Wanneer hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen in 2022?
Als je een woning koopt moet je 2% overdrachtsbelasting betalen. Maar soms hoeft dit niet. Bekijk hier wanneer het niet verplicht is.
Hoe werkt een bouwdepot precies? En hoe kun je een bouwdepot berekenen of aanvragen? Logische vragen als je gaat verbouwen en dit wilt laten financieren door de bank. Wij beantwoorden hier al je vragen.
Wanneer je een huis gaat verbouwen of een nieuwbouwhuis gaat kopen, krijg je te maken met een bouwdepot. Je kunt het zien als een aparte rekening bij je hypotheek. De bank stort in dat geval een bedrag in jouw bouwdepot wat twee jaar blijft staan. Vanuit het bouwdepot kun je betalingen doen voor je bouwgrond, de aannemer of bijvoorbeeld de keuken. Benieuwd wat jij kunt lenen in een bouwdepot?
Als er iets betaald moet worden voor de verbouwing, vraag je de bank om deze rekeningen te betalen vanuit jouw depot. Ook kun je een declaratie indienen als je zelf iets hebt voorgeschoten. Bijna alles wat te maken heeft met de verbouwing, kun je vanuit het bouwdepot laten betalen. Daarnaast ontvang je over het bedrag dat in je bouwdepot staat rente. Hoe dat precies werkt, lees je hier.
Aan een bouwdepot zitten voorwaarden vast. De hoogte bijvoorbeeld. Als je een huis koopt mag je hypotheek niet hoger zijn dan 100% van de waarde van het huis na de verbouwing. Een taxateur bepaalt deze waarde. Is de verbouwing bedoeld voor energiebesparende maatregelen zoals zonnepanelen? Dan mag je 106% van de woningwaarde lenen. Vaak kun je tot twee jaar na afsluiten gebruik maken van het geld dat in het depot zit. Heb je daarna nog geld in het depot zitten? Dan wordt dit bedrag afgelost op de hypotheek. Je kunt binnen deze periode ook zelf je depot opzeggen, als je verbouwingsplannen bijvoorbeeld zijn veranderd of als het depot leeg is.
Daarnaast kun je niet alles betalen vanuit het depot. Vaak is de vuistregel dat alles wat onder je opstalverzekering valt, je wél kunt declareren en wat onder je inboedelverzekering valt niet. Hoe het exact zit, verschilt per bank.
Sinds 2018 mag je maximaal 100% van de woningwaarde + verbouwing lenen. Stel dat je een maximale leencapaciteit hebt van 250.000 euro. Je hebt een woning gevonden die je wilt verbouwen, zeg voor 20.000 euro. Dan mag de woningwaarde niet boven de 230.000 euro uitkomen.
Ben je benieuwd naar het bedrag dat je kunt lenen met een bouwdepot? Je kunt dit bedrag binnen twee minuten berekenen met onze rekentool. Voor het aanvragen van je bouwdepot doorloop je een aantal stappen. Zo stel je eerst een verbouwingsspecificatie op en bespreek je met een adviseur welke bank je het beste deze lening kan geven. Vervolgens heb je een taxatie nodig om de waarde van het huis in te schatten na verbouwing, zo weet je hoeveel de bank gaat financieren. Klinkt lastig? Geen zorgen, onze adviseurs nemen je het meeste uit handen. Wij zijn er voor al je vragen, zelfs voor de vragen die niet worden gesteld.
Als je een woning koopt moet je 2% overdrachtsbelasting betalen. Maar soms hoeft dit niet. Bekijk hier wanneer het niet verplicht is.
Vrij Op Naam betekent dat je geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen. Dit scheelt je dus geld. Maar let op: er zijn ook andere kosten.
Ga naar Vrij Op Naam. Wat betekent dit?
Je hebt de afkorting vast wel eens zien staan achter de prijs van een huis: k.k. Dit betekent kosten koper. Kijk hier waar ze uit bestaan.
Welke aankoopkosten bij een woning zijn er allemaal? De financiële termen vliegen je vaak om de oren. Ik leg je belangrijkste begrippen uit.