Een hypotheek afsluiten in 6 stappen

Jippie, je bod is geaccepteerd!

Oké, dus je hebt dat droomhuis bezichtigd, een bod gedaan én het is geaccepteerd. Hoera! De champagne mag alvast open, maar je bent er nog niet. Nu moet je daadwerkelijk een hypotheek afsluiten. Een belangrijke maar complexe stap waarbij je aan veel dingen moet denken. Frits to the rescue!

Sarah Famke Oortgijsen

Hypotheek afsluiten? Volg deze 6 stappen:

1. Bestudeer de koopovereenkomst en zet je handtekening

De koop van een huis leg je vast in een koopcontract. Na ondertekening heb je nog 3 dagen bedenktijd. Als je ontbindende voorwaarden in het contract opneemt kun je je, als een van deze voorwaarden zich voordoet, ook nog terugtrekken. Een voorbeeld van een ontbindende voorwaarde is dat je nog niet zeker weet of je het wel kan betalen.

2. Zoek de beste hypotheek voor jouw situatie

Koopovereenkomst getekend? Dan is het nu tijd voor de hypotheek. Ik blijf het zeggen: elke hypotheek is anders. De hypotheek wordt compleet aangepast op jouw wensen. Qua maandlasten bijvoorbeeld. Stap voor stap helpt een van onze adviseurs je door het proces heen. Vind je zo’n eerste hypotheekgesprek spannend? Dan heb ik 12 vragen voor je die je kan stellen aan de adviseur, dan weet je zeker dat je goed voorbereid bent. Ben je er klaar voor? Dan kun je hier een afspraak maken:

3. Laat je nieuwe woning taxeren (en eventueel bouwkundig keuren)

De hypotheekverstrekker wil wel weten wat het huis waard is. Een taxatie is daarom verplicht (bij een nieuwbouwwoning hoeft het soms niet). Een taxateur bepaalt de waarde van het huis. Dit is ook een goed moment voor een bouwkundige keuring. Als je dat als ontbindende voorwaarde hebt opgenomen in het koopcontract, kun je van de koop afzien als er veel achterstallig onderhoud wordt gevonden.

4. Zoek alle documenten bij elkaar

Zodra je een hypotheekverstrekker hebt gekozen komt het échte papierwerk. Je moet een hele rits documenten aanleveren. Bijvoorbeeld je legitimatiebewijs, salarisstroken, bewijsstukken van eigen vermogen en eventuele leningen, het koopcontract en het taxatierapport. Vaak heb je ook een overlijdensrisicoverzekering nodig. Die regel ik ook voor jou.

5. Ondertekenen maar!

Terwijl jij de verf voor de slaapkamer uitzocht en in gedachten de keuken verbouwde, heb ik alvast alles voor je in orde gemaakt. De hypotheekverstrekker beoordeelt alle documenten die jij hebt verzameld. En omdat jij je documenten alvast uploadde kon ik meteen alles aanleveren. Tijd om de definitieve offerte te ondertekenen dus!

6. Ten slotte ga je langs bij de notaris

Als de financiering rond is ga je bij de notaris langs. Daar teken je de hypotheekakte. Dat heet passeren. De notaris maakt dan het geld over naar de verkopende partij. Daarna is het huis van jou. Dat vraagt om nóg een keer champagne.

Ik weet alles van jouw hypotheek, jij straks ook.

Duizelt het je al? Geen zorgen. Ik denk met je mee, zodat je de juiste keuzes maakt. Onze slimme tools zorgen voor het rekenwerk en een efficiënt proces. Onze adviseurs hebben dan meer tijd voor jou. Bij elke stap die we samen zetten. Meer weten? Maak dan meteen een belafspraak. Dan leggen we je alles uit. Helemaal gratis én vrijblijvend.

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters
  • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren