Aankoopkosten, wat zijn het en waar bestaat het uit?

Bij het kopen van een woning komen meer kosten kijken dan alleen de koopsom: je krijgt ook te maken met overige aankoopkosten. Bovendien vliegen de (financiële) termen je vaak om de oren. Ik help je door de bomen het bos te zien.

Sarah Famke Oortgijsen

Wat zijn aankoopkosten bij een woning?

Een woning is voor de meeste mensen het duurste dat ze ooit zullen kopen. Niet iets dat je zo uit eigen zak betaalt. Daarom ga je bij het kopen van een huis een hypotheek aan. Je leent het geld bij een bank. In 30 jaar betaal je het geld aan de bank terug met rente. Maar alleen daarmee ben je er nog niet. Je betaal namelijk ook voor een heleboel andere dingen dan alleen de koopsom. Gemiddeld komt er nog 6% bovenop de koopsom. Dit terwijl je maximaal 100% van de woningwaarde mag lenen. De aankoopkosten voor de woning moet je dus van je eigen geld betalen.

Welke aankoopkosten bij een woning heb je?

Grofweg kun je de aankoopkosten bij een woning opdelen in twee categorieën: leveringskosten en financieringskosten.

Leveringskosten

De leveringskosten betaal je voor de overdracht van de woning. Dit zijn de kosten koper.

Misschien heb je wel eens Kosten Koper (KK) achter de vraagprijs van een huis zien staan. Dat betekent dat de kosten van de levering van de woning voor jou als koper zijn. Die kosten bestaan uit:

  • Overdrachtsbelasting: 2% van de koopsom. Vanaf 2021 is deze regel een beetje aangepast. Je hoeft geen overdrachtsbelasting te betalen als het je eerste huis is, je jonger bent dan 35 jaar bent en het huis goedkoper dan 400.000 euro is.
  • Leveringsakte: in de leveringsakte wordt vastgelegd dat het huis van de ene naar de andere eigenaar gaat. Dit document wordt opgesteld door een notaris. Dit kost ongeveer 500 euro.

Als je Vrij Op Naam (VON) achter een vraagprijs ziet staan, betekent dat dat de verkoper van het huis de leveringskosten op zich neemt, het tegenovergestelde van KK dus. Omdat je bij nieuwbouw niet te maken hebt met leveringskosten (het huis wordt immers niet van de ene naar de andere eigenaar overgedragen), worden nieuwbouwwoningen altijd vrij op naam verkocht. Bestaande bouw wordt soms ook vrij op naam verkocht, om het voor potentiële kopers aantrekkelijker te maken – de leveringskosten kunnen immers hoog oplopen.

Financieringskosten

De financieringskosten zijn kosten die gemaakt worden voor het afsluiten van de hypotheek. Deze kosten kun je aftrekken van de belastingen. Financieringskosten bestaan onder andere uit:

Wanneer je straks alle afspraken rondom de hypotheek duidelijk hebt wordt de hypotheek officieel gemaakt bij de notaris. Je raadt het al: met een hypotheekakte. Zo’n hypotheekakte kost net als een leveringsakte ongeveer 500 euro.

De bank wil zeker weten dat je huis (het onderpand voor de lening) in goede staat verkeert en echt waard is wat jij ervoor leent. Daarom moet er een taxateur langskomen voor een taxatie. Dit kost 425 euro.

Een hypotheek sluit je af met een hypotheekadviseur. Die adviseert je over de beste opties voor jouw situatie, en bemiddelt namens jou met hypotheekverstrekkers. Ikbenfrits rekent 1.550 euro als je je eerste huis gaat kopen, 1.950 als je een volgend huis gaat kopen en 2.100 euro voor ondernemers. Dit is een goede prijs. Het is bijvoorbeeld 2 keer minder dan bij De Hypotheker.

Maak je gebruik van Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dit is gebruikelijk bij huizen van onder de 325.000 euro. Hiervoor betaal je een borgtochtprovisie van 0,7% van de koopsom.

Heb je een offerte aangevraagd en heb je langer dan de geldigheidsduur nodig om een besluit te nemen? Of duurt de overdracht van de woning langer dan je dacht? Dan kun je bij sommige offertes bereidstellingsprovisie (ook wel verlengingsprovisie) betalen: kosten voor het verlengen van de offerte met één of meerdere maanden.

Meer weten over hoeveel eigen geld je nodig hebt?

Ik kan het me voorstellen als je ook even alle kosten in een handig overzicht hebt. Kijk daarvoor in mijn artikel over hoeveel eigen geld je nodig hebt voor een hypotheek.

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters
  • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren