De makelaar

Wat doet een makelaar? Een makelaar is één van de experts die je helpt bij het kopen of verkopen van een huis. Benieuwd wat een makelaar kost en of je er per se eentje nodig hebt?
stopwatch

3 min

calendar
5 juli 2023
eye

5091

De makelaar

Wanneer je voor het eerst een huis gaat kopen, zijn er deskundigen die je kunt inhuren om te helpen in dit proces. Hierbij kun je denken aan een hypotheekadviseur, een makelaar, een taxateur en een notaris. Deze personen zijn allemaal betrokken bij jouw aankoopproces en zorgen ervoor dat de overdracht van het huis goed verloopt tussen de verkoper en de koper.

Wat doet een makelaar?

Een makelaar is iemand die bemiddelt en zorgt voor ondersteuning tijdens het kopen of verkopen van een huis. Ga je een huis kopen? Dan heb je te maken met een aankoopmakelaar. Die houdt je op de hoogte van het huizenaanbod en begeleidt je ook bij bezichtigingen. Ga je bieden? Dan zal je makelaar het bod op het huis voor jou plaatsen. Wanneer deze wordt geaccepteerd, zorgt de makelaar voor de juiste aktes en voorwaarden. Zo zal de overdracht soepel verlopen en woon jij binnen no-time in je nieuwe huis.

Wat zijn de kosten van een makelaar?

Een aankoopmakelaar kan ervoor kiezen om een vast tarief te hanteren dat meestal ergens tussen de €500,- tot €2.000,- ligt, afhankelijk van het dienstenpakket. Het gebeurt vaker dat een makelaar rekent met een percentage van de aankoopsom, dit percentage ligt meestal tussen de 0,5% en 1,5%. Enkele makelaars hanteren een prestatietarief. Zo'n tarief is gebaseerd op het omlaag halen van de verkoopprijs, zodat jij niet te veel voor je nieuwe huis betaalt. Een prestatietarief kan bijvoorbeeld 10% zijn van iedere euro die de makelaar van de prijs heeft weten af te krijgen. Wanneer jouw droomhuis in de verkoop staat voor 250.000 euro, maar de aankoopmakelaar weet er 230.000 euro van te maken, betaal jij 10% van het verschilbedrag. Dat zal in dit geval dan 2.000 euro zijn.

Heb je per se een makelaar nodig?

Je kunt het ook zonder makelaar af. Toch vinden veel mensen het fijn om begeleid te worden door iemand die verstand heeft van de huizenmarkt. De keuze is aan jou om te bepalen of je deze begeleiding nodig hebt of niet. Zonder makelaar ben je goedkoper uit, maar het kost je wel handenvol tijd. Ook is het lastig om een actueel aanbod van huizen te vinden, en kun je hierdoor naast het net vissen.

Bereken direct wat jij kunt lenen

En dan: je hypotheekadviseur

Samenwerken met een hypotheekadviseur kan enorm schelen in wat je uiteindelijk gaat betalen voor je hypotheek. Onze adviseurs helpen je met het regelen van je hypotheek. Want hoeveel lenen is verantwoordelijk, wat is de beste bank en waar krijg je de beste rente? Dit alles doen onze experts voor je, tegen een lage prijs. Even bellen? Plan een gratis hypotheekgesprek in, we helpen je graag!

Hypotheekgesprek inplannen
Image

Een huis kopen van A-Z

Je gaat een huis kopen? Spannend! Tussen je eerste bezichtiging en het moment dat je de sleutels krijgt, moet er een hoop gebeuren. In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

popup_Image

Download het gratis E-book “Help! Ik koop een huis”.

In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

Vond je deze informatie nuttig?

Bertrick van der Steege

Bertrick geeft al bijna twee jaar hypotheekadvies bij Frits. Of het nu gaat om het kopen van een nieuwbouwwoning, een startershypotheek of het verhogen van je hypotheek. Bertrick kijkt graag naar.. Lees verder

Meer lezen over Huis kopen

9/07/2024

Voorbeeldbrief bieden huis: zo breng je een bod uit

5/07/2024

Wat is een verbouwingsspecificatie?

5/07/2024

Een appartement kopen, wat komt erbij kijken?

2/07/2024

Bod geaccepteerd, en nu?

2/07/2024

Een tweede woning kopen: hoe krijg je een hypotheek?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.