Bieden op een huis in een krappe markt

01 maart 2022 91405x

Krapte op de huizenmarkt: hoe ga je daarmee om? Misschien ben je al een aantal keer overboden: enorm frustrerend. Kun je zomaar overbieden op een huis en hoeveel is dan normaal?

Michiel Lensink

Ga je bieden op een huis in een normale markt? Lees dan dit artikel
Bod uitbrengen? Download de voorbeeldbrief bieden
Weten hoeveel je kunt lenen? Bereken je maximale hypotheek
Wil je bieden zonder voorbehoud van financiering zonder extra risico? Dat kan met onze Biedverzekering!

Boven de vraagprijs bieden

Volgens het CBS is overbieden in het hele land inmiddels de norm geworden. Zo wordt tegenwoordig 50% van de huizen verkocht voor een prijs die hoger is dan de vraagprijs! Ook bieden op inschrijving komt steeds vaker voor.

Hoeveel moet jij in 2022 overbieden?

De prijs per vierkante meter geeft je een redelijke schatting van de waarde van het huis. Zijn er huizen in de buurt verkocht de afgelopen tijd? Voor een klein bedrag kun je deze gegevens opvragen bij het Kadaster. Wil jij weten tot hoe ver je financieel kunt gaan? Bespreek het gratis met één van onze adviseurs. Tijdens dit gratis hypotheekgesprek worden er berekeningen gemaakt die jij kunt zien en aanpassen in je eigen dashboard. 24 uur per dag. Zo heb jij volledige controle: jij ziet alles wat je adviseur ziet.

Overbieden is niet zonder risico's

Als je ruim boven de vraagprijs biedt, kan dit alleen als je veel eigen geld hebt. De bank financiert namelijk maximaal 100% van de taxatiewaarde. Het kan zijn dat de taxateur vindt dat het huis niet meer waard is dan de vraagprijs. Het verschil moet je dan zelf betalen. Je kunt natuurlijk proberen om een andere makelaar te vinden die het huis hoger taxeert. Let wel op dat je hierdoor niet in de problemen komt. Lees alles over de risico's van overbieden.

Bieden zonder voorbehoud van financiering met onze Biedverzekering

De Biedverzekering is een document waarin wij verklaren tot welk bedrag je een huis kunt kopen. De verzekering geeft de verkopend makelaar meer vertrouwen en zorgt voor meer kans om geaccepteerd te worden! Maar nog belangrijker: jij kunt bieden zónder voorbehoud van financiering, zonder risico te lopen. Krijg je een boete als je hypotheek toch niet rondkomt? Dan ben je daartegen verzekerd, je hoeft deze dus niet te betalen.

Voorbeeld Biedverzekering

Wel of geen aankoopmakelaar?

Een aankoopmakelaar is duur. Je krijgt misschien het gevoel dat hij of zij veel vraagt voor die paar uur werk. Als de markt heel krap is, zoals nu, blijkt het vaak toch de moeite waard te zijn. Een makelaar kan beter inschatten wat je zou moeten bieden. Ook weet een makelaar meestal welke huizen te koop komen (voordat het daadwerkelijk op de markt staat). Niet helemaal eerlijk, maar 't is wel de praktijk.

Download hier mijn gratis e-book over het bepalen van jouw openingsbod

Je gaat een bod plaatsen op een huis? Spannend! Vul hier je e-mailadres in, dan stuur ik je gratis mijn e-book. Daarin leg ik je precies uit hoe dat nou moet, bieden op een huis. Ook vind je er een handige voorbeeldbrief. Die kun je gebruiken om de makelaar in te lichten over jouw bod!

Lees ook