Een bouwdepot, hoe werkt dat eigenlijk?

Wil je je bouwdepot berekenen of ben je benieuwd naar hoe een bouwdepot werkt? Logische vragen als je wilt bijklussen aan je (nieuwe) huis. Hiervoor heb je namelijk geld nodig dat je ook kunt lenen bij de bank.

Alyt de Jong

Wat is een bouwdepot?

Een bouwdepot is een aparte rekening, bedoeld voor de verbouwkosten van je huis. De bank leent jou een bedrag, en zet dat voor maximaal twee jaar in het depot. Maak je kosten aan bijvoorbeeld de aannemer of een nieuwe vloer? Dan wordt dit vanuit het depot betaald. Ga je een nieuwe woning kopen? Met de rekentool van Ikbenfrits kun je direct je bouwdepot berekenen.

Hoe werkt een bouwdepot?

Je gaat een nieuw huis kopen en er moet nog iets aan gebeuren of je wilt je huis gaan verbouwen. Een nieuwe keuken bijvoorbeeld, of een dakkapel. Een grote investering, waarvoor je het geld misschien niet meteen op tafel hebt liggen. De verbouwing wil je meefinancieren in je hypotheek of je wilt je hypotheek verhogen. Omdat het geld pas wordt uitgegeven tijdens de verbouwing stort de bank dit in een bouwdepot. Vervolgens kun je de bank vragen rekeningen te betalen vanuit jouw depot of je kan een declaratie indienen als je zelf iets hebt voorgeschoten.

Wat zijn de voorwaarden?

Aan een bouwdepot zitten natuurlijk ook voorwaarden vast waarmee je rekening moet houden. Hoe hoog mag bijvoorbeeld het depot zijn? Als je een huis koopt mag je hypotheek niet hoger zijn dan 100% van de waarde van het huis na de verbouwing. Een taxateur bepaalt de waarde. Is de verbouwing bedoeld voor energiebesparende maatregel zoals zonnepanelen? Dan mag je 106% van de woningwaarde lenen. Vaak kun je tot 2 jaar na afsluiten gebruik maken van het geld dat in het depot zit. Heb je daarna nog geld in het depot zitten? Dan wordt dit bedrag afgelost op de hypotheek. Je kunt binnen deze periode ook zelf je depot opzeggen, als je verbouwingsplannen bijvoorbeeld zijn veranderd of als het depot leeg is.

Daarnaast kun je niet alles betalen vanuit het depot. Doorgaans kun je alles wat onder je opstalverzekering valt wél declareren en wat onder je inboedelverzekering valt niet. Wat je exact wel en niet kunt declareren verschilt per bank.

Wat is er anders sinds 2018?

Sinds 2018 mag je maximaal 100% van de woningwaarde + verbouwing lenen. Stel dat je een maximale leencapaciteit hebt van 250.000 euro. Je hebt een woning gevonden die je wilt verbouwen, zeg voor 20.000 euro. Dan mag de woningwaarde niet boven de 230.000 euro uitkomen.

Wil je een bouwdepot aanvragen of bouwdepot berekenen?

Ben je benieuwd naar je mogelijkheden? Bereken je bouwdepot binnen 2 minuten met de rekentool van Ikbenfrits. Bouwdepot aanvragen? Ikbenfrits helpt je graag verder.

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters
  • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren