Scheiden: zo zet je jullie hypotheek op 1 naam

Bij je scheiding komt veel kijken, ook je hypotheek. Als je uit elkaar gaat en samen een hypotheek hebt, kun je het huis en de hypotheek op 1 naam zetten als 1 van jullie er wilt blijven wonen. Ik leg je uit hoe dat werkt.

Friso Bakker

Hypotheek op 1 naam zetten

Je hebt besloten uit elkaar te gaan, maar je hebt samen een hypotheek. Als 1 van jullie in het huis wil blijven wonen, moet je de ander uitkopen en de hypotheek overnemen. Als je dit hebt afgerond is de ander niet meer hoofdelijk aansprakelijk voor de hypotheek en staat de hypotheek op 1 naam. Er zijn een paar stappen die je moet doorlopen bij het overzetten van de hypotheek bij scheiding. Ik neem ze één voor één met je door.

Stap 1: Bepaal hoeveel het huis waard is

Doe dit samen met een taxateur of makelaar, denk er wel aan dat hier kosten aan verbonden zijn. Je kan ook de makelaar een schatting laten doen, vaak is dit gratis.

Stap 2: Verdeel de waarde van het huis onderling

De manier waarop jullie de waarde van het huis verdelen hangt af van jullie samenlevingsvorm en wat jullie hebben afgesproken toen jullie gingen trouwen:

  • Gemeenschap van goederen (vóór 1 januari 2018 getrouwd): Jullie zijn beiden voor de helft eigenaar. De schuld is dan ook 50/50 verdeeld.
  • Beperkte gemeenschap van goederen (na 1 januari 2018 getrouwd): Was het huis voordat jullie trouwden van jou? Dan blijft het na de scheiding ook van jou, tenzij dit anders is vastgelegd.
  • Huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden: De verdeling is afhankelijk van de afspraken die jullie onderling hebben gemaakt.

Stap 3: Uitkopen

Je zou je ex-partner uit kunnen kopen. Je neemt dan het aandeel van je ex-partner in de hypotheek over. Dit kan voordelig zijn aangezien het uitkopen vaak wat goedkoper is dan het huis verkopen, want er komen geen verkoopkosten bij kijken. Hoe dit werkt hangt er vanaf of het huis een over- of onderwaarde heeft. Bij een overwaarde is de waarde van het huis hoger dan de hypotheek, bij een onderwaarde is dit andersom.

Hoe gaat dit in zijn werk?

Als je in gemeenschap van goederen getrouwd bent, heb je allebei recht op de helft van de waarde van jullie huis. Stel dat jij in het huis blijft wonen: bij een overwaarde moet je je partner dan uitkopen met de helft van het verschil tussen de resterende hypotheek en de waarde van de woning. Bij een onderwaarde betaalt je ex-partner de helft van dit bedrag. Wil jij weten of je jouw partner kan uitkopen? Plan dan gratis een afspraak in met 1 van mijn hypotheekadviseurs.

Voor- en nadelen

Als je gaat scheiden en kinderen hebt, is het fijn als zij in een vertrouwde omgeving kunnen blijven. Niet naar een andere school hoeven en nieuwe vrienden hoeven maken kan tijdens de scheiding fijn zijn voor de kinderen. Een nadeel is dat de maandlasten nu bij één persoon komen te liggen, dit kan een last zijn waar je in je beslissing rekening mee moet houden. Kijk dus goed of de hypotheek te betalen is wanneer die op 1 naam komt te staan.

Helft naar annuïteiten

Bij een hypotheek die eerst aflossingsvrij was, moet bij het overnemen door een partner minimaal de helft naar een annuïteitenhypotheek omgezet worden. Dit komt door regelgeving uit 2013 waarin de leenregels rondom hypotheken zijn aangescherpt.

Welke documenten heb je nodig?

Vergeet niet dat er een akte van scheiding en deling of akte van verdeling moet worden opgesteld, hierdoor moet de woning op jouw naam komen te staan. Ook is het belangrijk om de documenten rondom de scheiding bij de hand te hebben zoals het echtscheidingsconvenant. Er kan naar je loonstroken en inkomsten gevraagd worden, als je ondernemer bent zijn dit je jaarrekeningen en aangiftes.

Ik help je met je hypotheek bij scheiding

Een scheiding brengt een hoop meer met zich mee dan alleen emotionele last. Je hypotheek regelen is iets wat je niet moet vergeten. Moet je jouw scheiding ook nog regelen? Ik werk samen met NetjesScheiden.nl, zodat je scheiding en hypotheek in 1 keer goed geregeld kunnen worden. Heb je nog vragen over het effect van je scheiding op je hypotheek? Of heb je advies nodig rondom het overzetten van je hypotheek op 1 naam? Maak dan een gratis bel-afspraak met een van mijn adviseurs.

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters
  • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren