Is een taxatie bij oversluiten nodig?

Bij het oversluiten van je hypotheek vraagt de bank in sommige gevallen om een taxatie. Bij een taxatie wordt de waarde van je woning bepaald door een taxateur. Ik zal je vertellen wanneer dit verplicht is, waaraan een taxatie moet voldoen en hoe je hem eenvoudig en goedkoop kan regelen.

Remco van Dongen

Waarom moet de woningwaarde bepaald worden als je oversluit?

Bij het oversluiten van je hypotheek wil je nieuwe bank altijd weten hoeveel je huis waard is. Je woningwaarde is van invloed op drie dingen:

Je mag vanaf 2018 maximaal 100% van de woningwaarde lenen voor je hypotheek. Hoe meer je woning dus waard is, hoe meer je mag lenen.

De risicoklasse wordt bepaald door te kijken naar de verhouding tussen de hoogte van je hypotheek en je woningwaarde. Leen je een relatief groot deel van je woningwaarde? Dan zit je in een hogere risicoklasse. Je betaalt dan meer rente voor je hypotheek. Is je woning meer waard geworden dan op het moment toen je de hypotheek afsloot? Dan kun je bij sommige banken de risicoklasse aanpassen.

Je mag als je een nieuwe hypotheek afsluit niet meer dan 50% van de woningwaarde aflossingsvrij lenen. Sluit jij bijvoorbeeld een geheel aflossingsvrije hypotheek over? Dan mag je daar dus maar een deel aflossingsvrij van meenemen. Op de rest los je annuïtair of lineair af.

Wanneer is een taxatie bij oversluiten nodig?

De woningwaarde kan op twee manieren worden bepaald: via een recente WOZ-aanslag of een taxatie. Een WOZ-aanslag mag je alleen gebruiken wanneer je hypotheek lager is dan 60% van de WOZ-waarde. Het verschilt trouwens per bank of je een WOZ-aanslag mag gebruiken. Wanneer je hypotheek hoger is dan die 60% of de bank geen WOZ-aanslag accepteert dan moet je een taxatie laten doen.

Waar moet een taxatie aan voldoen?

De taxatie moet worden uitgevoerd door een erkend taxateur die gevestigd is binnen 20 kilometer van de woning (voor de grote steden is dit 10 kilometer). Daarnaast moet het taxatierapport het certificaat van NWWI erop hebben staan. Geen zorgen, daar zorgt je erkende taxateur voor. Heb je NHG bij je nieuwe hypotheek? Dan moet je dit aan de taxateur vertellen zodat hij dit in het rapport kan meenemen.

Hoe kan je een taxatie regelen?

Je kan natuurlijk zelf een taxateur in de buurt inschakelen, maar dit kunnen wij ook voor je regelen. Geef dit dan even aan wanneer we bellen over je hypotheek. Ik werk samen met maatwerk.nl en Fitrex. Je betaalt €425 voor een taxatie van hun. De kosten voor de taxatie als je oversluit zijn trouwens ook fiscaal aftrekbaar.

Waar zit je in het proces?

Hoe ver ben je met je eventuele oversluiting? Ik help je graag verder. Kijk voor meer informatie op mijn overzichtspagina voor oversluiters.