Bieden op een huis in een krappe markt

Krapte op de huizenmarkt: hoe ga je daarmee om? Je hebt misschien al een paar keer achter het net gevist. Dat is natuurlijk stevig balen. Kun je zomaar overbieden en hoeveel is normaal op het moment in een stad als Amsterdam?

Michiel Lensink

Bieden op een huis in normale markt? Lees dan dit artikel
Bod uitbrengen? Download dan mijn voorbeeldbrief bieden
Weten hoeveel je kan lenen? Bereken je maximale hypotheek
Wil je een voorsprong op je concurrentie? Dat kan met het Biedcertificaat

Hoeveel moet je boven de vraagprijs bieden?

Volgens het CBS ligt bij 1 op de 20 woningen de verkoopprijs meer dan 10 procent boven de vraagprijs! In Amsterdam wordt gemiddeld 5 procent boven de vraagprijs geboden. In Haarlem, Almere en Utrecht iets meer dan 1 procent.

Afwijking verkoopprijs t.o.v. vraagprijs

Hoeveel moet jij in 2021 overbieden?

De prijs per vierkante meter is een redelijke schatting voor de waarde van een huis. Zijn er huizen in de buurt verkocht de afgelopen tijd? Spreek mensen aan in de buurt. Vaak weten ze precies voor welke prijs de huizen verkocht zijn. Vooral als ze zelf een huis hebben worden ze daar meestal blij van. Voor een klein bedrag kun je deze gegevens ook opvragen bij het Kadaster! Wil jij weten tot hoe ver je financieel kunt gaan? Bespreek het gratis met 1 van mijn hypotheekadviseurs. Na het gesprek heb je meer zekerheid, waardoor je met een geruster hart het bod kan uitbrengen op jouw droomhuis.

Overbieden is niet zonder risico’s. Groot risico bij te hoog bod

Als je ruim boven de vraagprijs biedt kan dit alleen als je veel eigen geld hebt. De bank financiert namelijk maximaal 100% van de taxatiewaarde als je dat kunt lenen. Het kan zijn dat de taxateur vindt dat het huis niet meer waard is dan de vraagprijs. Het verschil moet je dan zelf betalen. Je kunt natuurlijk altijd proberen om een andere makelaar te vinden die het huis hoger taxeert. Maar let op dat je hierdoor niet in de problemen komt. Lees alles over de risico’s van overbieden.

Wel of geen aankoopmakelaar?

Een aankoopmakelaar is duur. Je krijgt vaak het gevoel dat hij wel erg veel vraagt voor een paar uur werk. Als de markt heel krap is, zoals nu, blijkt het vaak toch de moeite waard te zijn. Een makelaar kan beter inschatten wat je zou moeten bieden. Ook heeft hij vaak informeel contact met de verkopende makelaar. In sommige gevallen kom je zonder makelaar zelfs veel te laat te weten dat een huis te koop staat. Niet helemaal eerlijk, maar dat is wel de praktijk.

Kom 1-0 voor met het Biedcertificaat

De verkoper van een huis wil alles snel afhandelen. Als koper spreek je meestal een periode af van zes weken om je hypotheek rond te krijgen. Als je een korter financieringsvoorbehoud kan aanbieden is dat voor de verkoper fijn, maar dit brengt voor jou risico’s met zich mee. Daarom is Ikbenfrits gekomen met een Biedcertificaat! Daarin verklaren zij dat ze je situatie hebben doorgerekend en dat ze de financiering haalbaar vinden. Zo kom je direct 1-0 voor op je concurrentie. Het eerste gesprek en het Biedcertificaat kun je gratis aanvragen.