Vacatures

Jaarlijks krijg je te maken met de belastingaangifte. Vanaf 1 maart kun je je belastingaangifte doen. Maar hoe zit het met je hypotheek en belastingaangifte? Welke kosten mag je wel of niet aftrekken? En hoe zit het als je bent overgesloten? In dit artikel leggen ik dat uit.

Awisa Shamshiri

Aftrekbare kosten van je hypotheek en belastingaangifte

Je hebt aftrekbare kosten van je hypotheek. Het is belangrijk om niet te vergeten die kosten aan te geven. De rente die je voor je hypotheek betaalt is aftrekbaar. Je moet dan natuurlijk wel aan de voorwaarden voldoen. Die kun je teruglezen bij deĀ Belastingdienst.

Overgestapt?

Ben je overgestapt van hypotheek? Dan zijn de oversluitkosten allemaal aftrekbaar. In 2017 overgesloten? Dan geef je tijdens de aangifte in 2018 de kosten aan die gaan over afgelopen jaar van 2017. Ben je in de loop van 2018 aan het oversluiten, dan geef je de kosten pas het volgende jaar aan.
Het gaat omĀ de volgende kosten:

  • Bemiddelings- en advieskosten (dat zijn de kosten voor Ikbenfrits)
  • Notariskosten
  • Taxatiekosten
  • Renteboete
  • Kosten aanvraag NHG (Nationale Hypotheek Garantie)

Heb je de oversluitkosten meegefinancierd in de hypotheek? Dan mag je de rente over de verhoging van je hypotheek helaas niet aftrekken.

Maak het zo makkelijk mogelijk

Hou je jaaroverzicht en nota bij de hand bij het invullen van het formulier. In het jaaroverzicht van je hypotheek staat precies op hoeveel rente je hebt betaald in 2016.

Heb je in 2016 je hypotheek overgesloten? Op de nota van afrekening die je van de notaris hebt gekregen staat precies hoeveel renteboete en andere oversluitkosten je hebt betaald.Ā Het kan soms zo zijn dat de taxatie er niet op staat, deze is wel aftrekbaar, zoek dan even de factuur op.

Waar moet jeĀ die kosten opgeven?

Wil je weten waar je precies deze kosten moetĀ opgeven? Bekijk dan de screenshot hieronder. Daar zie je het online invulformulier van de Belastingdienst. Hieronder hebben we aangegeven waar je preciesĀ je al die kosten kan opgeven.

Betaalde je boeterente? Vul deze kosten dan in bij ‘Betaalde rente in 2016’, aangegeven met de roze pijl.

De rente die je voor je hypotheek betaalt, is dus aftrekbaar. Ben je overgestapt van hypotheek, dan zijn de oversluitkosten allemaal aftrekbaar. Om je belastingaangifte zo snel en makkelijk mogelijk te maken, is het handig om je jaaroverzicht en nota bij de hand te houden.Ā