Wat is een desktoptaxatie van je marktwaarde?

Ga je een hypotheek afsluiten voor je huis? Dan wil je de marktwaarde van het huis kunnen vaststellen. Vanaf 1 juli 2021 gebeurt dat met een desktoptaxatie. Ehm, wat precies?
stopwatch

3 min

calendar
19 juni 2023
eye

4671

Wat is een desktoptaxatie?

Een desktoptaxatie kun je via internet aanvragen. Er komt dan niet een taxateur fysiek naar je huis, maar bepaalt de taxateur juist op afstand de waarde van je huis. Zo zal de taxateur de woning bijvoorbeeld vergelijken met andere soortgelijke woningen uit je buurt. Een desktoptaxatie heeft vele voordelen. Zo ontvang je een desktoptaxatie bijvoorbeeld al binnen 4 uur en is het goedkoper dan een taxateur langs laten komen. Verschillende partijen bieden een desktoptaxatie aan, maar deze worden niet allemaal geaccepteerd door banken. De desktoptaxatie van Calcasa wordt het vaakst geaccepteerd. 

Wat kost een desktoptaxatie?

Er is geen vast bedrag te koppelen aan een desktoptaxatie. Gemiddeld kost een desktoptaxatie rond de €80 á €90. Het is in ieder geval dus veel goedkoper dan een fysieke taxatie, die vaak een paar honderd euro kost.

Wanneer een desktoptaxatie uitvoeren?

Een desktoptaxatie is mogelijk indien de hypotheek die je wilt afsluiten niet hoger is dan 90% van de marktwaarde van de woning. 

Bepalen van de marktwaarde

Vroeger kon je de marktwaarde bepalen van je huis met een Calcasa of WOZ waarde. Tenminste, als je minder dan 90% van de woningwaarde leende van de bank. Deze waarde werd vastgesteld op basis van een model en taxateurs keken hier niet naar. Vanaf 1 juli 2021 is deze regelgeving aangescherpt, omdat dit nog weleens verkeerd zou kunnen gaan. Dit betekent dat de bank alleen nog maar een hypotheek kan geven als de marktwaarde door een taxateur wordt gecheckt. Dit kan op twee manieren: met een ouderwetse, fysieke taxatie of met een desktoptaxatie.

Bereken direct wat jij kunt lenen

Fysieke taxatie vs. desktoptaxatie

Wanneer je gebruik maakt van een fysieke taxatie, mag je 100% van de woningwaarde lenen van de bank. De taxateur komt dan langs en maakt een volledig taxatierapport. Dit is ook handig als je later wilt verbouwen, omdat hij dan de woningwaarde meegeeft ná verbouwing. Wij kunnen een taxateur voor je regelen voor 600 euro . Bij een desktoptaxatie wordt de waarde eerst bepaald aan de hand van een model, deze waarde wordt gecheckt door een taxateur. Deze vorm van taxatie is sneller en goedkoper, maar kan alleen als je tot 90% van de woningwaarde wilt lenen van de bank. Benieuwd wat je kunt lenen? Met onze rekentool weet je het binnen twee minuten!

Maximale hypotheek berekenen

NHG en desktoptaxatie

Hetzelfde geldt ook voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Ook hier mag je desktoptaxatie voor gebruiken als je tot 90% van de woningwaarde wilt lenen. Het voordeel van een hypotheek met NHG is dat je een lager rentepercentage betaalt aan de bank.

Hypotheek nodig? Frits fixt het voor je

Ben je in het traject om een huis te kopen? Spannend! Zeker als het je eerste huis is, komt er veel voorbij waarvan je niet eerder gehoord had. Het is dan fijn dat in ieder geval je hypotheek goed geregeld wordt. Onze adviseurs zetten zich 100% voor jou in, zodat jij de beste hypotheek krijgt die bij jouw situatie past. Benieuwd wat je kunt verwachten? Ons eerste gesprek is helemaal gratis! Zo weet je direct of Frits iets voor je is! Toch liever met een ander in zee? Even goede vrienden.

Gratis afspraak maken
Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Vond je deze informatie nuttig?

Thomas de Leeuw

Thomas is ingenieur vanuit z’n opleiding en tijdens zijn tijd aan de TU Delft werd hij verliefd op ondernemen. Zo startte hij zijn eerste bedrijf in zonne-energie terwijl hij nog studeerde. Thomas.. Lees verder

Meer lezen over Wetgeving

17/08/2023

Wet Hillen, wat houdt die in en waarom wordt het afgeschaft?

4/07/2023

Een hypotheek met een uitkering, kan het?

28/06/2023

Zo ga je om met het ESIS-model

23/06/2023

Betaal je belasting over de overwaarde van je huis?

19/06/2023

Wat is een desktoptaxatie van je marktwaarde?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.