Nieuwbouw of bestaande bouw? De voor- en nadelen op een rij

Na lang wikken en wegen heb je de knoop doorgehakt: je wil een huis kopen. Maar wordt het nieuwbouw of bestaande bouw? Tijd om meer te weten te komen over de voor- en nadelen van nieuwbouw.

Angelina Kemper

Voordelen van een nieuwbouwhuis

1. Alles zelf bepalen

Als koper van een nieuwbouwhuis ben je de eerste eigenaar. Dit heeft als grote voordeel dat je bijna alles zelf kan bepalen! De inrichting, tuin, keuken en soms zelfs de indeling. Vaak is er een lijst met opties waar je uit kan kiezen bij de aannemer, de meerwerklijst.

2. Vaste koopprijs

Op veel plaatsen is overbieden vaker een regel dan een uitzondering. Bij nieuwbouwhuizen staat de koopprijs meestal vast. Dit scheelt niet alleen een hoop stress, maar je weet ook van te voren waar je aan toe bent. Als je weet wat je maximaal kunt lenen, weet je gelijk welk huis je wel en niet kunt kopen.

3. Vrij op naam

Een nieuwbouwhuis koop je vrij op naam, terwijl je een bestaand huis meestal koopt met kosten koper. Dit scheelt een hoop! Bij een nieuwbouwhuis betaal je geen overdrachtsbelasting, makelaarskosten en taxatiekosten. Je hebt wel andere bijkomende kosten, zoals kosten voor het afsluiten van een hypotheek en registreren bij de notaris, daar ontkom je helaas niet aan.

4. Energiezuinig

Nog een groot voordeel van een nieuwbouwhuis is het energielabel. Nieuwe huizen hebben bijvoorbeeld al goede isolatie en dubbel glas. Daarmee bespaar je enorm op je energierekening, waar je portemonnee heel blij van wordt!

Nadelen van een nieuwbouwhuis

1. Dubbele lasten

Een nieuwbouwhuis moet meestal nog gebouwd worden. Dit neemt gemiddeld 6 tot 12 maanden in beslag. Tijdens deze periode betaal je huur of hypotheek over je oude woning en rente en aflossing voor je nieuwe nieuwbouwhuis. Je krijgt dus altijd te maken met dubbele lasten.

2. Tijd…

Niet alleen de bouw van het huis neemt wat tijd in beslag, maar ook de keuzes die je zelf moet maken. Doordat je bij een nieuwbouwhuis bijna alles zelf mag bepalen neemt dit ook behoorlijk wat tijd in beslag. Pas dus op voor keuzestress!

3. Een loting

Het kan zij dat je moet worden ingeloot voor een nieuwbouwproject. Heel vervelend als je op zo’n manier je droomhuis aan je voorbij ziet gaan. Ook kan het zo zijn de keuze voor de nieuwe bewoners wordt gemaakt door de projectontwikkelaar.

Nieuwbouw of bestaande bouw? Klaar om te kiezen?

Nu je alle plussen en minnen op een rijtje hebt, wordt de keuze tussen nieuwbouw of bestaande bouw een stuk makkelijker. 1 zekerheidje: ik kan je helpen bij het afsluiten van de juiste hypotheek. Of je nu kiest voor een bestaand huis of nieuwbouwhuis, ik vind de hypotheek die bij jou past. Bereken direct wat je maximaal kunt lenen en maak gratis kennis met mijn adviseurs.

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters
  • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren