Een energielabel aanvragen: waarom zou je het doen?

09 december 2021 2344x

Groen leven is niet alleen goed voor het milieu, ook voor je huis is het voordelig. Door energiezuinig te wonen kan je huis meer waard worden. Hoe zuinig jouw huis is, wordt aangegeven met het energielabel.

Bénine Bijleveld

Wat is een energielabel?

Een energielabel is een label dat laat zien hoe zuinig je huis is. Er staat in hoeveel je huis verbruikt en waar je energie kunt besparen. Hieruit rolt een letter van A t/m G die de energiezuinigheid aangeeft. A is super zuinig. Dit wordt aangegeven als groen. En G het minst. Dat is rood. In het label vind je kenmerken van het huis. Bijvoorbeeld de isolatie, beglazing en verwarming. Dit heeft allemaal invloed op de energiezuinigheid van je huis.

Welke voordelen zitten er aan zo’n label?

Door een energielabel kan een koper of huurder snel zien hoe zuinig het huis is. Zo vergelijk je ook gemakkelijk verschillende huizen met elkaar. Want, een zuinig huis, dat wil je. Je hebt meer comfort bij het wonen, minder vervuiling en een lagere energierekening. En tegenwoordig zijn er banken die je extra korting geven op de hypotheekrente als je een goed energielabel hebt op je huis, bijvoorbeeld Triodos en Woonnu.

Een voorlopig energielabel

Een inschatting van je energielabel zoek je online op. Dit is trouwens wel een voorlopig label. Het voorlopige label wordt gemaakt uit algemene informatie over het huis. Denk hierbij aan informatie over het woningtype, oppervlakte en bouwjaar. Het kan voorkomen dat deze inschatting positiever uitpakt dan de realiteit. Houd er dus rekening mee dat het definitieve label misschien iets minder rooskleurig is.

Waar vind ik een definitief energielabel?

Het voorlopige label kan verschillen van het definitieve label. Wanneer jij bijvoorbeeld zonnepanelen hebt laten installeren, valt het label voor jou anders uit. Dit vind je terug in het definitieve energielabel. Je kunt een deskundige dit label laten maken.

Wanneer vernieuw je het energielabel?

Het definitieve energielabel is tien jaar geldig en komt van pas als je een huis koopt of wilt verkopen. In die tien jaar hoef je het in de meeste gevallen niet te vernieuwen. Als je hebt verbouwd of verduurzaamd is het wel aan te raden. Heb je bijvoorbeeld een nieuwe cv-ketel, isolatie of zonnepanelen? Dan is het verstandig het label te laten vernieuwen. Je vernieuwt het label via dezelfde route als het aanvragen ervan.

Is een energielabel verplicht?

  • Verkoop: ja. Als je je huis gaat verkopen, dan ben je verplicht het energielabel aan te leveren.
  • Onderverhuren: ja. De huiseigenaar moet op de hoogte zijn wanneer jij het huis wilt onderverhuren. Die is namelijk verantwoordelijk voor het aanvragen en beschikbaar stellen van het definitieve energielabel. Wanneer dit niet gebeurt, is de boete dan ook voor de huisbaas.
  • Nieuwbouwwoningen: ja. Degene die het huis oplevert moet dit label geven aan de koper.
  • Woonboten: nee. In het kadaster staan woonboten niet ingeschreven als woningen. Het aanvragen ervan is dan ook niet mogelijk via de website.

Wil jij ook een energiezuinig huis?

Een energiezuinig huis is dus goed voor de planeet en voor je bankrekening. Als je hier nog vragen over hebt, of als je op zoek bent naar de juiste hypotheekvorm voor jouw nieuwe energiezuinige huis, laat het ons dan weten. Geef hieronder aan wanneer het je uitkomt, en dan kan je binnenkort een belletje verwachten van één van onze adviseurs. Tot snel!