Krapte op de huizenmarkt: hoe ga je daarmee om? Je hebt misschien al een paar keer achter het net gevist. Dat is natuurlijk stevig balen. Kun je zomaar overbieden en hoeveel is normaal op het moment in een stad als Amsterdam?

Michiel Lensink

Bieden op een huis in normale markt? Lees dit artikel

Een krappe markt

Bieden op een huis in Amsterdam of Utrecht is anders dan als je een huis wil kopen in Delfzijl. Grote kans dat je met 10 andere mensen tegelijk een bezichtiging doet. Je worstelt misschien met de vraag hoeveel je boven de vraagprijs moet bieden. Ik geef je een aantal tips die je kunnen helpen. Met mijn slimme tool kun je berekenen hoeveel je maximaal kan bieden.

Hoeveel moet je boven de vraagprijs bieden?

Volgens onderzoek werd er in Amsterdam in het eerste kwartaal van 2018 gemiddeld 7.905 euro overboden. Je mag in Nederland maximaal 100% van de woningwaarde lenen voor je hypotheek. Alles wat je overbiedt komt dus voor eigen rekening. Die 7.905 euro geeft wel een vertekend beeld volgens onderzoeker Erik Slijkoord, omdat de taxatiewaarde van woningen vaak wordt gelijkgesteld aan de koopprijs. Hierdoor lijkt een buurt namelijk extra gewild. Het bedrag dat werkelijk overboden is moet je eigenlijk vergelijken met de initiële vraagprijs. Ik laat het je zien met een voorbeeld.

Voorbeeld overbieden in een grote stad

De vraagprijs is 350.000 euro.
Omdat er veel kapers op de kust zijn besluit je 400.000 euro te bieden.
De taxateur kijkt onder andere naar verkoopprijzen in de buurt om te komen tot een taxatiewaarde.
Op basis hiervan schat hij de taxatiewaarde in op 395.000 euro.
Wanneer je die 400.000 euro vergelijkt met de ‘nieuwe marktwaarde’ dan lijkt het alsof er ‘maar’ 5.000 euro overboden is. In werkelijkheid is er 50.000 euro overboden.
Als je genoeg leencapaciteit hebt dan mag je wel 395.000 euro lenen bij de bank, omdat zij naar de taxatiewaarde kijken.

Lees meer over overbieden en hypotheek

Hoeveel moet jij in 2019 overbieden?

In de grote steden wordt er op het moment vaak tienduizendenden euro’s overboden. Je moet hier wel mee oppassen. Als de taxateur niet meegaat in zijn waardebepaling en het huis een stuk lager taxeert dat kan je een groot deel van het bedrag niet lenen bij de bank.

De buurt tam tam zal je niet teleurstellen

De prijs per vierkante meter is een redelijk schatting voor de waarde van een huis. Wat was de verkoopprijs van de huizen in de afgelopen maanden? Spreek mensen aan in de buurt. Vaak weten ze precies voor welke prijs de huizen verkocht zijn. Vooral als ze zelf een huis hebben worden ze daar meestal blij van. In het Kadaster kun je dan terugzien hoe groot de huizen waren. Daarmee maak je een goede schatting van de prijs.

De juiste taxatiewaarde. Groot risico bij te hoog bod

Als je ruim boven de vraagprijs biedt kan dit alleen als je veel eigen geld hebt. De bank financiert namelijk maximaal 100% van de taxatiewaarde als je dat kunt lenen. Het kan zijn dat de taxateur vindt dat het huis niet meer waard is dan de vraagprijs. Het verschil moet je dan zelf betalen. Je kunt natuurlijk altijd proberen om een andere makelaar te vinden die het huis hoger taxeert. Maar let op dat je hierdoor niet in de problemen komt.

Wel of geen aankoopmakelaar?

Een aankoopmakelaar is duur. Je krijgt vaak het gevoel dat hij wel erg veel vraagt voor een paar uur werk. Als de markt heel krap is, zoals nu, blijkt het vaak toch de moeite waard te zijn. Een makelaar kan beter inschatten wat je zou moeten bieden. Ook heeft hij vaak informeel contact met de verkopende makelaar. In sommige gevallen kom je zonder makelaar zelfs veel te laat te weten dat een huis te koop staat. Niet helemaal eerlijk, maar dat is wel de praktijk.

Korter financieringsvoorbehoud? Je staat al 1-0 voor

De verkoper van een huis wil alles snel afhandelen. Als koper spreek je meestal een periode af van zes weken om je hypotheek rond te krijgen. Als je een korter financieringsvoorbehoud kan aanbieden is dat voor de verkoper fijn. Vaak zijn ze bereid om een lagere bod te accepteren met korter voorbehoud. Daarmee lopen ze minder risico dat ze alles opnieuw moeten doen. Om te weten of je een korter financieringsvoorbehoud kunt maken moet je al je hypotheekspullen al min of meer rond hebben. Maak een afspraak. Dan bespreken we de mogelijkheden.

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters
  • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren