Hoe lang duurt een hypotheekaanvraag?

Je hebt een leuk huis gevonden dat je wilt kopen of misschien wil je binnenkort je hypotheek oversluiten. Dan heb je een nieuwe hypotheek nodig. Maar hoe lang duurt een hypotheekaanvraag en hoe zit het proces in elkaar? En wanneer krijg je een finaal akkoord?
stopwatch

7 min

calendar
27 juni 2023
eye

15133

Hoe lang duurt een hypotheekaanvraag?

Een hypotheekaanvraag duurt gemiddeld genomen vier tot zes weken vanaf het eerste hypotheekgesprek. Het kan in sommige gevallen zeker sneller! Maar er zijn een hoop stappen en afhankelijkheden. Je leest hieronder hoe lang het proces van de hypotheekaanvraag duurt, verdeeld per stap. Wil je gelijk starten met de aanvraag van een hypotheek? Klik dan op de knop hieronder.

Hypotheekgesprek inplannen

Stap 1: Van eerste gesprek naar hypotheekaanvraag

Inschatting duur: 2 tot 10 werkdagen

Als je bod is geaccepteerd, is het belangrijk om als de wiedeweerga een hypotheekadviseur te bellen. Zo kun je gelijk starten met het verzamelen van de benodigde documenten. Bij ons kun je altijd binnen een week terecht, vaker nog de volgende dag. Of je nu een nieuw huis gaat kopen of je hypotheek gaat oversluiten, je hebt eerst een oriënterend gesprek van ongeveer 45 minuten met een gespecialiseerde hypotheekadviseur. In dit gesprek wordt het leenbedrag van je hypotheek duidelijk en krijg je een inschatting hoe het eruit gaat zien.

Ook wordt er besproken welke documenten er nodig zijn en worden de voorbereidingen gemaakt voor het adviesgesprek, ook wel vervolggesprek genoemd. Klikt het met je hypotheekadviseur en zien jullie het allebei zitten? Dan is de volgende stap dus het adviesgesprek. In het adviesgesprek gaan jullie samen knopen doorhakken over je hypotheek. Zo kies je onder andere de bank, de rentevaste periode en de aflosvorm. Na dit gesprek wordt het renteaanbod aangevraagd bij de bank.

Stap 2: Renteaanbod aanvragen

Inschatting duur: 1 tot 3 werkdagen

Een renteaanbod is de eerste stap in het aanvragen van een hypotheek bij een bank. In het renteaanbod vind je het maximaal te lenen bedrag, de rentetarieven, de rentevaste periode en de (definitieve) lijst met documenten die de bank nodig heeft bij het beoordelen van je hypotheekaanvraag.

Stap 3: Documenten verzamelen

Inschatting duur: 3 tot 15 werkdagen

Terwijl de bank een renteaanbod voor je gaat opstellen kun jij alle documenten bij ons aanleveren. Veel documenten heb je zelf al in je bezit, zoals een salarisstrook en een kopie van je paspoort. Voor andere documenten, zoals een taxatierapport van je nieuwe huis of een werkgeversverklaring, ben je afhankelijk van anderen waardoor dit langer kan duren. Vooral het taxatierapport zorgt vaak voor vertraging. Schakel daarom zo snel mogelijk een taxateur in. Wij kunnen je hier ook bij helpen. De documenten die je bijna altijd nodig hebt zijn deze:

  • Identiteitsbewijs
  • Salarisstrook
  • Bankafschrift van een hele maand met daarop de bijschrijving van het salaris (niets mag worden verborgen)
  • Bewijs van je eigen geld
  • Werkgeversverklaring
  • Taxatierapport van je nieuwe huis

Ben je ondernemer? Dan kun je deze lijst bekijken.

Stap 4: Van dossier compleet naar finaal akkoord

Inschatting duur: 5 tot 20 werkdagen

Ja, wanneer is je hypotheek dan finaal akkoord? Als je alle documenten bij ons hebt ingeleverd en je renteaanbod hebt ontvangen en ondertekend. Je dossier is dan compleet en sturen we op naar de bank om te beoordelen. De bank gaat alles twee keer controleren; het vier-ogenprincipe. Hoe lang dit duurt verschilt enorm per bank! En als de bank extra documenten nodig heeft of anderen dingen vindt, kan dit extra tijd kosten. Klik hieronder voor de huidige doorlooptijden per bank.

Is alles akkoord? Dan krijg je het zogeheten 'finaal akkoord' en is het bijna tijd voor een feestje!

Stap 5: Van finaal akkoord naar de notaris

Inschatting duur: vanaf 5 werkdagen

Na het finaal akkoord van de bank ben je er bijna. De definitieve hypotheekofferte wordt na controle van je adviseur naar je toegestuurd, vervolgens stuur je deze getekend terug. De bank handelt daarna alles af en neemt contact op met je notaris. Die neemt weer contact op met jou voor een afspraak. Hier gaat altijd een paar werkdagen overheen, maar dit is dan ook de laatste stap. Na de notaris is het tijd om te genieten, want je hypotheekaanvraag is afgerond.

Bereken direct wat jij kunt lenen

Fix je hypotheekaanvraag met Frits

Nu weet je precies hoe 't proces van je hypotheekaanvraag werkt en hoe lang het duurt. Wil jij je hypotheekaanvraag regelen via ons? Plan dan een gratis hypotheekgesprek in. Tijdens dit gesprek legt een adviseur je alles zo uit dat je het zelf ook snapt. Zo kun je alle berekeningen zien en aanpassen via je eigen dashboard. 24 uur per dag. En heb je daarna nog vragen? Wij staan onbeperkt voor je klaar, er gaat geen meter lopen.

Hypotheekgesprek inplannen
Image

Een huis kopen van A-Z

Je gaat een huis kopen? Spannend! Tussen je eerste bezichtiging en het moment dat je de sleutels krijgt, moet er een hoop gebeuren. In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

popup_Image

Download het gratis E-book “Help! Ik koop een huis”.

In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

Vond je deze informatie nuttig?

Bertrick van der Steege

Bertrick geeft al bijna twee jaar hypotheekadvies bij Frits. Of het nu gaat om het kopen van een nieuwbouwwoning, een startershypotheek of het verhogen van je hypotheek. Bertrick kijkt graag naar.. Lees verder

Meer lezen over Algemeen

12/03/2024

Ontbindende voorwaarden, let op deze 5 dingen voor je tekent voor je huis

19/02/2024

Hypotheek na overlijden

19/02/2024

Hypotheek verlengen op oudere leeftijd

10/01/2024

Wat is een aflosnota? En hoe vraag je die aan?

10/01/2024

Een recreatiewoning kopen: hoe regel je financiering?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.