Bereidstellingsprovisie, wat is het precies?

23 februari 2021 9325x

Je wilt een hypotheekofferte verlengen en komt de term bereidstellingsprovisie tegen op het internet. Maar wat betekent het eigenlijk? Hier vind je de uitleg.

Angelina Kemper

Wat is bereidstellingsprovisie?

Met een bereidstellingsprovisie wordt de geldigheidsduur van de hypotheekofferte verlengd. Je kunt zelf bepalen voor hoe lang dat is. Met een verlenging blijven dezelfde voorwaarden geldig en dit kan voordelig voor je zijn. Bijvoorbeeld als de rente gaat stijgen. Dan is het voor jou natuurlijk voordelig als de 'oude' voorwaarden geldig blijven met de rente die toen gold. Omdat het nadelig uit kan vallen voor de bank kost een bereidstellingsprovisie geld.

Soms kun je ook gratis je hypotheekofferte verlengen. Dit heeft wel als nadeel dat je annuleringskosten betaalt wanneer je de offerte wil annuleren. Natuurlijk kunnen onze hypotheekadviseurs voor je uitzoeken wat het beste is voor jou.

Wat is de geldigheidsduur van een hypotheekofferte?

Een hypotheekofferte heeft een geldigheidsduur en daarmee een einddatum. Waarom? Omdat de voorwaarden kunnen veranderen. Als je na deze datum signeert is de offerte ongeldig. Hierdoor vervallen de aangeboden voorwaarden en rentes. Meestal is een offerte drie maanden geldig, maar dit kan per bank verschillen.

Wat zijn de kosten?

Meestal wordt 0,25% van het gehele hypotheekbedrag per hele maand gerekend. De kosten verschillen per bank, maar zijn wel fiscaal aftrekbaar. Een voorbeeldje: stel dat je een hypotheek wilt van 250.000 euro. In de hypotheekofferte staat dat je deze binnen drie maanden moet ondertekenen bij de notaris. Hierna vervalt de offerte. Je kunt met een bereidstellingsprovisie de geldigheidsduur verlengen. Per maand kost dit 0,25% van 250.000 euro (0,0025 x 250.000) = 625 euro. Wil je de offerte met bijvoorbeeld drie maanden verlengen? Dan kost dit in totaal 1.875 euro (3 x 625). Check altijd bij de bank wat de kosten zijn.

Wij helpen je met de bereidstellingsprovisie

Naast hypotheekadvies kunnen onze adviseurs je helpen bij het regelen van de bereidstellingsprovisie. Dit valt gewoon binnen het hypotheekadvies. Op zoek naar jouw droomhuis? Begin dan eerst met het berekenen van je maximale hypotheek.