Is een taxatie bij het oversluiten van je hypotheek nodig?

Bij het oversluiten van je hypotheek, vraagt de bank in sommige gevallen om een taxatie. Een taxatie houdt in dat een taxateur vaststelt hoeveel jouw huis waard is. Of dit verplicht is en waar je dit kunt laten doen, lees je in dit artikel.
stopwatch

3 min

calendar
24 april 2023
eye

11279

Bereken direct wat jij kunt lenen

Waarom moet de woningwaarde bepaald worden als je oversluit?

Bij het oversluiten van je hypotheek wilt je nieuwe bank altijd weten hoeveel je huis waard is. Je woningwaarde is namelijk van invloed op de volgende drie dingen:

Hoeveel je maximaal mag lenen

Je mag sinds 2018 maximaal 100% van de woningwaarde lenen voor je hypotheek. Hoe meer je woning dus waard is, hoe meer je in theorie mag lenen. Dit hangt natuurlijk wel af van je inkomen.

Welke risicoklasse je wordt ingedeeld

De risicoklasse wordt bepaald door te kijken naar de verhouding tussen de hoogte van je hypotheek en de waarde van je huis. Leen je een relatief groot deel van je woningwaarde? Dan zit je in een hogere risicoklasse. Je betaalt dan meer rente voor je hypotheek. Is je woning meer waard geworden dan op het moment toen je de hypotheek afsloot? Dan kun je bij sommige banken de risicoklasse aanpassen.

Hoeveel je aflossingsvrij mag lenen

Je mag als je een nieuwe hypotheek afsluit maximaal 50% van de waarde van je huis aflossingsvrij lenen. Sluit jij bijvoorbeeld een geheel aflossingsvrije hypotheek over? Dan mag je daar dus maar een deel aflossingsvrij van meenemen. Op de rest los je annuïtair of lineair af.

Wanneer is een taxatie bij oversluiten nodig?

De woningwaarde kan op twee manieren worden bepaald: via een recente WOZ-aanslag of met een taxatie. Een WOZ-aanslag mag je alleen gebruiken wanneer je hypotheek lager is dan 60% van de WOZ-waarde. Het verschilt trouwens ook weer per bank of je überhaupt een WOZ-aanslag mag gebruiken. Als dit niet kan, moet je een taxatie laten doen. De taxatie moet worden uitgevoerd door een erkend taxateur die gevestigd is binnen 20 kilometer van het huis (in de grote steden is dit 10 kilometer). Daarnaast moet het taxatierapport het certificaat van NWWI erop hebben staan. Daar zorgt je taxateur voor. Heb je NHG bij je nieuwe hypotheek? Dan moet je dit aan de taxateur vertellen zodat hij dit in het rapport kan meenemen.

Hoe kun je een taxatie regelen?

Je kunt natuurlijk zelf een taxateur uit de buurt inschakelen, maar wij kunnen dit ook voor je fixen. Voor taxaties werken wij samen met maatwerk.nl en Fitrex, je betaalt 625 euro euro voor een taxatie van hen. Handig weetje: de kosten voor de taxatie zijn wanneer je oversluit ook fiscaal aftrekbaar. Laat jouw hypotheekadviseur weten wanneer ze je kunnen bellen voor hulp bij je taxateur en hypotheek!

Gratis afspraak maken
Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Vond je deze informatie nuttig?

Bénine Bijleveld

Bénine heeft voor verschillende food merken gewerkt. Ze zorgde ervoor dat deze merken goed zichtbaar waren online en op social media, met als uiteindelijk doel het vergroten van de merkbekendheid... Lees verder

Meer lezen over Oversluiten

10/01/2024

Aflossen als je huis onder water staat

12/10/2023

Fiscale gevolgen van het aflossen van je hypotheek

15/08/2023

Aflossingsvrije hypotheek aan het einde van de looptijd. Wat nu?

15/08/2023

Is het handig om een aflossingsvrije hypotheek over te sluiten?

10/07/2023

Overgangsrecht, zo profiteer je alsnog van hypotheekrenteaftrek

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.