Vrij Op Naam betekent dat je geen overdrachtsbelasting betaalt

Als je een huis koopt heb je altijd extra kosten. Bij de makelaar zie je dan staan kosten koper (k.k.). Maar soms staat daar dat een huis Vrij Op Naam (v.o.n.) wordt verkocht. Dat staat dan achter de vraagprijs van het huis. Dat betekent dat je alleen de prijs van het huis betaalt en daar geen overdrachtsbelasting over hoeft te betalen. Dat scheelt in de kosten. In theorie kan de verkoper alle kosten op zich nemen en een huis vrij op naam verkopen. In de praktijk gebeurt dit niet.

 

Alleen nieuwbouwwoningen worden vrij op naam worden verkocht

Nieuwbouwwoningen worden bijna altijd vrij op naam verkocht. Het huis heeft nog geen eigenaar gehad, dus het hoeft ook niet overgedragen te worden. Je hoeft dus geen overdrachtsbelasting betalen. Op deze manier wil de overheid nieuwbouw stimuleren. Vooral omdat je tijdens de bouw van het huis vaak al rente moet betalen. De aannemer rekent namelijk al een deel van de kosten door, voordat het huis af is.

 

Er komen alsnog extra kosten kijken bij het kopen van een huis

Als je een woning vrij op naam koopt betaal je dus geen overdrachtsbelasting. Dat scheelt in de kosten, maar je hebt meestal alsnog spaargeld nodig. Als je een huis koopt ga je waarschijnlijk een hypotheek afsluiten. Daarbij betaal je onder andere voor taxatie, notaris en hypotheekadvies en –bemiddeling. En meestal moet je alvast rente en aflossing betalen. Het is belangrijk om op tijd te beginnen met alles op een rijtje te zetten. Dan weet je of je dat droomhuis kan kopen.

 

Het goede nieuws? Daar weten wij alles van. En we vertellen je er graag over. Je kunt ons altijd gratis bellen. En ga je met ons in zee? Dan weet je zeker dat je de beste hypotheek krijgt.