Annuïteit of lineaire hypotheek? Let hier op voor je kiest

Als je je eerste hypotheek afsluit kun je kiezen tussen een annuïteit of lineaire hypotheek. Wat is nou precies het verschil en welke past het beste bij jou? Wij zetten de voor- en nadelen van beide vormen voor je op een rij. Geen zin om te lezen? Bekijk de video!
stopwatch

5 min

calendar
27 juni 2023
eye

51854

Bereken direct wat jij kunt lenen

Het verschil tussen annuïteit en lineair

Het verschil tussen annuïteit en lineair is dat bij een annuïteitenhypotheek de kosten elk jaar gelijk blijven, terwijl bij een lineaire hypotheek de kosten in het begin van de looptijd hoger zijn, en daarna elk jaar dalen (dat zie je op het tweede plaatje hieronder).

Maximale hypotheek berekenen

Annuïteitenhypotheek

Een annuïteitenhypotheek is een hypotheekvorm waarbij je elke maand hetzelfde bedrag betaalt. Dit bedrag bestaat uit rente en aflossing. In het begin betaal je naar verhouding meer rente en aan het eind betaal je naar verhouding meer aflossing. Het bruto maandbedrag blijft over de hele looptijd hetzelfde. Omdat je de rente van de belasting mag aftrekken, krijg je aan het begin meer terug van de belasting. Lees daarover meer in het artikel over hypotheekrenteaftrek. Een annuïteitenhypotheek is in het begin daarom goedkoper en de kosten lopen op naarmate je verder bent. Zie de grafiek hieronder voor de ontwikkeling van het maandbedrag van een annuïteitenhypotheek.

omtwikkeling-maandbedrag-annuïtair-14-1-1024x503

Lineaire hypotheek

Bij een lineaire hypotheek wordt elke maand een gelijk deel van de schuld afgelost. Hierdoor daalt de schuld sneller dan bij een annuïtaire hypotheek. Bij een lineaire hypotheek betaal je aan het begin iets meer, maar betaal je aan het einde van je hypotheek juist minder. Over de hele looptijd van de hypotheek is de lineaire hypotheek iets voordeliger.

ontwikkeling-maandbedrag-lineair-17-1024x515

Annuïteit of lineaire hypotheek, welke moet jij nemen?

Een annuïteitenhypotheek is in het begin iets goedkoper, omdat je meer renteaftrek krijgt. De maandlasten lopen echter meer op naar verloop van tijd. Dit is een goede hypotheekvorm als je een starter bent en je een eerste huis gaat kopen. Waarschijnlijk stijgt je inkomen in de toekomst, waardoor je de hogere lasten in de toekomst ook makkelijker kunt dragen. Een lineaire hypotheek is in het begin iets duurder, maar de maandlasten dalen naar verloop van tijd. Dit is een goede optie als je de hypotheeklasten makkelijk kunt dragen en sneller je hypotheek wilt aflossen. Het is met name gunstig als je later een groter huis wilt kopen en de overwaarde van je huis wilt gebruiken om een deel van het nieuwe huis te financieren.

Onafhankelijk advies over de beste optie voor jou?

Hangen er nog wat vraagtekens in de lucht? Of wil je de beste optie toch nog even checken? Begrijpelijk! De hypotheekadviseurs van Frits zijn pro's als het gaat over de voor-en nadelen nagaan van annuïtaire en lineaire hypotheken. Leg je situatie voor in een persoonlijk, gratis hypotheekgesprek. Tijdens dat gesprek krijg je een unieke Fritsanalyse, dit is een uitgebreide berekening waarin je zelf je opties kunt zien bij alle banken. Voor alle banken kun je ook de hypotheekrente vergelijken.

Hypotheekgesprek inplannen

Geen zin om te lezen? Tijd voor een video!

 

Image

Een huis kopen van A-Z

Je gaat een huis kopen? Spannend! Tussen je eerste bezichtiging en het moment dat je de sleutels krijgt, moet er een hoop gebeuren. In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

popup_Image

Download het gratis E-book “Help! Ik koop een huis”.

In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

Vond je deze informatie nuttig?

Marco Palfenier

Marco werkt al een aantal jaar als hypotheekadviseur bij Frits en helpt klanten bij het vinden van de juiste hypotheek. Lees verder

Meer lezen over Huis kopen

25/04/2024

Hypotheek voor alleenstaanden

25/04/2024

Willen je ouders garant staan voor je hypotheek, schenken of lenen?

25/04/2024

Kan ik een huis kopen met mijn salaris? Let op deze 4 dingen

14/03/2024

Hypotheek agrarische bestemming

20/02/2024

Studieschuld hypotheek verzwijgen? Beter van niet

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.