Bieden op een huis in een krappe markt

Krapte op de huizenmarkt: hoe ga je daarmee om? Misschien ben je al een aantal keer overboden: enorm frustrerend. Kun je zomaar overbieden op een huis en hoeveel is dan normaal?

stopwatch

3 min

calendar
1 maart 2022
eye

89720

Bereken direct wat jij kunt lenen

Ga je bieden op een huis in een normale markt? Lees dan dit artikel

Bod uitbrengen? Download de voorbeeldbrief bieden

Weten hoeveel je kunt lenen? Bereken je maximale hypotheek

Wil je bieden zonder voorbehoud van financiering zonder extra risico? Dat kan met onze Biedverzekering!

In deze video geeft Frits-adviseur Walter een aantal tips wat je kunt doen in een krappe markt. Lees je liever? Onder de video gaat de tekst verder.

Boven de vraagprijs bieden

Volgens het CBS was overbieden tot medio 2022 in het hele land de norm geworden. Nu wordt nog 32% van de huizen verkocht voor een prijs die hoger is dan de vraagprijs! 

Hoeveel moet jij in 2023 overbieden?

De prijs per vierkante meter geeft je een redelijke schatting van de waarde van het huis. Zijn er huizen in de buurt verkocht de afgelopen tijd? Voor een klein bedrag kun je deze gegevens opvragen bij het Kadaster. Wil jij weten tot hoe ver je financieel kunt gaan? Bespreek het gratis met één van onze adviseurs. Tijdens dit gratis hypotheekgesprek worden er berekeningen gemaakt die jij kunt zien en aanpassen in je eigen dashboard. 24 uur per dag. Zo heb jij volledige controle: jij ziet alles wat je adviseur ziet.

Hypotheekgesprek inplannen

Overbieden is niet zonder risico's

Als je ruim boven de vraagprijs biedt, kan dit alleen als je veel eigen geld hebt. De bank financiert namelijk maximaal 100% van de taxatiewaarde. Het kan zijn dat de taxateur vindt dat het huis niet meer waard is dan de vraagprijs. Het verschil moet je dan zelf betalen. Je kunt natuurlijk proberen om een andere makelaar te vinden die het huis hoger taxeert. Let wel op dat je hierdoor niet in de problemen komt. Lees alles over de risico's van overbieden.

Biedverzekering

Versla de huizenmarkt: ruim 4x meer kans op een winnend bod met onze Biedverzekering

Met onze Biedverzekering heb jij een streepje voor tijdens het bieden op jouw droomhuis. Je kunt met onze Biedverzekering zelfs bieden zonder voorbehoud van financiering!

 
Biedverzekering aanvragen
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Wel of geen aankoopmakelaar?

Een aankoopmakelaar is duur. Je krijgt misschien het gevoel dat hij of zij veel vraagt voor die paar uur werk. Als de markt heel krap is, zoals nu, blijkt het vaak toch de moeite waard te zijn. Een makelaar kan beter inschatten wat je zou moeten bieden. Ook weet een makelaar meestal welke huizen te koop komen (voordat het daadwerkelijk op de markt staat). Niet helemaal eerlijk, maar 't is wel de praktijk.

Eerste pagina - E-book bieden

Bieden: zo doe je dat

In de huizenmarkt van nu is bieden bijna een kunstvorm geworden. Overbieden is inmiddels meer regel dan uitzondering en de concurrentie kan overweldigend aanvoelen. Met dit e-book weet je wat je kunt verwachten en hoe je het beste kunt bieden, inclusief een handige voorbeeldbrief om je bod uit te brengen!

Eerste pagina - E-book bieden

Download het gratis E-book “Bieden op een huis”.

Met dit e-book weet je wat je kunt verwachten en hoe je het beste kunt bieden, inclusief een handige voorbeeldbrief om je bod uit te brengen!

Vond je deze informatie nuttig?

Michiel Lensink

Michiel heeft na zijn studie in Delft verschillende bedrijven opgericht op het gebied van waterzuivering en energie. Daarnaast is hij actief geweest bij het begeleiden van jonge ondernemers, onder.. Lees verder

Meer lezen over Huis kopen

12/01/2023

Huis kopen met vrienden, kan dat?

6/01/2023

Huis kopen: dit zijn alle kosten op een rijtje

6/01/2023

De kosten koper (k.k.) in 2023 berekenen

5/01/2023

Wat is Nationale Hypotheek Garantie (NHG)?

3/01/2023

9 Kijktips voor Open Huizen Dag 2023

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.