Hoe kan ik mijn boeterente berekenen?

Overal in het nieuws hoor je over de historische lage rente. Nu heb jij het gevoel dat je te veel betaalt voor je hypotheek. Je zou wel willen oversluiten, maar hoe zit het met de boeterente? Ik leg je alles uit over de boeterente berekenen.

Charlie Vielvoye

Direct antwoord

Weet je al wat boeterente is en wil je snel kijken of je alsnog kan besparen wanneer je je hypotheek oversluit? Gebruik dan mijn slimme tool door op de button hieronder te klikken. Wil je meer weten over de boeterente? Lees dan verder.

Wat is boeterente hypotheek?

Als je eerder van je hypotheek af wilt dan het einde van je rentevaste periode dan moet je jouw hypotheekrente afkopen. Het bedrag dat je aan de bank moet betalen heet boeterente. Wanneer betaal je boeterente? Bijvoorbeeld als je een groot bedrag wilt aflossen óf als je jouw hypotheek wilt oversluiten naar een andere aanbieder.

Als je gaat oversluiten dan zijn er 2 opties om de boeterente te betalen. Je kunt hem direct betalen of meefinancieren. Wanneer je hem direct betaalt dan ben je meteen van de boete af. Je kunt de boete ook meefinancieren. Dit betekent dat je de boete optelt bij je nieuwe hypotheek. Zo voorkom je dat je in een keer een hele grote som geld moet ophoesten.

Waarom moet ik een boete betalen bij oversluiten?

Bij het oversluiten van je hypotheek moet je een boete betalen. Waarom? Omdat je vroegtijdig stopt met het betalen van je hypotheek. De bank loopt hierdoor inkomsten mis. Door het afkopen van de hypotheekrente pakt de bank toch zijn inkomsten. Omdat de rentes nu historisch laag liggen kan oversluiten ondanks de boete alsnog voordelig zijn. Hoe dan? Als de besparing door de lagere rente bij een nieuwe hypotheek groter is dan wat je aan boete moet betalen.

Hoe kan ik mijn boeterente berekenen?

Wil je weten hoe hoog jouw boeterente zal zijn? En of oversluiten ondanks de boete nog voordelig is? Vul dan onze tool in. Wij nemen alle kosten voor je mee, waaronder de boeterente. Wist je trouwens dat de boeterente aftrekbaar is? Ook dat scheelt weer in je portemonee.

Boeterente berekenen

Waar kijken de banken dan precies naar? Ze kijken naar deze factoren wanneer ze de boeterente berekenen:

  • Het huidige rentepercentage ten opzichte van de actuele rentestand
  • De resterende lengte van de rentevaste periode
  • De woningwaarde
  • De hoogte van het bedrag dat jij nog aan hypotheek open hebt staan

Hier leg ik het uit met een voorbeeld. En plaatjes!

Voorbeeld:

Boeterentes zijn vaak te hoog

De boeterente berekenen gaat echter lang niet altijd goed. Ik heb ontdekt dat banken jarenlang te hoge boeterentes hebben gerekend. Hierover heeft medeoprichter Michiel Lensink verteld bij Radar (zie video). Let op: wanneer je oversluit dan moet je de boeterente betalen die je bank rekent. De video hieronder gaat naar mijn onafhankelijke onderzoek over de hoge boeterentes waarmee we hopen dat het in de toekomst eerlijker gaat worden. Hiervoor is de Oversluitclaim in het leven geroepen.

Is oversluiten voor jou voordelig?

Misschien weet je niet goed wat voor jou de beste optie is. Moet je nou oversluiten of niet? En zo ja, moet je dan de boete direct betalen of meefinancieren? Je kan jouw persoonlijke situatie voorleggen aan een van mijn adviseurs, nadat je de berekening hebt gemaakt op onze website. Zullen we?