Als je aflossingsvrije hypotheek afloopt moet je een nieuwe hypotheek afsluiten. Dat kan je bij je eigen bank doen, maar je kan ook een goedkopere bank kiezen. Hoewel het simpel klinkt gaat het vaak mis. Ik zal je uitleggen wat de risico’s zijn. Dan weet je waar je op moet letten.

Mijn hypotheek loopt af. Kan de bank weigeren om het te verlengen?

Als je aflossingsvrije hypotheek na 30 jaar afloopt heb je een nieuw contract van de bank nodig. Dit contract moet voldoen aan de nieuwe en strengere normen. De bank gaat opnieuw kijken naar je inkomen en naar de waarde van je huis. Als je niet aan de nieuwe normen voldoet hoeft de bank je hypotheek niet te verlengen. Het kan zijn dat je je huis dan moet verkopen. En dat zou jammer zijn.

Welke risico loop ik met een aflossingsvrije hypotheek?

Je inkomen is vaak lager als je met pensioen bent. Sluit je een hypotheek af na je 56ste, dan bepaalt je pensioen inkomen hoeveel je mag lenen. Ik zie vaak dat mensen daardoor in de knel komen. Is het einde van de looptijd van je aflossingsvrije hypotheek na je 56ste? Zoek dan goed uit wat dit voor jou betekent. Omdat je maar 30 jaar recht hebt op hypotheekrente aftrek kunnen je lasten flink omhoog gaan. Lees hier meer over einde renteaftrek.

Waarom kan het verstandig zijn om nu al mijn hypotheek over te sluiten?

Bij het oversluiten van een hypotheek ga je een nieuw contract aan voor 30 jaar. Je aflossingsvrije hypotheek wordt dan ook weer verlengd. Heb je nu genoeg inkomen? Dan kan dat een slimme strategie zijn. Ik kan precies voor je bepalen hoe hoog je hypotheek mag zijn als je met pensioen bent. Als je een deel van je hypotheek aflost kom je niet in de problemen. Omdat de rente nu zo laag staat, hoef je dat vaak niet eens in je maandlast te merken. Wees er op tijd bij.

Stappenplan aflossingsvrije hypotheek einde looptijd

1. Bepaal voor jezelf of je aan het einde van de looptijd je huis wil verkopen

2. Reken uit of je met je inkomen op het moment dat de hypotheek afloopt de hypotheek nog kan betalen

3. Bepaal voor jezelf of je aan het einde van de looptijd genoeg spaargeld hebt om je hypotheek af te lossen

4. Maak een afspraak met Ikbenfrits om een plan te maken om een deel van je hypotheek in de loop van tijd af te lossen.

Michiel Lensink

Michiel vindt het belangrijk dat alle Nederlanders eerlijke kansen krijgen bij hun hypotheek. "Het is bijvoorbeeld belachelijk dat een hypotheekbezitter geen faire rente kan krijgen omdat hij niet genoeg verdient! Dat betekent dat deze persoon vast zit aan een hoge rente, iemand die dus moeite heeft met rondkomen. Dit soort zaken stel ik aan de kaak." Ook schrijft hij veel artikelen in de Kennisbank: basisinformatie die iemand die nieuw is in hypotheekland moet lezen.

Chat met ons!