De makelaar

Wat doet de makelaar? Hij is een van de experts die je helpt bij het kopen van een huis. Ik vertel je wat die doet, kost en hoe je kan checken of je er een nodig hebt.

Lisette Otten

De makelaar

Wanneer je voor het eerst een huis gaat kopen zijn er deskundigen die jou ondersteuning bieden. Dit zijn een adviseur, makelaar, taxateur en notaris. Deze personen zijn allemaal betrokken bij jouw proces en zorgen ervoor dat de overdracht goed verloopt.

De makelaar

Wat doet ‘ie?

Een makelaar is iemand die bemiddelt en zorgt voor ondersteuning tijdens het kopen of verkopen van een huis. In jouw geval heb je te maken met een aankoopmakelaar. Hij helpt je bij het vinden van jouw eerste woning en houdt je op de hoogte van het huidige woningaanbod. Daarnaast begeleidt hij je ook bij bezichtigingen en plaatst een bod wanneer je geïnteresseerd bent in een huis. Wanneer deze wordt geaccepteerd, zorgt de makelaar voor de juiste aktes en voorwaarden. Zo zal de overdracht soepel verlopen en woon jij binnen no-time in je nieuwe huis.

Wat zijn de kosten?

Een aankoopmakelaar kan een vast tarief hanteren dat vaak varieert van €500,- tot €2.000,- afhankelijk van de diensten. Echter rekent hij veelal een percentage van de aankoopsom. Dit percentage kan tussen de 0,5% en 1,5% liggen. Sommige makelaars hanteren zelfs een prestatietarief. Zo’n tarief is gebaseerd op het omlaaghalen van de verkoopprijs, zodat jij niet te veel voor je nieuwe huis betaalt. Een prestatietarief kan bijvoorbeeld 10% zijn van iedere euro die de makelaar van de prijs heeft weten af te krijgen. Wanneer jouw droomhuis in de verkoop staat voor €250.000,-, maar de aankoopmakelaar weet er €230.000,- van te maken, betaal jij 10% zijn van het verschilbedrag. Dat zal in dit geval dan €2.000,- zijn.

Heb je ‘m nodig?

Een makelaar is niet per se nodig. Toch vinden veel mensen het fijn om begeleid te worden door iemand die verstand heeft van de huizenmarkt. De keuze is aan jou om te bepalen of je deze begeleiding nodig hebt of niet. Het kan in de kosten besparen. De vraag is natuurlijk wel of je daardoor uiteindelijk goedkoper uit bent, aangezien de makelaar nog altijd over de prijs had kunnen onderhandelen.

Meer info over het kiezen van een makelaar?

Frits kan voor jou de juiste hypotheekadviseur zijn. Hij is persoonlijk, eigentijds, transparant, online en bovendien altijd eerlijk. Frits zal je nooit een hypotheek aanbevelen die niet op jouw persoonlijke omstandigheden aansluit. Om daarover te kunnen oordelen maakt hij voor jou een gratis FritsAnalyse. Ook kan hij advies geven over het kiezen van een makelaar of niet.

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters
  • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren