Bouwrente nieuwbouw, wat is het en waarom moet ik het betalen?

Wanneer je een nieuwbouwhuis koopt dan betaal je ook bouwrente. ‘Nog meer rente?’ hoor ik je denken. Geen zorgen. Ik vertel je wat je weten moet.

Charlie Vielvoye

Wat is bouwrente?

Je wist vast al dat je voor een hypotheek ook hypotheekrente moet betalen. Dit is bij nieuwbouw ook zo. Bij nieuwbouw moet je hiernaast ook bouwrente betalen. Maar wat is bouwrente dan? Bouwrente is de rente die je moet betalen voor de kosten van de bouw en de grond van je nieuwe huis.

Bouwrente berekenen, hoe werkt dit?

De hoogte van je rente hangt helemaal af van je aannemer. Die mag dit namelijk zelf bepalen. Meestal schommelt die tussen de 4 en 8%. Hij mag maximaal 15% zijn. Let op: zorg ervoor dat je precies weet hoe hoog de rente is die je aannemer rekent. Pas dan kun je bekijken of je genoeg inkomen hebt om de hypotheek rond te krijgen.

Hoe kom ik erachter hoeveel ik moet betalen?

Omdat de aannemer de hoogte van de bouwrente bepaalt, is het soms mogelijk om hier nog over te onderhandelen. Het kan de moeite waard zijn om zo je kosten lager te krijgen. Probeer daarnaast een zo gedetailleerd mogelijk overzicht te krijgen van alle kosten die je aannemer maakt. Zo kan je een inschatting maken van het bedrag dat je uiteindelijk moet betalen aan bouwrente. Het precieze bedrag weet je pas als het huis helemaal klaar is. Hulp nodig bij het maken van je kostenplaatje? Maak een gratis bel-afspraak met één van mijn adviseurs.

Wanneer moet je bouwrente betalen?

Is geen bouwrente betalen ook een optie? Helaas niet. Er zijn 3 verschillende fases waarin je bouwrente moet betalen. Ik neem ze één voor één met je door.

1. Voordat je de koop-/aannemingsovereenkomst hebt getekend

Dit klinkt best vreemd. Met het tekenen van de koop-/aannemingsovereenkomst zet je de aannemer namelijk aan het werk en begint die aan de bouw van je huis. Waarom moet je hiervoor dan al betalen? Dat zit zo: voordat je die papieren hebt getekend maakt de aannemer al kosten. Voor de grond bijvoorbeeld. De aannemer schiet deze kosten voor. Daarnaast rekent hij een rente voor het voorschieten, vaak tussen de 4 en 8%. Dit is de bouwrente. De voorgeschoten kosten en de bouwrente worden opgeteld bij de koopsom van je nieuwbouwhuis. Zeker weten dat je genoeg kunt lenen voor je nieuwe huis? Bereken het met mijn slimme tool!

2. Na de aankoop, maar voor de hypotheek geregeld is

Nadat je de aankoop hebt gedaan ga je een hypotheek afsluiten. Tot het zover is kun je nog niet bij het geld in je hypotheek. Ondertussen gaat de aannemer wel gewoon door met de bouw. Dat kost geld en hierover betaal je nog steeds rente. Een groot verschil met de periode hiervoor is dat de kosten niet gewoon bovenop de koopsom komen. Je hebt immers al een koopprijs afgesproken. Wel kun je ervoor kiezen om deze kosten in je hypotheek mee te nemen. Hierbij komen wel wat regeltjes van de Belastingdienst kijken. Daarover vertel ik je meer in het artikel ‘Bouwrente aftrekbaar?

3. Nadat je de hypotheek hebt afgesloten

Oké, wanneer de hypotheek in kannen en kruiken is hoef je geen rente meer te betalen aan de aannemer. Het geld van de hypotheek gaat in een bouwdepot. Vanuit dit bouwdepot worden de kosten voor de bouw van je huis betaald. Dit gebeurt in termijnen. Over het geld in het bouwdepot ontvang je ook rente, omdat het een soort spaarpotje is. Tegelijk betaal je hypotheekrente aan de bank. Het geld in het bouwdepot wordt steeds minder naarmate de bouw vordert. De hypotheekrente blijft wel gelijk. Je gaat dus steeds meer rente betalen. Dit heet renteverlies. Lees er alles over in mijn artikel over renteverlies tijdens de bouw.

Hulp nodig?

Ik kan me heel goed voorstellen dat dit een hele hoop extra informatie is. Dat komt dan ook nog eens bovenop al het andere geregel rondom je hypotheek. Ben je het overzicht even helemaal kwijt? Wil je weten hoe je het beste kunt onderhandelen met je aannemer? Of lukt het net niet helemaal met het maken van een totaal kostenplaatje? Geen zorgen. Mijn adviseurs staan voor je klaar.