De kosten koper (k.k.) in 2024 berekenen

In je zoektocht naar een huis ben je de letters 'k.k.' ongetwijfeld tegengekomen. Deze afkorting, voluit 'kosten koper', staat voor de kosten die je maakt om officieel eigenaar van een huis te worden. Wil jij de kosten koper berekenen?
stopwatch

5 min

calendar
23 januari 2024
eye

7781

Bereken direct wat jij kunt lenen

Kosten koper berekenen in 2024

Wanneer je van plan bent om een huis te kopen, wil je natuurlijk weten hoeveel je kwijt bent aan de kosten koper. Onze tool berekent deze binnen een paar minuten voor je. Met onze tool kun je ook je hypotheek berekenen zodat je direct weet hoeveel je kunt lenen en welke bank het beste is voor jouw hypotheek. Hieronder kun je meer lezen over hoe de kosten koper zijn opgebouwd.

Wat is kosten koper?

Kosten koper verwijst naar de bijkomende kosten die komen kijken bij het kopen van een huis. Denk bijvoorbeeld aan de notariskosten. Kosten koper betekent dat jij als koper verantwoordelijk bent voor dit soort bijkomende kosten.

Waar bestaan kosten koper uit?

Strikt genomen bestaan de kosten koper uit de overdrachtsbelasting en de notariskosten.

Overdrachtsbelasting

Wanneer je een huis koopt of een ander onroerend goed, dan moet je belasting betalen. Deze belasting bedraagt 2% van de koopsom van het huis. Bij starterswoningen en nieuwbouwwoningen betaal je geen overdrachtsbelasting. Lees hier meer over de overdrachtsbelasting.

Notariskosten

Bij de koop van een huis stelt de notaris twee aktes op: een leveringsakte en een hypotheekakte. De leveringsakte is de officiële eigendomsoverdracht. De hypotheekakte is de officiële overeenkomst die je met de hypotheekverstrekker sluit.  

Kosten koper percentage in 2024

De kosten koper liggen meestal tussen de 4% en 6%. Voor een huis van € 400.000 betekent dit een extra bedrag tussen € 16.000 en € 20.000. Dit is afhankelijk van een aantal kostenposten, zoals bijvoorbeeld de overdrachtsbelasting. Het exacte bedrag of percentage verschilt dus, maar de opbouw blijft gelijk. Wij leggen de verschillende kosten graag aan je uit.

Notariskosten

Wanneer je een huis koopt, wordt dit door de notaris vastgelegd. Dit is nodig, omdat jij ook voor de wet en op papier eigenaar wordt van het huis. Je betaalt de notaris voor het kadastraal recht en de eigendomsoverdracht.

Kadastraal recht klinkt ingewikkeld, maar dat valt mee. Kort gezegd zijn dit de kosten die je betaalt voor het aanpassen van het kadaster, waardoor jij de nieuwe eigenaar van het huis bent. Eigendomsoverdracht, ook wel de akte van levering, kun je zien als een contract. De vorige eigenaar, de notaris en jij tekenen hiervoor een (door de notaris opgemaakt) document waarin de overdracht van het huis officieel wordt gemaakt.

De kosten van de notaris zijn afhankelijk van de koopprijs van je nieuwe huis. Meestal ben je voor het kadastraal recht en de eigendomsoverdracht tussen de 1.000 en 2.000 euro kwijt.

Overdrachtsbelasting

Ook de Belastingdienst pikt een graantje mee wanneer je een huis koopt. Dit gebeurt in de vorm van overdrachtsbelasting. In de meeste gevallen is deze belasting 2% van de huizenprijs. Toch is ook deze belasting afhankelijk van jouw situatie. Sinds 2021 geldt er namelijk een vrijstelling van deze belasting voor starters, en een hogere belasting voor beleggers. Ben je benieuwd hoeveel overdrachtsbelasting jij kunt verwachten? Volg dan de stappen in de onderstaande beslisboom.

Infografiek voor de overdrachtsbelasting

Kosten koper, nog meer kostenposten?

Officieel bestaan de kosten koper alleen uit de overdrachtsbelasting en de notariskosten. Toch ben je naast de notaris- en overdrachtskosten altijd meer kwijt als je een huis koopt. Deze kosten vallen niet onder de officiële kosten koper berekening, maar worden er in de volksmond toch vaak bovenop geteld.

Advies en bemiddelingskosten

Een hypotheek sluit je af met een hypotheekadviseur. Die adviseert je over de beste opties voor jouw situatie, en bemiddelt namens jou met hypotheekverstrekkers. Wij rekenen hiervoor 2.300 euro als je je eerste huis gaat kopen en 2.650 euro als je een volgend huis gaat kopen of gaat oversluiten. Als je (zelfstandig) ondernemer bent, komt daar 400 euro bij.

Makelaarskosten

Een aankoopmakelaar kost gemiddeld tussen de € 3000 en € 5000 voor volledige begeleiding bij een kopen van een huis. Dus ook voor hulp bij het zoeken naar een huis bijvoorbeeld.

Bouwkundige keuring

Als je een huis hebt gekocht wil je niet dat je achteraf onvoorziene kosten hebt, omdat er dingen kapot zijn of omdat er ergens een verstopte lekkage zit. Je kan daarom ook een bouwkundige keuring laten doen. Als wij deze voor je regelen kost dit je 365 euro . 

Nationale Hypotheek Garantie

Maak je gebruik van Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dit is gebruikelijk bij huizen van onder de 435.000 euro . Hiervoor betaal je een borgtochtprovisie van 0,60% van de koopsom.

Taxatiekosten

De bank wilt zeker weten dat je huis (het onderpand voor de lening) in goede staat verkeert en echt waard is wat jij ervoor leent. Daarom moet er een taxateur langskomen voor een taxatie. Dit kost ongeveer 625 euro .

Het is verstandig om je goed in te lezen in al deze kosten. Omdat je maximaal 100% van de waarde van je huis mag lenen in je hypotheek, betaal je deze kosten namelijk vaak van je eigen geld. Onze adviseurs vertellen je er graag meer over!

Gratis hypotheekgesprek inplannen
Image

Een huis kopen van A-Z

Je gaat een huis kopen? Spannend! Tussen je eerste bezichtiging en het moment dat je de sleutels krijgt, moet er een hoop gebeuren. In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

popup_Image

Download het gratis E-book “Help! Ik koop een huis”.

In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

Veelgestelde vragen over de kosten koper

Niet gevonden wat je zocht? Geen zorgen, we hebben hier de meest voorkomende veelgestelde vragen voor je verzameld. Nog meer vragen? Een overzicht kun je vinden op onze FAQ pagina

Zijn de kosten koper aftrekbaar?

Een deel van de kosten koper mag je bij de Belastingdienst opgeven als aftrekpost. Dat gaat om:

  • advies- en bemiddelingskosten van je hypotheekadviseur
  • notariskosten voor de hypotheekakte
  • kadastrale rechten voor de hypotheekakte
  • taxatiekosten voor het krijgen van de lening
  • kosten voor de aanvraag van de Nationale Hypotheek Garantie

Wanneer betaal ik geen kosten koper?

Als je een huis koopt betaal je in de meeste gevallen kosten koper. Soms zie je achter de prijs van een huis de afkorting v.o.n. staan. Dit betekent Vrij Op Naam. In dat geval neemt de verkoper de bijkomende kosten voor zijn rekening.

Hoe betaal je kosten koper?

Bij het kopen van een huis ontvang je van de notaris een rekening voor alle aankoopkosten. Voordat je de sleutel krijgt, moet het volledige bedrag van de kosten koper op de rekening van de notaris staan. Sinds 2018 mag je niet meer dan 100% van de woningwaarde lenen voor je hypotheek. Daarom moet je de kosten koper met eigen geld betalen.

Vond je deze informatie nuttig?

Bertrick van der Steege

Bertrick geeft al bijna twee jaar hypotheekadvies bij Frits. Of het nu gaat om het kopen van een nieuwbouwwoning, een startershypotheek of het verhogen van je hypotheek. Bertrick kijkt graag naar.. Lees verder

Meer lezen over Huis kopen

25/04/2024

Hypotheek voor alleenstaanden

25/04/2024

Willen je ouders garant staan voor je hypotheek, schenken of lenen?

25/04/2024

Kan ik een huis kopen met mijn salaris? Let op deze 4 dingen

14/03/2024

Hypotheek agrarische bestemming

20/02/2024

Studieschuld hypotheek verzwijgen? Beter van niet

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.