Hoe lang duurt een hypotheekaanvraag?

21 april 2021 6214x

Je hebt je droomhuis gevonden of wilt binnenkort je hypotheek oversluiten. In dat geval wil je een nieuwe hypotheek regelen, maar hoe lang duurt een hypotheekaanvraag? En wanneer krijg je finaal akkoord op je hypotheek?

Angelina Kemper

Hoe lang duurt een hypotheekaanvraag?

Gemiddeld duurt een hypotheekaanvraag vier tot zes weken, gerekend vanaf het eerste gesprek. Het kan in sommige gevallen zeker sneller! Maar er zijn een hoop stappen en afhankelijkheden. Je leest hieronder hoe lang de verschillende trajecten duren. Wil je liever gelijk starten met de aanvraag van een hypotheek? Klik dan op de button hieronder.

Stap 1: Van eerste gesprek naar hypotheekaanvraag

Inschatting duur: 2 tot 10 werkdagen

Als je bod is geaccepteerd, is het belangrijk om als de wiedeweerga een hypotheekadviseur te bellen. Zo kun je gelijk starten met het verzamelen van de benodigde documenten. Bij Ikbenfrits kun je altijd binnen een week terecht, vaak nog de volgende dag.

Of je nu een nieuw huis gaat kopen of je hypotheek gaat oversluiten, je hebt eerst een oriënterend gesprek van ongeveer 45 minuten met een gespecialiseerde hypotheekadviseur. In dit gesprek krijg je een inschatting van hoe je nieuwe hypotheek eruit gaat zien. Ook wordt er besproken welke documenten er allemaal nodig zijn en worden alle voorbereidingen getroffen en besproken voor het adviesgesprek, ook wel vervolggesprek genoemd. Klikt het met je hypotheekadviseur en zien jullie het allebei zitten? Dan is de volgende stap het adviesgesprek.

In het adviesgesprek gaan jullie samen definitieve keuzes maken over je hypotheek. Zo kies je onder andere de bank, de rentevaste periode en de aflosvorm. Na dit gesprek wordt het renteaanbod aangevraagd bij de bank.

Stap 2: Renteaanbod aanvragen

Inschatting duur: 1 tot 3 werkdagen

Een renteaanbod is de eerste stap in het aanvragen van een hypotheek bij een bank. In het renteaanbod vind je het maximaal te lenen bedrag, de rentetarieven, de rentevaste periode en de (definitieve) lijst met documenten die de bank nodig heeft bij het beoordelen van je hypotheekaanvraag.

Stap 3: Documenten verzamelen

Inschatting duur: 3 tot 15 werkdagen

Terwijl de bank een renteaanbod voor je gaat opstellen kun jij alle documenten bij Ikbenfrits aanleveren. Veel documenten heb je zelf al in je bezit, bijvoorbeeld een salarisstrook en een kopie van je paspoort. Voor andere documenten, zoals een taxatierapport van je nieuwe huis of een werkgeversverklaring, ben je afhankelijk van anderen waardoor dit langer kan duren. Vooral het taxatierapport zorgt vaak voor veel vertraging. Schakel daarom zo snel mogelijk een taxateur in. Ikbenfrits kan je hierbij helpen.

De documenten die je bijna altijd nodig hebt zijn deze:

  • Identiteitsbewijs
  • Salarisstrook
  • Bankafschrift van een hele maand met daarop de bijschrijving van het salaris (niets mag worden verborgen)
  • Bewijs van je eigen geld
  • Werkgeversverklaring
  • Taxatierapport van je nieuwe huis

Ben je ondernemer? Dan kun deze lijst bekijken.

Stap 4: Van dossier compleet naar finaal akkoord

Inschatting duur: 5 tot 20 werkdagen

Ja, wanneer is je hypotheek finaal akkoord? Als je alle documenten bij ons hebt ingeleverd en je renteaanbod hebt ontvangen en ondertekend, dan is je dossier compleet en sturen we alles op naar de bank om te beoordelen. De bank gaat alles twee keer controleren; het vier-ogenprincipe. Hoe lang dit duurt verschilt enorm per bank! En als de bank extra documenten nodig heeft of anderen dingen vindt, kan dit extra tijd kosten. Op de doorlooptijdenpagina van Ikbenfrits, kun je een inschatting vinden van de actuele doorlooptijden hypotheek.

Is alles akkoord? Dan krijg je het zogeheten 'finaal akkoord' en is het bijna tijd voor een feestje!

Stap 5: Van finaal akkoord naar de notaris

Inschatting duur: vanaf 5 werkdagen

Na het finaal akkoord van de bank ben je er bijna. De definitieve hypotheekofferte wordt na controle van je adviseur naar je toegestuurd, vervolgens stuur je deze getekend terug. De bank handelt daarna alles af en neemt contact op met je notaris. Die neemt weer contact op met jou voor een afspraak. Hier gaat altijd een paar werkdagen overheen, maar dit is dan ook de laatste stap. Na de notaris is het tijd om te genieten, want je hypotheekaanvraag is afgerond.

Enthousiast?

Je hebt nu antwoord op de vraag 'Hoe lang duurt een hypotheekaanvraag?'. Ook jij kunt een hypotheekaanvraag regelen via Ikbenfrits. Benieuwd naar de mogelijkheden en wil je alvast een adviseur spreken? Maak dan hieronder een afspraak.

Lees ook