De boete bij oversluiten, schrikt mensen vaak af om daadwerkelijk over te sluiten. Banken verstrekken een hypotheek en rekenen op de rente die ze daarvoor gaan ontvangen. Het gaat om een wederzijdse verplichting. Zij verstrekken jou de hypotheek en jij betaalt daar rente voor. Als de rente er niet was, zou er weinig reden zijn om de hypotheek te verstrekken. Als je vroegtijdig je overeenkomst afbreekt, lopen zij inkomsten mis en willen ze daarvoor een compensatie. In dit artikel gaan we uitleggen wat je het beste kan doen en hoe de boete wordt bepaald en wat je kunt aflossen.

 

Bereken de boete en check of oversluiten voor jou de moeite waard is!

 

Hoe wordt de boete bij oversluiten bepaald?

De AFM heeft in maart 2017 een leidraad uitgebracht die precies bepaald hoe de boete moet worden uitgerekend. Uitgangspunt hierbij is dat de bank niet mag verdienen aan de boete. De principe van de boete berekening leggen we uit in de volgende animatie


Een deel van je lening kan je boete-vrij aflossen. Verschillende banken houden verschillende minimumbedragen aan om te kunnen aflossen. Ikbenfrits heeft uitgezocht bij verschillende banken wat deel van de hypotheek je boete-vrij kan aflossen.

 

Bank
Boete-vrij deel
Bank
Boete-vrij deel
ING 10% Argenta 15%
ABN 10% Obvion 20%
Munt 10%* SNS 20%
Hypotrust 10% of 15%** Rabobank 20%
Delta Lloyd 10% of 20%** Regiobank 20%

 

*uit eigen middelen mag je onbeperkt aflossen
**afhankelijk van het soort hypotheek

 

Aan boete-vrij af te lossen, zijn geen kosten verbonden, zolang de totale jaarlijkse aflossing onder het boete-vrije aflossingsbedrag zit. Over het deel dat niet boete-vrij af te lossen is, moet je een eenmalige boete betalen. Die wordt bepaald door drie dingen.

 

  1. Als eerste wordt er gekeken naar de huidige rente. De rente die je nu aan de bank betaalt.
  2. Daarna is de resterende looptijd en de op dat moment gebruikelijke rente voor de resterende periode van belang.
  3. Als laatste is het bedrag dat je boetevrij mag aflossen ook van invloed.

 

Als de hypotheekrente daalt of stijgt voor het moment waarop je aflost, kan dat gevolgen hebben voor de boete. Houd dit dus in de gaten.

We hebben een blog geschreven met hoe je de boete kan berekenen. Die laat dat stapsgewijs zien en kan je hier lezen.

 

Moet je altijd een boete betalen?

De boete die je moet betalen heeft te maken met de rente inkomsten die de hypotheekverstrekker misloopt. Als de rentevaste periode is afgelopen, loopt de hypotheekverstrekker geen geld mis, waardoor je dus geen boete hoeft te betalen.

 

De boete bij oversluiten, is dus in de overeenkomst van je huidige hypotheek bepaald. Die kan per situatie verschillen. Een deel van je lening kan je boete-vrij aflossen, meestal rond de 10% tot 20%. De boete over het niet boete-vrije deel, wordt bepaald door de huidige rente, de resterende looptijd en de op dat moment gebruikelijke rente voor de resterende periode en het bedrag dat je boetevrij mag aflossen.