Annuïteit of lineaire hypotheek? Let hier op voor je kiest

Als je je eerste hypotheek afsluit kun je kiezen tussen een annuïteit of lineaire hypotheek. Wat is nou precies het verschil en welke past het best bij jou? Ik zet de voor- en nadelen van beide vormen voor je op een rij. Geen zin om te lezen? Kijk dan de onderstaande video!

Michiel Lensink

Annuïteit of lineaire hypotheek?

Er zijn dus twee hypotheekvormen waar je uit kan kiezen. Je kunt een annuïteit of lineaire hypotheek nemen. Annuïteit wordt vaak als korte term voor annuïtaire hypotheek of annuïteitenhypotheek gebruikt. Dit is misschien verwarrend. Annuïteit is gewoon een duur woord voor jaarlijks. De hypotheek wordt zo genoemd omdat hij elk jaar gedurende de hele looptijd even duur blijft. Een lineaire hypotheek is eerst duurder, maar wordt naarmate je hem langer hebt goedkoper (dat zie je op het tweede plaatje hieronder). Benieuwd naar je maximale hypotheek? Bereken hem direct met de handige rekentool.

Annuïtaire hypotheek

Een annuïtaire hypotheek is een hypotheekvorm waarbij je elke maand hetzelfde bedrag betaalt. Dit bedrag bestaat uit rente en aflossing. In het begin betaal je naar verhouding meer rente en aan het eind betaal je naar verhouding meer aflossing (dat zie je op het plaatje hieronder). Het bruto maandbedrag blijft over de hele looptijd hetzelfde. Omdat je de rente van de belasting mag aftrekken, krijg je aan het begin meer terug van de belasting. Lees daarover meer in mijn artikel over hypotheekrenteaftrek. Een annuïtaire hypotheek is in het begin goedkoper en de kosten lopen op naarmate je verder bent.

annuitaire hypotheek

Lineaire hypotheek

Bij een lineaire hypotheek wordt elke maand een gelijk deel van de schuld afgelost. Hierdoor daalt de schuld sneller dan bij een annuïtaire hypotheek. Bij een lineaire hypotheek betaal je aan het begin iets meer, maar betaal je aan het einde van je hypotheek juist minder. Over de hele looptijd van de hypotheek is de lineaire hypotheek iets voordeliger.

lineaire hypotheek

Annuïteit of lineaire hypotheek, welke moet jij nemen?

Een annuïtaire hypotheek is in het begin iets goedkoper, omdat je meer renteaftrek krijgt. De maandlasten lopen echter meer op naar verloop van tijd. Dit is een goede hypotheekvorm als je een starter bent en je eerste huis gaat kopen. Omdat je inkomen in de toekomst waarschijnlijk zal stijgen.

Een lineaire hypotheek is in het begin iets duurder, maar de maandlasten dalen naar verloop van tijd. Dit is een goede optie als je de hypotheeklasten makkelijk kan dragen en sneller je hypotheek wil aflossen. Dit is gunstig als je later een groter huis wil kopen en de overwaarde van je huis wil gebruiken om een deel van de nieuwe woning te financieren.

Onafhankelijk advies over de beste optie voor jou?

Ik kan het me voorstellen als je nog niet weet welke optie voor jou het beste is. Mijn adviseurs weten alles over de voor-en nadelen van annuïtaire en lineaire hypotheken. Leg je situatie voor in een persoonlijk, telefonisch kennismakingsgesprek. Dit is helemaal gratis natuurlijk.

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters
  • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren