Hoeveel kost het om zelf een huis te bouwen?

Je eigen huis bouwen. Veel mensen dromen ervan... Een leuk uitzicht, fijne indeling van je huis en die open haard die je altijd al wilde hebben. Maar hoeveel kost het om een huis te bouwen? Je vindt de verschillende kostenposten en schattingen van prijzen hier.
stopwatch

3 min

calendar
10 juli 2023
eye

320

Zelf aan de slag

Ga je het avontuur van zelf een huis bouwen aan, of ben je aan het kijken naar je opties? Wat spannend! Er zijn absoluut veel voordelen als je zelf een huis laat bouwen. Zo kun je natuurlijk een kavel kopen in de buurt die jij leuk vindt, of met het uitzicht dat je wilt hebben; maar dat kan ook bij een bestaand huis. Maar je ideale huis, helemaal in jouw stijl op je favoriete plek? Dat is uniek. Een logische indeling, jouw stijl en alle elementen die voor jou onmisbaar zijn in een huis. Daarbij zal een nieuw gebouwd huis stukken energiezuiniger zijn dan een bestaand huis.

Bereken direct wat jij kunt lenen

Hoeveel kost een huis bouwen?

Bij zelfgebouwde huizen is het lastig is om een globaal kostenplaatje te maken. Bij bestaande huizen weet je precies hoeveel je kwijt bent: namelijk de aankoopprijs en een paar extra kostenposten. Bij zelfgebouwde huizen zijn er veel extra dingen om rekening mee te houden en kom je ook vaak met onverwachte kosten te zitten. Bijvoorbeeld omdat je kelder lastiger uit te graven is dan gepland. Of omdat er vertraging is bij het leveren van materialen. Hieronder vind je hoeveel het kost om een huis te bouwen. Wil je alvast berekenen hoeveel je kunt lenen voor je eigen huis?

Maximale hypotheek berekenen

Financieringskosten

Als je een huis gaat bouwen, heb je hoogstwaarschijnlijk geld nodig van een bank: een hypotheek. Bij het afsluiten van je hypotheek komen advieskosten (vanaf 2.300 euro ) kijken, maar ook kosten voor de notaris (vanaf 864 euro ).

Grondkosten

Dit is afhankelijk van de locatie waar je het kavel koopt. In de stad of randstad liggen de prijzen vaak hoger. 

Kosten gemeente

Voordat je begint met bouwen, heb je een omgevingsvergunning nodig. Deze kun je aanvragen bij de gemeente of bij het omgevingsloket. De kosten van deze vergunning zijn ongeveer 2-3% van je bouwkosten. Als je uiteindelijke aanvraag uiteindelijk toch niet wordt goedgekeurd, betaal je deze kosten helaas nog steeds. Ook ben je vaak zogenaamde kadastrale kosten kwijt, dit is voor de inschrijving in het Kadaster en kost meestal rond de 400 euro. Als het huis eenmaal af is, is het ook nog zaak dat jouw huis wordt aangesloten op de gemeentelijke riolering. Hiervoor zul je ook moeten betalen, en dit bedrag verschilt enorm per gemeente. Je betaalt hiervoor meestal tussen de 500 en 2000 euro.

Architectkosten

Deze kostenpost is helaas ook sterk afhankelijk van de architect die je kiest. Zij rekenen soms een vaste prijs of een percentage van de bouwkosten. Als richtprijs kun je tussen de 1500 en 3000 euro rekenen.

Bouwkosten

De bouwkosten zijn helemaal afhankelijk van hoe jij het huis wilt hebben. Wil je een hoogwaardige afwerking met materialen van hoge kwaliteit? Dan ben je natuurlijk ook meer kwijt. Je kunt als richtprijs de volgende bedragen nemen per vierkante meter (m2):

  • Goedkope nieuwbouw: 900 euro
  • Standaard nieuwbouw: 1250 euro
  • Luxe nieuwbouw: 1750 euro

Inrichting en verhuizen

Heb je veel spullen die je mee kunt nemen uit een vorig huis? Dan ben je minder kwijt aan je inrichting dan wanneer je alles nieuw koopt. Voor een verhuizing ben je gemiddeld tussen de 1500 en 2000 euro kwijt.

Hulp nodig?

Wij bouwen geen huizen, maar regelen wel je hypotheek voor een aantrekkelijke prijs! Onze adviseurs helpen je van A tot Z met het rondmaken van je hypotheek, zodat jij je kunt focussen op het bouwen van je huis. Benieuwd naar wat je kunt verwachten en een plan van aanpak? Plan alvast een gratis hypotheekgesprek met een expert!

Nu een afspraak maken
Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Vond je deze informatie nuttig?

Marco Palfenier

Marco werkt al een aantal jaar als hypotheekadviseur bij Frits en helpt klanten bij het vinden van de juiste hypotheek. Lees verder

Meer lezen over Nieuwbouw

10/01/2024

Kosten nieuwbouwhuis, waar moet je allemaal rekening mee houden?

10/01/2024

Dubbele lasten nieuwbouw, hoe hou je de kosten beperkt?

17/08/2023

Bouwrente aftrekbaar van de belasting, of niet?

10/07/2023

Hoeveel kost het om zelf een huis te bouwen?

6/07/2023

Zelf een huis bouwen? Een stappenplan

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.