Bij het oversluiten van jouw hypotheek vraagt de bank in sommige gevallen om een taxatie. Een taxatie is een bepaling van de woningwaarde. In dit artikel lees je waarom en wanneer een taxatie bij oversluiten nodig is. Ook wordt er uitgelegd waar een taxatie aan moet voldoen en hoe je hem eenvoudig en goedkoop kan regelen.

Remco van Dongen

Waarom een bepaling van woningwaarde bij oversluiten?

Bij het oversluiten van jouw hypotheek zal de nieuwe geldverstrekker altijd om een waardebepaling van jouw huis vragen. Aan de hand van deze waardebepaling worden een aantal zaken voor de nieuwe hypotheek vastgesteld. De woningwaarde bepaalt het maximale bedrag dat er geleend kan worden en de risicoklasse met bijhorende rentepercentage waarin de lening gaat vallen. Tevens stelt de woningwaarde de hoogte van het aflossingsvrije deel vast, mits dat er is. Dit mag namelijk niet meer dan 50% van de woningwaarde zijn.

Wanneer is een taxatie bij oversluiten nodig?

De woningwaarde kan op twee manieren worden vastgesteld, via een recente WOZ-aanslag of een taxatie. Een WOZ-aanslag kan enkel worden gebruikt wanneer de lening lager is dan 60% van de WOZ-waarde. Ook verschilt het per geldverstrekker of een WOZ-aanslag gebruikt mag worden voor de waardebepaling. Wanneer de lening te hoog is of de geldverstrekker geen WOZ-aanslag accepteert is er een taxatie nodig.

Waar moet een taxatie aan voldoen?

De taxatie moet worden uitgevoerd door een erkend taxateur die gevestigd is binnen 20km van de woning (voor de grote steden is dit 10km). Daarnaast dient het taxatierapport NWWI gecertificeerd te zijn. Indien het een oversluiting onder NHG betreft moet dit van te voren aan de taxateur worden vermeld, zo dat hij dit in het rapport kan meenemen.

Hoe kan je een taxatie regelen?

Het is uiteraard altijd mogelijk zelf een taxateur in de buurt te benaderen, maar dit kan ikbenfrits.nl ook voor je regelen. Zodra je aangeeft hier behoefte aan te hebben regelen wij het hele proces voor je. Wij werken met een landelijk netwerk van taxateurs dat altijd een geschikte taxateur in de buurt heeft voor een vaste lage prijs van 350 euro.
Deze kosten voor de taxatie bij oversluiten zijn overigens ook fiscaal aftrekbaar.

Bij het oversluiten van jouw hypotheek zal de nieuwe geldverstrekker altijd om een waardebepaling van jouw huis vragen. Daarbij kan de woningwaarde op twee manieren worden vastgesteld, via een recente WOZ-aanslag of een taxatie. Er is een taxatie nodig als je lening te hoog is of de geldverstrekker geen WOZ-aanslag accepteert. Een taxatie bij oversluiten is dus niet altijd verplicht.