Hypotheekofferte

Als je een hypotheek aanvraagt krijg je eerst een offerte: een soort modelcontract waarin op een rij staat wat jou aangeboden wordt en onder welke voorwaarden. Als je akkoord gaat, stuur je deze ondertekend terug binnen de gestelde termijn. Als je oversluit via Ikbenfrits (doe direct de gratis Doe 't zelf-check om te kijken of je kunt besparen door oversluiten!) regelen wij dat allemaal voor je. Maar we vinden het ook belangrijk dat hypotheken en alles daaromheen voor iedereen duidelijk zijn. Daarom leggen we je hier uit wat er allemaal in een hypotheekofferte staat en hoe lang zo’n aanbod geldig is.

Sarah Famke Oortgijsen

Wat staat er in een hypotheekofferte?

Een hypotheekofferte bestaat uit verschillende onderdelen en ziet er bij elke geldverstrekker anders uit, net zoals een arbeidscontract er bij elke werkgever anders uitziet. Er zijn echter wel bepaalde regels. Naast natuurlijk je persoonlijke gegevens, is het volgende in ieder geval altijd in een hypotheekofferte opgenomen:

 • Het product: welk soort hypotheek heb je? Sommige geldverstrekkers bieden één soort hypotheek aan, andere hebben meerdere producten met verschillende voorwaarden.
 • Hypotheeksom: hoeveel geld ga je lenen?
 • Aflossing ga je lineair of annuïtair aflossen?
 • Maandlasten: wat ga je maandelijks aflossen? Dit is afhankelijk van de aflosvorm en de looptijd.
 • Looptijd: na hoeveel jaar moet de hele som zijn terugbetaald? Meestal is de looptijd van een hypotheek 30 jaar.
 • Rente: hoeveel hypotheekrente ga je betalen?
 • Rentevaste periode: de afgesproken tijd waarin de rente in de offerte geldt. De hoogte van de rente hangt samen met de rentevaste periode. Dit is iets anders dan de looptijd van de hypotheek.
 • Eventueel NHG: een clausule over Nationale Hypotheek Garantie.
 • Geldigheidsduur: hoe lang is de offerte geldig?

 

Geldigheidsduur hypotheekofferte

Op de offerte van de geldverstrekker staan drie data vermeld: de aanvraagdatum van de offerte, de tekentermijn van de offerte en de geldigheidsdatum van de offerte. Let bij het aanvragen van een offerte altijd goed op deze data; het is belangrijk dat de geldigheidsduur van de hypotheekofferte nog niet verstreken is als je naar de notaris gaat om de hypotheek te laten passeren. Is dat niet het geval, dan moet je bereidstellingsprovisie betalen.

Aanvraagdatum
De aanvraagdatum is de datum waarop je de offerte bij je hypotheekverstrekker hebt aangevraagd.

Tekentermijn
De tekentermijn is de tijd die je hebt om de hypotheekofferte ondertekend terug te sturen. Deze termijn verschilt per hypotheekaanbieder, maar ligt meestal rond de drie maanden. Als je na deze termijn tekent, is de offerte niet meer geldig en vervallen de daarin opgestelde voorwaarden en rentes.

Geldigheidsdatum
De geldigheidsdatum van de hypotheekofferte is de uiterste datum waarop je bij de notaris moet zijn geweest om de hypotheek te laten passeren.

 

Als je onverhoopt niet op tijd kunt ondertekenen, bijvoorbeeld omdat het huis nog niet opgeleverd is of omdat je het nog niet zeker weet, kun je een bereidstellingsprovisie aanvragen. Dat is een verlenging van de geldigheidsduur van de hypotheekofferte. Dat kost geld, maar kan de moeite waard zijn als bijvoorbeeld de rente is gestegen ten opzichte van die in de aanvankelijke offerte.

Na het tekenen van de hypotheekofferte volgt de officiële hypotheekakte. Daarna wordt de woning officieel aan jou geleverd met de leveringsakte. De afspraken daarin moeten overeenkomen met die in de koopakte.

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

 • Een stappenplan voor het kopen van een woning
 • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
 • De 5 gouden tips van Frits voor starters
 • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren