Dit is de meest gestelde vraag die mijn adviseurs krijgen tijdens de adviesgesprekken die ze voeren. Het antwoord? Ik weet het ook niet, het hangt namelijk af van je situatie en wat je zelf wilt. Wel kan ik je helpen met een een paar dingen die je in overweging kunt nemen.

Jos Uijterwaal

De keuze is aan jou

Er is namelijk geen eenduidig antwoord op te geven, zoals met veel dingen hangt het heel erg af van jouw situatie, en vooral: je toekomstplannen. Wat wel alvast even belangrijk is om te onthouden, voordat je verder leest: hoe langer je je rente vastzet, hoe hoger je rente wordt.

Langer vastzetten = meer zekerheid

Kies je voor een langere rentevaste periode dan betaal je maandelijks meer rente, daarvoor krijg je een stukje zekerheid terug. Je weet immers zeker wat je iedere maand zal moeten betalen voor je hypotheek.

Kijken in de glazen bol

Een andere afweging die je maakt is een beetje koffiedik kijken: hoe verwacht je dat de hypotheekrente gaat veranderen de komende tijd? Hiervoor hoef je geen financieel expert te zijn. Een blik in de kranten is vaak al genoeg. Er zijn veel dingen van invloed op de rentes, neem bijvoorbeeld het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Mijn hypotheekadviseurs kunnen je hier ook bij helpen. Hiernaast geef ik iedere paar maanden een update over de renteverwachting.

Maar die hypotheekrente is nu toch echt heel laag, veel lager kan bijna niet?

Dat zou je denken ja, maar nog niet zo lang geleden kregen sommige hypotheeknemers zelfs geld toe op hun hypotheek als gevolg van negatieve rente! Als de rente wel gaat stijgen wil je natuurlijk ook kunnen reageren voordat je aan het einde van je rentevaste periode in een markt zit waarin de hypotheekrente meer dan 12% bedraagt zoals begin jaren 80.

Waar moet je rekening mee houden?

Verder is het belangrijk om in te schatten of je de komende tijd plannen hebt waarbij je wijzigingen aan je hypotheek moet aanbrengen. Misschien denken jij en je partner binnen nu en tien jaar wel aan kinderen te gaan beginnen. Dan wil je waarschijnlijk verhuizen en is het makkelijker om een nieuwe hypotheek af te sluiten als je rentevaste periode niet nog heel lang doorloopt.

Een paar dingen om rekening mee te houden

Ik help je met je keuze

Klik hier boven op de afbeelding voor een grotere versie van de beslisboom, die geeft je een algemeen idee. Wanneer je met een hypotheekadviseur spreekt is het handig er alvast over na te denken, als voorbereiding op het gesprek. Spreek tijdens het gesprek je afwegingen door, dan helpt de adviseur je afwegingen in perspectief te plaatsen zodat je uiteindelijk de beste keuze maakt.

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters
  • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren