Hoe moet je de boeterente berekenen bij oversluiten? Mijn slimme tool weet van elke bank hoe ze het doen. En of oversluiten voor jou alsnog voordelig is.

Charlie Vielvoye

Direct antwoord

Weet je al wat boeterente is en wil je snel kijken of je alsnog kan besparen wanneer je je hypotheek oversluit? Gebruik dan mijn slimme tool door op de button hieronder te klikken. Wil je meer weten over de boeterente? Lees dan verder.

Waarom moet ik een boete betalen bij oversluiten?

Bij het oversluiten van je hypotheek moet je een boete betalen. Waarom? Omdat je voortijdig stopt met het betalen van je hypotheek. De bank loopt hierdoor inkomsten mis die jij beloofd had te betalen. Omdat de rentes nu historisch laag liggen kan oversluiten ondanks de boete alsnog voordelig zijn. Hoe dan? Als de besparing door de lagere rente bij een nieuwe hypotheek groter is dan wat je aan boete moet betalen.

Wat is boeterente?

Als je gaat oversluiten dan zijn er 2 opties om de boete te betalen. Je kan hem direct betalen of meefinancieren. Wanneer je hem direct betaalt dan ben je meteen van de boete af. Je kan de boete ook meefinancieren. Dit betekent dat je de boete optelt bij je nieuwe hypotheek. Dan moet je rente over de boete betalen. Dit is de boeterente. Door deze boeterente ben je uiteindelijke duurder uit. Maar je voorkomt er wel mee dat je in een keer een hele grote som geld moet ophoesten.

Boeterente berekenen

Wil je weten hoe hoog jouw boeterente zal zijn? En of oversluiten ondanks de boete nog voordelig is? Vul dan onze tool in. Wij nemen alle kosten voor je mee, waaronder de boeterente.

Boeterentes zijn vaak te hoog

De boeterente berekenen gaat echter lang niet altijd goed. Bij Ikbenfrits hebben we ontdekt dat banken jarenlang te hoge boeterentes hebben gerekend. Hierover heeft medeoprichter Michiel Lensink verteld bij Radar (zie video). Let op: wanneer je oversluit dan moet je de boeterente betalen die je bank rekent. De video hieronder gaat over ons onafhankelijke onderzoek naar de hoge boeterentes waarmee we hopen dat het in de toekomst eerlijker gaat. Hiervoor is de Oversluitclaim in het leven geroepen.

Hoe wordt boeterente berekend?

Waar kijken de banken dan precies naar? Ze kijken naar deze factoren wanneer ze de boeterente berekenen:

  • Het huidige rentepercentage ten opzichte van de actuele rentestand
  • De resterende lengte van de rentevaste periode
  • De woningwaarde
  • De hoogte van het bedrag dat jij nog aan hypotheek open hebt staan

Hier leg ik het uit met een voorbeeld. En plaatjes!

Voorbeeld:

In de war?

Misschien weet je niet goed wat voor jou de beste optie is. Moet je nou oversluiten of niet? En zo ja, moet je dan de boete direct betalen of meefinancieren? Je kan jouw persoonlijke situatie voorleggen aan een van mijn adviseurs. In een gratis kennismakingsgesprek. Maak hiervoor een afspraak via de button hieronder. Dan word je teruggebeld op een moment dat het jou uitkomt.