Looptijd hypotheek en rentevaste periode: wat is het verschil?

De looptijd en de rentevaste periode van een hypotheek, deze twee begrippen worden nogal eens door elkaar gehaald. Hier vind je een super simpele uitleg.
stopwatch

3 min

calendar
10 mei 2023
eye

7721

Wat is de looptijd van een hypotheek?

De looptijd van je hypotheek is de tijdsduur van je lening. Als je die lening (de hypotheek) aangaat, verklaar je dat je het geleende geld binnen deze periode weer terugbetaalt. Bij hypotheken is dat meestal dertig jaar. Op basis van de looptijd wordt ook het maandbedrag bepaald: 30 jaar is 360 maanden, dus het netto maandbedrag is de totale hypotheeksom gedeeld door 360. Je betaalt natuurlijk ook hypotheekrente over het restbedrag. Omdat het restbedrag steeds kleiner wordt, betaal je wel steeds minder rente. Je kunt dit bij het afbetalen op twee manieren aanpakken: door lineair of annuïtair af te lossen.

Rentevaste periode hypotheek

Als je een hypotheek afsluit, moet je kiezen voor een bepaalde rentevaste periode. Meestal kun je kiezen tussen 1, 5, 10 of 20 jaar. In deze periode blijft de hypotheekrente die jij betaalt gelijk. Dat leg je in een contract vast met de bank. De hypotheekrente stijgt en daalt continue. Als je nu een hypotheek afsluit, en je verwacht dat de rente in de toekomst verder stijgt, kan het verstandig zijn de rente voor een lange periode vast te leggen. Maar: hoe langer de rentevaste periode, hoe hoger de rente. De bank loopt namelijk het risico dat de rentes flink kunnen gaan stijgen. Als je juist denkt dat de rentes dalen in de toekomst, kun je er goed aan doen een kortere rentevaste periode te kiezen. Aan het einde van die periode ga je dan een nieuwe rentevaste periode aan, met misschien wel een lagere rente. Lees ook onze hypotheekrente verwachting

Verschil looptijd en rentevaste periode

Er is vaak verwarring tussen de looptijd en de rentevaste periode van een hypotheek. De officiële termen lijken dan ook heel erg op elkaar: er wordt gesproken over juridische en economische looptijd. De juridische looptijd is de rentevaste periode: voor deze tijdsduur (1, 5, 10 of 20 jaar) wordt de rente vastgezet. De economische looptijd is de totale tijdsduur van de lening: binnen deze periode (meestal 30 jaar) moet het hele geleende bedrag plus de rente zijn terugbetaald.

Bereken direct of je kunt oversluiten

En, hoe zit het dan met oversluiten?

Oversluiten naar een andere bank kan altijd aan het einde van de rentevaste periode (dus de juridische looptijd). De boete is dan laag, want de bank loopt niet veel inkomsten mis. Je eigen bank is verplicht om jou drie maanden voor het aflopen van je rentevaste periode een nieuw rentevoorstel te doen. Dat is dus een goed moment om eens rond te kijken of je ergens anders goedkoper uit bent. Je kunt dit natuurlijk ook vragen aan één van onze adviseurs. Zij helpen je graag met het vinden van een betere hypotheek. En is die er niet? Dan vertellen we eerlijk dat het beter is om bij je eigen bank te blijven. Je hoeft dan natuurlijk ook niet te betalen.

Nu een afspraak maken
Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Vond je deze informatie nuttig?

Karin de Jonge

Karin is ruim tien jaar werkzaam in de hypothekenbranche en kan na jaren werkervaring zeggen dat ze advies geven het allerleukst vindt. Of het nu gaat om het verduurzamen van je huis, het oversluiten.. Lees verder

Meer lezen over Algemeen

12/03/2024

Ontbindende voorwaarden, let op deze 5 dingen voor je tekent voor je huis

19/02/2024

Hypotheek na overlijden

19/02/2024

Hypotheek verlengen op oudere leeftijd

10/01/2024

Wat is een aflosnota? En hoe vraag je die aan?

10/01/2024

Een recreatiewoning kopen: hoe regel je financiering?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.