Heb je een offerte aangevraagd en heb je langer dan de geldigheidsduur nodig om een besluit te nemen? Dan kun je bij sommige offertes bereidstellingsprovisie betalen. Frits legt uit.

Sarah Famke Oortgijsen

Het verlengen van je hypotheekofferte

Als je de uiterste geldigheidsdatum van een hypotheekofferte wilt verlengen zijn er twee opties. De eerste optie is bereidstellingsprovisie betalen. Dit wordt ook wel verlengingsprovisie genoemd. De andere optie is het gratis verlengen van je offerte. Dan betaal je wel annuleringskosten als je de offerte alsnog annuleert.

Geldigheidsduur hypotheekofferte

Een hypotheekofferte bestaat uit verschillende onderdelen. Een hiervan is de geldigheidsduur. De offerte is namelijk aan een bepaalde tijdslimiet gebonden. Waarom? Omdat de voorwaarden kunnen veranderen. Daarom staat er op de offerte een geldigheidsdatum. Dat is de uiterste datum waarop hij ondertekend teruggestuurd moet zijn. Als je na deze datum signeert is de offerte ongeldig. Hierdoor vervallen de aangeboden voorwaarden en rentes. De geldigheidsduur kan per hypotheekverstrekker verschillen. Meestal is een offerte drie maanden geldig.

Kosten bereidstellingsprovisie

Met een bereidstellingsprovisie wordt de geldigheidsduur van de hypotheekofferte verlengd. Je kunt zelf bepalen voor hoe lang. Door een verlenging blijven dezelfde voorwaarden geldig. Als bijvoorbeeld de rente stijgt, dan is het voor jou voordelig als de ‘oude’ voorwaarden geldig blijven. Daarom zit er een limiet aan de geldigheid van de offerte. Als de rente stijgt is het voor de bank juist gunstiger om jou een offerte aan te bieden met de nieuwe rente. Om die reden kost een bereidstellingsprovisie geld. De kosten verschillen per hypotheekverstrekker. Vaak wordt 0,25% van het gehele hypotheekbedrag per hele maand gerekend. Je kunt deze kosten wel van de belasting aftrekken als je de hypotheek uiteindelijk afsluit.

Rekenvoorbeeld

Stel: je wilt een hypotheek voor 250.000,- euro afsluiten. In de hypotheekofferte die je hebt ontvangen staat dat je deze binnen drie maanden moet ondertekenen bij de notaris. Hierna vervalt de offerte. Je kunt met een bereidstellingsprovisie de geldigheidsduur verlengen. Per maand kost dit 0,25% van 250.000,- euro (0,0025 x 250.000) = 625 euro. Als je de offerte bijvoorbeeld met drie maanden wilt verlengen dan kost het in totaal 1.875,- euro. Ga wel altijd bij je hypotheekverstrekker na welke kosten zij precies rekenen.

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters