Hypotheek en belastingaangifte

07 maart 2022 65464x

Jaarlijks krijg je te maken met de belastingaangifte. Heb je een koophuis? Hoe zit het dan met je hypotheek? Welke kosten mag je wel of niet aftrekken? In dit artikel lees je alles over je hypotheek en je belastingaangifte.

Thomas de Leeuw

Hypotheek en je belastingaangifte

Een hoop kosten rondom je hypotheek zijn fiscaal aftrekbaar. Het is belangrijk om deze kosten aan te geven bij de Belastingdienst, anders profiteer je niet van het belastingvoordeel. De hypotheekrente is bijvoorbeeld aftrekbaar, als je aan de voorwaarden voldoet. Ook zijn er kosten die je eenmalig mag aftrekken bij het afsluiten of oversluiten van je nieuwe hypotheek.

Wanneer geef je het op bij de belasting?

Heb je een nieuwe hypotheek afgesloten in 2021 of heb je jouw hypotheek overgesloten? Dan geef je tijdens de aangifte in 2022 de kosten aan die gaan over het afgelopen jaar. Heb je een hypotheek afgesloten of overgesloten in 2022? Dan geef je de kosten pas het volgende jaar aan.

Welke kosten zijn fiscaal aftrekbaar bij een nieuwe hypotheek?

Bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek heb je een aantal posten die je mag aftrekken van je belasting:

  • Bemiddelings- en advieskosten voor je hypotheek (dat zijn de kosten voor Ikbenfrits)
  • Notariskosten (alleen de kosten voor de hypotheekakte zijn aftrekbaar)
  • Taxatiekosten
  • Kosten aanvraag NHG (Nationale Hypotheek Garantie)
  • Bouwrente over de periode na het sluiten van de voorlopige koop-/aannemingsovereenkomst (alleen bij nieuwbouw)
  • Kosten van nieuwbouwdepot of verbouwingsdepot (alleen bij nieuwbouw)

Welke kosten zijn fiscaal aftrekbaar bij het oversluiten van je hypotheek?

Ga je je hypotheek oversluiten? Deze oversluitkosten zijn af te trekken van je belasting:

Let hier nog even op met je hypotheek en belastingaangifte

Mocht je er nou voor kiezen om de oversluitkosten mee te nemen in je nieuwe hypotheek, dan ga je ook rente betalen over dit deel van je schuld. De rente over dit extra stukje hypotheek mag je niet aftrekken van de inkomstenbelasting. Anders zou het fiscaal aantrekkelijk zijn om je hypotheek bewust hoger te maken. Neem je de oversluitkosten mee in je hypotheek? Dan mag je dit deel wel opgeven in box 3, waar je vermogen wordt belast.

Maak het zo makkelijk mogelijk

Hou je jaaroverzicht en nota bij de hand bij het invullen van het formulier. In het jaaroverzicht van je hypotheek staat precies hoeveel rente je hebt betaald in 2021. Heb je in 2021 je hypotheek overgesloten? Op de nota van afrekening die je van de notaris hebt gekregen staat precies hoeveel renteboete en andere oversluitkosten je hebt gemaakt.Het kan soms zo zijn dat de taxatie er niet op staat, deze is wel aftrekbaar, zoek dan even de factuur op.

Wil je weten waar je precies deze kosten moet opgeven? Bekijk dan de afbeelding hieronder. Daar zie je een deel van het online invulformulier van de Belastingdienst. Hieronder hebben we aangegeven waar je precies al die kosten kunt opgeven.

Betaalde je boeterente? Vul deze kosten dan in bij 'Betaalde rente in 2021', dat is aangegeven met het eerste rode blokje.

Velden belastingaangifte 2021

Lees ook