Uitstel van aflossing en rente: wat zijn de gevolgen?

Door alle maatregelen die zijn getroffen rondom het coronavirus, werd er een groep mensen financieel hard getroffen. Om deze groep tegemoet te komen, boden veel banken uitstel aan. Dat klonk wel mooi, maar het kan inmiddels ook negatieve gevolgen hebben.
stopwatch

3 min

calendar
4 juli 2023
eye

520

Op pauze

Kleine ondernemers, zzp’ers, mensen die werken in de horeca of een flexibel dienstverband hebben. Het is een greep uit de groep mensen die financieel veel last hadden van het Coronavirus. Er was minder of geen werk, maar de maandlasten bleven staan. Erg vervelend en soms zelfs een onhoudbare situatie. Om mensen met een hypotheek tegemoet te komen, kon je tot 31 december 2021 bij veel banken uitstel van rente en aflossing aanvragen. Je hoefde deze kosten dan een paar maanden niet te betalen. Zo kon je, simpel gezegd, je hypotheek tijdelijk even stopzetten.

Bereken direct wat jij kunt lenen

Aftrekbaar

De regeling kon een uitkomst zijn als je in die periode minder of geen inkomsten had. Het is inmiddels handig om te weten dat het gevolgen heeft voor de aftrekbaarheid van je hypotheekrente. Dat werkt als volgt. Sinds 2013 is het verplicht om af te lossen op je hypotheek. Heb je na die tijd een hypotheek afgesloten? Dan moet je na dertig jaar je volledige hypotheek hebben afgelost. Hypotheekvormen waarbij je niet aflost, met de aflossingsvrije hypotheek als bekendste vorm, kunnen sindsdien dan ook niet meer worden afgesloten met behoud van renteaftrek (aflossingsvrije vormen kunnen nog afgesloten worden tot 50% van de woningwaarde, de rente van dit deel is dan niet aftrekbaar). Als je jouw hypotheek netjes maandelijks aflost, is de rente die je betaalt aftrekbaar van de belasting.

Hypotheek oversluiten berekenen

Uitstel van aflossing

Als je in 2020 of 2021 in de knel kwam met je hypotheek afbetalen, gaven sommige banken dus de mogelijkheid om je hypotheek even op pauze te zetten. Dit betekende dat je binnen een kalenderjaar drie maanden niet aflost en geen rente betaalt. En daar zit het addertje onder het gras. In de wet staat namelijk dat je hypotheekrente alleen aftrekbaar is, als je volgens een bepaald schema aflost. Het schema (te vinden in Artikel 3.119c Wet inkomstenbelasting 2001) is gebaseerd op een annuïteitenhypotheek en zegt dat je in 360 maanden (30 jaar) je schuld moet hebben afbetaald. Loop je achter op dit schema? Dan vervalt je recht om je hypotheekrente af te trekken bij je belastingaangifte.

Toetsmoment

Aan het begin van elk nieuw jaar wordt er door de belastingdienst gecontroleerd of je nog op schema ligt met je betalingen. Is dit niet het geval? Dan heb je nog een jaar tijd om dat recht te trekken (Artikel 3.119e Wet inkomstenbelasting 2001). Als je dus in 2021 gebruik hebt gemaakt van een regeling waarbij je even geen hypotheeklasten hoeft te betalen, moet je deze uitgestelde betalingen op 1 januari 2024 hebben terugbetaald. Is dit niet het geval en loop je nog steeds achter? Dan gaat je lening van box 1 naar box 3, wat betekent dat je rente niet meer aftrekbaar is.

Afspraken met je bank

Als je lening naar box 3 gaat, hoeft dat niet voor altijd zo te zijn. Je kunt met de bank afspraken maken als de betalingsachterstand door overmacht is veroorzaakt. De bank bepaalt of dit het geval is. Een betalingsachterstand door de gevolgen van het Coronavirus is (volgens ons) natuurlijk een overduidelijk geval van overmacht. Als de bank ook heeft bepaald dat dit het geval is, kan je met je bank een nieuw aflosschema afspreken. Je moet dan nog steeds na 30 jaar je volledige hypotheek hebben afgelost, het kan dus zijn dat je lasten voortaan wat hoger worden dan dat ze eerder waren. Wel is je rente dan weer aftrekbaar, wat onderaan de streep eigenlijk altijd voordeliger is dan dezelfde lasten houden in box 3. Een voorwaarde voor deze regeling is wel dat je binnen vier jaar moet beginnen met het nieuwe aflosschema. Doe je dit niet? Dan is je hypotheek de rest van de looptijd niet meer aftrekbaar.

Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Vond je deze informatie nuttig?

Karin de Jonge

Karin is ruim tien jaar werkzaam in de hypothekenbranche en kan na jaren werkervaring zeggen dat ze advies geven het allerleukst vindt. Of het nu gaat om het verduurzamen van je huis, het oversluiten.. Lees verder

Meer lezen over Voorwaarden

25/06/2024

Bieden zonder voorbehoud van financiering: slim of niet?

4/07/2023

Uitstel van aflossing en rente: wat zijn de gevolgen?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.