Hypotheek en belastingaangifte

Jaarlijks krijg je te maken met de belastingaangifte. Heb je een koophuis? Hoe zit het dan met je hypotheek? Welke kosten mag je wel of niet aftrekken? In dit artikel lees je alles over je hypotheek en je belastingaangifte.
stopwatch

5 min

calendar
2 maart 2023
eye

63678

Hypotheek en je belastingaangifte

Een hoop kosten rondom je hypotheek zijn fiscaal aftrekbaar. Het is belangrijk om deze kosten aan te geven bij de Belastingdienst, anders profiteer je niet van het belastingvoordeel. De hypotheekrente is bijvoorbeeld aftrekbaar, als je aan de voorwaarden voldoet. Ook zijn er kosten die je eenmalig mag aftrekken bij het afsluiten of oversluiten van je nieuwe hypotheek.

Wanneer geef je het op bij de belasting?

Heb je een nieuwe hypotheek afgesloten in 2022 of heb je jouw hypotheek overgesloten? Dan geef je tijdens de aangifte in 2023 de kosten aan die gaan over het afgelopen jaar. Heb je een hypotheek afgesloten of overgesloten in 2023? Dan geef je de kosten pas het volgende jaar aan.

Welke kosten zijn fiscaal aftrekbaar bij een nieuwe hypotheek?

Bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek heb je een aantal posten die je mag aftrekken van je belasting:

  • Bemiddelings- en advieskosten voor je hypotheek (dat zijn de kosten voor Frits hypotheekadvies)

  • Notariskosten (alleen de kosten voor de hypotheekakte zijn aftrekbaar)

  • Taxatiekosten

  • Kosten aanvraag NHG (Nationale Hypotheek Garantie)

  • Bouwrente over de periode na het sluiten van de voorlopige koop-/aannemingsovereenkomst (alleen bij nieuwbouw)

  • Kosten van nieuwbouwdepot of verbouwingsdepot (alleen bij nieuwbouw)

Welke kosten zijn fiscaal aftrekbaar bij het oversluiten van je hypotheek?

Ga je je hypotheek oversluiten? Deze oversluitkosten zijn af te trekken van je belasting:

Let hier nog even op met je hypotheek en belastingaangifte

Mocht je er nou voor kiezen om de oversluitkosten mee te nemen in je nieuwe hypotheek, dan ga je ook rente betalen over dit deel van je schuld. De rente over dit extra stukje hypotheek mag je niet aftrekken van de inkomstenbelasting. Anders zou het fiscaal aantrekkelijk zijn om je hypotheek bewust hoger te maken. Neem je de oversluitkosten mee in je hypotheek? Dan mag je dit deel wel opgeven in box 3, waar je vermogen wordt belast.

Maak het zo makkelijk mogelijk

Houd je jaaroverzicht en nota bij de hand bij het invullen van het formulier. In het jaaroverzicht van je hypotheek staat precies hoeveel rente je hebt betaald in 2022. Heb je in 2022 je hypotheek overgesloten? Op de nota van afrekening die je van de notaris hebt gekregen staat precies hoeveel renteboete en andere oversluitkosten je hebt gemaakt. Het kan soms zo zijn dat de taxatie er niet op staat, deze is wel aftrekbaar, zoek dan even de factuur op.

Wil je weten waar je precies deze kosten moet opgeven? Bekijk dan de afbeelding hieronder (voor 2022 is deze hetzelfde. Daar zie je een deel van het online invulformulier van de Belastingdienst. Hieronder hebben we aangegeven waar je precies al die kosten kunt opgeven.

Betaalde je boeterente? Vul deze kosten dan in bij 'Betaalde rente in 2022', dat is aangegeven met het eerste rode blokje.

Belastingaangifte-2021

 

Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Vond je deze informatie nuttig?

Thomas de Leeuw

Thomas is ingenieur vanuit z’n opleiding en tijdens zijn tijd aan de TU Delft werd hij verliefd op ondernemen. Zo startte hij zijn eerste bedrijf in zonne-energie terwijl hij nog studeerde. Thomas.. Lees verder

Meer lezen over Belastingen

21/04/2023

WOZ-waarde berekenen, twijfel je of die klopt? Zó kun je het checken

2/03/2023

Hypotheek en belastingaangifte

3/01/2023

Een pensioeninkomen als zzp'er, zo werkt het

27/12/2022

Belastingvrij schenken in 2023

22/12/2022

Aftrekbare kosten eigen woning, wat krijg je terug?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.