Woningwaarde bepalen, hoe werkt dit?

Bij het kopen van een huis komen een hoop dingen kijken. Een van de belangrijkste dingen waar je op moet letten is de woningwaarde. Je wilt natuurlijk niet teveel betalen. Maar hoe kom je erachter wat de waarde van een huis is? Ik zal je een aantal tips geven.

Charlie Vielvoye

Waarom is de woningwaarde belangrijk?

Misschien denk je bij jezelf: ‘wat maakt de woningwaarde eigenlijk uit?’ Toch is de waarde van een huis erg belangrijk. De woningwaarde bepaalt namelijk hoeveel je maximaal kunt lenen. Het is daarom zaak om de koopprijs zo dicht mogelijk bij de werkelijke woningwaarde te houden. Je mag tegenwoordig namelijk nog maar 100% van de woningwaarde lenen. Hoe verder de koopprijs boven de werkelijke waarde van het huis ligt, hoe meer eigen geld je dus moet inleggen. Hiernaast betaal je bij de aankoop van een huis altijd bijkomende kosten.

Hoe bepaal ik de woningwaarde?

Er zijn een aantal manieren om de waarde van een huis te bepalen. Ik zet ze hier voor je op een rijtje.

1. Eigen buurtonderzoek

Je kunt beginnen met rondkijken op huizensites zoals Funda. Hier kun je gemakkelijk bekijken voor hoeveel andere huizen in de buurt worden aangeboden. Een extra tip van Frits: kijk hoe lang de huizen erop staan. Als een huis al heel lang online staat dan is de vraagprijs wellicht te hoog.

2. Rapport van Calcasa

Hiernaast kun je de woningwaarde opvragen bij Calcasa. Binnen enkele minuten kun je hier de woning laten taxeren. Je vult je gegevens in en krijgt direct een rapport. De kosten zijn 24,95 euro. In het rapport staan de modelwaarde van de woning en de meest recente verkoopprijs. De woningwaarde wordt bepaald op basis van 25 verkopen van huizen in de buurt.

3. Opvragen bij Kadaster

Ook op Kadaster.nl kun je de woningwaarde online opvragen. Ze bieden diverse rapporten aan. Bij een koopsommenoverzicht krijg je bijvoorbeeld de prijzen waarvoor huizen met een bepaalde postcode zijn verkocht. Dit overzicht bevat alle verkoopprijzen van dit jaar en de 5 jaar hiervoor. Zo’n koopsommenoverzicht kost 2,40 euro per postcode.

4. Aankoopmakelaar inschakelen

Als je geen zin hebt om zelf op onderzoek uit te gaan, dan kun je een makelaar inschakelen. Dit kost echter een stuk meer. Maar hij neemt je behoorlijk wat werk uit handen. Ook kan de makelaar een scherpe deal uitonderhandelen omdat hij de markt kent. Lees hier mijn tips over het wel of niet inschakelen van een aankoopmakelaar.

5. Aankooptaxatie

Misschien wil je meer zekerheid over de woningwaarde. Maar ook weer geen makelaar inschakelen. Dan kun je ervoor kiezen om een aankooptaxatie te laten doen. Dit kost natuurlijk ook geld. Voor een taxatie raad ik Fitrex en maatwerk.nl aan. De kosten bedragen 425 euro.

De waarde bepaald, wat nu?

Nu ben je bijna klaar om een openingsbod te doen! Kijk hier voor meer tips over het bieden op een huis. Daarnaast help ik je ook graag met andere valkuilen als je straks een voorlopig koopcontract gaat tekenen.

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters
  • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren