Hoeveel kun je extra aflossen?

Extra aflossen, omdat je meer bent gaan verdienen of een schenking of erfenis hebt gekregen. Dat kan een van de mogelijkheden zijn. Je kunt ook besluiten om extra af te lossen om minder restschuld over te houden. Bedenk altijd van te voren of je het geld echt kan missen. Als je twijfelt tussen extra aflossen of sparen, kan je ook dit artikel lezen. Als je eenmaal extra wilt aflossen, moet je rekening houden met een aantal voorwaarden. In dit artikel geven we die voorwaarden aan en waar je op moet letten.

Michiel Lensink

Hoeveel kun je extra aflossen en wat zijn de voorwaarden?

Je kunt per jaar een maximaal percentage boetevrij aflossen op je hypotheek. Hoeveel je extra kunt aflossen op je hypotheek verschilt per geval. Meestal kun je tussen de 10% en 20% van het totaal geleende bedrag boetevrij aflossen.

Aanbieder Boetevrij deel Aanbieder Boetevrij deel Aanbieder Boetevrij deel
Aegon 10% Delta Lloyd*** 10% Argenta Hypotheek 15%
Allianz Hypotheek * 10% Florius*** 10% Venn Hypotheken 15%
Attens Hypotheken 10% Syntrus Achmea Basis 10% Centraal Beheer ** 15-20%
Bank of Scotland 10% Tellius Toekomstvast Hypotheek 10% Woonfonds** 15-20%
bijBouwe 10% ASR** 10-15% Rabobank Plus 20%
BLG Wonen 10% Hypotrust** 10-15% Merius Hypotheken 25%
Conservatrix Hypotheek 10% NIBC Direct*** 15% Tulp Hypotheken 25%

*uit eigen middelen mag je onbeperkt aflossen
**afhankelijk van het type product
***geldt voor enkele producten van deze aanbieder

Als je meer wilt aflossen, moet je meestal een boete betalen. Hoe hoog deze boete is, verschilt per geldverstrekker.

Hoe kun je extra aflossen?

Bij sommige banken kun je bij een aflossingsvrije hypotheek maandelijks extra aflossen via automatische incasso. Je kunt die extra maandelijkse aflossing op ieder moment starten, stoppen of wijzigen. Daar zitten geen kosten bij inbegrepen, zolang je totale extra aflossing onder het jaarlijkse boetevrij bedrag blijft. Bij een klein aantal hypotheken, hoef je geen boete te betalen als je aflost uit eigen middelen (spaargeld, beleggingen, schenking ouders).

In zijn geheel aflossen?

Als je de hypotheek in zijn geheel wilt aflossen, moet je bij sommige banken rekening houden met een opzegtermijn. Denk aan twee of vier weken. Dan moet je schriftelijk doorgeven op welke datum je de hypotheek wilt aflossen. Je ontvangt dan een aflosnota. Daar staat de totale schuld inclusief rente tot en met de opgegeven betalingsdatum vermeld. Die aflosnota kan de notaris aanvragen bij je oude hypotheek bij verkoop of oversluiting van de hypotheek. Als je in zijn geheel wilt aflossen voor het einde van de looptijd, moet je ook rekening houden met een boete.

Je kunt dus altijd extra aflossen. De vraag is alleen of de eventuele boete opweegt tegen het voordeel dat je ermee bereikt. De boete verschilt per bank. Als je besluit om extra af te lossen en je lost niet meer af dan het boete-vrije deel, zitten er verder geen extra kosten aan verbonden. 

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters
  • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren