Aankoopkosten, wat zijn het en waar bestaat het uit?

01 april 2022 18684x

Als je een huis koopt, komen daar meer kosten kijken dan alleen de kosten van het huis. Zo heb je bijvoorbeeld de aankoopkosten. Benieuwd waar deze uit bestaan en op welke bedragen je ongeveer moet rekenen? Je leest het hier.

Thomas de Leeuw

Wat zijn de aankoopkosten van een huis?

Een huis is voor de meeste mensen het duurste dat ze ooit zullen kopen. Dit betaal je vaak niet uit eigen zak, maar regel je samen met de bank. In de vorm van een hypotheek lenen zij je het geld voor je huis. Maar je bent niet alleen geld kwijt aan de vraagprijs, gemiddeld komt er nog zo'n 6% bovenop de koopsom. Dit terwijl je maximaal 100% van de woningwaarde kunt lenen. Deze aankoopkosten voor het huis betaal je dus zelf, uit eigen zak. Benieuwd naar alle extra kosten? Hier lees je meer over hoeveel eigen geld je nodig hebt voor een hypotheek.

Welke aankoopkosten van een woning heb je?

Grofweg kun je de aankoopkosten van een woning opdelen in twee categorieën: de leveringskosten en financieringskosten.

Leveringskosten

De leveringskosten betaal je voor de overdracht van de woning. Dit zijn de kosten koper.

  • Kosten Koper

  • Vrij Op Naam

Financieringskosten

Een ander onderdeel van de aankoopkosten van een woning zijn de financieringskosten. Dit zijn kosten die je maakt voor het afsluiten van je hypotheek. Deze kosten kun je aftrekken van de belasting. Financieringskosten bestaan onder andere uit:

  • Notariskosten

  • Taxatiekosten

  • Advies en bemiddeling

  • Borgtochtprovisie (bij N.H.G.)

  • Bereidstellingsprovisie

Hulp nodig met de aankoopkosten van je woning en je hypotheek?

Ben je van plan een huis te kopen? Dan kun je misschien wel wat hulp gebruiken bij je hypotheek en het regelen van de aankoopkosten van je huis. Onze adviseurs helpen je hierbij. Zij nemen je mee door alle opties, op zo'n manier dat jij het ook snapt. Met je eigen dashboard als handige spiekbrief. En wist je dat het eerste hypotheekgesprek gratis is?

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book "Help, ik koop een huis". Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Lees ook