Wat is een desktop taxatie van je marktwaarde?

28 mei 2021 60x

Ga je een hypotheek afsluiten voor je huis? Dan wil je de marktwaarde van het huis kunnen vaststellen. Voorheen kon je dat nog bepalen met een Calcasa of WOZ waarde. Vanaf 1 juli 2021 gebeurt dat met een desktop taxatie. Ehm, wat precies?

Bénine Bijleveld

Bepalen van de marktwaarde

Vroeger kon je de marktwaarde bepalen van je huis met een Calcasa of WOZ waarde. Tenminste, als je minder dan 90% van de woningwaarde leende van de bank. Deze waarde werd vastgesteld op basis van een model en taxateurs keken hier niet naar. Vanaf 1 juli 2021 wordt deze regelgeving aangescherpt omdat dit nog wel eens verkeerd zou kunnen gaan. Dit betekent dat de bank alleen nog maar een hypotheek kan geven als de marktwaarde door een taxateur wordt gecheckt. Dit kan op twee manieren: met een ouderwetse, fysieke taxatie of met een desktop taxatie.

Fysieke taxatie vs. desktop taxatie

Wanneer je gebruik maakt van een fysieke taxatie, mag je 100% van de woningwaarde lenen van de bank. De taxateur komt dan langs en maakt een volledig taxatierapport. Dit is ook handig als je later wilt verbouwen, omdat hij dan de woningwaarde meegeeft ná verbouwing. Ikbenfrits kan een taxateur voor je regelen voor 425 euro. Bij een desktop taxatie wordt de waarde eerst bepaald aan de hand van een model, deze waarde wordt gecheckt door een taxateur. Deze vorm van taxatie is sneller en goedkoper, maar kan alleen als je tot 90% van de woningwaarde wilt lenen van de bank.

NHG en desktop taxatie

De regels voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) wijzigen ook per 1 juli. Dit kon je namelijk eerst alleen afsluiten met een fysieke taxatie, maar per 1 juli mag dit ook met een desktop taxatie. Wel kun je dan nog steeds maar 90% van de woningwaarde lenen. Het voordeel van een hypotheek met NHG is dat je een lager rentepercentage betaalt aan de bank. Wel kan dit maar tot een maximaal bedrag van je woningwaarde.

Hypotheek nodig? Vraag Ikbenfrits

Ben je in het traject om een huis te kopen? Spannend! Zeker als het je eerste huis is, komt er veel voorbij waarvan je niet eerder gehoord had. Het is dan fijn dat in ieder geval je hypotheek goed geregeld wordt. De adviseurs van Ikbenfrits zetten zich 100% voor jou in zodat jij de beste hypotheek krijgt die bij jouw situatie past. Benieuwd wat je kunt verwachten? Maak anders eens een gratis bel-afspraak. Zo weet je of Ikbenfrits iets voor je is! Toch liever met een ander in zee? Even goeie vrienden.