Bereidstellingsprovisie, wat is het precies?

Je wilt een hypotheekofferte verlengen en komt de term bereidstellingsprovisie tegen op het internet. Maar wat betekent het eigenlijk? Hier vind je de uitleg.
stopwatch

3 min

calendar
17 mei 2023
eye

9028

Wat is bereidstellingsprovisie?

Met een bereidstellingsprovisie wordt de geldigheidsduur van de hypotheekofferte verlengd. Je kunt zelf bepalen voor hoe lang dat is. Met een verlenging blijven dezelfde voorwaarden geldig en dit kan voordelig voor je zijn. Bijvoorbeeld als de rente gaat stijgen. Dan is het voor jou natuurlijk voordelig als de 'oude' voorwaarden geldig blijven met de rente die toen gold. Omdat het nadelig uit kan vallen voor de bank kost een bereidstellingsprovisie geld. Soms kun je ook gratis je hypotheekofferte verlengen. Dit heeft wel als nadeel dat je annuleringskosten betaalt wanneer je de offerte wil annuleren. Natuurlijk kunnen onze hypotheekadviseurs voor je uitzoeken wat het beste is voor jou.

Bereidstellingsprovisie berekenen

De meeste banken hanteren 0,25% van het gehele hypotheekbedrag per maand als bereidstellingsprovisie. Een voorbeeld: je sluit een lening van € 300.000 af voor je hypotheek. De bereidstellingsprovisie zou dan per maand 0,25 x € 300.000 = € 750 bedragen. 

Is bereidstellingsprovisie aftrekbaar?

Goed nieuws! De bereidstellingsprovisie is aftrekbaar van de belasting. Je mag het bedrag dus in mindering brengen op je belastbaar inkomen bij de belastingaangifte.

Wat is de geldigheidsduur van een hypotheekofferte?

Een hypotheekofferte heeft een geldigheidsduur en daarmee een einddatum. Waarom? Omdat de voorwaarden kunnen veranderen. Als je na deze datum signeert is de offerte ongeldig. Hierdoor vervallen de aangeboden voorwaarden en rentes. Meestal is een offerte drie maanden geldig, maar dit kan per bank verschillen.

Wat zijn de kosten?

Meestal wordt 0,25% van het gehele hypotheekbedrag per hele maand gerekend. De kosten verschillen per bank, maar zijn wel fiscaal aftrekbaar. Een voorbeeldje: stel dat je een hypotheek wilt van 300.000 euro. In de hypotheekofferte staat dat je deze binnen drie maanden moet ondertekenen bij de notaris. Hierna vervalt de offerte. Je kunt met een bereidstellingsprovisie de geldigheidsduur verlengen. Per maand kost dit 0,25% van 300.000 euro (0,0025 x 300.000) = 750 euro. Wil je de offerte met bijvoorbeeld drie maanden verlengen? Dan kost dit in totaal 2.250 euro (3 x 750). Check altijd bij de bank wat de kosten zijn.

Bereken direct wat jij kunt lenen

Wij helpen je met de bereidstellingsprovisie

Naast hypotheekadvies kunnen onze adviseurs je helpen bij het regelen van de bereidstellingsprovisie. Dit valt gewoon binnen het hypotheekadvies. Op zoek naar jouw droomhuis? Begin dan eerst met het berekenen van je maximale hypotheek.

Maximale hypotheek berekenen
Image

Een huis kopen van A-Z

Je gaat een huis kopen? Spannend! Tussen je eerste bezichtiging en het moment dat je de sleutels krijgt, moet er een hoop gebeuren. In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

popup_Image

Download het gratis E-book “Help! Ik koop een huis”.

In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

Vond je deze informatie nuttig?

Angelina van Scheppingen - Kemper

Angelina heeft tijdens en na haar studie voor de online bank Knab gewerkt. Als Product Owner Customer Engagement was zij verantwoordelijk voor de klanttevredenheid. Het behalen van een hoge NPS score.. Lees verder

Meer lezen over Algemeen

2/06/2023

Renteaftrek loopt af. Wat gebeurt er met je hypotheek?

1/06/2023

Uitleg hypotheek: hoe werkt een hypotheek en waar moet je op letten?

25/05/2023

Wat is een sleutelverklaring?

19/05/2023

Variabele rente bij je hypotheek, of toch liever vast?

17/05/2023

Bereidstellingsprovisie, wat is het precies?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.