Hoe kun je jouw boeterente berekenen?

18 mei 2021 88763x

De hypotheekrente staat al tijden enorm laag. Om hiervan te profiteren, kun je ervoor kiezen om je hypotheek over te sluiten. Vaak betaal je dan wel een boeterente, door dit bedrag vooraf te berekenen weet je precies waar je aan toe bent.

Bénine Bijleveld

Oversluiten loont vaak, ondanks de boeterente

Wil je jouw boeterente gelijk berekenen en weten of je kunt besparen met het oversluiten van je hypotheek? Gebruik dan deze slimme tool hieronder van Ikbenfrits. Hiermee kun je berekenen wat jouw bank berekent aan boete. Meer weten over de boeterente? Deze video legt in anderhalve minuut uit hoe de boeterente werkt. Scheelt een hoop leeswerk. Wil je toch liever lezen? De tekst gaat onder de video verder.

Wat is die boeterente precies?

Als je eerder van je hypotheek af wilt dan het einde van je rentevaste periode, moet je de hypotheekrente afkopen. Het bedrag dat je aan de bank moet betalen heet in dit geval de boeterente. Dit betaal je als je een groot bedrag wilt aflossen óf als je jouw hypotheek wilt oversluiten naar een andere bank. Wanneer je gaat oversluiten zijn er twee opties om de boeterente te betalen. Je kunt het direct betalen of meefinancieren met je nieuwe hypotheek. Wanneer je het direct betaalt, ben je meteen van de boete af. Als je de boete meefinanciert, komt het bedrijf bij je nieuwe hypotheek. Zo voorkom je dat je in een keer een grote som geld moet ophoesten.

Waarom heb je een boete bij oversluiten?

Als je gaat oversluiten, zal de bank dus een boete aan je berekenen. Waarom? Omdat je vroegtijdig stopt met het betalen van je hypotheek. De bank loopt hierdoor inkomsten mis. Door het afkopen van de hypotheekrente pakt de bank toch zijn inkomsten. Omdat de rentes nu historisch laag liggen, kan oversluiten ondanks de boete alsnog voordelig zijn. Wist je trouwens dat de boeterente aftrekbaar is van inkomsten?

Boeterente berekenen

De banken kijken naar deze factoren wanneer ze de boeterente berekenen:

  • Het huidige rentepercentage ten opzichte van de actuele rentestand
  • De resterende lengte van de rentevaste periode
  • De woningwaarde
  • De hoogte van het bedrag dat jij nog aan hypotheek open hebt staan

Hieronder wordt het uitgelegd met een voorbeeld. En plaatjes!

Het berekenen van de boeterente valt vaak te hoog uit

Het berekenen van de boeterente gaat echter lang niet altijd goed. Ikbenfrits ontdekte eerder dat banken jarenlang te hoge boeterentes hebben berekend aan hun klanten. Hierover heeft medeoprichter Michiel Lensink verteld bij Radar (zie video). De video gaat naar het onafhankelijke onderzoek van Ikbenfrits over de hoge boeterentes waardoor het hopelijk in de toekomst eerlijker wordt. Hiervoor is de Oversluitclaim in het leven geroepen.

Laat Ikbenfrits je helpen

Misschien weet je niet goed wat voor jou de beste optie is of lukt het niet om de boetrente te berekenen. Moet je nou oversluiten of niet? En zo ja, moet je dan de boete direct betalen of meefinancieren? Je kunt jouw persoonlijke situatie altijd voorleggen aan een van de adviseurs van Ikbenfrits, die denken graag met je mee en berekenen wat voor jou de beste optie is. Laat je weten hoe ze je kunnen bereiken?