Bouwrente nieuwbouw, wat is het en waarom moet je het betalen?

Wanneer je een nieuwbouwhuis koopt, betaal je naast hypotheekrente ook bouwrente. Ikbenfrits geeft je een crash-cursus over wat bouwrente nu precies is, en waar je rekening mee moet houden bij een nieuwbouwhuis.

Benine Bijleveld

Oké, wat betekent bouwrente?

Je wist vast al dat je voor een hypotheek ook hypotheekrente betaalt. Bij nieuwbouw betaal je in de periode voordat je hypotheekrente betaalt, ook soms bouwrente. Deze bouwrente betaal je aan de aannemer, omdat hij kosten voorschiet voor het nieuwbouwhuis. De hoogte van je rente hangt helemaal af van je aannemer. Die mag dit namelijk zelf bepalen. Meestal schommelt de bouwrente tussen de 4 en 8%, met een maximum van 15%. Let op: zorg ervoor dat je precies weet hoe hoog de rente is die je aannemer rekent. Pas dan kun je bekijken of je genoeg inkomen hebt om ook de hypotheek rond te krijgen.

Hoe kom je erachter hoeveel bouwrente je moet betalen?

Je kunt het percentage bouwrente opvragen bij je makelaar. De aannemer bepaalt de hoogte van de bouwrente. Daarom is het soms mogelijk om hier over te onderhandelen. Het kan ook zijn dat je geen bouwrente hoeft te betalen, omdat de bouw nog niet is begonnen. Hulp nodig bij het maken van je kostenplaatje? Maak een gratis bel-afspraak met één van de adviseurs van Ikbenfrits.

De bouwrente

De bouwrente bestaat uit twee onderdelen: de financieringsvergoeding en de uitstelrente.

1. Financieringsvergoeding – de periode voor de koop-/aannemingsovereenkomst

Voordat je een koop-/aannemingsovereenkomst tekent, heeft een aannemer ook al kosten gemaakt. Zo heeft hij bijvoorbeeld de grond gekocht en misschien is hij al gestart met de werkzaamheden. De kosten hiervoor + de rente over dit bedrag maken samen de financieringsvergoeding. Deze kosten zijn niet fiscaal aftrekbaar en zijn onderdeel van je koopprijs.

2. Uitstelrente: na de aankoop, maar voor de hypotheek

Dan is er de periode tussen het aankopen van het huis en het regelen van de hypotheek. De aannemer maakt ook in deze periode kosten, omdat hij doorgaat met bouwen. Jij hebt alleen nog geen beschikking over jouw hypotheek om hem te kunnen betalen. De aannemer rekent je voor deze periode ook rente, alleen heet het nu uitstelrente. Deze is wél fiscaal aftrekbaar. Als een hypotheekadviseur je vraagt om het percentage bouwrente, dan gaat het hierom! Als de bouw pas begint na het tekenen van het koopcontract dan is er vaak geen bouwrente. Je kunt altijd opvragen bij je makelaar om hoeveel het gaat.

Nadat je de hypotheek hebt afgesloten

Wanneer de hypotheek in kannen en kruiken is, hoef je geen bouwrente meer te betalen aan de aannemer. Het geld van de hypotheek gaat in een bouwdepot. Vanuit dit bouwdepot worden de kosten voor de bouw van je huis betaald in termijnen. Over de hypotheek betaal je rente, over het bedrag in het bouwdepot krijg je rente. Na verloop van tijd wordt het bouwdepot steeds leger en krijg je dus ook minder rente. Hierdoor stijgen je maandlasten terwijl de bouw vordert. Dit heet renteverlies. Lees alles over renteverlies tijdens de bouw.

Hulp nodig?

Veel informatie hè? Wil je weten hoe je het beste kunt onderhandelen met je aannemer? Of wil je een totaal kostenplaatje maken inclusief je bouwrente? Geen zorgen. Hier kun je namelijk de adviseurs van Ikbenfrits voor wakker bellen ’s nachts. Nou, bijna dan.