Is een taxatie bij het oversluiten van je hypotheek nodig?

Bij het oversluiten van je hypotheek vraagt de bank in sommige gevallen om een taxatie. Een taxatie houdt in dat de waarde van je woning wordt bepaald door een taxateur. Maar of dit verplicht is en waar je dit kunt laten doen, lees je in dit artikel.

Benine Bijleveld

Waarom moet de woningwaarde bepaald worden als je oversluit?

Bij het oversluiten van je hypotheek wilt je nieuwe bank altijd weten hoeveel je huis waard is. Je woningwaarde is van invloed op drie dingen:

Je mag vanaf 2018 maximaal 100% van de woningwaarde lenen voor je hypotheek. Hoe meer je woning dus waard is, hoe meer je mag lenen.

De risicoklasse wordt bepaald door te kijken naar de verhouding tussen de hoogte van je hypotheek en je woningwaarde. Leen je een relatief groot deel van je woningwaarde? Dan zit je in een hogere risicoklasse. Je betaalt dan meer rente voor je hypotheek. Is je woning meer waard geworden dan op het moment toen je de hypotheek afsloot? Dan kun je bij sommige banken de risicoklasse aanpassen.

Je mag als je een nieuwe hypotheek afsluit niet meer dan 50% van de woningwaarde aflossingsvrij lenen. Sluit jij bijvoorbeeld een geheel aflossingsvrije hypotheek over? Dan mag je daar dus maar een deel aflossingsvrij van meenemen. Op de rest los je annuïtair of lineair af.

Wanneer is een taxatie bij oversluiten nodig?

De woningwaarde kan op twee manieren worden bepaald: via een recente WOZ-aanslag of met een taxatie. Een WOZ-aanslag mag je alleen gebruiken wanneer je hypotheek lager is dan 60% van de WOZ-waarde. Het verschilt trouwens ook weer per bank of je überhaupt een WOZ-aanslag mag gebruiken. Als dit niet kan, moet je een taxatie laten doen. De taxatie moet worden uitgevoerd door een erkend taxateur die gevestigd is binnen 20 kilometer van de woning (voor de grote steden is dit 10 kilometer). Daarnaast moet het taxatierapport het certificaat van NWWI erop hebben staan. Daar zorgt je taxateur voor. Heb je NHG bij je nieuwe hypotheek? Dan moet je dit aan de taxateur vertellen zodat hij dit in het rapport kan meenemen.

Hoe kun je een taxatie regelen?

Je kunt natuurlijk zelf een taxateur uit de buurt inschakelen, maar Ikbenfrits kan ’t ook voor je fixen. Ikbenfrits werkt samen met maatwerk.nl en Fitrex, je betaalt 425 euro voor een taxatie van hen. Handig weetje: de kosten voor de taxatie zijn wanneer je oversluit ook fiscaal aftrekbaar. Laat de adviseur van Ikbenfrits weten wanneer ze je kunnen bellen over hulp bij je taxateur en hypotheek!