Bij het kopen van een woning komen meer kosten kijken dan alleen de koopsom: je krijgt ook te maken met overige aankoopkosten. Bovendien vliegen de (financiële) termen je vaak om de oren. Frits helpt je door de bomen het bos te zien.

Sarah Famke Oortgijsen

Wat zijn aankoopkosten?

Een woning is voor de meeste mensen het duurste dat ze ooit zullen kopen. Niet iets dat je zo uit eigen zak betaalt. Daarom ga je bij het kopen van een huis een hypotheek aan. Met een hypothecaire financiering is het mogelijk het huis te kopen met geleend geld, dat je over een bepaalde afgesproken periode, met rente, terugbetaalt aan de geldverstrekker. Maar alleen daarmee ben je er nog niet. Je hebt ook geld nodig uit eigen middelen, want de bijkomende kosten bij het kopen van een huis zijn gemiddeld zo’n 6% van de koopsom, terwijl de maximale hypotheeksom die je kunt krijgen 100% van de woningwaarde is.

Met welke aankoopkosten krijg je te maken bij het kopen van een huis?

En wat houden ze in? De bijkomende kosten zijn onder te verdelen in twee categorieën: leveringskosten en financieringskosten.

Leveringskosten

De leveringskosten hebben betrekking op de overdracht van de woning.

Kosten Koper

Misschien heb je wel eens Kosten Koper (KK) achter de vraagprijs van een huis zien staan. Dat betekent dat de kosten van de levering van de woning voor jou als koper zijn. Die kosten bestaan uit:

  • Overdrachtsbelasting: 2% van de koopsom
  • Leveringsakte / transportakte: dit is de zogenaamde eigendomsoverdracht. In de leveringsakte wordt vastgelegd dat het huis van de ene naar de andere eigenaar gaat. Dit document wordt opgesteld door een notaris; de kosten verschillen per notaris.

Vrij Op Naam

Als je Vrij Op Naam (VON) achter een vraagprijs ziet staan, betekent dat dat de verkoper van het huis de leveringskosten op zich neemt; het tegenovergestelde van KK dus. Omdat je bij nieuwbouw niet te maken hebt met leveringskosten (het huis wordt immers niet van de ene naar de andere eigenaar overgedragen), worden nieuwbouwwoningen altijd vrij op naam verkocht. Bestaande bouw wordt soms ook vrij op naam verkocht, om het voor potentiele kopers aantrekkelijker te maken – de leveringskosten kunnen immers hoog oplopen.

Financieringskosten

De financieringskosten zijn kosten die gemaakt worden voor het afsluiten van de hypotheek. Kosten die hieronder vallen zijn fiscaal aftrekbaar. Financieringskosten bestaan onder andere uit:

Notariskosten

Voor de opmaak van de hypotheekakte heb je een notaris nodig. Deze hypotheekakte moet ook ingeschreven worden bij het kadaster.

Taxatiekosten

Voor de financiering moet een taxatierapport opgemaakt worden. Dit laat je doen door een taxateur.

Advies en bemiddeling

Een hypotheek sluit je af met een hypotheekadviseur. Die adviseert je over de beste opties voor jouw situatie, en bemiddelt namens jou met hypotheekverstrekkers. Ikbenfrits rekent voor advies en bemiddeling in totaal €1500 en zit daarmee ver aan de onderkant van de markt. Bovendien zijn die kosten al meegerekend in de gratis Doe 't zelf-check. Je betaalt dus niets voordat je precies weet waar je aan toe bent.

Borgtochtprovisie

Maak je gebruik van Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan moet je deze provisie betalen.

Bereidstellingsprovisie

Heb je een offerte aangevraagd en heb je langer dan de geldigheidsduur nodig om een besluit te nemen? Of duurt de overdracht van de woning langer dan je dacht? Dan kun je bij sommige offertes bereidstellingsprovisie (ook wel verlengingsprovisie) betalen: kosten voor het verlengen van de offerte met één of meerdere maanden.

Wil je graag al je vragen stellen aan een hypotheekadviseur? Mijn adviseurs staan altijd klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Gratis natuurlijk. In een bel-afspraak van 45 minuten krijg je duidelijkheid in jouw situatie. Klik op de button om een afspraak te maken.

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters