Hoe je jouw boeterente berekenen?

De rente staat al tijden historisch laag. Krijg jij hierdoor ook het gevoel dat je teveel betaalt voor je hypotheek? Je kunt ervoor kiezen om je hypotheek over te sluiten, maar hoe zit het met de boeterente? Door de boeterente vooraf te berekenen weet je waar je aan toe bent.

Benine Bijleveld

Oversluiten loont (vaak), ondanks de boeterente

Wil je jouw boeterente berekenen en gelijk weten of je kunt besparen met het oversluiten van je hypotheek? Gebruik dan deze slimme tool van Ikbenfrits.

Wat is die boeterente precies?

Als je eerder van je hypotheek af wilt dan het einde van je rentevaste periode, moet je de hypotheekrente afkopen. Het bedrag dat je aan de bank moet betalen heet boeterente. Dit betaal je als je een groot bedrag wilt aflossen óf als je jouw hypotheek wilt oversluiten naar een andere bank.

Als je gaat oversluiten zijn er twee opties om de boeterente te betalen. Je kunt het direct betalen of meefinancieren. Wanneer je het direct betaalt, ben je meteen van de boete af. Je kunt de boete ook meefinancieren. Dit betekent dat je de boete optelt bij je nieuwe hypotheek. Zo voorkom je dat je in een keer een grote som geld moet ophoesten.

Waarom moet je een boete betalen bij oversluiten?

Bij het oversluiten van je hypotheek moet je een boete betalen. Waarom? Omdat je vroegtijdig stopt met het betalen van je hypotheek. De bank loopt hierdoor inkomsten mis. Door het afkopen van de hypotheekrente pakt de bank toch zijn inkomsten. Omdat de rentes nu historisch laag liggen kan oversluiten ondanks de boete alsnog voordelig zijn. Wist je trouwens dat de boeterente aftrekbaar is?

Boeterente berekenen

De banken kijken naar deze factoren wanneer ze de boeterente berekenen:

  • Het huidige rentepercentage ten opzichte van de actuele rentestand
  • De resterende lengte van de rentevaste periode
  • De woningwaarde
  • De hoogte van het bedrag dat jij nog aan hypotheek open hebt staan

Hieronder wordt het uitgelegd met een voorbeeld. En plaatjes!

Voorbeeld:

Het berekenen van de boeterente valt vaak te hoog uit

De boeterente berekenen gaat echter lang niet altijd goed. Ikbenfrits heeft ontdekt dat banken jarenlang te hoge boeterentes hebben gerekend. Hierover heeft medeoprichter Michiel Lensink verteld bij Radar (zie video). Let op: wanneer je oversluit, moet je de boeterente betalen die je bank rekent. De video hieronder gaat naar het onafhankelijke onderzoek van Ikbenfrits over de hoge boeterentes waardoor het hopelijk in de toekomst eerlijker wordt. Hiervoor is de Oversluitclaim in het leven geroepen.

Is oversluiten voor jou voordelig?

Misschien weet je niet goed wat voor jou de beste optie is. Moet je nou oversluiten of niet? En zo ja, moet je dan de boete direct betalen of meefinancieren? Je kunt jouw persoonlijke situatie voorleggen aan een van de adviseurs van Ikbenfrits, die denken graag met je mee. Tot snel!