Aankoopkosten, wat zijn het en waar bestaat het uit?

Als je een huis koopt, komen daar meer kosten bij kijken dan alleen de kosten van het huis. Zo heb je bijvoorbeeld de aankoopkosten. Benieuwd waar deze uit bestaan en op welke bedragen je ongeveer moet rekenen? Je leest het hier.
stopwatch

5 min

calendar
5 januari 2024
eye

18026

Bereken direct wat jij kunt lenen

Wat zijn de aankoopkosten van een huis?

Een huis is voor de meeste mensen het duurste dat ze ooit zullen kopen. Dit betaal je vaak niet uit eigen zak, maar regel je samen met de bank. In de vorm van een hypotheek lenen zij je het geld voor je huis. Maar je bent niet alleen geld kwijt aan de vraagprijs, gemiddeld komt er nog zo'n 4% bovenop de koopsom. Dit terwijl je maximaal 100% van de woningwaarde kunt lenen. Deze aankoopkosten voor het huis betaal je dus zelf, uit eigen zak. Benieuwd naar alle extra kosten? Hier lees je meer over hoeveel eigen geld je nodig hebt voor een hypotheek.

Zoveel kun jij lenen

Welke aankoopkosten van een woning heb je?

Grofweg kun je de aankoopkosten van een woning opdelen in twee categorieën: de leveringskosten en financieringskosten.

Leveringskosten

De leveringskosten betaal je voor de overdracht van de woning. Dit zijn de kosten koper.

Kosten Koper

Misschien heb je weleens Kosten Koper (KK) achter de vraagprijs van een huis zien staan. Dat betekent dat de kosten van de levering van de woning voor jou als koper zijn. Als je de kosten koper berekent kun je gemiddeld rekening houden met 4 tot 6% van de aankoopprijs.

Die kosten bestaan uit:

  • Overdrachtsbelasting: 2% van de koopsom. Vanaf 2021 is deze regel een beetje aangepast. Je hoeft geen overdrachtsbelasting te betalen als het je eerste huis is, je jonger bent dan 35 jaar bent en het huis goedkoper dan 510.000 euro is.
  • Leveringsakte: in de leveringsakte wordt vastgelegd dat het huis van de ene naar de andere eigenaar gaat. Dit document wordt opgesteld door een notaris. Dit kost ongeveer 850 euro.

Vrij Op Naam

Als je Vrij Op Naam (VON) achter een vraagprijs ziet staan, houdt dat in dat de verkoper van het huis de leveringskosten op zich neemt. Het tegenovergestelde van KK dus. Omdat je bij nieuwbouw niet te maken hebt met leveringskosten (het huis wordt immers niet van de ene naar de andere eigenaar overgedragen), worden nieuwbouwwoningen altijd vrij op naam verkocht. Bestaande bouw wordt soms ook vrij op naam verkocht, om het voor potentiële kopers aantrekkelijker te maken - de leveringskosten kunnen immers hoog oplopen.

Financieringskosten

Een ander onderdeel van de aankoopkosten van een woning zijn de financieringskosten. Dit zijn kosten die je maakt voor het afsluiten van je hypotheek. Deze kosten kun je aftrekken van de belasting. Financieringskosten bestaan onder andere uit:

Notariskosten

Wanneer je straks alle afspraken rondom de hypotheek duidelijk hebt, wordt de hypotheek officieel gemaakt bij de notaris. Bij de aankoop van je eerste huis zijn de gemiddelde notariskosten ongeveer  1.399 euro . Lees hier meer over de notariskosten bij je hypotheek. 

Taxatiekosten

De bank wilt zeker weten dat je huis (het onderpand voor de lening) in goede staat verkeert en echt waard is wat jij ervoor leent. Daarom moet er een taxateur langskomen voor een taxatie. Dit kost ongeveer 625 euro .

Advies en bemiddeling

Een hypotheek sluit je af met een hypotheekadviseur. Die adviseert je over de beste opties voor jouw situatie, en bemiddelt namens jou met hypotheekverstrekkers. Wij rekenen hiervoor 2.300 euro als je je eerste huis gaat kopen en 2.650 euro als je een volgend huis gaat kopen of gaat oversluiten. Als je (zelfstandig) ondernemer bent, komt daar 400 euro bij.

Borgtochtprovisie (bij N.H.G.)

Maak je gebruik van Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dit is gebruikelijk bij huizen van onder de 435.000 euro . Hiervoor betaal je een borgtochtprovisie van 0,60% van de koopsom.

Bereidstellingsprovisie

Heb je een offerte aangevraagd en heb je langer dan de geldigheidsduur nodig om een besluit te nemen? Of duurt de overdracht van het huis langer dan je dacht? Dan kun je bij sommige offertes bereidstellingsprovisie (ook wel verlengingsprovisie) betalen: kosten voor het verlengen van de offerte met één of meerdere maanden.

Hulp nodig met de aankoopkosten van je woning en je hypotheek?

Ben je van plan een huis te kopen? Dan kun je misschien wel wat hulp gebruiken bij je hypotheek en het regelen van de aankoopkosten van je huis. Onze adviseurs helpen je hierbij. Zij nemen je mee door alle opties, op zo'n manier dat jij het ook snapt. Met je eigen dashboard als handige spiekbrief. En wist je dat het eerste hypotheekgesprek gratis is?

Gratis afspraak maken
Image

Een huis kopen van A-Z

Je gaat een huis kopen? Spannend! Tussen je eerste bezichtiging en het moment dat je de sleutels krijgt, moet er een hoop gebeuren. In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

popup_Image

Download het gratis E-book “Help! Ik koop een huis”.

In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

Vond je deze informatie nuttig?

Thomas de Leeuw

Thomas is ingenieur vanuit z’n opleiding en tijdens zijn tijd aan de TU Delft werd hij verliefd op ondernemen. Zo startte hij zijn eerste bedrijf in zonne-energie terwijl hij nog studeerde. Thomas.. Lees verder

Meer lezen over Huis kopen

9/07/2024

Voorbeeldbrief bieden huis: zo breng je een bod uit

5/07/2024

Wat is een verbouwingsspecificatie?

5/07/2024

Een appartement kopen, wat komt erbij kijken?

2/07/2024

Bod geaccepteerd, en nu?

2/07/2024

Een tweede woning kopen: hoe krijg je een hypotheek?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.