Vacatures

Hoe werkt een bouwdepot? Dit is een belangrijke vraag als je wilt bijklussen aan je nieuwe huis. Hiervoor heb je namelijk geld nodig dat je ook kunt lenen bij de bank. Ik vertel je hoe.

Alyt de Jong

Wat is een bouwdepot?

Je gaat een nieuw huis kopen, maar er moet nog wel wat aan gebeuren. Een nieuwe keuken bijvoorbeeld, of een dakkapel. Een grote investering, waarvoor je het geld misschien niet meteen op tafel hebt liggen. De verbouwing wil je meefinancieren in je hypotheek. Omdat het geld pas wordt uitgegeven tijdens de verbouwing stort de bank dit in een bouwdepot.

Hoe werkt een bouwdepot?

Een bouwdepot is een aparte rekening, bedoeld voor de verbouwkosten van je woning. De kosten van de verbouwing worden meestal gedurende een periode uitgegeven. De bank leent jou een bedrag, en zet dat voor maximaal twee jaar in het depot. Maak je kosten aan bijvoorbeeld de aannemer of een nieuwe vloer? Dan wordt dit vanuit het depot betaald. Twijfel je of bepaalde kosten uit het depot betaald mogen worden? We helpen je daarmee.

Wat zijn de voorwaarden?

Aan een bouwdepot zitten natuurlijk ook voorwaarden vast waarmee je rekening moet houden. Hoe hoog mag bijvoorbeeld het depot zijn? Als je een huis koopt mag je hypotheek niet hoger zijn dan 100% van de waarde van het huis na de verbouwing. Een taxateur bepaalt de waarde. Is de verbouwing bedoeld voor energiebesparende voorzieningen zoals zonnepanelen? Dan mag je 106% van de woningwaarde lenen. Vaak kun je tot 2 jaar na afsluiten gebruik maken van het geld dat in het depot zit. Heb je daarna nog geld in het depot zitten? Dan wordt dit bedrag afgelost op de hypotheek. Je kunt binnen deze periode ook zelf je bouwdepot opzeggen, als je verbouwingsplannen bijvoorbeeld zijn veranderd of als het depot leeg is.

Hoe vraag je het aan?

Het aanvragen van een bouwdepot gaat gelijk met de aanvraag van je hypotheek. Als jij een huis koopt, dan sluit je het depot af in je hypotheek. Het depot voor het opknappen van je huis zit dan dus verwerkt in je hypotheek. Wil je meer weten over hoe dit precies in zijn werk gaat?

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters