Kosten koper (k.k.):
- Koopsom huis
- Overdrachtsbelasting van 2% (van koopsom) - dit geldt overigens vanaf 2021 niet voor een eerste huis
- Notariskosten: ongeveer
854 euro
Wat zijn kosten koper?
Als je een huis koopt dan komen er altijd extra kosten bovenop de koopsom van het huis. Denk bijvoorbeeld aan de overdrachtsbelasting en de notaris. Kosten koper betekent dat jij als koper verantwoordelijk bent voor dit soort bijkomende kosten. In de meeste gevallen wordt de prijs van een huis uitgedrukt in kosten koper. Soms zie je achter de prijs van een huis v.o.n. staan. Dit betekent Vrij Op Naam. Dan neemt de verkoper de bijkomende kosten voor zijn rekening.
Wil je weten of jij je droomhuis kan kopen? Maak dan gratis een begroting door op onderstaande button te klikken.
Wat valt er allemaal onder de kosten koper?
Strikt genomen alleen maar de overdrachtsbelasting, notariskosten en kadastrale rechten. Hieronder zie je wat deze begrippen betekenen.
Overdrachtsbelasting
Wanneer je een huis koopt of een ander onroerend goed, dan moet je belasting betalen. Deze belasting bedraagt 2% van de koopsom van het huis. Bij starterswoningen en nieuwbouwwoningen betaal echter je geen overdrachtsbelasting. Lees hier meer over de overdrachtsbelasting.
Notariskosten
Bij de koop van een huis stelt de notaris twee aktes op: een leveringsakte en een hypotheekakte. De leveringsakte is de officiële eigendomsoverdracht. De hypotheekakte is de officiële overeenkomst die je met de hypotheekverstrekker sluit. De kosten voor de notaris bedragen meestal rond de 854 euro .
Kadastrale rechten
Wanneer je een woning koopt dan wordt hij op jouw naam gezet in het kadastraal register. Het kadaster brengt hiervoor kosten in rekening. Ze worden betaald via de notaris. Deze kosten zijn daarom meestal al opgenomen in bovenstaande kosten voor de notaris.
Bereken direct wat jij kunt lenen
Kan je de kosten koper meefinancieren?
Sinds 1 januari 2018 mag je niet meer lenen dan 100% van de woningwaarde. Heb je bijvoorbeeld jouw droomhuis gevonden voor 300.000 euro? Dan mag je hypotheek niet hoger zijn dan dat. Als je in dit geval dus 300.000 euro leent voor je huis, moet je de kosten koper uit eigen zak betalen.
Zijn er nog andere kosten?
Naar de letter bestaan de kosten koper alleen uit de bovenstaande drie dingen. Maar in de praktijk worden ook vaak de andere bijkomende kosten meegerekend. Gemiddeld zijn de bijkomende kosten 4% van de koopsom van het huis. Lees hier meer over de aankoopkosten van een huis.