Bieden op een huis. Hoe bepaal je het openingsbod?

28 maart 2022 67959x

Hoeveel ga je bieden op dat ene huis? Lastige vraag. Wij geven je een aantal tips over het uitbrengen van een bod en hebben ook een gratis ebook voor je (inclusief voorbeeldbrief voor het bieden). Zo weet je beter wat je doet.

Michiel Lensink

Bieden op een huis, zo bepaal je het openingsbod

Stap 1

Voordat je een bod gaat uitbrengen, is het goed om te weten hoeveel je maximaal kunt lenen. Dit kun je zelf berekenen met de tool. Daarna kun je jouw financiële situatie ook gratis doornemen met één van onze adviseurs. En vraag tijdens dit gesprek vooral naar het Biedverzekering. Met de Biedverzekering kun je bieden zonder voorbehoud van financiering én ben je verzekerd dat je geen boete van 10% hoeft te betalen als de financiering niet rond komt.

Voorbeeld Biedverzekering

Stap 2

De volgende stap is het verzamelen van achtergrondinformatie. Vooral als je helemaal verliefd bent op een huis, helpt het om met objectieve cijfers weer met beide benen op de grond te staan. Zo is bijvoorbeeld de woningwaarde erg belangrijk. Lees hier meer over hoe je die waarde kunt bepalen. En ook belangrijk: je kunt maximaal 100% van de waarde van het huis lenen. Alles wat je daarboven biedt, leg je bij met eigen geld.

Stap 3

Daarnaast kun je er via Funda achterkomen hoe lang een huis te koop staat. Ook kun je andere huizen vinden uit de buurt en recent verkochte huizen. Bij het Kadaster kun je voor een klein bedrag de gegevens opvragen van de verkochte huizen, waaronder de prijs waarvoor het is verkocht. Zo kun je een betere inschatting maken van de prijs per vierkante meter, en kun je dus beter bieden op een huis.

Stap 4

Probeer via de verkopende makelaar erachter te komen waarom het huis verkocht wordt. Als de verkopers al een ander huis gekocht hebben, hebben ze vaak meer haast. Dit geeft je een betere onderhandelingspositie.

Stap 5

Maak ook eens een praatje met mensen in de buurt. Leg uit dat je misschien een huis wilt kopen. Vraag ze om hun mening over de huizenprijzen. Mensen vinden het altijd leuk om hierover te praten.

Bieden op een huis: meer dan één strategie

Bieden op een huis hangt heel erg van de markt af. Staan de huizen lang te koop, of wordt er gevochten om elk huis? Dit hangt meestal af van de plek waar je een huis wil kopen. De strategie die hier besproken wordt, gaat over plekken met een normale woningmarkt. Wil je een bod uitbrengen in Amsterdam, Utrecht of een andere stad waar het een gekkenhuis is? Lees dan dit artikel over bieden op een huis in een krappe markt.

De verkopende makelaar kan ook jouw vriend worden

De makelaar heeft twee tegenstrijdige belangen: aan de ene kant wil hij een zo hoog mogelijke prijs. Aan de andere kant wil hij niet teveel tijd besteden aan de verkoop van een huis. Ga eens het gesprek aan. Is er in het verleden een bod gedaan? Hoe hoog was dat? Hoe staan de eigenaren in de onderhandeling? Met zoveel mogelijk informatie kun je ook zo goed mogelijk bieden op een huis.

Met een sterk bod kom je verder

Met alle informatie die je bij elkaar hebt gesprokkeld, kun je dus het bod bepalen. In principe geldt bij elke onderhandeling: degene met de meeste opties heeft de overhand. Staan er veel dezelfde huizen te koop? Dan kun je scherper onderhandelen. Toch is het niet verstandig om een onrealistisch bod te doen omdat de verkoper je het huis ook moet gunnen. Doe een bod dat scherp is, maar waar je ook achterstaat. Wil je op een huis gaan bieden? Met deze voorbeeldbrief kun je een bod eenvoudig indienen bij jouw makelaar.

Download hier mijn gratis e-book over het bepalen van jouw openingsbod

Je gaat een bod plaatsen op een huis? Spannend! Vul hier je e-mailadres in, dan stuur ik je gratis mijn e-book. Daarin leg ik je precies uit hoe dat nou moet, bieden op een huis. Ook vind je er een handige voorbeeldbrief. Die kun je gebruiken om de makelaar in te lichten over jouw bod!

Lees ook