De kosten koper (k.k.) in 2023 berekenen

In je zoektocht naar een huis ben je de letters 'k.k.' ongetwijfeld tegengekomen. Deze afkorting, voluit 'kosten koper', staat voor de kosten die je maakt om officieel eigenaar van een huis te worden.
stopwatch

5 min

calendar
6 januari 2023
eye

7781

Bereken direct wat jij kunt lenen

Kosten koper 2023 berekenen

Wanneer je van plan bent om een huis te kopen, wil je natuurlijk weten hoeveel je kwijt bent aan de kosten koper. Onze tool berekent deze binnen een paar minuten voor je. Met onze tool kun je ook je hypotheek berekenen zodat je direct weet hoeveel je kunt lenen en welke bank het beste is voor jouw hypotheek. Hieronder kun je meer lezen over hoe de kosten koper zijn opgebouwd.

Hoeveel procent is kosten koper 2023?

Hoeveel de kosten koper zijn, verschilt per situatie. Er is geen exact bedrag of percentage te noemen, maar de opbouw is wel altijd hetzelfde: de kosten koper bestaan uit de notariskoten en de overdrachtsbelasting.

Notariskosten

Wanneer je een huis koopt, wordt dit door de notaris vastgelegd. Dit is nodig, omdat jij ook voor de wet en op papier eigenaar wordt van het huis. Je betaalt de notaris voor het kadastraal recht en de eigendomsoverdracht.

Kadastraal recht klinkt ingewikkeld, maar dat valt mee. Kort gezegd zijn dit de kosten die je betaalt voor het aanpassen van het kadaster, waardoor jij de nieuwe eigenaar van het huis bent. Eigendomsoverdracht, ook wel de akte van levering, kun je zien als een contract. De vorige eigenaar, de notaris en jij tekenen hiervoor een (door de notaris opgemaakt) document waarin de overdracht van het huis officieel wordt gemaakt.

De kosten van de notaris zijn afhankelijk van de koopprijs van je nieuwe huis. Meestal ben je voor het kadastraal recht en de eigendomsoverdracht tussen de 1.000 en 2.000 euro kwijt.

Overdrachtsbelasting

Ook de Belastingdienst pikt een graantje mee wanneer je een huis koopt. Dit gebeurt in de vorm van overdrachtsbelasting. In de meeste gevallen is deze belasting 2% van de huizenprijs. Toch is ook deze belasting afhankelijk van jouw situatie. Sinds 2021 geldt er namelijk een vrijstelling van deze belasting voor starters, en een hogere belasting voor beleggers. Ben je benieuwd hoeveel overdrachtsbelasting jij kunt verwachten? Volg dan de stappen in de onderstaande beslisboom.

Infographic-Overdrachtsbelasting

Kosten koper, nog meer kostenposten?

Officieel bestaan de kosten koper alleen uit deze twee onderdelen. Toch ben je naast de notaris- en overdrachtskosten altijd meer kwijt als je een huis koopt. Denk bijvoorbeeld aan de kosten voor een makelaar of voor hypotheekadvies. Deze kosten vallen niet onder de officiële k.k., maar worden er in de volksmond toch vaak bovenop geteld.

Het is verstandig om je goed in te lezen in al deze kosten. Omdat je maximaal 100% van de waarde van je huis mag lenen in je hypotheek, betaal je deze kosten namelijk vaak van je eigen geld. Via onderstaande knop lees je precies welke kostenposten er zijn als je een huis gaat kopen.

Gratis hypotheekgesprek inplannen
Image

Een huis kopen van A-Z

Je gaat een huis kopen? Spannend! Tussen je eerste bezichtiging en het moment dat je de sleutels krijgt, moet er een hoop gebeuren. In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

popup_Image

Download het gratis E-book “Help! Ik koop een huis”.

In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

Vond je deze informatie nuttig?

Bertrick van der Steege

Bertrick geeft al bijna twee jaar hypotheekadvies bij Frits. Of het nu gaat om het kopen van een nieuwbouwwoning, een startershypotheek of het verhogen van je hypotheek. Bertrick kijkt graag naar.. Lees verder

Meer lezen over Huis kopen

27/11/2023

NHG grens 2024

24/11/2023

Een hypotheek als zelfstandige, hoe kun je die krijgen?

17/11/2023

Een prefab woning: een optie voor jou?

17/11/2023

Eenmanszaak hypotheek, zó word je geaccepteerd door de bank

16/11/2023

Vrij Op Naam. Wat betekent dit?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.