Een aankoopmakelaar: heb je die nodig of niet?

Een aankoopmakelaar neemt je veel werk uit handen. Maar hij of zij kost ook een behoorlijk bedrag. Geld dat je liever ergens anders aan uitgeeft. We helpen je in dit artikel met het beantwoorden van wat veelvoorkomende vragen, zo kun je hopelijk een betere afweging maken.
stopwatch

3 min

calendar
28 juni 2023
eye

11380

Wat doet een aankoopmakelaar?

Deze video legt je precies uit wat een aankoopmakelaar doet en wanneer je een aankoopmakelaar nodig hebt. Scheelt een hoop leeswerk. Wil je toch liever lezen? De tekst gaat onder de video verder.

 

Wat kost een aankoopmakelaar?

Een aankoopmakelaar kost gemiddeld tussen de €3000 en €5000 euro voor volledige begeleiding bij het kopen van een huis, dus ook voor hulp bij het zoeken naar een huis bijvoorbeeld. Heb je al een huis gevonden en wil je alleen begeleiding bij de onderhandelingen en het koopcontract? Dit kost minder dan volledige begeleiding. Hiervoor betaal je gemiddeld €2000 tot €3000.

Heb je een aankoopmakelaar nodig?

Heb je per se een aankoopmakelaar nodig bij het kopen van een huis? Nee. Je kunt het namelijk ook helemaal zelf doen: een huis zoeken, een bezichtiging aanvragen en onderhandelen over de prijs. Maar wanneer is het slim om zelf voor makelaar te spelen? Dit kan als je eerder een huis hebt gekocht en goed kunt inschatten wat je nieuwe huis waard is. Een aankoopmakelaar is voor niemand verplicht.

Bereken direct wat jij kunt lenen
De volgende stap is dat je gaat nadenken over de hypotheek (en het maximale bedrag dat je kunt lenen). Je kunt zo aan de slag met onze tool, binnen 5 minuten weet je dan wat je kunt lenen.
Maximale hypotheek berekenen

Wat zijn de afwegingen?

Voordat je besluit om wel of geen aankoopmakelaar in de arm te nemen, is het verstandig om met een paar verschillende makelaars te praten. Leg uit wat je wilt en vraag ze naar de meerwaarde die ze denken te kunnen bieden. Probeer ook zeker een goede courtage te onderhandelen. Neem in je overweging mee dat er in de Randstad minder huizen te koop staan.

Een aankoopmakelaar helpt je met zoeken in het beperkte aanbod, hoort vaak eerder dat een huis in de verkoop gaat en heeft verstand van (over)bieden. Buiten de Randstad is er iets minder druk op de huizenmarkt. Daar zou je met een iets geruster hart zelf op zoek kunnen gaan naar je droomhuis, want huizen staan daar vaak langer in de verkoop en je kunt soms zelfs onder de vraagprijs bieden.

Wij denken met je mee over de aankoopmakelaar

Kom je niet uit het dilemma of je wel of geen aankoopmakelaar in de arm moet nemen? Je kunt het natuurlijk altijd bespreken met onze adviseurs. Zij zijn geen makelaars, maar weten door hun uitgebreide ervaring wel of en hoe een makelaar je van pas kan komen. Wanneer wil je gebeld worden?

Hypotheekgesprek inplannen
Image

Een huis kopen van A-Z

Je gaat een huis kopen? Spannend! Tussen je eerste bezichtiging en het moment dat je de sleutels krijgt, moet er een hoop gebeuren. In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

popup_Image

Download het gratis E-book “Help! Ik koop een huis”.

In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

Vond je deze informatie nuttig?

Marco Palfenier

Marco werkt al een aantal jaar als hypotheekadviseur bij Frits en helpt klanten bij het vinden van de juiste hypotheek. Lees verder

Meer lezen over Huis kopen

9/07/2024

Voorbeeldbrief bieden huis: zo breng je een bod uit

5/07/2024

Wat is een verbouwingsspecificatie?

5/07/2024

Een appartement kopen, wat komt erbij kijken?

2/07/2024

Bod geaccepteerd, en nu?

2/07/2024

Een tweede woning kopen: hoe krijg je een hypotheek?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.