Is een taxatie bij het oversluiten van je hypotheek nodig?

26 november 2020 11522x

Bij het oversluiten van je hypotheek, vraagt de bank in sommige gevallen om een taxatie. Een taxatie houdt in dat een taxateur vaststelt hoeveel jouw huis waard is. Of dit verplicht is en waar je dit kunt laten doen, lees je in dit artikel.

Bénine Bijleveld

Waarom moet de woningwaarde bepaald worden als je oversluit?

Bij het oversluiten van je hypotheek wilt je nieuwe bank altijd weten hoeveel je huis waard is. Je woningwaarde is namelijk van invloed op de volgende drie dingen:

  • Hoeveel je maximaal mag lenen

  • Welke risicoklasse je wordt ingedeeld

  • Hoeveel je aflossingsvrij mag lenen

Wanneer is een taxatie bij oversluiten nodig?

De woningwaarde kan op twee manieren worden bepaald: via een recente WOZ-aanslag of met een taxatie. Een WOZ-aanslag mag je alleen gebruiken wanneer je hypotheek lager is dan 60% van de WOZ-waarde. Het verschilt trouwens ook weer per bank of je überhaupt een WOZ-aanslag mag gebruiken. Als dit niet kan, moet je een taxatie laten doen. De taxatie moet worden uitgevoerd door een erkend taxateur die gevestigd is binnen 20 kilometer van het huis (in de grote steden is dit 10 kilometer). Daarnaast moet het taxatierapport het certificaat van NWWI erop hebben staan. Daar zorgt je taxateur voor. Heb je NHG bij je nieuwe hypotheek? Dan moet je dit aan de taxateur vertellen zodat hij dit in het rapport kan meenemen.

Hoe kun je een taxatie regelen?

Je kunt natuurlijk zelf een taxateur uit de buurt inschakelen, maar wij kunnen dit ook voor je fixen. Voor taxaties werken wij samen met maatwerk.nl en Fitrex, je betaalt 600 euro voor een taxatie van hen. Handig weetje: de kosten voor de taxatie zijn wanneer je oversluit ook fiscaal aftrekbaar. Laat jouw hypotheekadviseur weten wanneer ze je kunnen bellen voor hulp bij je taxateur en hypotheek!