Het tekenen van een opdracht tot dienstverlening

Wat als je met een makelaar in zee gaat die nooit een huis voor je vindt? Of er geen stappen gezet worden om je huis te verkopen? Jij betaalt een makelaar, maar verwacht hier wel inspanning en een mooi resultaat voor terug. Dus teken je een opdracht tot dienstverlening om ervoor te zorgen dat de makelaar ook echt aan het werk gaat. Hoe zoiets werkt, leg ik je uit.

Friso Bakker

Wat is een opdracht tot dienstverlening?

Je hebt een makelaar gevonden en wilt dat hij of zij aan de slag gaat! Om hiervoor te zorgen laat de makelaar jou een opdracht tot dienstverlening (OTD) tekenen. In dit document staan alle afspraken die je met de makelaar maakt. Bij die afspraken horen bijvoorbeeld de prijs van het werk dat de makelaar doet en onder welke voorwaarden dit gebeurt.

Wat staat er nog meer in?

De opzet van het document is vrij. Jij kan dus je wensen en behoeften doorgeven aan de makelaar en deze meenemen in een OTD. De makelaar heeft waarschijnlijk al een standaard opzet met afspraken en maakt de opdracht tot dienstverlening. Door dit document te tekenen geef je de makelaar de opdracht om aan het werk te gaan.

Een inspanningsverplichting is…

…Een lang woord met een korte uitleg. De inspanningsverplichting is eigenlijk de basis van de opdracht tot dienstverlening. Het gaat hier om de verplichting die de makelaar aangaat bij het tekenen van de opdracht tot dienstverlening. Dit is de verplichting om zijn werk zo goed mogelijk te doen en de afspraken na te komen. Naast de inspanningsverplichting staan in de OTD de voorwaarden waaronder dit gebeurt. Je betaalt de makelaar dus voor de inspanning die hij levert. Vandaar een inspanningsverplichting.

Inspanning betekent niet altijd resultaat

Dit betekent niet dat daar ook resultaat uit moet komen net als de hele OTD. Want: je betaalt de makelaar om zijn werk te doen, maar je betaalt hem (nog) niet voor het eindresultaat. Tenzij dit anders is afgesproken in de voorwaarden van de OTD. Omdat die inspanning lastig te meten is, moet je hier duidelijke afspraken over maken en vastleggen. Denk hierbij aan afspraken over de bedragen en het soort werk dat de makelaar gaat doen. Dit kan betekenen dat je afspreekt dat de makelaar actief op zoek gaat naar een woning en dit ook kan bewijzen.

Kan je een opdracht tot dienstverlening opzeggen?

Dat kan altijd. Je hebt niet te maken met een opzegtermijn en zelfs een ‘echte’ reden is niet nodig. Let wel op de afspraken die je hebt gemaakt als het gaat om het opzeggen van de overeenkomst. Het kan zo zijn dat de makelaar in de algemene voorwaarden heeft staan dat je dan intrekkingskosten moet betalen. Als de makelaar al kosten heeft gemaakt, moet jij die ook dokken. De voorwaarden die aan het opzeggen van de overeenkomst hangen, kunnen per makelaar anders zijn. Verwacht je van tevoren dat de samenwerking mogelijk niet door gaat? Dan kan je ook onderhandelen over de voorwaarden. Misschien krijg je het voor elkaar dat je (bijna) geen kosten hebt, mocht je de overeenkomst opzeggen.

Ontbinden van de overeenkomst

Komt die makelaar steeds maar niet van z’n luie stoel? Dan kan je ervoor kiezen om de overeenkomst te ontbinden. Je moet wel kunnen bewijzen dat er niks is uitgevoerd. Zoals ik al eerder zei, spreek je af dat de makelaar verplicht is om zich in te spannen. Het behalen van resultaat is niet verplicht. Het kan dan lastig zijn om deze inzet, of juist het gebrek eraan, te bewijzen. Jij bent de opdrachtgever van de makelaar. Dit betekent dat je een document moet bijhouden waarin je het contact en andere bewijzen vastlegt. Uit deze bewijzen moet blijken dat de makelaar niet genoeg heeft gewerkt. Hierna moet je de makelaar nog een kans geven om zijn werk af te maken. Dit doe je door een te brief sturen waar je een verzendbewijs van hebt. In deze brief vraag je hem of hij netjes zijn werk wil doen. Doet hij dit niet? Dan mag je na de afgesproken periode de opdracht ontbinden.

Wat kost ontbinden?

Het ontbinden kost iets meer tijd dan de overeenkomst gewoon opzeggen. Maar als het contract ontbonden is, hoef je vaak alleen de kosten die de makelaar al heeft gemaakt te betalen. De intrekkingskosten en de courtage (prijs van de makelaar) hoef je dan niet te betalen.