Kosten koper, voorkom verrassingen: weet precies wat je moet betalen

Je hebt het vast weleens zien staan achter de prijs van een huis op Funda. Die afkorting: k.k. Maar wat betekent het eigenlijk? K.k. staat voor kosten koper. Hier lees je wat er precies mee bedoeld wordt.
stopwatch

3 min

calendar
10 juli 2023
eye

6479

Kosten koper (k.k.):

  • Koopsom huis
  • Overdrachtsbelasting van 2% (van koopsom) - dit geldt overigens vanaf 2021 niet voor een eerste huis
  • Notariskosten: ongeveer

    864 euro

Wat zijn kosten koper?

Als je een huis koopt komen er altijd extra kosten bovenop de koopsom van het huis. Denk bijvoorbeeld aan de overdrachtsbelasting en de notaris. Kosten koper betekent dat jij als koper verantwoordelijk bent voor dit soort bijkomende kosten. In de meeste gevallen wordt de prijs van een huis uitgedrukt in kosten koper. Soms zie je achter de prijs van een huis v.o.n. staan. Dit betekent Vrij Op Naam. Dan neemt de verkoper de bijkomende kosten voor zijn rekening.

Wil je weten of jij je droomhuis kan kopen? Maak dan gratis een begroting door op onderstaande button te klikken.

Maximale hypotheek berekenen

Met hoeveel kosten koper moet je rekening houden?

Het precieze bedrag dat je betaalt is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de overdrachtsbelasting en notariskosten. Als je je kosten koper berekent kun je gemiddeld genomen rekenen houden met een percentage van 4% - 6% van de aankoopprijs van de woning.

Als je een huis koopt voor €400.000 moet je dus rekening houden met een bedrag tussen de €16.000 en €24.000. 

Wanneer is kosten koper van toepassing?

Kosten koper zijn van toepassing als je een huis koopt en eigenaar wordt van het huis. Een nieuwbouwwoning koop je vaak vrij op naam (v.o.n.). Het grootste verschil (en voordeel) is dat je bij een nieuwbouwwoning geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen. 

Wat valt er allemaal onder de kosten koper?

Strikt genomen alleen maar de overdrachtsbelasting, notariskosten en kadastrale rechten. Hieronder zie je wat deze begrippen betekenen.

Overdrachtsbelasting

Wanneer je een huis koopt of een ander onroerend goed, dan moet je belasting betalen. Deze belasting bedraagt 2% van de koopsom van het huis. Bij starterswoningen en nieuwbouwwoningen betaal je geen overdrachtsbelasting. Lees hier meer over de overdrachtsbelasting.

Notariskosten

Bij de koop van een huis stelt de notaris twee aktes op: een leveringsakte en een hypotheekakte. De leveringsakte is de officiële eigendomsoverdracht. De hypotheekakte is de officiële overeenkomst die je met de hypotheekverstrekker sluit. De kosten voor de notaris bedragen meestal rond de  864 euro .

Kadastrale rechten

Wanneer je een woning koopt, dan wordt hij op jouw naam gezet in het kadastraal register. Het Kadaster brengt hiervoor kosten in rekening. Ze worden betaald via de notaris. Deze kosten zijn daarom meestal al opgenomen in bovenstaande kosten voor de notaris.

Aanvullende kosten

Naar de letter bestaan de kosten koper alleen uit de bovenstaande drie dingen. Maar in de praktijk worden ook vaak de andere bijkomende kosten meegerekend. Gemiddeld zijn de bijkomende kosten 4% van de koopsom van het huis. Lees hier meer over de aankoopkosten van een huis.

Bereken direct wat jij kunt lenen

Kan je de kosten koper meefinancieren?

Sinds 1 januari 2018 mag je niet meer lenen dan 100% van de woningwaarde. Heb je bijvoorbeeld jouw droomhuis gevonden voor 300.000 euro? Dan mag je hypotheek niet hoger zijn dan dat. Als je in dit geval dus 300.000 euro leent voor je huis, moet je de kosten koper uit eigen zak betalen.

Image

Een huis kopen van A-Z

Je gaat een huis kopen? Spannend! Tussen je eerste bezichtiging en het moment dat je de sleutels krijgt, moet er een hoop gebeuren. In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

popup_Image

Download het gratis E-book “Help! Ik koop een huis”.

In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

Vond je deze informatie nuttig?

Marco Palfenier

Marco werkt al een aantal jaar als hypotheekadviseur bij Frits en helpt klanten bij het vinden van de juiste hypotheek. Lees verder

Meer lezen over Huis kopen

14/06/2024

Woonquote, wat is dat?

25/04/2024

Hypotheek voor alleenstaanden

25/04/2024

Willen je ouders garant staan voor je hypotheek, schenken of lenen?

25/04/2024

Kan ik een huis kopen met mijn salaris? Let op deze 4 dingen

14/03/2024

Hypotheek agrarische bestemming

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.