Wat is een desktop taxatie van je marktwaarde?

Ga je een hypotheek afsluiten voor je huis? Dan wil je de marktwaarde van het huis kunnen vaststellen. Voorheen kon je dat nog bepalen met een Calcasa of WOZ waarde. Vanaf 1 juli 2021 gebeurt dat met een desktop taxatie. Ehm, wat precies?
stopwatch

3 min

calendar
24 juni 2022
eye

4671

Bepalen van de marktwaarde

Vroeger kon je de marktwaarde bepalen van je huis met een Calcasa of WOZ waarde. Tenminste, als je minder dan 90% van de woningwaarde leende van de bank. Deze waarde werd vastgesteld op basis van een model en taxateurs keken hier niet naar. Vanaf 1 juli 2021 wordt deze regelgeving aangescherpt, omdat dit nog wel eens verkeerd zou kunnen gaan. Dit betekent dat de bank alleen nog maar een hypotheek kan geven als de marktwaarde door een taxateur wordt gecheckt. Dit kan op twee manieren: met een ouderwetse, fysieke taxatie of met een desktop taxatie.

Bereken direct wat jij kunt lenen

Fysieke taxatie vs. desktop taxatie

Wanneer je gebruik maakt van een fysieke taxatie, mag je 100% van de woningwaarde lenen van de bank. De taxateur komt dan langs en maakt een volledig taxatierapport. Dit is ook handig als je later wilt verbouwen, omdat hij dan de woningwaarde meegeeft ná verbouwing. Wij kunnen een taxateur voor je regelen voor 600 euro . Bij een desktop taxatie wordt de waarde eerst bepaald aan de hand van een model, deze waarde wordt gecheckt door een taxateur. Deze vorm van taxatie is sneller en goedkoper, maar kan alleen als je tot 90% van de woningwaarde wilt lenen van de bank. Benieuwd wat je kunt lenen? Met onze rekentool weet je het binnen twee minuten!

Maximale hypotheek berekenen

NHG en desktop taxatie

Hetzelfde geldt ook voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) wijzigen ook per 1 juli. Ook hier mag je desktop taxatie voor gebruiken als je tot 90% van de woningwaarde wilt lenen. Het voordeel van een hypotheek met NHG is dat je een lager rentepercentage betaalt aan de bank.

Hypotheek nodig? Frits fixt het voor je

Ben je in het traject om een huis te kopen? Spannend! Zeker als het je eerste huis is, komt er veel voorbij waarvan je niet eerder gehoord had. Het is dan fijn dat in ieder geval je hypotheek goed geregeld wordt. Onze adviseurs zetten zich 100% voor jou in, zodat jij de beste hypotheek krijgt die bij jouw situatie past. Benieuwd wat je kunt verwachten? Ons eerste gesprek is helemaal gratis! Zo weet je direct of Frits iets voor je is! Toch liever met een ander in zee? Even goede vrienden.

Gratis afspraak maken
Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Vond je deze informatie nuttig?

Thomas de Leeuw

Thomas is ingenieur vanuit z’n opleiding en tijdens zijn tijd aan de TU Delft werd hij verliefd op ondernemen. Zo startte hij zijn eerste bedrijf in zonne-energie terwijl hij nog studeerde. Thomas.. Lees verder

Meer lezen over Wetgeving

24/06/2022

Zo ga je om met het ESIS-model

24/06/2022

Wat is een desktop taxatie van je marktwaarde?

24/06/2022

Eeuwigdurende erfpacht, zo werkt dat

24/06/2022

Wat betekent eigenwoningschuld? En hoe bereken je het?

10/03/2022

Een hypotheek met een uitkering, kan het?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.