Hoeveel eigen middelen heb je nodig voor een hypotheek?

Voor het aangaan van een hypotheek heb je eigen middelen nodig. Oftewel: een som geld. Dit kan je spaargeld zijn, maar het mag ook een lening of een gift zijn.
stopwatch

3 min

calendar
10 mei 2023
eye

8520

Sinds 2018 mag je maximaal 100% van je woningwaarde lenen in een hypotheek. Maar de bijkomende kosten die gepaard gaan met het kopen van een huis (zoals taxatie, advies en belastingen) zijn ook nog eens ongeveer 6% van de woningwaarde. Je bent dus meer geld kwijt dan je mag lenen. Hiervoor heb je dus eigen geld nodig om een huis te kunnen kopen.
Bereken direct wat jij kunt lenen

Wat zijn eigen middelen?

Onder eigen middelen vallen je spaargeld, een schenking of lening van bijvoorbeeld je ouders, of overwaarde op je huidige huis. Een lening aangaan heeft wel invloed op wat je maximaal mag lenen, let dus goed op of en wanneer je deze afsluit. Dit geldt ook voor 'leningen' zoals een telefoonabonnement.

Maximale hypotheek berekenen

Hoe kun je eigen middelen aantonen?

De bank wil natuurlijk zeker weten dat je genoeg eigen middelen hebt om de bijkomende kosten te kunnen betalen. Daarom vragen ze om je eigen middelen aan te tonen wanneer je een huis koopt. Bij een spaarrekening doe je dat met een kopie van je bankafschrift. Een schenking of lening toon je aan met een schenkings- of leningsovereenkomst. Goed om te weten: een schenking is tot maar een bepaald bedrag belastingvrij is. Overwaarde op je vorige huis kun je aantonen met een nota van afrekening, of met een afschrift.

Samen met Frits je hypotheek aanvragen

Wil jij alles zelf snappen, maar niet alles zelf doen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Onze adviseurs helpen je met het inzichtelijk maken van je eigen middelen, je maandlasten en - natuurlijk - vinden ze de beste hypotheek. Zo weet je zeker dat je een goede prijs betaalt. Liever eerst even gratis bellen? Als je jouw nummer achterlaat heb voor je het weet een hypotheekadviseur aan de lijn!

Gratis afspraak maken
Image

Een huis kopen van A-Z

Je gaat een huis kopen? Spannend! Tussen je eerste bezichtiging en het moment dat je de sleutels krijgt, moet er een hoop gebeuren. In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

popup_Image

Download het gratis E-book “Help! Ik koop een huis”.

In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

Vond je deze informatie nuttig?

Bénine Bijleveld

Bénine heeft voor verschillende food merken gewerkt. Ze zorgde ervoor dat deze merken goed zichtbaar waren online en op social media, met als uiteindelijk doel het vergroten van de merkbekendheid... Lees verder

Meer lezen over Algemeen

1/07/2024

Hoe lang duurt een hypotheekaanvraag?

25/06/2024

Een deel van je koophuis verhuren: zo werkt dat

12/03/2024

Ontbindende voorwaarden, let op deze 5 dingen voor je tekent voor je huis

19/02/2024

Hypotheek na overlijden

19/02/2024

Hypotheek verlengen op oudere leeftijd

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.