Bereidstellingsprovisie, wat is het precies?

Je wilt een hypotheekofferte verlengen en komt bereidstellingsprovisie tegen op het internet. Maar wat is het? Dat leg ik je uit in dit artikel.

Angelina Kemper

Wat is bereidstellingsprovisie?

Met een bereidstellingsprovisie wordt de geldigheidsduur van de hypotheekofferte verlengd. Je kunt zelf bepalen voor hoe lang. Door een verlenging blijven dezelfde voorwaarden geldig. Dit kan voordelig voor je zijn! Bijvoorbeeld als de rente gaat stijgen. Dan is het voor jou natuurlijk voordelig als de ‘oude’ voorwaarden geldig blijven. Omdat dit nadelig kan zijn voor de bank kost dit geld.

Soms kun je ook gratis je hypotheekofferte verlengen. Dit heeft wel als nadeel dat je annuleringskosten moet betalen als je de offerte wil annuleren. Uiteraard kunnen mijn hypotheekadviseurs voor je uitzoeken wat het beste is.

Wat is geldigheidsduur hypotheekofferte?

Een hypotheekofferte heeft een geldigheidsduur en daarmee een einddatum. Waarom? Omdat de voorwaarden kunnen veranderen. Als je na deze datum signeert is de offerte ongeldig. Hierdoor vervallen de aangeboden voorwaarden en rentes. Meestal is een offerte drie maanden geldig, maar dit kan per bank verschillen.

Wat zijn de kosten voor de bereidstellingsprovisie?

Meestal wordt 0,25% van het gehele hypotheekbedrag per hele maand gerekend. De kosten verschillen per hypotheekverstrekker, maar zijn wel fiscaal aftrekbaar.

Rekenvoorbeeld

Stel dat je een hypotheek wilt van 250.000,- euro. In de hypotheekofferte staat dat je deze binnen drie maanden moet ondertekenen bij de notaris. Hierna vervalt de offerte. Je kunt met een bereidstellingsprovisie de geldigheidsduur verlengen. Per maand kost dit 0,25% van 250.000,- euro (0,0025 x 250.000) = 625 euro. Wil je de offerte met bijvoorbeeld drie maanden verlengen? Dan kost dit in totaal 1.875,- euro (3 x 625). Check altijd bij de hypotheekverstrekker wat de kosten zijn.

Ik help je met de bereidstellingsprovisie

Naast hypotheekadvies kan ik je helpen bij het regelenen van de bereidstellingsprovisie. Dit valt gewoon binnen het hypotheekadvies dat ik geef. Op zoek naar jouw droomhuis? Begin met het berekenen van je maximale hypotheek.

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters
  • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren