Het verduurzamen van je woning: waar begin je?

Schrik je maandelijks van de torenhoge energierekeningen of wil je jouw steentje bijdragen aan het milieu? Dan is het waarschijnlijk een goed idee om jouw woning te verduurzamen.
stopwatch

3 min

calendar
5 januari 2024
eye

5552

Waarom is het handig om je woning te verduurzamen?

Natuurlijk is het verduurzamen van je huis goed voor het milieu, aangezien je zo je CO2-uitstoot verkleint. Maar het is ook erg voordelig voor jezelf. Zo kun je door je huis te verduurzamen veel besparen op je maandelijkse energiekosten. Daarnaast ben je dan ook op lange termijn minder geld kwijt aan het onderhoud van je huis, omdat door de verduurzaming je huis langer mee gaat en stijgt ook nog eens de waarde van je huis.

Hoe kun je jouw woning verduurzamen?

Een energiezuiniger huis hoeft niet per se heel lastig te zijn. Met enkele aanpassingen zie je al een lagere energierekeninge en stoot je minder uit. Met onze duurzaamheidsscan kom je er achter welke maatregelen het beste passen bij jou en je huis.

Start de duurzaamheidsscan

Isolatie en glas

Als je gaat investeren in het verduurzamen van je woning, is het handig om te beginnen met het goed isoleren van je huis. Dit houdt namelijk de warmte beter binnen en kan snel al een hoop schelen. Je kunt je spouwen, gevels, dak of vloer isoleren en de overheid geeft je hiervoor een subsidie. Vanaf januari 2021 valt dit onder de ISDE subsidie. Hier vind je welke bedragen je kunt krijgen van de overheid. Ook kun je bijvoorbeeld jouw dubbele glas veranderen naar driedubbel glas of HR++ glas. Dit houdt meer geluid tegen en warmte binnen. Ook dit wordt gedeeltelijk gesubsidieerd.

Zonnepanelen en een warmtepomp

Met zonnepanelen wek je (gedeeltelijk) je eigen energie op. Voordat je de panelen koopt, is het wel goed om te kijken of jouw dak geschikt is. Zo is een dak met een hellingshoek van 35 graden optimaal en wil je het liefst dat ze op het zuiden liggen voor een optimaal rendement. Het draagt dan flink bij aan de verduurzaming van je huis. Ook kun je ervoor kiezen om een warmtepomp te installeren. Een luchtwarmtepomp gebruikt de buitenlucht om je huis en water te verwarmen.

Bereken direct wat jij kunt lenen

Hoe financier je het verduurzamen van je woning?

Het energiezuiniger maken van je huis is toch wel een grote investering, ook met de subsidies. Je verduurzaming kun je op verschillende manieren financieren. Als het bijvoorbeeld gaat om een nieuw huis, kun je een hogere hypotheek krijgen. In 2024 gaat het om een maximaal bedrag van 106% van je woningwaarde. Best fijn als je normaal maar 100% kunt krijgen. Als je al een koophuis hebt, kun je door je hypotheek op te hogen het verduurzamen van je woning betalen. Dit kan als jouw huis overwaarde heeft.

Lees meer over het financieren van een verbouwing.

Subsidies bij het verduurzamen van je woning

Gelukkig kan het verduurzamen van je woning gedeeltelijk gesubsidieerd worden. Daarbij zijn er verschillende soorten subsidies.

Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH)

De Subsidie Energiebesparing Eigen Huis is een subsidie die krijgt als je een VvE (Vereniging van Eigenaren) bent en in het gehele gebouw verduurzamende maatregelen wil nemen. 

Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE)

De Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing is een subsidie voor eigenaren van een koopwoning.  Bij deze subsidie heb je keuze uit meerdere verduurzamende maatregelen. Hierbij mag je, in tegenstelling tot de SEEH subsidie, wel maar één maatregel nemen. Maar meer maatregelen wordt wel beloond, want vanaf twee of meer maatregelen krijg je meer subsidie. 

Vraag hulp

Onze adviseurs juichen verduurzaming alleen maar toe. Daarom zullen ze extra hard hun best doen om jou te helpen met het rondkrijgen van je financiering. Laat je ze weten wanneer ze kunnen bellen? Ze staan al voor je klaar!

Gratis afspraak maken
E-book een duurzaam huis

E-book: een duurzaam huis

Als je een koophuis hebt, is duurzaamheid belangrijk om over na te denken. Van
woongemak tot het klimaat en van een lagere energierekening tot meer waarde in je huis:
er zitten ontzettend veel voordelen aan!

Maar wat is een duurzaam huis precies, en hoe zorg je ervoor dat jouw huis ook
duurzaam wordt? In dit e-book vertellen we je er alles over.

E-book een duurzaam huis

Download het gratis E-book “Een duurzaam huis”.

Van de allereerste stap tot
het rondkrijgen van de financiering. Dit e-book legt je alles uit. Zo weet je precies hoe je jouw verduurzaming kunt
aanpakken! 

E-book huis verduurzamen

Vond je deze informatie nuttig?

Thomas de Leeuw

Thomas is ingenieur vanuit z’n opleiding en tijdens zijn tijd aan de TU Delft werd hij verliefd op ondernemen. Zo startte hij zijn eerste bedrijf in zonne-energie terwijl hij nog studeerde. Thomas.. Lees verder

Meer lezen over Duurzaamheid

5/01/2024

Het verduurzamen van je woning: waar begin je?

5/01/2024

Verduurzamen met ISDE-subsidie

21/11/2023

Het energiebespaarbudget: hoe werkt dat?

17/11/2023

Wat is een energiebespaarlening?

5/07/2023

Duurzaamheidskorting: welke banken geven deze korting?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.