Boeterente bij oversluiten: wat is het?

Bij het oversluiten van je hypotheek moet je boeterente betalen. Door de gratis tool in te vullen, kun jij je boeterente meteen berekenen. Wanneer jij hebt besloten om je hypotheek over te sluiten, kan dit op twee manieren: bij dezelfde bank blijven en je hypotheekvorm aanpassen of overstappen naar een andere bank. In beide gevallen loopt de bank inkomsten mis die jij de bank beloofd had te betalen. Als je rentevaste periode dus niet ten einde loopt, zul je een boete moeten betalen aan de bank. Vraag is nu of de boete oversluiten voor jou nog steeds voordelig maakt.

Bereken je besparing

Als jij wilt weten hoe hoog jouw boeterente zal zijn en of je er nog voordeel uit haalt als je oversluit, kun je onze tool invullen. Wij nemen alle kosten voor je mee, waaronder de boeterente. Ikbenfrits wil namelijk niet dat jij voor verrassingen komt te staan.

Welke factoren beïnvloeden de boeterente?

Banken berekenen boeterente op basis van verschillende factoren:

  • Het huidige rentepercentage ten opzichte van de actuele rentestand;
  • De resterende lengte van de rentevaste periode;
  • De woningwaarde;
  • De hoogte van het bedrag dat jij nog aan hypotheek open hebt staan.

Meefinancieren of direct betalen?

Wanneer jouw boetebedrag eenmaal is vastgesteld, kun je ervoor kiezen om dit bedrag direct te betalen of mee te financieren. Als je besluit om de boete mee te financieren, zal dit uiteindelijk minder voordelig zijn. Je betaalt namelijk rente over de boete. Het direct betalen van de boete is goedkoper. Je begint dan in het rood, maar je hoeft geen rente te betalen. Dit betekent dat je uiteindelijk meer bespaart.

Hoe wordt de boeterente berekend?

Sarah Famke Oortgijsen