Wat is een aflossingsvrije hypotheek?

Een aflossingsvrije hypotheek is een hypotheekvorm waarbij je tijdens de looptijd alleen rente betaalt en geen aflossingen doet op het geleende bedrag. Er zijn wel bepaalde risico's verbonden aan deze hypotheekvorm, die we in dit artikel uitleggen. 
stopwatch

3 min

calendar
7 juni 2023
eye

68527

Wat is het voordeel van een aflossingsvrije hypotheek?

Een aflossingsvrije hypotheek heeft verschillende voordelen. Allereerst zijn je maandlasten lager omdat je alleen rente betaalt, en niet aflost. Bovendien betaal je het geleende bedrag pas aan het einde van de looptijd, wat je financiële flexibiliteit geeft.

Daarnaast geeft een aflossingsvrije hypotheek de vrijheid om zelf te kiezen hoe je de hypotheek uiteindelijk aflost. Dit kan bijvoorbeeld door een schenking of erfenis. Maar zorg er wel voor dat je tegen die tijd voldoende geld hebt om te kunnen aflossen.

Hoe werkt een aflossingsvrije hypotheek?

Bij een aflossingsvrije hypotheek betaal je tijdens de looptijd alleen de rente over het geleende bedrag. Dit maakt je maandlasten lager dan bij andere hypotheekvormen, waar je wel aflost. Aan het einde van de looptijd moet je het volledige bedrag aflossen.

Let op: de rente op een aflossingsvrije hypotheek is vaak niet aftrekbaar van de belasting. Houd hier rekening mee bij het plannen van je financiën.

Wanneer moet je een aflossingsvrije hypotheek aflossen?

Je lost niets af tijdens de looptijd van je hypotheek, maar aan het einde van de looptijd los je het bedrag in één keer af. Dit kan met eigen middelen, een schenking, erfenis, verkoop van je woning of door herfinanciering van de aflossingsvrije hypotheek bij een geldverstrekker. Hiervoor gelden echter specifieke voorwaarden, dus informeer altijd bij de geldverstrekker of vraag advies aan onze hypotheekadviseurs.

Frits kan helpen

Frits kan je helpen bij het begrijpen van je opties. Of het nu gaat om herfinanciering of een andere oplossing, er staat altijd een adviseur klaar om je te helpen. Je kunt een gratis hypotheekgesprek inplannen om je situatie te bespreken. In dat gesprek krijg je een gedetailleerde Fritsanalyse, zodat je je eigen mogelijkheden kunt bekijken. 

Hypotheekgesprek inplannen

Vond je deze informatie nuttig?

Ilona Dingemanse

Ilona is hypotheekadviseur bij Frits en is met haar vele diploma's en certificaten specialist op o.a. hypotheek bij echtscheiding. Ilona helpt je graag met het juiste hypotheekadvies. Lees verder

Meer lezen over Hypotheek afsluiten

14/03/2024

Hypotheek voor een garagebox

Wat is een vastgoed hypotheek?

Hypotheek voor huis in het buitenland

19/02/2024

Wat is een seniorenhypotheek?

19/02/2024

Wat is een zakelijke hypotheek?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.