Een aankoopmakelaar: heb je die nodig of niet?

24 november 2020 11809x

Een aankoopmakelaar neemt je veel werk uit handen. Maar hij of zij kost ook een behoorlijk bedrag. Geld dat je liever ergens anders aan uitgeeft. We helpen je in dit artikel met het beantwoorden van wat veelvoorkomende vragen, zo kun je hopelijk een betere afweging maken.

Bénine Bijleveld

Heb je een aankoopmakelaar nodig?

Heb je per se een aankoopmakelaar nodig bij het kopen van een huis? Nee. Je kunt het namelijk ook helemaal zelf doen: een huis zoeken, een bezichtiging aanvragen en onderhandelen over de prijs. Maar wanneer is het slim om zelf voor makelaar te spelen? Dit kan als je eerder een huis hebt gekocht en goed kunt inschatten wat je nieuwe huis waard is. Een aankoopmakelaar is voor niemand verplicht.

Courtage

Het geld dat je een makelaar voor zijn of haar diensten betaalt, heet courtage. Een makelaar kan met een vast tarief werken, een percentage van de koopprijs rekenen (meestal 1 à 2 %) of een prestatietarief afspreken. Bij een prestatietarief rekent de makelaar een percentage van het bedrag dat hij van de koopprijs af heeft weten te krijgen. Meestal ben je minimaal 500 euro kwijt en kan het oplopen tot vele duizenden euro’s. Het loont dus zeker de moeite om te onderhandelen met de aankoopmakelaar over zijn/haar prijs.

De volgende stap is dat je gaat nadenken over de hypotheek (en het maximale bedrag dat je kunt lenen). Je kunt zo aan de slag met onze tool, binnen 5 minuten weet je dan wat je kunt lenen.

Wat zijn de afwegingen?

Voordat je besluit om wel of geen aankoopmakelaar in de arm te nemen, is het verstandig om met een paar verschillende makelaars te praten. Leg uit wat je wilt en vraag ze naar de meerwaarde die ze denken te kunnen bieden. Probeer ook zeker een goede courtage te onderhandelen. Neem in je overweging mee dat er in de randstad weinig huizen te koop staan. Een aankoopmakelaar helpt je met zoeken in het beperkte aanbod, hoort vaak eerder dat een huis in de verkoop gaat en heeft verstand van (over)bieden. Buiten de randstad is er iets minder druk op de huizenmarkt. Daar zou je met een iets geruster hart zelf op zoek naar je droomhuis, want huizen staan daar vaak langer in de verkoop en je kunt soms zelfs onder de vraagprijs bieden.

Wij denken met je mee over de aankoopmakelaar

Kom je niet uit het dilemma of je wel of geen aankoopmakelaar in de arm moet nemen? Je kunt het natuurlijk altijd bespreken met onze adviseurs. Zij zijn geen makelaars, maar weten door hun uitgebreide ervaring wel of en hoe een makelaar je van pas kan komen. Wanneer wil je gebeld worden?

Lees ook