Bieden op een huis in een krappe markt
Bieden op een huis in Amsterdam of Utrecht kan knap lastig zijn. Je hebt immers een hoop concurrentie. Lees mijn 4 tips ter voorbereiding.
Als je je eerste hypotheek afsluit kun je kiezen tussen een annuïteit of lineaire hypotheek. Wat is nou precies het verschil en welke past het beste bij jou? Wij zetten de voor- en nadelen van beide vormen voor je op een rij. Geen zin om te lezen? Bekijk de video!
Er zijn dus twee hypotheekvormen waar je uit kunt kiezen: een annuïteit of lineaire hypotheek. Annuïteit wordt vaak als korte term voor annuïtaire hypotheek of annuïteitenhypotheek gebruikt. Dit is misschien verwarrend. Annuïteit is gewoon een duur woord voor jaarlijks. De hypotheek wordt zo genoemd omdat het elk jaar gedurende de hele looptijd even duur blijft. Een lineaire hypotheek is eerst duurder, maar wordt naarmate je 'm langer hebt goedkoper (dat zie je op het tweede plaatje hieronder).
Een annuïteitenhypotheek is een hypotheekvorm waarbij je elke maand hetzelfde bedrag betaalt. Dit bedrag bestaat uit rente en aflossing. In het begin betaal je naar verhouding meer rente en aan het eind betaal je naar verhouding meer aflossing. Het bruto maandbedrag blijft over de hele looptijd hetzelfde. Omdat je de rente van de belasting mag aftrekken, krijg je aan het begin meer terug van de belasting. Lees daarover meer in het artikel over hypotheekrenteaftrek. Een annuïteitenhypotheek is in het begin daarom goedkoper en de kosten lopen op naarmate je verder bent. Zie de grafiek hieronder voor de ontwikkeling van het maandbedrag van een annuïteitenhypotheek.
Bij een lineaire hypotheek wordt elke maand een gelijk deel van de schuld afgelost. Hierdoor daalt de schuld sneller dan bij een annuïtaire hypotheek. Bij een lineaire hypotheek betaal je aan het begin iets meer, maar betaal je aan het einde van je hypotheek juist minder. Over de hele looptijd van de hypotheek is de lineaire hypotheek iets voordeliger.
Een annuïteitenhypotheek is in het begin iets goedkoper, omdat je meer renteaftrek krijgt. De maandlasten lopen echter meer op naar verloop van tijd. Dit is een goede hypotheekvorm als je een starter bent en je een eerste huis gaat kopen. Waarschijnlijk stijgen je inkomen in de toekomst, waardoor je de hogere lasten in de toekomst ook makkelijker kunt dragen.
Een lineaire hypotheek is in het begin iets duurder, maar de maandlasten dalen naar verloop van tijd. Dit is een goede optie als je de hypotheeklasten makkelijk kunt dragen en sneller je hypotheek wilt aflossen. Het is met name gunstig als je later een groter huis wilt kopen en de overwaarde van je huis wilt gebruiken om een deel van het nieuwe huis te financieren.
Hangen er nog wat vraagtekens in de lucht? Of wil je de beste optie toch nog even checken? Begrijpelijk! De adviseurs van Frits zijn pro's als het gaat over de voor-en nadelen nagaan van annuïtaire en lineaire hypotheken. Leg je situatie voor in een persoonlijk, gratis hypotheekgesprek. Tijdens dat gesprek krijg je een unieke Fritsanalyse, dit is een uitgebreide berekening waarin je zelf je opties kunt zien bij alle banken. Voor alle banken kun je ook de hypotheekrente vergelijken.
Bieden op een huis in Amsterdam of Utrecht kan knap lastig zijn. Je hebt immers een hoop concurrentie. Lees mijn 4 tips ter voorbereiding.
Je hebt je droomhuis gevonden, te gek! De volgende stap is het voorlopig koopcontract. Frits geeft 9 tips waar je op moet letten.
Je gaat een bod plaatsen op een huis? Spannend! Frits geeft je een handig stappenplan hoe je het beste kunt bieden op een huis.
Een annuïteit of lineaire hypotheek. Weet je welke van de twee het beste bij jou past? Er zitten voor- en nadelen aan beide vormen, bekijk hier welke.