Bieden op een huis in een krappe markt

Krapte op de huizenmarkt: hoe ga je daarmee om? Wanneer je overboden wordt kan dat enorm frustrerend zijn. Maar hoe bepaal je het bedrag wat je wilt en kunt overbieden? En wat is in de huidige markt normaal? We leggen het je uit. 

stopwatch

3 min

calendar
5 april 2023
eye

89720

Bereken direct wat jij kunt lenen

Moet ik in 2024 nog overbieden?

Volgens het CBS was overbieden tot medio 2022 in het hele land de norm geworden. In 2023 werd nog maar 35% van de huizen verkocht voor een prijs die hoger was dan de vraagprijs!

De prijs per vierkante meter geeft je een redelijke schatting van de waarde van het huis. Het is daarom slim om te kijken naar huizen in de buurt die de afgelopen tijd verkocht zijn. Voor een klein bedrag kun je deze gegevens opvragen bij het Kadaster. Wil jij weten tot hoe ver je financieel kunt gaan? Bespreek het gratis met één van onze adviseurs. Tijdens dit gratis hypotheekgesprek worden er berekeningen gemaakt die jij kunt zien en aanpassen in je eigen dashboard. 24 uur per dag. Zo heb jij volledige controle: jij ziet alles wat je adviseur ziet.

Gratis afspraak maken

Tips om je kansen te vergroten

In deze video geeft Frits-adviseur Walter een aantal tips wat je kunt doen in een krappe markt. Lees je liever? Onder de video gaat de tekst verder.

Overbieden is niet zonder risico's

Als je ruim boven de vraagprijs biedt, kan dit alleen als je veel eigen geld hebt. De bank financiert namelijk maximaal 100% van de taxatiewaarde. Het kan zijn dat de taxateur vindt dat het huis niet meer waard is dan de vraagprijs. Het verschil moet je dan zelf betalen. Je kunt natuurlijk proberen om een andere makelaar te vinden die het huis hoger taxeert. Let wel op dat je hierdoor niet in de problemen komt. Lees alles over de risico's van overbieden.

Bieden zonder voorbehoud van financiering

Bieden zonder voorbehoud van financiering is ook nog een optie. Als jouw bod geaccepteerd wordt leg je dit gelijk in het voorlopig koopcontract vast. Dit in plaats van de gebruikelijke 4 tot 6 weken die nog nodig zijn om de hypotheek rond te krijgen. Bieden zonder voorbehoud geeft dus een stukje zekerheid aan de verkoper. Waardoor het voor de verkoper aantrekkelijker is om jouw bod te accepteren. Dit brengt wel een risico mee. Wanneer je koopt zonder voorbehoud van financiering en het lukt onverhoopt niet om de hypotheek te krijgen, betaal je een boete aan de verkoper. 

Wil je graag bieden zonder voorbehoud van financiering zonder extra risico? Dat kan met onze Biedverzekering!

Biedverzekering

Versla de huizenmarkt: ruim 4x meer kans op een winnend bod met onze Biedverzekering

Met onze Biedverzekering heb jij een streepje voor tijdens het bieden op jouw droomhuis. Je kunt met onze Biedverzekering zelfs bieden zonder voorbehoud van financiering!

 
Biedverzekering aanvragen
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Hoe breng je een bod uit? 

Lijkt het nog lastig, zo'n bod uitbrengen? We helpen je er graag bij. Lees ons artikel over een bod uitbrengen of download de voorbeeldbrief bieden.

Wel of geen aankoopmakelaar?

Een aankoopmakelaar is duur. Je krijgt misschien het gevoel dat hij of zij veel vraagt voor die paar uur werk.Als de markt heel krap is, blijkt het vaak toch de moeite waard te zijn. Frits werkt samen met Walter Living. Zij kunnen je gratis online helpen met het bepalen van de exacte woningwaarde. Daarna geven de adviseurs van Walter Living een persoonlijk aankoopadvies. Dit lijkt op het werk van een traditionele makelaar, maar dan gebaseerd op heel veel data. Om jou verder te helpen in het proces krijg je een onderbouwd biedingsadvies, zodat je een scherp bod kunt doen. Hiermee ben je een stap voor op je concurrentie.  

Eerste pagina - E-book bieden

Bieden: zo doe je dat

In de huizenmarkt van nu is bieden bijna een kunstvorm geworden. Overbieden is inmiddels meer regel dan uitzondering en de concurrentie kan overweldigend aanvoelen. Met dit e-book weet je wat je kunt verwachten en hoe je het beste kunt bieden, inclusief een handige voorbeeldbrief om je bod uit te brengen!

Eerste pagina - E-book bieden

Download het gratis E-book “Bieden op een huis”.

Met dit e-book weet je wat je kunt verwachten en hoe je het beste kunt bieden, inclusief een handige voorbeeldbrief om je bod uit te brengen!

Vond je deze informatie nuttig?

Michiel Lensink

Bij Frits was Michiel verantwoordelijk voor de strategie van het bedrijf. Hij is mede- oprichter van het bedrijf. De reden waarom hij startte met Frits is omdat hij inzag dat er weinig transparantie.. Lees verder

Meer lezen over Huis kopen

25/04/2024

Hypotheek voor alleenstaanden

25/04/2024

Willen je ouders garant staan voor je hypotheek, schenken of lenen?

25/04/2024

Kan ik een huis kopen met mijn salaris? Let op deze 4 dingen

14/03/2024

Hypotheek agrarische bestemming

20/02/2024

Studieschuld hypotheek verzwijgen? Beter van niet

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.