Einde van de looptijd? Je hebt een nieuwe hypotheek nodig.

Als je aflossingsvrije hypotheek afloopt moet je een nieuwe hypotheek afsluiten. Dat kan je bij je eigen bank doen, maar je kan ook een goedkopere bank kiezen. Hoewel het simpel klinkt gaat het vaak mis. Ik zal je uitleggen wat de risico’s zijn. Dan weet je waar je op moet letten.

 

Mijn hypotheek loopt af. Kan de bank weigeren om het te verlengen?

Als je aflossingsvrije hypotheek na 30 jaar afloopt heb je een nieuw contract van de bank nodig. Dit contract moet voldoen aan de nieuwe en strengere normen. De bank gaat opnieuw kijken naar je inkomen en naar de waarde van je huis. Als je niet aan de nieuwe normen voldoet hoeft de bank je hypotheek niet te verlengen. Het kan zijn dat je je huis dan moet verkopen. En dat zou jammer zijn.

 

Je hypotheek loopt af na je 56ste? Dit kan een risico zijn.

Je inkomen is vaak lager als je met pensioen bent. Sluit je een hypotheek af na je 56ste, dan bepaalt je pensioen inkomen hoeveel je mag lenen. Veel mensen komen daardoor in de knel. De Autoriteit Financiële Markten verwacht dat veel mensen daardoor in de problemen komt.

 

De rente aftrek loopt vanaf januari 2031 af

Je hebt maar 30 jaar recht hebt op hypotheekrente aftrek. Voor heel veel mensen gaat dit vanaf januari 2031 spelen. Heb je een aflossingsvrije hypotheek? Je netto lasten kunnen dan flink omhoog gaan.

 

Hoe kom ik er achter of goed zit of niet?

Misschien zit je gewoon goed met je hypotheek. De situatie van je aflossingsvrije hypotheek hangt van veel verschillende dingen af: Zo speelt onder andere de hoogte van je hypotheek, je bank, je leeftijd, je pensioeninkomen en de waarde van je huis een rol.

 

Ikbenfrits kan voor jou een analyse maken