Vrij Op Naam. Wat betekent dit?

Leuk hè, huizen kijken op Funda? Maar wat betekent toch die afkorting v.o.n. die je soms achter de prijs ziet staan? Het betekent Vrij Op Naam, hiermee kun je geld besparen als koper!
stopwatch

3 min

calendar
16 november 2023
eye

10779

Bereken direct wat jij kunt lenen

Vrij op naam betekent geen overdrachtsbelasting

Wanneer je een huis koopt, komen er altijd extra kosten bij kijken. Meestal zie je dan achter de prijs kosten koper (k.k.) staan. Maar soms staat dat een huis vrij op naam (v.o.n.) wordt verkocht. Dat betekent dat je alleen de prijs van het huis betaalt en daar geen overdrachtsbelasting over hoeft te betalen. Dat scheelt in de kosten!

Maximale hypotheek berekenen

Alleen nieuwbouwwoningen worden vrij op naam verkocht

Nieuwbouwwoningen worden bijna altijd vrij op naam verkocht. Het huis heeft nog geen eigenaar gehad, dus het hoeft ook niet overgedragen te worden. Je hoeft daarom geen overdrachtsbelasting te betalen. Op deze manier wil de overheid nieuwbouw stimuleren. Vooral omdat je tijdens de bouw van het huis vaak al rente moet betalen. De aannemer rekent namelijk al een deel van de kosten door, ook voordat het huis af is.

Zijn er dan helemaal geen bijkomende kosten?

Je hebt meestal alsnog spaargeld nodig wanneer je een huis vrij op naam koopt. Naast het afsluiten van je hypotheek, zul je ook moeten betalen voor de makelaar, taxatie, notaris en voor hypotheekadvies- en bemiddeling. Omdat je maximaal 100% van de woningwaarde als hypotheek kunt opnemen, zul je eigen geld moeten inbrengen voor de overige kosten.

Over tot actie

Weet je het zeker? Het huis dat vrij op naam is, is hét huis waar je jezelf ziet wonen de komende tijd? Dan wil je natuurlijk de hypotheek ook vlot rond hebben. Hiermee helpen wij je graag! Onze hypotheek-experts zorgen dat jij binnen no-time de beste hypotheek hebt. Want dat je hypotheek goed op orde is, is natuurlijk net zo belangrijk als een fijn huis.

Hypotheekgesprek inplannen
Image

Een huis kopen van A-Z

Je gaat een huis kopen? Spannend! Tussen je eerste bezichtiging en het moment dat je de sleutels krijgt, moet er een hoop gebeuren. In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

popup_Image

Download het gratis E-book “Help! Ik koop een huis”.

In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

Vond je deze informatie nuttig?

Judie Liu

Al ruim vijf jaar helpt Judie mensen aan de juiste hypotheek. Of het nu gaat om het kopen van een nieuwbouwhuis, een startershypotheek of een hypotheek voor ZZP-ers. Lees verder

Meer lezen over Huis kopen

9/07/2024

Voorbeeldbrief bieden huis: zo breng je een bod uit

5/07/2024

Wat is een verbouwingsspecificatie?

5/07/2024

Een appartement kopen, wat komt erbij kijken?

2/07/2024

Bod geaccepteerd, en nu?

2/07/2024

Een tweede woning kopen: hoe krijg je een hypotheek?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.