Aankoopmakelaar: heb je die nodig of niet?

Een aankoopmakelaar neemt je veel werk handen uit handen. Maar hij kost ook extra geld. Ik praat je bij over de afwegingen die je moet maken. Dan kun je zelf een goede keuze maken.

Sarah Famke Oortgijsen

Een aankoopmakelaar neemt je werk uit handen

Heb je een aankoopmakelaar nodig bij het kopen van een huis? Nee. Je kunt het ook helemaal zelf doen: een huis zoeken, een bezichtiging aanvragen, onderhandelen over de prijs… Maar een aankoopmakelaar helpt je daarbij of doet het helemaal voor jou. En hij heeft ervaring in het sluiten van de beste deal. Dat kan jou tijd en geld schelen.

Maar een aankoopmakelaar kost wel geld

Een makelaar kan met een vast tarief werken, een percentage van de koopprijs rekenen (meestal 1 à 2 %) of een prestatietarief afspreken. Bij een prestatietarief rekent de makelaar een percentage van het bedrag dat hij van de koopprijs af heeft weten te krijgen. Meestal ben je minimaal 500 euro kwijt en dat kan oplopen tot vele duizenden euro’s. Het loont de moeite om te onderhandelen over de prijs. De prijs van de makelaar wordt ook wel courtage genoemd.

Je kunt het ook zelf doen

Als je het zelf doet is het gratis. En dat is top. Wanneer is het slim om het zelf te doen? Bijvoorbeeld als je al vaker een huis hebt gekocht en goed kan inschatten wat je nieuwe huis waard is. Dan kun je het zoeken, bezichtigen en onderhandelen gewoon zelf doen. Een aankoopmakelaar is voor niemand verplicht.

Wat zijn de afwegingen?

Voordat je een beslissing neemt moet je een aantal makelaars spreken. Leg uit wat je wil en vraag ze naar de meerwaarde die ze denken te kunnen bieden. Probeer een goede prijs te onderhandelen. Neem in je overweging mee dat er in de randstad weinig huizen te koop staan. Een aankoopmakelaar helpt je zoeken in het beperkte aanbod, hoort eerder dat een huis in de verkoop gaat dan jij en heeft verstand van (over)bieden. Buiten de randstad is er minder druk op de woningmarkt. Dan kan je met een gerust hart zelf op zoek naar je droomhuis, want huizen staan daar vaak langer in de verkoop en je kunt onder de vraagprijs bieden.

Weet je nog niet zeker of je een aankoopmakelaar nodig hebt? Bel ons dan om verder te praten. Dat is helemaal gratis.

Leuk, een bezichtiging!

Er komt vast veel op je af. Daarom heb ik een handige checklist. Dan weet je zeker dat je overal aan denkt!

Wat krijg je allemaal?

  • Handige vragen om aan de verkoper te stellen
  • Een checklist voor alle ruimtes in het huis
  • Veel ruimte om mee te schrijven, zodat je het later kan teruglezen
  • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren