Wat is een Desktop Taxatie® van je marktwaarde?

Ga je een hypotheek afsluiten voor je huis? Dan wil je de marktwaarde van het huis kunnen vaststellen. Dat kan met een fysieke taxatie, maar ook met een Desktop Taxatie®.
stopwatch

3 min

calendar
19 juni 2023
eye

4671

Wat is een Desktop Taxatie®?

Een Desktop Taxatie® kun je online aanvragen. Er komt dan niet een taxateur fysiek naar je huis, maar een taxateur bepaalt juist op afstand de waarde van je huis. Zo vergelijkt de taxateur de woning bijvoorbeeld met andere soortgelijke woningen uit je buurt. Zo'n taxatie heeft vele voordelen. Je ontvangt deze taxatie bijvoorbeeld al binnen vier werkuren en het is goedkoper dan een fysieke taxatie. 

Wat kost een Desktop Taxatie®?

De taxatie bij Calcasa kost 95 euro. Afhankelijk van de hypotheekverstrekker die je kiest kan dit bedrag verschillen. Onze adviseurs zoeken dit graag voor je uit. Het is in ieder geval dus veel goedkoper dan een fysieke taxatie, die vaak een paar honderd euro kost.

Wanneer een Desktop Taxatie® uitvoeren?

Een taxatie is mogelijk indien de hypotheek die je wilt afsluiten niet hoger is dan 90% van de marktwaarde van de woning. 

Bepalen van de marktwaarde

Vroeger kon je de marktwaarde bepalen van je huis met een Calcasa of WOZ waarde. Tenminste, als je minder dan 90% van de woningwaarde leende van de bank. Deze waarde werd vastgesteld op basis van een model en taxateurs keken hier niet naar. Vanaf 1 juli 2021 is deze regelgeving aangescherpt, omdat dit nog weleens verkeerd zou kunnen gaan. Dit betekent dat de bank alleen nog maar een hypotheek kan geven als de marktwaarde door een taxateur wordt gecheckt. Dit kan op twee manieren: met een ouderwetse, fysieke taxatie of met een online taxatie.

Bereken direct wat jij kunt lenen

Fysieke taxatie vs. online taxatie

Wanneer je gebruik maakt van een fysieke taxatie, mag je 100% van de woningwaarde lenen van de bank. De taxateur komt dan langs en maakt een volledig taxatierapport. Dit is ook handig als je later wilt verbouwen, omdat hij dan de woningwaarde meegeeft ná verbouwing. Wij kunnen een taxateur voor je regelen voor 600 euro . Bij een Desktop Taxatie® wordt de waarde eerst bepaald aan de hand van een model, deze waarde wordt gecheckt door een taxateur. Deze vorm van taxatie is sneller en goedkoper, maar kan alleen als je tot 90% van de woningwaarde wilt lenen van de bank. Benieuwd wat je kunt lenen? Met onze rekentool weet je het binnen twee minuten!

Maximale hypotheek berekenen

NHG en taxatie

NHG staat fysieke taxatie en in sommige gevallen ook hybride taxatie toe. Met hybride taxatie bedoelt NHG een tussenvorm van een fysieke taxatie en een modelmatige taxatie. Op de website van NHG lees je hier meer over. 

Hypotheek nodig? Frits fixt het voor je

Ben je in het traject om een huis te kopen? Spannend! Zeker als het je eerste huis is, komt er veel voorbij waarvan je niet eerder gehoord had. Het is dan fijn dat in ieder geval je hypotheek goed geregeld wordt. Onze adviseurs zetten zich 100% voor jou in, zodat jij de beste hypotheek krijgt die bij jouw situatie past. Benieuwd wat je kunt verwachten? Ons eerste gesprek is helemaal gratis! Zo weet je direct of Frits iets voor je is! Toch liever met een ander in zee? Even goede vrienden.

Gratis afspraak maken
Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Vond je deze informatie nuttig?

Thomas de Leeuw

Thomas is ingenieur vanuit z’n opleiding en tijdens zijn tijd aan de TU Delft werd hij verliefd op ondernemen. Zo startte hij zijn eerste bedrijf in zonne-energie terwijl hij nog studeerde. Thomas.. Lees verder

Meer lezen over Wetgeving

23/01/2024

Wat betekent eigenwoningschuld? En hoe bereken je het?

10/01/2024

Betaal je belasting over de overwaarde van je huis?

17/08/2023

Wet Hillen, wat houdt die in en waarom wordt het afgeschaft?

4/07/2023

Een hypotheek met een uitkering, kan het?

28/06/2023

Zo ga je om met het ESIS-model

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.