Woningwaarde bepalen, hoe werkt dit?

Bij het kopen van een huis, het oversluiten en verhogen van je hypotheek komen een hoop dingen kijken. Eén van de belangrijkste dingen waar je op moet letten is de woningwaarde. Hoe je precies achter de waarde komt? Je leest 't hier.
stopwatch

3 min

calendar
20 juni 2023
eye

24170

Bereken direct wat jij kunt lenen

Waarom is de woningwaarde belangrijk?

De woningwaarde bepaalt hoeveel je maximaal kunt lenen en of je eventueel een hypotheek kan afsluiten met NHG. Tegenwoordig mag je maximaal 100% van de waarde van het huis lenen, ook als de maximale hypotheek op basis van je inkomen veel hoger is. Als je een huis gaat kopen, is het daarom handig om de koopprijs zo dicht mogelijk bij de werkelijke woningwaarde te houden. Ligt de aankoopprijs hoger dan de taxatie van het huis? Dan heb je voor dit verschil eigen geld nodig. Ook betaal je naast de aankoopprijs bijkomende kosten. Ook voor het oversluiten en verhogen van de hypotheek is de woningwaarde belangrijk. De woningwaarde wordt bepaald met een online taxatie of fysieke taxatie, maar je kunt ook zelf tot een goede inschatting komen.

Maximale hypotheek berekenen

Hoe bepaal je de woningwaarde?

Er zijn een aantal manieren om de waarde van een huis te bepalen:

1. Buurtonderzoek

Je kunt beginnen met rondkijken op huizensites zoals Funda. Hier kun je gemakkelijk bekijken voor welke prijs andere huizen in de buurt worden aangeboden. Een extra tip: kijk ook hoe lang de huizen erop staan. Als een huis al een tijd online staat, is de vraagprijs misschien te hoog.

2. Rapport van Calcasa

Ook kun je de woningwaarde opvragen bij Calcasa. Binnen enkele minuten kun je hier de woning laten taxeren. Je vult je gegevens in en krijgt direct een rapport. De kosten zijn 27,95 euro. In het rapport staan de modelwaarde van de woning en de meest recente verkoopprijs. De woningwaarde wordt bepaald op basis van 25 verkopen van huizen in de buurt.

 

3. De woningwaarde opvragen bij Kadaster

Ook op Kadaster.nl kun je de woningwaarde online opvragen. Ze bieden diverse rapporten aan. Bij een koopsommenoverzicht krijg je bijvoorbeeld de prijzen waarvoor huizen met een bepaalde postcode zijn verkocht. Dit overzicht bevat alle verkoopprijzen van dit jaar en de vijf jaar daarvoor. Zo’n koopsommenoverzicht kost 2,80 euro per postcode.

4. Aankoopmakelaar inschakelen

Wanneer je geen zin hebt om zelf op onderzoek uit te gaan, kun je een makelaar inschakelen. Dit kost meer geld, maar hij neemt je ook behoorlijk wat werk uit handen. Ook kan de makelaar een scherpe deal voor je uitonderhandelen omdat hij de markt kent. Dit geldt natuurlijk alleen als je een huis gaat kopen, niet bij het oversluiten of verhogen van de hypotheek.

5. Desktop Taxatie®

Vanaf 1 juli 2021 is het mogelijk om de waarde van een woning te bepalen met behulp van een een Desktop Taxatie®.  Als je een hypotheek met NHG neemt, kun je maximaal 90% van de woningwaarde lenen. Bij een lening zonder NHG zijn de voorwaarden afhankelijk van de geldverstrekker. In dit geval bepaalt een taxateur op basis van een model de waarde van je huis. De kosten hiervan verschillen, maar zijn in ieder geval aanzienlijk goedkoper dan een fysieke taxatie. Het is belangrijk om te weten dat welke geldverstrekker verschillende voorwaarden hanteert en dat er voldoende vergelijkbare woningen in de buurt verkocht moeten zijn om de waarde te kunnen bepalen. Het is daarom verstandig om dit samen met je adviseur te bespreken voordat je een aanvraag voor een online taxatie indient, vooral omdat die voor iedere bank weer anders is.

6. Fysieke taxatie

Wanneer je een huis koopt en hiervoor 100% van de waarde bij de bank wilt lenen, heb je een fysieke taxatie nodig. Dit kost natuurlijk geld. Goede taxateurs zijn Fitrex en maatwerk.nl. De kosten bedragen ongeveer 625 euro , wij kunnen de taxatie voor je regelen. Ook wanneer je een verbouwing wilt meefinancieren kom je meestal uit op een fysieke taxatie.

Wanneer doe je een taxatie?

Een online taxatie of een fysieke taxatie doe je normaal gesproken pas wanneer je bod is geaccepteerd. Dit doe je niet voordat je een bod heb uitgebracht. 

De waarde bepaald, wat nu?

Nu ben je bijna klaar om een openingsbod te doen of om je hypotheek over te sluiten! Meer tips over het bieden op een huis vind je hier. Daarnaast helpen wij je natuurlijk met het vinden van de beste hypotheek, maar ook met een Biedcertificaat. In deze krappe huizenmarkt is het namelijk maar wat lastig om een huis te kopen. Met ons gratis Biedcertificaat verklaart een hypotheekadviseur tot welk bedrag je kunt bieden. Dit geeft de verkopende partij zekerheid dat je in staat bent om het huis te betalen en versterkt dus je positie. Je kunt naar een Biedcertificaat vragen tijdens jouw hypotheekgesprek. Dit gesprek is trouwens helemaal gratis!

Hypotheekgesprek inplannen
Image

Een huis kopen van A-Z

Je gaat een huis kopen? Spannend! Tussen je eerste bezichtiging en het moment dat je de sleutels krijgt, moet er een hoop gebeuren. In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

popup_Image

Download het gratis E-book “Help! Ik koop een huis”.

In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

Vond je deze informatie nuttig?

Marco Palfenier

Marco werkt al een aantal jaar als hypotheekadviseur bij Frits en helpt klanten bij het vinden van de juiste hypotheek. Lees verder

Meer lezen over Huis kopen

25/04/2024

Hypotheek voor alleenstaanden

25/04/2024

Willen je ouders garant staan voor je hypotheek, schenken of lenen?

25/04/2024

Kan ik een huis kopen met mijn salaris? Let op deze 4 dingen

14/03/2024

Hypotheek agrarische bestemming

20/02/2024

Studieschuld hypotheek verzwijgen? Beter van niet

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.