Bieden zonder voorbehoud van financiering: slim of niet?

Ben je van plan een huis te kopen en ga je bieden zonder voorbehoud van financiering? Wij raden het niet aan, maar als je er toch voor kiest kan onze Biedverzekering je helpen. Daarmee bied je zónder voorbehoud van financiering, maar wel veilig. Benieuwd hoe dat gaat?

stopwatch

3 min

calendar
25 juni 2024
eye

2267

Bijgewerkt: 15 november 2024

Geschreven door: Judie Liu

Gecontroleerd door: Wouter Kraus

Geschreven door:
Judie Liu

Gecontroleerd door:
Wouter Kraus

Wat is voorbehoud van financiering?

Wanneer je een huis wilt kopen, wordt er in het voorlopig koopcontract bijna altijd voorbehoud van financiering opgenomen. Dit is een ontbindende voorwaarde en betekent dat wanneer je de financiering voor het huis niet kunt rondkrijgen, je kosteloos onder de aankoop van het huis uit kunt. In dit geval moet je wel aantonen dat je geprobeerd hebt om de financiering rond te krijgen.

Wanneer je koopt zónder voorbehoud van financiering en het lukt onverhoopt niet om de hypotheek te krijgen, betaal je een boete aan de verkoper. De boete is vaak 10% van de koopsom van het huis, dus dat is een flink bedrag!

Waarom zou je bieden zonder voorbehoud van financiering?

Bieden zonder voorbehoud van financiering betekent dat je de koop van het huis niet kunt ontbinden als je de financiering niet rond weet te krijgen. Omdat de verkoper sneller zekerheid krijgt dat de koop doorgaat, is het voor de verkoper vaak een aantrekkelijke voorwaarde. 

De verkoper zit namelijk nog een hele tijd in onzekerheid als je biedt onder voorbehoud van financiering. Want, als de financiering niet rondkomt kun je als koper gratis onder de koop uitkomen. Wanneer je biedt zonder voorbehoud van financiering, weet de verkoper gelijk waar hij of zij aan toe is omdat de koop al vastligt in het voorlopig koopcontract. Je kunt er niet meer zonder boete onderuit. Omdat dit voor de verkoper dus een aantrekkelijke voorwaarde is, kun je vaak een lagere prijs bieden zonder voorbehoud van financiering. Overleg altijd met een hypotheekadviseur wat in jouw situatie verstandig is en of je bijvoorbeeld in aanmerking komt voor onze Biedverzekering

Beluister onze podcast 'Help, ik koop een huis' op Spotify

Wil je meer weten over de mogelijkheden en risico's van bieden zonder voorbehoud van financiering? In deze aflevering van onze podcast vertelt onze hypotheekadviseur Ilona er meer over.

De risico's van bieden zonder voorbehoud van financiering

Een risico van het bieden zonder voorbehoud van financiering is dus dat je niet meer onder de koop uitkomt als je de hypotheek niet rondkrijgt. Wil je toch de koopovereenkomst ontbinden moet je een boete betalen. Dit is meestal 10% van de aankoopsom. Dus als je een huis koopt voor 400.000 euro betaal je 40.000 euro boete. Dit is een flink bedrag en heeft niet iedereen zomaar liggen. Om de boete te kunnen betalen kan je bijvoorbeeld een lening afsluiten. Maar dit maakt het weer moeilijker om een hypotheek af te sluiten. 

Waar moet je op letten als je biedt zonder financieringsvoorbehoud

Voordat je een bod uitbrengt zonder voorbehoud van financiering is het van belang dat je op de hoogte bent van je financiële mogelijkheden en je maximale leencapaciteit. Daarnaast kan het soms handig zijn om in het koopcontract te zetten dat de koop afhangt van de bouwkundige keuring. Dit beperkt het risico. 

Eigen geld en bieden zonder voorbehoud van financiering

Gezien de huidige regels mag je maximaal 100% van de taxatiewaarde lenen. Als de aankoopsom hoger is dan de taxatiewaarde bij een geaccepteerd bod is het belangrijk om voldoende eigen geld te hebben. Het kan namelijk zo zijn dat jij een huis hebt gekocht voor een hoger bedrag dan de taxatiewaarde. De taxatie wordt vaak pas na het tekenen van de koopovereenkomst uitgevoerd. Als je dan zonder voorbehoud van financiering hebt afgesproken en het blijkt dat je na de uitgevoerde taxatie niet genoeg eigen geld hebt om het verschil tussen de taxatiewaarde en de koopsom te betalen, moet je de koop ontbinden en de wettelijke boete betalen. Heb je geboden met voorbehoud van financiering, dan kan je de koop nog kosteloos ontbinden. 

Bieden zonder risico op een boete met de Biedverzekering

Met de Biedverzekering kun je bieden zonder voorbehoud van financiering én ben je verzekerd dat je geen boete van 10% hoeft te betalen. Jouw Biedverzekering betaalt namelijk de boete als de financiering misloopt. Zo maak je meer kans tegenover de concurrentie en verhoog je de kans op een geaccepteerd bod

Hoe werkt de Biedverzekering?

Tijdens een gratis hypotheekgesprek loop je met een adviseur door al jouw gegevens heen. Samen maken jullie berekeningen die jij 24 uur per dag kunt terugzien en aanpassen in je eigen dashboard. Op basis hiervan bepaalt de adviseur het bedrag tot waar je kunt bieden op een huis. En wil je meer kans om het huis te bemachtigen? Dan kun je kiezen voor onze Biedverzekering. Je kunt dan zonder voorbehoud van financiering bieden en je bent verzekerd voor een eventuele boete. 

Bereken direct wat jij kunt lenen

Met Frits bieden zonder voorbehoud van financiering

Zin om actie te ondernemen? Laten we beginnen! Plan een online hypotheekgesprek in met één van onze adviseurs. Tijdens het gesprek nemen we je mee door alle opties. Op zo’n manier dat jij het kunt navertellen. Met het dashboard als handige spiekbrief. En heb je daarna nog vragen? Weet dan dat we onbeperkt voor je klaarstaan.

Gratis afspraak maken
Eerste pagina - E-book bieden

Bieden: zo doe je dat

In de huizenmarkt van nu is bieden bijna een kunstvorm geworden. Overbieden is inmiddels meer regel dan uitzondering en de concurrentie kan overweldigend aanvoelen. Met dit e-book weet je wat je kunt verwachten en hoe je het beste kunt bieden, inclusief een handige voorbeeldbrief om je bod uit te brengen!

Eerste pagina - E-book bieden

Download het gratis E-book “Bieden op een huis”.

Met dit e-book weet je wat je kunt verwachten en hoe je het beste kunt bieden, inclusief een handige voorbeeldbrief om je bod uit te brengen!

Veelgestelde vragen over bieden zonder voorbehoud

Niet gevonden wat je zocht? Geen zorgen, we hebben hier de meest voorkomende veelgestelde vragen voor je verzameld. 

Kan ik bieden zonder voorbehoud van financiering?

Dat ligt eraan hoeveel eigen geld je gebruikt en hoe hoog je hypotheek kan zijn. Als je hypotheek maar net haalbaar is, kun je beter niet zonder deze voorwaarden bieden. Maar als je genoeg eigen geld hebt of het verschil kunt dekken wanneer je minder hypotheek krijgt, dan kun je misschien wel een bod doen zonder die voorwaarde. Overleg altijd met een hypotheekadviseur of dit in jouw situatie verstandig is.

Waarom zonder voorbehoud van financiering?

Als je biedt zonder financiële voorwaarden, weet de verkoper meteen wat hij kan verwachten, omdat de verkoop al vastligt met het voorlopige koopcontract. Terugtrekken zonder boete kan dan niet meer. Voor de verkoper is dit aantrekkelijk, waardoor je vaak minder kunt bieden. Overleg altijd eerst met een hypotheekadviseur om te zien wat slim is in jouw situatie en of je gebruik kunt maken van onze Biedverzekering.

Kan ik een huis kopen zonder financieringsvoorbehoud?

Ja, het is mogelijk om een huis te kopen zonder financieringsvoorbehoud. Dit brengt wel bepaalde risico's met zich mee. Als je de koop aangaat zonder financieringsvoorbehoud, loop je het risico dat je de koop toch moet doorzetten, zelf als je de benodigde financiering niet rond krijgt. Dit kan leiden tot flinke financiële boetes. Om dit risico te vermijden, kun je gebruik maken van onze Biedverzekering. Met onze Biedverzekering kun je bieden zonder financieringsvoorbehoud. Mocht je financiering uiteindelijk toch niet rondkomen, dat betaalt de verzekering de boete. 

Wat is de Biedverzekering?

De Biedverzekering is een verzekering die de boete betaalt, mocht de financiering voor de woning niet rond komen. Jij kunt daardoor bieden zónder voorbehoud van financiering, zonder risico te lopen op een boete. Een bod zonder voorbehoud van financiering is erg aantrekkelijk voor de verkoper. Bij een bod mét financieringsvoorbehoud moet de verkoper namelijk zes tot acht weken wachten voordat het zeker is dat de koop doorgaat.

Een bod zonder voorbehoud betekent dat de verkoper direct na de 3 dagen wettelijke bedenktijd al zekerheid heeft. Daarom wordt een bod zonder voorbehoud in de praktijk vier keer vaker geaccepteerd dan een bod met voorbehoud. Ook zie je vaak dat een verkoper ervoor kiest een lager bod te accepteren puur omdat het geen voorbehoud van financiering heeft.

Meer uitleg over de Biedverzekering en de voorwaarden vind je in de Verzekeringskaart

Waar moet ik rekening mee houden als ik ga bieden?

Hoe bieden op een huis precies in zijn werk gaat, is erg afhankelijk van de woningmarkt. In Nederland hebben we al een poos een krappe markt, wat betekent dat er meer vraag is dan aanbod. Hierdoor zijn er bijna altijd meer kapers op de kust, en is overbieden min of meer de norm geworden.

Houd hier rekening mee, want alles boven de taxatiewaarde van het huis mag je niet lenen in je hypotheek.

Judie Liu

Al ruim vijf jaar helpt Judie mensen aan de juiste hypotheek. Of het nu gaat om het kopen van een nieuwbouwhuis, een startershypotheek of een hypotheek voor ZZP-ers. Lees verder

Meer lezen over Voorwaarden

25/06/2024

Bieden zonder voorbehoud van financiering: slim of niet?

4/07/2023

Uitstel van aflossing en rente: wat zijn de gevolgen?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.