Het tekenen van een opdracht tot dienstverlening

Wat als je met een makelaar in zee gaat die nooit een huis voor je vindt? Of er geen stappen gezet worden om je huis te verkopen? Met een opdracht tot dienstverlening zorg je ervoor dat de makelaar ook echt aan het werk gaat. Hoe zoiets werkt, lees je hier

stopwatch

3 min

calendar
18 juni 2021
eye

2836

Bereken direct wat jij kunt lenen

Wat is een opdracht tot dienstverlening?

Je hebt een makelaar gevonden en wilt dat hij of zij aan de slag gaat om een huis voor je te vinden of om te verkopen. Om hiervoor te zorgen, laat de makelaar jou een opdracht tot dienstverlening (OTD) tekenen. In dit document staan alle afspraken die je met de makelaar maakt. Bij die afspraken horen bijvoorbeeld de prijs van het werk dat de makelaar doet en onder welke voorwaarden dit gebeurt.

Zoveel kun jij lenen

Over de inspanningsverplichting

Een inspanningsverplichting is eigenlijk de basis van de opdracht tot dienstverlening. Dit is de verplichting om het werk zo goed mogelijk te doen en de afspraken na te komen. Naast de inspanningsverplichting staan in de OTD de voorwaarden waaronder dit gebeurt. Je betaalt de makelaar dus voor de inspanning die hij levert.

Inspanning betekent niet altijd resultaat

Dit betekent niet dat daar ook resultaat uit moet komen net als de hele OTD. Want: je betaalt de makelaar om zijn werk te doen, maar je betaalt (nog) niet voor het eindresultaat. Tenzij dit anders is afgesproken. Omdat die inspanning lastig te meten is, moet je hier duidelijke afspraken over maken en vastleggen. Denk hierbij aan afspraken over de bedragen en het soort werk dat de makelaar gaat doen. Dit kan betekenen dat je afspreekt dat de makelaar actief op zoek gaat naar een woning en dit ook kan bewijzen.

 

Kun je een opdracht tot dienstverlening opzeggen?

Dat kan altijd, maar let wel op de afspraken die je hebt gemaakt. Het kan zo zijn dat de makelaar in de algemene voorwaarden heeft staan dat je dan intrekkingskosten moet betalen. Als de makelaar al kosten heeft gemaakt, moet jij die ook betalen. De voorwaarden die aan het opzeggen van de overeenkomst hangen, kunnen per makelaar anders zijn. Je kunt er ook voor kiezen om de overeenkomst te ontbinden. In dat geval moet je wel kunnen bewijzen dat er niks is uitgevoerd. Als je er helemaal niet uit komt met je makelaar, kun je nog altijd naar de Geschilencommissie Makelaardij stappen, zij behandelen klanten van consumenten tegen hun makelaar.

 

Geen zorgen over je hypotheek

Enorm vervelend natuurlijk als je gedoe hebt met je makelaar. Maar dit hoeft gelukkig niet met je hypotheek. Onze experts adviseren je onafhankelijk en stellen alles op alles om voor jou de beste hypotheek te vinden. Wil je eerst liever bellen om je situatie voor te leggen? Ze staan al voor je klaar!

Mogen wij je helpen?
Image

Een huis kopen van A-Z

Je gaat een huis kopen? Spannend! Tussen je eerste bezichtiging en het moment dat je de sleutels krijgt, moet er een hoop gebeuren. In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

popup_Image

Download het gratis E-book “Help! Ik koop een huis”.

In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

Vond je deze informatie nuttig?

Bénine Bijleveld

Bénine heeft voor verschillende food merken gewerkt. Ze zorgde ervoor dat deze merken goed zichtbaar waren online en op social media, met als uiteindelijk doel het vergroten van de merkbekendheid... Lees verder

Meer lezen over Huis kopen

30/03/2023

Sleuteloverdracht koopwoning: dit staat je te wachten

29/03/2023

Wat is een verbouwingsspecificatie?

6/03/2023

Studieschuld hypotheek verzwijgen? Beter van niet

28/02/2023

Samen een huis kopen: hoe werkt dat?

22/02/2023

Kan ik een huis kopen zonder eigen geld?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.