Eigen middelen

Voor het aangaan van een hypotheek heb je eigen middelen nodig. Daarmee wordt bedoeld dat je een geldsom achter de hand moet hebben. Dit kan spaargeld zijn, maar mag ook een lening of gift van bijvoorbeeld je ouders zijn. Maar een hypotheek sluit je toch juist af omdat je zelf logischerwijs niet genoeg geld achter de hand hebt om een huis te kunnen kopen? Klopt, maar naast de koopsom van de woning, gaan er nog meer kosten gepaard met het kopen van een huis. Daar heb je eigen middelen bij nodig.

Sarah Famke Oortgijsen

Ook al heb je genoeg inkomen voor een hogere hypotheeksom, het maximale bedrag dat je mag lenen voor je hypotheek is maar 102% van de waarde van het huis dat je gaat kopen, en dit loopt zelfs af naar 100% in 2018. Dat is op zich logisch, want als je veel meer leent dan dat je huis waard is, staat direct je huis onder water. Maar de bijkomende kosten die gepaard gaan met het kopen van een huis (zoals taxatie, advies en belastingen) bedragen gemiddeld ongeveer 6% van de woningwaarde. Er is niet eens een snelle rekensom voor nodig om in te zien dat dat een gat in de financiering oplevert. Heb je wel genoeg inkomen voor de hypotheek op je droomhuis, maar geen dikke spaarrekening voor de aankoopkosten? Je kunt dan, indien mogelijk natuurlijk, ook de hulp van je ouders inroepen.

 

Wat zijn eigen middelen?

Onder eigen middelen vallen spaargeld, een schenking of lening van bijvoorbeeld je ouders, of overwaarde op je oude woning. Let bij een lening wel op voordat je ‘m aangaat, want bestaande leningen worden afgetrokken van je maximale hypotheeksom. Geld dat je al elders hebt geleend, kun je immers niet nog een keer lenen.

 

Hoe kun je eigen middelen aantonen?

De hypotheekverstrekker wil natuurlijk wel zeker weten dat je inderdaad beschikt over de eigen middelen die je in wilt zetten. Daarom moet je ze aan kunnen tonen. Bij een spaarrekening doe je dat met een kopie van je bankafschrift. Een schenking of lening toon je aan met respectievelijk een schenkings- of leningsovereenkomst. Overwaarde op je vorige woning kun je ofwel aantonen met een nota van afrekening, ofwel met een afschrift.

Zeker weten? Doe de gratis Inkomensscan

Als ik beter weet wat jouw inkomen is, kan ik je vertellen welke hypotheek je kan krijgen. Ik inspecteer dan jouw salarisstrook. En, dat doe ik helemaal gratis!

Wat gaat er precies gebeuren?

  • Je upload je salarisstrook op de site
  • Één van mijn hypotheekexperts bekijkt ze en mailt je terug
  • Daarna weet je zeker dat jouw inkomen voldoende is voor de hypotheek