Jaarlijks krijg je te maken met de belastingaangifte. Vanaf 1 maart kun je je belastingaangifte doen. Maar hoe zit het met je hypotheek en belastingaangifte? Welke kosten mag je wel of niet aftrekken? En hoe zit het als je bent overgesloten? Geen zorgen, ik heb het allemaal voor je uitgezocht.

Awisa Shamshiri

Aftrekbare kosten van je hypotheek en belastingaangifte

Een hoop kosten rondom je hypotheek zijn fiscaal aftrekbaar. Het is belangrijk om niet te vergeten die kosten aan te geven bij de Belastingdienst, anders profiteer je niet van het belastingvoordeel. De rente die je voor je hypotheek betaalt is bijvoorbeeldĀ aftrekbaar. Je moet dan natuurlijk wel aan de voorwaarden voldoen. Die kun je teruglezen op de site van deĀ Belastingdienst. Hiernaast zijn er kosten die je eenmalig mag aftrekken als je een nieuwe hypotheek hebt afgesloten.

De eenmalig aftrekbare kosten

Heb je een nieuwe hypotheek afgesloten in 2018? Dan geef je tijdens de aangifte in 2019 de kosten aan die gaan over het afgelopen jaar. Sluit je in de loop van 2019 een nieuwe hypotheek af, dan geef je de kosten pas het volgende jaar aan. Het gaat omĀ de volgende kosten:

Heb je een nieuwbouwhuis gekocht? Dan kun je mogelijk ook de volgende kosten aftrekken:

Of… heb je overgesloten? Dan kun je ook:

  • de volledige boete aftrekken van de belasting

Maak het zo makkelijk mogelijk

Hou je jaaroverzicht en nota bij de hand bij het invullen van het formulier. In het jaaroverzicht van je hypotheek staat precies op hoeveel rente je hebt betaald in 2018.

Heb je in 2018 je hypotheek overgesloten? Op de nota van afrekening die je van de notaris hebt gekregen staat precies hoeveel renteboete en andere oversluitkosten je hebt betaald.Ā Het kan soms zo zijn dat de taxatie er niet op staat, deze is wel aftrekbaar, zoek dan even de factuur op.

Waar moet jeĀ die kosten opgeven?

Wil je weten waar je precies deze kosten moetĀ opgeven? Bekijk dan de screenshot hieronder. Daar zie je het online invulformulier van de Belastingdienst. Hieronder hebben we aangegeven waar je precies al die kosten kan opgeven.

Betaalde je boeterente? Vul deze kosten dan in bij ‘Betaalde rente in 2017’, aangegeven met de roze pijl.

De rente die je voor je hypotheek betaalt, is dus aftrekbaar. Ben je overgestapt van hypotheek, dan zijn de oversluitkosten allemaal aftrekbaar. Om je belastingaangifte zo snel en makkelijk mogelijk te maken, is het handig om je jaaroverzicht en nota bij de hand te houden.Ā