Leveringsakte, wat is het en waarom heb ik het nodig?
Zonder leveringsakte geen huis. Het is dus erg belangrijk en wordt opgesteld door een notaris. Maar waaraan moet een leveringsakte voldoen?
Wanneer je een huis koopt vliegen de aktes je om de oren. Gelukkig stelt de notaris ze voor je op. Een van die aktes is de hypotheekakte. Als je die mag tekenen, heb je je droomhuis bijna binnen!
Zodra je de hypotheekofferte getekend hebt, volgt de hypotheekakte. De hypotheekakte is de definitieve overeenkomst die je met de bank afsluit en is altijd opgesteld door een notaris. Alle bepalingen van je hypotheek zijn in deze akte opgenomen. Behalve alle gegevens, vind je er dus ook alle definitieve afspraken in terug.
Nadat je bij de notaris bent geweest om de hypotheekakte te ondertekenen, teken je ook de leveringsakte. Vanaf dat moment staat de woning op jouw naam en ben jij officieel de eigenaar. De oude akte wordt in het Kadaster doorgehaald en de nieuwe ondertekend en ingeschreven. De oversluiting is dan helemaal officieel. De champagne mag ontkurkt worden! Weet natuurlijk dat je voor vragen altijd bij ons terecht kunt. Misschien niet over je inrichting (alhoewel sommige adviseurs heuse Piet Boons in de dop zijn), maar wel over je hypotheek.
Zonder leveringsakte geen huis. Het is dus erg belangrijk en wordt opgesteld door een notaris. Maar waaraan moet een leveringsakte voldoen?
Als je een huis koopt zorgt de notaris voor de juridische contracten waarmee je de wettelijke eigenaar van je droomhuis wordt.
Als je een hypotheek aanvraagt, krijg je eerst een offerte: een soort modelcontract waarin op een rij staat wat jou aangeboden wordt.
Je hebt je droomhuis gevonden, te gek! De volgende stap is het voorlopig koopcontract. Frits geeft 9 tips waar je op moet letten.