Hypotheek en belastingaangifte

Jaarlijks krijg je te maken met de belastingaangifte. Vanaf 1 maart kun je je belastingaangifte doen. Maar hoe zit het met je hypotheek en belastingaangifte? Welke kosten mag je wel of niet aftrekken? En hoe zit het als je bent overgesloten? In dit artikel kun je alles lezen over hypotheek en belastingaangifte. Hulp nodig? Doe dan mee met mijn gratis webinar.

Awisa Shamshiri

Aftrekbare kosten van je hypotheek en belastingaangifte

Een hoop kosten rondom je hypotheek zijn fiscaal aftrekbaar. Het is belangrijk deze kosten aan te geven bij de Belastingdienst, anders profiteer je niet van het belastingvoordeel. De hypotheekrente is bijvoorbeeld aftrekbaar. Je moet dan natuurlijk wel aan de voorwaarden voldoen. Die kun je teruglezen op de site van de Belastingdienst. Hiernaast zijn er kosten die je eenmalig mag aftrekken als je een nieuwe hypotheek hebt afgesloten of je hypotheek hebt overgesloten.

De eenmalig aftrekbare kosten

Heb je een nieuwe hypotheek afgesloten in 2019 of heb je jouw hypotheek overgesloten? Dan geef je tijdens de aangifte in 2020 de kosten aan die gaan over het afgelopen jaar. Heb je een hypotheek afgesloten of overgesloten in 2020? Dan geef je de kosten pas het volgende jaar aan.

Aftrekbare kosten nieuwe hypotheek

  • Bemiddelings- en advieskosten voor je hypotheek (dat zijn de kosten voor Ikbenfrits)
  • Notariskosten (alleen de kosten voor de hypotheekakte zijn aftrekbaar)
  • Taxatiekosten
  • Kosten aanvraag NHG (Nationale Hypotheek Garantie)
  • Bouwrente over de periode na het sluiten van de voorlopige koop-/aannemingsovereenkomst (alleen bij nieuwbouw)
  • Kosten van nieuwbouwdepot of verbouwingsdepot (alleen bij nieuwbouw)

Aftrekbare kosten bij oversluiten hypotheek

Maak het zo makkelijk mogelijk

Hou je jaaroverzicht en nota bij de hand bij het invullen van het formulier. In het jaaroverzicht van je hypotheek staat precies op hoeveel rente je hebt betaald in 2019.

Heb je in 2019 je hypotheek overgesloten? Op de nota van afrekening die je van de notaris hebt gekregen staat precies hoeveel renteboete en andere oversluitkosten je hebt betaald. Het kan soms zo zijn dat de taxatie er niet op staat, deze is wel aftrekbaar, zoek dan even de factuur op.

Waar moet je die kosten opgeven?

Wil je weten waar je precies deze kosten moet opgeven? Bekijk dan de screenshot hieronder. Daar zie je het online invulformulier van de Belastingdienst. Hieronder hebben we aangegeven waar je precies al die kosten kan opgeven.

Betaalde je boeterente? Vul deze kosten dan in bij ‘Betaalde rente in 2019’, aangegeven met het eerste roze blokje.

hypotheek en belastingaangifte

Webinar: Eerst hulp bij je belastingaangifte

Heb je in 2019 een woning gekocht of je hypotheek overgesloten en doe je zelf je belastingaangifte? Dan is dit webinar echt iets voor jou. Hypotheekadviseur Leontine van Roosmalen legt je uit hoe je je nieuwe hypotheek in je belastingaangifte moet invullen. Super handig! Om iedereen goed te kunnen helpen met zijn of haar vragen, zijn er verschillende tijdstippen beschikbaar. Controleer goed welke situatie voor jou van toepassing is. Het webinar is natuurlijk helemaal gratis.