Wat gebeurt er met jouw aflossingsvrije hypotheek aan het einde van de looptijd?
Als je aflossingsvrije hypotheek afloopt moet je een nieuwe hypotheek afsluiten. Ikbenfrits legt uit wat de risico's en de opties zijn.
Er zijn in Nederland veel mensen met een aflossingsvrije hypotheek. Ook deze aflossingsvrije hypotheek wordt aan het einde van de looptijd afgelost. Hoe gaat dit in zijn werk en wat betekent het voor jou?
Je hebt een tijd geleden een aflossingsvrije hypotheek afgesloten. Deze hypotheekvorm was voorheen heel populair. Sterker nog: meer dan de helft van de totale hypotheekschuld in Nederland bestaat uit aflossingsvrije leningen. Je betaalt de gehele looptijd alleen hypotheekrente en die mag je ook nog eens grotendeels aftrekken van de belasting. Wat sommige mensen alleen niet weten is dat je aan het einde van de looptijd de lening terug betaalt.
Er zijn in Nederland een hoop mensen die nooit iets afgelost hebben op hun hypotheek. Dat betekent dat je aan het einde van de looptijd van een aflossingsvrije hypotheek de complete hypotheeksom als restschuld overhoudt. Tenzij je dit bedrag hebt liggen, kan dit als een nare verassing komen. Je wilt natuurlijk ook niet je huis verkopen! Soms kun je dan een nieuwe hypotheek aanvragen, al kun je dan niet automatisch verlengen. Wanneer je een nieuwe hypotheek wilt afsluiten om je restschuld te financieren, gaat de bank nog een keer kijken naar je inkomen en de woningwaarde. Het zou kunnen dat je niet meer voldoet aan de strengere regels, omdat je bijvoorbeeld met pensioen bent. Dan ligt je inkomen wellicht een stukje lager dan toen je de hypotheek afsloot. Ook kan het zijn dat je huis minder waard is geworden, dan wordt een nieuwe hypotheek ook een lastigere klus.
In de tool hierboven kun je makkelijk berekenen wat je kunt doen aan het einde van de looptijd van je aflossingsvrije hypotheek. Vul de volgende dingen in:
Vervolgens geeft de tool een uitslag en kun je een PDF downloaden waarin je het allemaal nog eens rustig na kan lezen. Grofweg zijn er twee scenario's mogelijk:
Heb je het idee dat een nieuwe hypotheek voor jou een probleem kan worden? Hier zijn een paar opties waar je rekening mee kunt houden.
Heb je spaargeld? Dan kan het een goed idee zijn om dit te gebruiken om af te lossen op je hypotheek. Wanneer je aflost op je hypotheek, word je steeds iets meer eigenaar van je huis. Goed om te weten: je mag niet zomaar je hele hypotheekschuld in één keer aflossen (als je dat zou kunnen). Bij de meeste banken mag je per jaar een deel van de hypotheekschuld boetevrij aflossen. Waarom? Wanneer je aflost loopt de bank rente mis. Daarom mag je tussen de 10% en 20% per jaar boetevrij aflossen. Als je dit doet, zou je in vijf à tien jaar van je complete schuld af kunnen zijn.
Het kan zo zijn dat je straks niet nogmaals een hypotheek kunt afsluiten omdat je (bijna) met pensioen gaat. Banken houden hier tien jaar van tevoren al rekening mee. Ben je dus op het moment jonger dan 57 en heb je een (100%) aflossingsvrije hypotheek? Dan kan oversluiten misschien een goede optie zijn.
Kun je niet aflossen maar denk je in de problemen te komen aan 't einde van de looptijd van je hypotheek? En is oversluiten ook geen optie omdat je niet voldoende inkomen hebt volgens de nieuwe regels? Dan is het belangrijk om contact op te nemen met de bank waar je de hypotheek hebt. In de meeste gevallen is er nu nog genoeg tijd om er iets aan te doen. Anders kun je ook altijd met een adviseur van Ikbenfrits bellen. Zij denken graag met je mee en zoeken naar een oplossing.
Als je aflossingsvrije hypotheek afloopt moet je een nieuwe hypotheek afsluiten. Ikbenfrits legt uit wat de risico's en de opties zijn.
Help! Er zijn strengere regels voor de hypotheekrenteaftrek. Maar misschien valt je hypotheek onder het overgangsrecht. Doe zelf de check.
Een aflossingsvrije hypotheek kun je oversluiten naar een goedkopere bank Op 1 januari 2013 zijn de regels voor jou veranderd. Nieuwe hypotheken moeten in 30...
Je gaat verhuizen en wil je nieuwe hypotheek aflossingsvrij hebben. Een aflossingsvrije hypotheek verhuizen is zeker mogelijk. Check hoe.