Krapte op de huizenmarkt: hoe ga je daarmee om? Je hebt misschien al een paar keer achter het net gevist. Dat is balen. Ik heb geen toverstokje die dit voor je oplost. Wel kan ik je wat tips geven om de kans wat te vergroten.

Michiel Lensink

Bieden op een huis in normale markt? Lees dit artikel

Een krappe markt

Bieden op een huis in Amsterdam of Utrecht is anders dan als je een huis wil kopen in Delfzijl. Grote kans dat je met 10 andere mensen tegelijk een bezichtiging doet. Je worstelt misschien met de vraag hoeveel je boven de vraagprijs moet bieden. Ik geef je een aantal tips die je kunnen helpen. Of bereken direct hoeveel je kan bieden.

Wel of geen aankoopmakelaar

Een aankoopmakelaar is duur. Je krijgt vaak het gevoel dat hij wel erg veel vraagt voor een paar uur werk. Als de markt heel krap is, zoals nu, blijkt het vaak toch de moeite waard te zijn. Een makelaar kan beter inschatten wat je zou moeten bieden. Ook heeft hij vaak informeel contact met de verkopende makelaar. In sommige gevallen kom je zonder makelaar zelfs veel te laat te weten dat een huis te koop staat. Niet helemaal eerlijk, maar dat is wel de praktijk.

De buurt tam tam zal je niet teleurstellen

De prijs per vierkante meter is een redelijk schatting voor de waarde van een huis. Wat was de verkoopprijs van de huizen in de afgelopen maanden? Spreek mensen aan in de buurt. Vaak weten ze precies voor welke prijs de huizen verkocht zijn. Vooral als ze zelf een huis hebben worden ze daar meestal blij van. In het kadaster kun je dan terugzien hoe groot de huizen waren. Daarmee maak je een goede schatting van de prijs.

De juiste taxatiewaarde. Groot risico bij te hoog bod

Als je ruim boven de vraagprijs biedt kan dit alleen als je veel eigen geld hebt. De bank financiert namelijk maximaal 100% van de taxatiewaarde als je dat kunt lenen. Het kan zijn dat de taxateur vindt dat het huis niet meer waard is dan de vraagprijs. Het verschil moet je dan zelf financieren. Je kunt natuurlijk altijd proberen om een andere makelaar te vinden die het huis hoger taxeert. Maar let op dat je hierdoor niet in de problemen komt.

Korter financieringsvoorbehoud? Je staat al 1-0 voor

De verkoper van een huis wil alles snel afhandelen. Als koper spreek je meestal een periode af van zes weken om je hypotheek rond te krijgen. Als je een korter financieringsvoorbehoud kan aanbieden is dat voor de verkoper fijn. Vaak zijn ze bereid om een lagere bod te accepteren met korter voorbehoud. Daarmee lopen ze minder risico dat ze alles opnieuw moeten doen. Om te weten of je een korter financieringsvoorbehoud kunt maken moet je al je hypotheekspullen al min of meer rond hebben. Maak een afspraak. Dan bespreken we de mogelijkheden.

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters