Bouwdepot: wat mag je declareren en wat moet je weten in 2024 ?

stopwatch

3 min

calendar
10 januari 2024
eye

68527

Bereken direct wat jij kunt lenen

Wat is een bouwdepot?

Wanneer je een huis gaat verbouwen of een nieuwbouwhuis gaat kopen, krijg je te maken met een bouwdepot. Je kunt het zien als een aparte rekening bij je hypotheek. De bank stort in dat geval een bedrag in jouw bouwdepot wat twee jaar blijft staan. Vanuit het bouwdepot kun je betalingen doen voor je bouwgrond, de aannemer of bijvoorbeeld de keuken. Benieuwd wat jij kunt lenen in een bouwdepot?

In onderstaande video wordt in 3 minuten uitgelegd wat een bouwdepot is. Liever lezen? Onder deze video gaat de tekst weer verder.

 

Hoe werkt een bouwdepot?

Als er iets betaald moet worden voor de verbouwing, vraag je de bank om deze rekeningen te betalen vanuit jouw depot. Ook kun je een declaratie indienen als je zelf iets hebt voorgeschoten. Bijna alles wat te maken heeft met de verbouwing, kun je vanuit het bouwdepot laten betalen. Daarnaast ontvang je over het bedrag dat in je bouwdepot staat rente. Hoe dat precies werkt, lees je hier.

Wat zijn de voorwaarden van een bouwdepot?

Aan een bouwdepot zitten voorwaarden vast. De hoogte bijvoorbeeld. Als je een huis koopt mag je hypotheek niet hoger zijn dan 100% van de waarde van het huis na de verbouwing.  Een taxateur bepaalt deze waarde. Is de verbouwing bedoeld voor energiebesparende maatregelen zoals zonnepanelen? Dan mag je 106% van de woningwaarde lenen. Vaak kun je tot twee jaar na afsluiten gebruik maken van het geld dat in het depot zit. Heb je daarna nog geld in het depot zitten? Dan wordt dit bedrag afgelost op de hypotheek. Je kunt binnen deze periode ook zelf je depot opzeggen, als je verbouwingsplannen bijvoorbeeld zijn veranderd of als het depot leeg is. 

Welke kosten mag je declareren uit het bouwdepot?

Je mag enkel de kosten die zijn gemaakt voor de verbouwing declareren uit je bouwdepot. Ze moeten de waarde van je huis verhogen, of vastzitten aan je huis. Een rekening van een aannemer mag je dus wel declareren, maar een nieuwe stoel niet.

Maandlasten bouwdepot

Over je bouwdepot betaal je, net als over je gewone hypotheek, rente en eventuele aflossing. Als je het geld nog niet hebt opgenomen uit je bouwdepot dan krijg je hierover een rentevergoeding. Naarmate je steeds meer opneemt uit je bouwdepot, stijgen dus je maandlasten. Het is verstandig om bij het hypotheek berekenen niet alleen rekening te houden met je reguliere hypotheeklasten, maar ook met de kosten die gepaard gaan met het opnemen van geld uit je bouwdepot.

Hoeveel bouwdepot kan ik krijgen?

Hoeveel bouwdepot je kan krijgen hangt af van twee dingen. Als eerste hangt het af van hoeveel je huis na de verbouwing waard is. Je mag tot 100% van deze nieuwe waarde lenen. Als je je huis duurzamer maakt, mag je zelfs tot 106% van de waarde lenen.

Ten tweede hangt het af van wat voor verbouwing je doet. Bijvoorbeeld, als je een uitbouw doet, stijgt de waarde van je huis meer dan wanneer je alleen je badkamer verbouwt. Dit komt omdat een uitbouw meer ruimte geeft, en een badkamer of keuken minder waardevast is. Daarom kun je de kosten van een uitbouw meestal helemaal lenen, maar kun je bij een badkamer of keuken vaak een deel van de kosten maar lenen. De rest moet je dan zelf betalen. Onze hypotheekadviseurs leggen dit graag aan je uit!

Wat is er anders sinds 2018?

Sinds 2018 mag je maximaal 100% van de woningwaarde + verbouwing lenen. Stel dat je een maximale leencapaciteit hebt van 250.000 euro. Je hebt een woning gevonden die je wilt verbouwen, zeg voor 20.000 euro. Dan mag de woningwaarde niet boven de 230.000 euro uitkomen.

Wil je een bouwdepot aanvragen of bouwdepot berekenen?

Ben je benieuwd naar het bedrag dat je kunt lenen met een bouwdepot? Je kunt dit bedrag binnen twee minuten berekenen met onze rekentool. Voor het aanvragen van je bouwdepot doorloop je een aantal stappen. Zo stel je eerst een verbouwingsspecificatie op en bespreek je met een hypotheekadviseur welke bank je het beste deze lening kan geven. Vervolgens heb je een taxatie nodig om de waarde van het huis in te schatten na verbouwing, zo weet je hoeveel de bank gaat financieren. Klinkt lastig? Geen zorgen, onze adviseurs nemen je het meeste uit handen. Wij zijn er voor al je vragen, zelfs voor de vragen die niet worden gesteld.

Hypotheekgesprek inplannen

Veelgestelde vragen

Is het iets teveel informatie tegelijkertijd? Hier vind je je antwoord op de meest voorkomende veelgestelde vragen!

Hoe werkt een bouwdepot?

Wanneer je een huis gaat verbouwen of een nieuwbouwhuis gaat kopen, krijg je te maken met een bouwdepot. Je kunt het zien als een aparte rekening bij je hypotheek. Vanaf deze rekening doe je betalingen voor de verbouwing van jouw huis.

Hoe werkt betalen uit een bouwdepot?

Dat hangt af van je bank. Bij de ene betaal je het zelf uit die aparte rekening en bij de ander moet je de facturen opsturen.

Hoeveel bouwdepot kan ik krijgen?

Hoe hoog jouw hypotheek (waar het bouwdepot onderdeel van is) maximaal mag zijn hangt af van twee dingen:

  1. De waarde van je huis na de verbouwing. Je mag namelijk maximaal 100% van dit bedrag lenen. Ga je verduurzamende maatregelen nemen? Dan mag je maximaal 106% van je woningwaarde lenen. 
  2. Wat voor soort verbouwing het is. Als je bijvoorbeeld een uitbouw neemt of je huis verduurzaamt, verhoogt dit de waarde van jouw huis meer dan bijvoorbeeld een verbouwing van je badkamer.

Hoelang duurt de aanvraag van een bouwdepot?

Aangezien een bouwdepot onderdeel is van een hypotheek, kun je voor de duur van de aanvraag ervan dezelfde tijd rekenen als bij een hypotheekaanvraag. Dus zo'n 4 tot 6 weken. 

Hoelang is een bouwdepot geldig?

Een bouwdepot is zowel bij bestaande bouw als nieuwbouw vaak twee jaar geldig. Je mag hem daarnaast soms eenmalig verlengen met 6 maanden. De precieze geldigheid van een bouwdepot hangt af van welke bank je kiest. 
Verbouwingsspecificatie

Uniforme verbouwingsspecificatie

Heb je een verbouwingsspecificatie nodig voor je hypotheek? Met deze uniforme verbouwingsspecifcatie is dat zo gepiept. Je hoeft ‘m alleen even in vullen.

Verbouwingsspecificatie

Download de uniforme verbouwingsspecificatie

Op basis van je verbouwingsspecificatie gaat de taxateur de waarde na verbouwing bepalen en wordt een eventueel bouwdepot ingedeeld.

Vond je deze informatie nuttig?

Bertrick van der Steege

Bertrick geeft al bijna twee jaar hypotheekadvies bij Frits. Of het nu gaat om het kopen van een nieuwbouwwoning, een startershypotheek of het verhogen van je hypotheek. Bertrick kijkt graag naar.. Lees verder

Meer lezen over Huis kopen

14/06/2024

Woonquote, wat is dat?

25/04/2024

Hypotheek voor alleenstaanden

25/04/2024

Willen je ouders garant staan voor je hypotheek, schenken of lenen?

25/04/2024

Kan ik een huis kopen met mijn salaris? Let op deze 4 dingen

14/03/2024

Hypotheek agrarische bestemming

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.