Scheiden: zo zet je jullie hypotheek op 1 naam

Bij een scheiding komt veel regelwerk kijken. Nog meer als jullie samen een koophuis en hypotheek hebben . Als één van jullie in het huis wilt blijven wonen, kun je de hypotheek op 1 naam zetten.
stopwatch

3 min

calendar
4 juli 2023
eye

15634

Hypotheek op 1 naam zetten

Jullie hebben besloten om uit elkaar te gaan, maar delen wel samen een hypotheek. Als één van jullie in het huis wilt blijven wonen, koop je de ander uit en neem je de hypotheek over. Als je dit hebt afgerond is de ander niet meer hoofdelijk aansprakelijk voor de hypotheek en staat de hypotheek op 1 naam. Er zijn een paar stappen die je moet doorlopen bij het overzetten van de hypotheek bij scheiding.

Stap 1: Bepaal hoeveel het huis waard is

Bepaalde de waarde samen met een taxateur of makelaar, denk er wel aan dat hier kosten aan verbonden zijn. Je kunt ook de makelaar een schatting laten doen, vaak is dit gratis.

Stap 2: Verdeel de waarde van het huis onderling

De manier waarop jullie de waarde van het huis verdelen, hangt af van jullie samenlevingsvorm. Of wat jullie hebben afgesproken toen jullie gingen trouwen.

  • Gemeenschap van goederen (vóór 1 januari 2018 getrouwd): Jullie zijn beiden voor de helft eigenaar. De schuld is dan ook 50/50 verdeeld.
  • Beperkte gemeenschap van goederen (na 1 januari 2018 getrouwd): Was het huis voordat jullie trouwden van jou? Dan blijft het na de scheiding ook van jou, tenzij dit anders is vastgelegd.
  • Huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden: De verdeling is afhankelijk van de afspraken die jullie onderling hebben gemaakt.

Stap 3: Uitkopen

Je zou je ex-partner uit kunnen kopen. Je neemt dan zijn of haar aandeel in de hypotheek over. Dit kan voordelig zijn omdat uitkopen vaak goedkoper is dan het huis verkopen. Er komen namelijk geen verkoopkosten bij kijken. Hoe dit werkt, hangt af van of het huis over- of onderwaarde heeft. Bij een overwaarde is de waarde van het huis hoger dan de hypotheek, bij een onderwaarde is dit andersom.

Bereken direct wat jij kunt lenen

Maandlasten als je hypotheek op 1 naam staat

Als je gaat scheiden en kinderen hebt, is het fijn als zij in een vertrouwde omgeving kunnen blijven. Een nadeel is dat de maandlasten nu bij één persoon komen te liggen. Bekijk of de hypotheek te betalen is wanneer deze op 1 naam komt te staan. Bij een hypotheek die eerst aflossingsvrij was, moet bij overname door een partner minimaal de helft naar een annuïteitenhypotheek omgezet worden. Dit komt door regelgeving uit 2013 waarin de leenregels rond hypotheken zijn aangescherpt.

Welke documenten heb je nodig?

Vergeet niet dat er een akte van scheiding en deling of akte van verdeling nodig is, hierdoor komt het huis op jouw naam te staan. Ook is het belangrijk om de documenten rondom de scheiding bij de hand te hebben zoals het echtscheidingsconvenant. Er kan naar je loonstroken en inkomsten gevraagd worden, als je ondernemer bent zijn dit je jaarrekeningen en aangiftes.

Wij staan voor je klaar om je te helpen jouw hypotheek op 1 naam te krijgen

Een scheiding brengt een hoop meer met zich mee dan alleen emotionele last, er moet ook veel geregeld worden. Zo ook het op 1 naam zetten van je hypotheek. Wij kunnen je hierbij helpen!

Gratis afspraak maken
Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Vond je deze informatie nuttig?

Ilona Dingemanse

Ilona is hypotheekadviseur bij Frits en is met haar vele diploma's en certificaten specialist op o.a. hypotheek bij echtscheiding. Ilona helpt je graag met het juiste hypotheekadvies. Lees verder

Meer lezen over Scheiden

6/07/2023

Een hypotheek na je scheiding, deze extra documenten heb je nodig

4/07/2023

Scheiden: zo zet je jullie hypotheek op 1 naam

23/12/2022

Je partner uitkopen uit jullie huis, hoe werkt dat?

29/04/2021

Hoofdelijke aansprakelijkheid: je hypotheek bij scheiding

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.