Een hypotheek afsluiten in 6 stappen

Oké, dus je hebt dat droomhuis bezichtigd, een bod gedaan én het is geaccepteerd. Hoera! Tijd voor de hypotheek. Volg deze 6 stappen voor het afsluiten van je hypotheek.
stopwatch

3 min

calendar
24 november 2023
eye

6461

Hypotheek afsluiten? Volg deze 6 stappen

Het aanvragen van een hypotheek kan behoorlijk complex zijn. Met dit stappenplan weet je zeker dat alles soepel verloopt van begin tot eind!

1. De koopovereenkomst

De aankoop van een huis leg je vast in een koopcontract. Na ondertekening heb je nog drie dagen bedenktijd. Wanneer je ontbindende voorwaarden in het contract opneemt (en dit is zeker aan te raden!) kun je, als een van deze voorwaarden zich voordoet, je ook nog terugtrekken. Een voorbeeld van een veelgebruikte ontbindende voorwaarde is: onder voorbehoud van financiering.

Bereken direct wat jij kunt lenen

2. De hypotheek afsluiten

Koopovereenkomst getekend? Dan is het nu tijd voor de hypotheek. Elke hypotheek is anders. De hypotheek wordt door jouw hypotheekadviseur compleet aangepast op jouw wensen. Qua maandlasten bijvoorbeeld. Stap voor stap helpen we je door het proces heen. Vind je zo'n eerste hypotheekgesprek spannend? Dan helpen deze 12 vragen die je kunt stellen aan de adviseur, zo weet je zeker dat je goed voorbereid bent en kun je straks de beste hypotheek afsluiten.

Maximale hypotheek berekenen

3. Taxeren (en bouwkundig keuren)

De bank wil weten wat het huis waard is. Een taxatie is daarom verplicht (bij een nieuwbouwwoning hoeft het meestal niet). Een taxateur bepaalt de waarde van het huis. Dit is ook een goed moment voor een bouwkundige keuring. Als je dat als ontbindende voorwaarde hebt opgenomen in het koopcontract, kun je van de koop afzien als er veel achterstallig onderhoud wordt gevonden of als er verborgen gebreken in het huis blijken te zitten.

4. Zoek alle documenten bij elkaar

Heb je een bank gekozen? Dan komt het échte papierwerk. Je gaat een hele rits documenten aanleveren. Bijvoorbeeld je legitimatiebewijs, salarisstroken, bewijsstukken van eigen vermogen en eventuele leningen, het koopcontract, en het taxatierapport. Vaak heb je ook een overlijdensrisicoverzekering nodig. Dat regelen wij voor je.

5. Ondertekenen maar!

De bank beoordeelt alle documenten die jij hebt verzameld. Klopt alles? Dan is het tijd om de definitieve offerte te ondertekenen!

6. Ten slotte ga je langs bij de notaris

Als de financiering rond is, ga je bij de notaris langs. Daar teken je de hypotheekakte. Dat heet passeren. De notaris maakt dan het geld over naar de verkopende partij. Daarna is het huis van jou. Dat vraagt om nóg een keer champagne.

Je hypotheek afsluiten

Duizelt het je al? Geen zorgen. Onze slimme tools en adviseurs zorgen voor het rekenwerk en een efficiënt proces. Samen kiezen jullie zo de allerbeste bank voor jou.

Nu een afspraak maken
Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Vond je deze informatie nuttig?

Bénine Bijleveld

Bénine heeft voor verschillende food merken gewerkt. Ze zorgde ervoor dat deze merken goed zichtbaar waren online en op social media, met als uiteindelijk doel het vergroten van de merkbekendheid... Lees verder

Meer lezen over Hypotheek afsluiten

11/06/2024

Wat is een verhuisregeling voor je hypotheek?

11/06/2024

Aan welke eisen moet je voldoen voor een hypotheek?

BKR-registratie telefoon, wat is de invloed op je hypotheek?

31/05/2024

Een hypotheek aanvragen in 6 stappen

14/03/2024

Hypotheek voor een garagebox

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.