Woningwaarde bepalen, hoe werkt dit?

Bij het kopen van een huis en oversluiten van je hypotheek komen een hoop dingen kijken. Eén van de belangrijkste dingen waar je op moet letten is de woningwaarde. Hoe je precies achter de waarde komt? Je leest 't hier.
stopwatch

3 min

calendar
23 juni 2021
eye

24170

Bereken direct wat jij kunt lenen

Waarom is de woningwaarde belangrijk?

De woningwaarde bepaalt hoeveel je maximaal kunt lenen en of je eventueel een hypotheek kan afsluiten met NHG. Tegenwoordig mag je maximaal 100% van de waarde van het huis lenen, ook als de maximale hypotheek op basis van je inkomen veel hoger is. Als je een huis gaat kopen, is het daarom handig om de koopprijs zo dicht mogelijk bij de werkelijke woningwaarde te houden. Ligt de aankoopprijs hoger dan de taxatie van het huis? Dan betaal heb je voor dit verschil eigen geld nodig. Ook betaal je naast de aankoopprijs bijkomende kosten. Ook voor oversluiten is de woningwaarde belangrijk. De woningwaarde wordt bepaald met een desktop taxatie of fysieke taxatie, maar je kunt ook zelf tot een goede inschatting komen.

Maximale hypotheek berekenen

Hoe bepaal je de woningwaarde?

Er zijn een aantal manieren om de waarde van een huis te bepalen:

1. Buurtonderzoek

Je kunt beginnen met rondkijken op huizensites zoals Funda. Hier kun je gemakkelijk bekijken voor welke prijs andere huizen in de buurt worden aangeboden. Een extra tip: kijk ook hoe lang de huizen erop staan. Als een huis al een tijd online staat, is de vraagprijs misschien te hoog.

2. Rapport van Calcasa

Ook kun je de woningwaarde opvragen bij Calcasa. Binnen enkele minuten kun je hier de woning laten taxeren. Je vult je gegevens in en krijgt direct een rapport. De kosten zijn 24,95 euro. In het rapport staan de modelwaarde van de woning en de meest recente verkoopprijs. De woningwaarde wordt bepaald op basis van 25 verkopen van huizen in de buurt.

3. De woningwaarde opvragen bij Kadaster

Ook op Kadaster.nl kun je de woningwaarde online opvragen. Ze bieden diverse rapporten aan. Bij een koopsommenoverzicht krijg je bijvoorbeeld de prijzen waarvoor huizen met een bepaalde postcode zijn verkocht. Dit overzicht bevat alle verkoopprijzen van dit jaar en de vijf jaar daarvoor. Zo’n koopsommenoverzicht kost 2,80 euro per postcode.

4. Aankoopmakelaar inschakelen

Wanneer je geen zin hebt om zelf op onderzoek uit te gaan, kun je een makelaar inschakelen. Dit kost meer geld, maar hij neemt je ook behoorlijk wat werk uit handen. Ook kan de makelaar een scherpe deal voor je uitonderhandelen omdat hij de markt kent. Dit geldt natuurlijk alleen als je een huis gaat kopen, niet bij oversluiten.

5. Desktop taxatie

Vanaf 1 juli 2021 heb je een desktop taxatie nodig als je tot 90% van de woningwaarde gaat lenen bij de bank. Dit betekent dat een taxateur op basis van een model de waarde bepaalt van je huis. De prijs hiervan verschilt, maar het is in ieder geval flink goedkoper dan een fysieke taxatie.

6. Fysieke taxatie

Wanneer je een huis koopt en hiervoor 100% van de waarde bij de bank wilt lenen, heb je een fysieke taxatie nodig. Dit kost natuurlijk geld. Goede taxateurs zijn Fitrex en maatwerk.nl. De kosten bedragen 600 euro , wij kunnen de taxatie voor je regelen.

De waarde bepaald, wat nu?

Nu ben je bijna klaar om een openingsbod te doen of om je hypotheek over te sluiten! Meer tips over het bieden op een huis vind je hier. Daarnaast helpen wij je natuurlijk met het vinden van de beste hypotheek, maar ook met een Biedcertificaat. In deze krappe huizenmarkt is het namelijk maar wat lastig om een huis te kopen. Met ons gratis Biedcertificaat verklaart een hypotheekadviseur tot welk bedrag je kunt bieden. Dit geeft de verkopende partij zekerheid dat je in staat bent om het huis te betalen en versterkt dus je positie. Je kunt naar een Biedcertificaat vragen tijdens jouw hypotheekgesprek. Dit gesprek is trouwens helemaal gratis!

Hypotheekgesprek inplannen
Image

Een huis kopen van A-Z

Je gaat een huis kopen? Spannend! Tussen je eerste bezichtiging en het moment dat je de sleutels krijgt, moet er een hoop gebeuren. In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

popup_Image

Download het gratis E-book “Help! Ik koop een huis”.

In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

Vond je deze informatie nuttig?

Bénine Bijleveld

Bénine heeft voor verschillende food merken gewerkt. Ze zorgde ervoor dat deze merken goed zichtbaar waren online en op social media, met als uiteindelijk doel het vergroten van de merkbekendheid... Lees verder

Meer lezen over Huis kopen

29/03/2023

Wat is een verbouwingsspecificatie?

6/03/2023

Studieschuld hypotheek verzwijgen? Beter van niet

28/02/2023

Samen een huis kopen: hoe werkt dat?

22/02/2023

Kan ik een huis kopen zonder eigen geld?

14/02/2023

Onder voorbehoud van financiering: dit moet je weten

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.