechten, dan ontvang je een uitkering uit dit pensioenfonds als je ex overlijdt. De uitkering gaat direct in, en de hoogte is afhankelijk van wat er opgebouwd is tijdens het huwelijk. Als jullie samenwoners waren, dan is de hoogte afhankelijk van de duur van jullie relatie zoals jullie dit hebben vastgelegd in het samenlevingscontract.

Je kunt er na de scheiding voor kiezen om af te zien van het nabestaandenpensioen, maar deze keuze moet je zelf maken; je ex kan dit niet voor jou beslissen.

Frits werkt samen met Partners Uit Elkaar

Als je uit elkaar gaat, wil je dat alles rondom je huis en hypotheek goed geregeld is. Frits werkt samen met Partners Uit Elkaar om jou hierbij te helpen. De hypotheekadviseurs van Frits zijn gespecialiseerd in scheidingen en relatiebreuken, en de financieel scheidingsadviseurs van Partners Uit Elkaar hebben al veel scheidingen begeleid. Zo zorgen we samen dat je scheiding en financiële zaken soepel verlopen. Wil je meer weten? Bekijk de website van Partners Uit Elkaar of plan een gratis hypotheekgesprek bij Frits.   

Naar partnersuitelkaar.nl
Ilona Dingemanse

Ilona is hypotheekadviseur bij Frits en is met haar vele diploma's en certificaten specialist op o.a. hypotheek bij echtscheiding. Ilona helpt je graag met het juiste hypotheekadvies. Lees verder

Meer lezen over Scheiden

10/10/2024

Samenlevingscontract ontbinden: hoe werkt het?

20/08/2024

Scheiden: hoe zit het met de belasting na de overwaarde?

2/07/2024

Scheiden: zo zet je jullie hypotheek op 1 naam

8/03/2024

Ontbinden geregistreerd partnerschap: hoe werkt het?

8/03/2024

Pensioen bij scheiding

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.