Vacatures

Is je aflossingsvrije hypotheek aan het einde van de looptijd? Wat moet je dan doen? En wat verandert er onder het kabinet Rutte III? Geen zorgen, ik help je met deze vragen.

Michiel Lensink

Update: wat betekent Rutte III voor mij?

Er verandert onder het kabinet Rutte III veel op de woningmarkt. Loopt jouw aflossingsvrije hypotheek bijna af? Dan kan ik me voorstellen dat je je afvraagt wat Rutte III voor jou betekent. Daar ben ik mee aan de slag gegaan.

Einde van de looptijd? Je hebt een nieuwe hypotheek nodig.

Als je aflossingsvrije hypotheek afloopt moet je een nieuwe hypotheek afsluiten. Dat kan je bij je eigen bank doen, maar je kan ook een goedkopere bank kiezen. Hoewel het simpel klinkt gaat het vaak mis. Ik zal je uitleggen wat de risico’s zijn. Dan weet je waar je op moet letten.

Mijn hypotheek loopt af. Kan de bank weigeren om het te verlengen?

Als je aflossingsvrije hypotheek na 30 jaar afloopt heb je een nieuw contract van de bank nodig. Dit contract moet voldoen aan de nieuwe en strengere normen. De bank gaat opnieuw kijken naar je inkomen en naar de waarde van je huis. Als je niet aan de nieuwe normen voldoet hoeft de bank je hypotheek niet te verlengen. Het kan zijn dat je je huis dan moet verkopen. En dat zou jammer zijn.

Je hypotheek loopt af na je 56ste? Dit kan een risico zijn.

Je inkomen is vaak lager als je met pensioen bent. Sluit je een hypotheek af na je 56ste, dan bepaalt je pensioen inkomen hoeveel je mag lenen. Veel mensen komen daardoor in de knel. De Autoriteit Financiële Markten verwacht dat veel mensen daardoor in de problemen komt.

De renteaftrek loopt vanaf januari 2031 af

Je hebt maar 30 jaar recht hebt op hypotheekrente aftrek. Voor heel veel mensen gaat dit vanaf januari 2031 spelen. Heb je een aflossingsvrije hypotheek? Je netto lasten kunnen dan flink omhoog gaan.

Hoe kom ik er achter of goed zit of niet?

Misschien zit je gewoon goed met je hypotheek. De situatie van je aflossingsvrije hypotheek hangt van veel verschillende dingen af: Zo speelt onder andere de hoogte van je hypotheek, je bank, je leeftijd, je pensioeninkomen en de waarde van je huis een rol. Wil je hierover een advies op maat? Dat kan. Met een FritsAnalyse. Dit is een gratis mini-advies. Telefonisch word je binnen een halfuur bijgepraat door een van onze adviseurs. Benieuwd? Lees erover via de button hieronder.