Dubbele lasten nieuwbouw, hoe hou je de kosten beperkt?

Eindelijk is het zover: de aannemer start met het bouwen van je nieuwbouwhuis. Je betaalt in die periode voor de bouw van je nieuwe huis én voor de plek waar je nu woont. Dit zijn samen de dubbele lasten bij nieuwbouw.
stopwatch

3 min

calendar
7 maart 2022
eye

37047

Dubbele lasten nieuwbouw, hoe zit dat?

Het duurt gemiddeld tussen de zes en twaalf maanden om een huis te bouwen. In die tijd moet je natuurlijk wel ergens wonen. Wordt dit je eerste koophuis? Dan blijf je misschien wel in het huurhuis waar je nu zit. Heb je al een koophuis en ga je verhuizen? Dan heb je in deze periode nog steeds je eigen huis. Maar ondertussen betaal je ook al rente en aflossing voor je nieuwbouw hypotheek. Tenzij je nog bij je ouders woont, zit je dus altijd met dubbele lasten bij een nieuwbouwhuis.

Bereken direct wat jij kunt lenen

Hebben deze dubbele lasten invloed op jouw hypotheek?

Dat hangt ervan af. Kun je deze extra lasten van je eigen geld betalen? Dan wil de bank zien dat je dit geld ook daadwerkelijk hebt. Als je al een hypotheek hebt op het huis waar je nu woont, kijkt de bank of je genoeg geld hebt om één of twee jaar de dubbele maandlasten te betalen. Dat kan zomaar enkele tienduizenden euro's zijn. Wanneer dit zo is, heeft het geen invloed op je hypotheek.

Heb je dit geld niet liggen? Dan kijkt de bank of je deze twee hypotheken kunt betalen met je inkomen. Dit heeft invloed op wat je maximaal kunt lenen, en dus ook op je hypotheek.

En hoe zit het als starter?

Kijk goed of je uitkomt met het betalen van je huur en je nieuwe hypotheek. Je huur wordt door de bank niet gezien als vaste last, ook al betaal je het iedere maand. Dit komt omdat het maandelijks opzegbaar is, je zit er dus niet aan vast. Daarnaast vallen de kosten bij een Nieuwbouw Hypotheek in het begin relatief mee. Hoe dat zit? Je leest er alles over in ons artikel over renteverlies tijdens de bouw.

Hoe houd je de dubbele lasten beperkt?

Je kunt verschillende dingen doen om de kosten te drukken. Wij hebben drie tips voor je op een rijtje gezet.

1. De bouwrente meenemen in je hypotheek

Wanneer je straks de hypotheek hebt afgesloten, begin je met het betalen van bouwrente en aflossing. Bouwrente is, zoals het woord al zegt, de rente die je betaalt terwijl je huis wordt gebouwd. Je kunt dit meenemen in je hypotheek., maar dan wordt je hypotheek natuurlijk ook hoger. Let op: deze ophoging komt niet in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek. Dit terwijl je wel hypotheekrente betaalt over het gehele bedrag. Belastingtechnisch is dit dus nadelig. Je leest er hier meer over.

2. Lenen of een schenking

Hebben je (groot)ouders wat geld over? Dan kunnen ze je misschien helpen met de koop van je nieuwbouwhuis. Ze kunnen je bijvoorbeeld een bedrag lenen. Dan ga je naar de notaris om deze lening vast te leggen en betaal je ook rente. Ze kunnen je ook een bedrag schenken. Per jaar mogen je ouders je één keer belastingvrij 6.035 (2023) euro schenken. Ook mogen ze voor de koop van een huis eenmalig 27.231 euro (2023) belastingvrij schenken.

3. Tijdelijk intrekken bij vrienden of familie

Heb je echt geen ruimte om de dubbele lasten te betalen en kan niemand uit je omgeving bijspringen? Dan kun je misschien intrekken bij vrienden of familie. Zo bespaar je veel geld. Je moet natuurlijk wel goed door één deur kunnen met de mensen waarbij je gaat wonen. De bouw duurt namelijk gemiddeld tussen de zes en twaalf maanden.

Kun je de dubbele lasten betalen?

Je kunt je zorgen en vragen altijd bespreken met één van onze adviseurs. Hij of zij kijkt mee met jouw situatie en neemt je mee door alle opties. Op zo’n manier dat jij het kunt navertellen. Met je eigen dashboard als handige spiekbrief. Het enige wat je hoeft te doen is een gratis hypotheekgesprek inplannen, dit kan hieronder. Tot straks?

Nu een afspraak maken
Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Vond je deze informatie nuttig?

Michiel Lensink

Michiel heeft na zijn studie in Delft verschillende bedrijven opgericht op het gebied van waterzuivering en energie. Daarnaast is hij actief geweest bij het begeleiden van jonge ondernemers, onder.. Lees verder

Meer lezen over Nieuwbouw

17/05/2023

Oplevering nieuwbouw, zorg dat je op deze dingen let

10/05/2023

Nieuwbouwdepot, hoe werkt dit precies?

21/04/2023

Kun je onderhandelen over de prijs bij nieuwbouw?

17/04/2023

5 redenen waarom nieuwbouw perfect is voor starters

8/11/2022

Hoeveel kost het om zelf een huis bouwen?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.