Woningwaarde bepalen, hoe werkt dit?

Bij het kopen van een huis en oversluiten van je hypotheek komen een hoop dingen kijken. Eén van de belangrijkste dingen waar je op moet letten is de woningwaarde. Hoe je precies achter de waarde komt? Je leest ’t hier.

Benine Bijleveld

Waarom is de woningwaarde belangrijk?

De woningwaarde bepaalt hoeveel je maximaal kunt lenen en of je eventueel een hypotheek kan afsluiten met NHG. Tegenwoordig mag je nog maar 100% van de woningwaarde lenen, ook als de maximale hypotheek op basis van je inkomen veel hoger is. Als je een huis gaat kopen, is daarom zaak om de koopprijs zo dicht mogelijk bij de werkelijke woningwaarde te houden. Ligt de aankoopprijs hoger dan de taxatie van het huis? Dan betaal heb je voor dit verschil eigen geld nodig. Ook betaal je naast de aankoopprijs bijkomende kosten. Ook voor oversluiten is de woningwaarde belangrijk. Ikbenfrits ziet bijvoorbeeld vaak dat de oversluitkosten worden meegefinancierd, maar je mag in totaal dus niet hoger uitkomen dan de woningwaarde. De woningwaarde wordt bepaald door een taxateur, maar je kunt ook zelf het een en ander doen om een goede inschatting te maken.

Hoe bepaal je de woningwaarde?

Er zijn een aantal manieren om de waarde van een huis te bepalen:

1. Buurtonderzoek

Je kunt beginnen met rondkijken op huizensites zoals Funda. Hier kun je gemakkelijk bekijken voor welke prijs andere huizen in de buurt worden aangeboden. Een extra tip: kijk ook hoe lang de huizen erop staan. Als een huis al een tijd online staat, is de vraagprijs misschien te hoog.

2. Rapport van Calcasa

Ook kun je de woningwaarde opvragen bij Calcasa. Binnen enkele minuten kun je hier de woning laten taxeren. Je vult je gegevens in en krijgt direct een rapport. De kosten zijn 24,95 euro. In het rapport staan de modelwaarde van de woning en de meest recente verkoopprijs. De woningwaarde wordt bepaald op basis van 25 verkopen van huizen in de buurt.

3. De woningwaarde opvragen bij Kadaster

Ook op Kadaster.nl kun je de woningwaarde online opvragen. Ze bieden diverse rapporten aan. Bij een koopsommenoverzicht krijg je bijvoorbeeld de prijzen waarvoor huizen met een bepaalde postcode zijn verkocht. Dit overzicht bevat alle verkoopprijzen van dit jaar en de vijf jaar daarvoor. Zo’n koopsommenoverzicht kost 2,40 euro per postcode.

4. Aankoopmakelaar inschakelen

Wanneer je geen zin hebt om zelf op onderzoek uit te gaan, kun je een makelaar inschakelen. Dit kost een stuk meer maar hij neemt je ook behoorlijk wat werk uit handen. Ook kan de makelaar een scherpe deal voor je uitonderhandelen omdat hij de markt kent. Dit kan natuurlijk alleen als je een huis gaat kopen, niet bij oversluiten.

5. Taxatie

Een andere mogelijkheid is om een taxatie te laten doen. Dit kost natuurlijk ook geld. Goede taxateurs zijn Fitrex en maatwerk.nl. De kosten bedragen 425 euro.

De waarde bepaald, wat nu?

Nu ben je bijna klaar om een openingsbod te doen of om wellicht je hypotheek over te sluiten! Kijk hier voor meer tips over het bieden op een huis. Daarnaast helpen de adviseurs van Ikbenfrits je natuurlijk met het vinden van de beste hypotheek. Alle adviseurs zijn stuk voor stuk gek op mensen helpen en houden van een uitdaging. Quiz ze dus vooral eens op hun kennis. Tot snel?

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters
  • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren